Plnicí pera jsou zase v módě. Fandí jim nejen studenti

V dnešní digitální éře, kdy se většina komunikace odehrává prostřednictvím textových zpráv, e-mailů a jiné online komunikace, by se mohlo zdát, že pero a papír jsou zbytečné a zastaralé nástroje. Opak je ale pravdou a plnicí pera se vrací do módy a získávají si stále větší popularitu. Proč? Protože nabízejí unikátní kombinaci klasického stylu a osobního doteku, čímž oslovují pisatele napříč generacemi. V dnešním článku se blíže podíváme na to, proč jsou plnicí pera na vzestupu, jaké výhody psaní s nimi přináší a proč by mohly oslovit i vás.

Celý příspěvek

Políčeno na diáře: nepostradatelný Moleskine přináší várku novinek 2023/2024

Značka Moleskine, kterou jsme vám představili v jednom z našich článků, je bez debat dlouholetým lídrem v oblasti diářů, ovšem vyzná se nepochybně i v jiných psacích potřebách. Pro rok 2023/2024 přichází Moleskine s mnoha novinkami, které jsou založené nejen na tradičním a ikonickém designu, které značku proslavily, ale i na jejích hodnotách. Nejen proto můžete dnešní přehled považovat i za tip na skvělý dárek. Zvědavost s vámi nejspíš už cloumá o sto šest, pojďme si tedy všechny novinky pro následující rok pěkně prohlédnout.

Celý příspěvek

Waterman Carène – pero pro Fantomase

Jak je známo, velcí padouši si krom sebeobohacování sebe samých či svých zločineckých organizací potrpěli i na elegantní vynálezy, které jenom podtrhovaly jejich status inteligentních a také technologicky velmi vyspělých jedinců. Jedním z nich byl i francouzský mistr převleků Fantomas, geniální zločinec, který miloval jak své masky, tak i chytré hračky, které mu nejen pomáhaly utíkat přes spravedlností, ale i vypadaly zatraceně dobře. Do stejného ranku spadá i dnes recenzované pero Waterman Carène – pero s neobvykle řešeným hrotem, elegantními křivkami a nikdy nestárnoucí černou barvou na povrchu. Jsou prostě módní trendy, které nikdy nezestárnou.

Celý příspěvek

Waterman Hémisphère – elegán mnoha podob

Francie je krajina známá hlavně díky vínu, sýrům a vysoké gastronomické úrovni. Co se týče plnicích per, jde o krajinu zastíněnou známějšími zástupci ze starého kontinentu, jako třeba němečtí Montblanc a Pelikan či Lamy. Podle mého si ale i francouzská pera Watermann zaslouží pozornost. Proto si dnes představíme jeden z nejrozšířenějších modelů, štíhlounké Hémisphère.

Celý příspěvek

Inspirace na Vánoce – plnicí pera

Vánoce přicházejí! Někteří tuto každoročně se opakující realitu kvitují s radostí, jiní s obavami a další s jistou netečností. Všichni ale víme, že Vánoce znamenají shon, nabídky zboží ze všech stran a často i jistou dávku bezradnosti, co si vlastně v kupě potenciálních dárků vybrat. Proto doufám, že dnešní článek vám bude nápomocen v případě, že jste jen myšlenkou zavadili o možnost koupit sobě nebo svým blízkým jako dárek psací pomůcky a vybrali jste si právě nás. V článku vám totiž přehledně představíme nejoblíbenější plnicí pera a rollery, které jsou aktuálně k dostání a jsou skvělým tipem na originální vánoční dárek.

Celý příspěvek

Parker Vector XL – levný a zábavný

Parker Vector není žádným novým pojmem – pero s tímto názvem se vyrábí už dlouhá léta a patří u Parkeru k sortě takzvaných startovních per, tedy vhodných pro nováčky. Nestojí moc peněz a člověk si tak může ozkoušet, zdali mu psaní plnicím perem vyhovuje, či ne. Stojí ale tento model za povšimnutí i lidem, kteří už mají zkušenost s pery z vyšších cenových hladin?

Celý příspěvek

Parker New 51 – následovník legendy

Navazovat na modely, které jsou v komunitě řazeny mezi legendy, není jednoduché ani u plnicích per. Parker svým modelem 51 redefinoval tvar a vzezření psacích pomůcek a těší se popularitě u sběratelů až dodnes. Proto vydat nový model s velmi známým jménem bývá imaginárním položením hlavy na špalek. Koneckonců, doba se změnila a konkurence na poli psacích pomůcek mnohonásobně vzrostla.

Celý příspěvek

Lamy Dialog 3 – futuristický design pro moderní psaní

Německý výrobce Lamy je ponejvíce známý svými levnými a sběrateli vysoce vyhledávanými modely Safari nebo All-Star. Zajímavější kousky, ať už designově nebo použitými materiály však najdeme spíše ve vyšších cenových hladinách. A dnes se podíváme na příčku nejvyšší, tedy model Dialog 3 v zajímavé palladiové úpravě.

Celý příspěvek

Průvodce péčí o plnicí pera Parker. Jak na čištění, plnění a skladování?

Každé pero Parker je vyrobeno s mimořádnou dovedností, odborností a vášní a je navrženo tak, aby vám sloužilo po celý život. Aby tyto nadčasové psací potřeby mohly své odolnosti opravdu dostát, stačí si osvojit pár dovedností při plnění inkoustu, výměně náplně a údržbě pera a jeho hrotu.

Uvidíte, že i čištění pera se může stát příjemnou součástí vašeho rituálu psaní. Jak správně naplnit pero Parker inkoustem a jak jej udržet v čistotě tak, aby vám text sám plynul na papír a aby i po letech vypadalo jako nové, se dozvíte v článku a ve videích.

Celý příspěvek

Safari v zimě? Proč ne, když je to nejprodávanější plnicí pero Lamy za posledních 42 let

Abychom vás dlouho nedrželi v nejistotě – Safari je plnicí pero v nadčasovém designu, které původně vzniklo jako futuristický kousek pro veletrh ve Frankfurtu v roce 1980. Protože se společnost Lamy už od svého vzniku v roce 1966 zaměřuje u svých psacích potřeb na funkčnost a neotřelé designy, mělo jít jen o další kus, který rozvíří vody usedlých klasických designů konkurenčních značek. Prostě divočina. Jenže tohle pero od designéra Wolfganga Fabiana předčilo všechna očekávání a je dodnes nejprodávanějším plnicím perem Lamy. Takže výjimka potvrzující pravidlo? Rozhodně ano…

Celý příspěvek

Parker Duofold/Sonnet SE Queen´s platinum jubilee coby pocta k panovnickým sedmdesátinám

Recenze per Parker v edici Queen’s Platinum Jubilee

Když mladičká Alžběta II. usedala v roce 1952 na trůn, zřejmě ji ani ve snu nenapadlo, že bude vládnout neuvěřitelných sedmdesát let a stane se tak rekordmankou svého království. Za tu dobu se svět stačil mnohokrát změnit – technologicky, politicky, či územně.

Od půlky dvacátého století se stala živoucí evropskou konstantou, která si velmi oblíbila psaní perem Parker 51, které jí daroval její otec. To ji nakonec přivedlo k rozhodnutí udělit v roce 1962 Parkeru titul výhradního dodavatele psacích potřeb britské královské rodině. Vzhledem k nedávnému významnému jubileu nyní již zesnulé panovnice se Parker rozhodl vyrobit speciální edice ke svým dvěma modelům – Duofoldu, vlajkové lodi značky a velmi populárnímu Sonnetu.

Celý příspěvek

Zápisníky a diáře značky Moleskine: To pravé pro práci, radost i kreativitu

Občas přijdou chvíle, kdy je třeba zachytit náhodnou myšlenku, zapsat důležité poznámky, naplánovat si pracovní den nebo zakreslit zajímavý náčrtek. A přesně pro takové příležitosti se hodí zápisníky a diáře od značky Moleskine, díky kterým budou vaše poznámky pěkně pohromadě a vždy při ruce.

Ačkoliv jsme specialistou na hodinky, součástí naší nabídky jsou také psací potřeby. Mezi nimi objevíte značku Moleskine, která je celosvětově uznávaným výrobcem designových diářů a zápisníků i kvalitních per. Ať už jste student, umělec, kreativní designér, textař nebo manažer, nikdy není na škodu mít po ruce šikovný diář či zápisník. V článku se dozvíte nejen to, proč si diáře Moleskine oblíbily slavné osobnosti, ale i to, jak si vybrat svůj vlastní.

Celý příspěvek

Jak vybrat hrot plnicího pera?

Kouzlo plnicích per nespočívá jen v jejich cool vzhledu. Jejich hlavní benefit – tedy neopakovatelný zážitek při psaní a s ním spojený životní styl, oceníte totiž až poté, co si vyberete ten správný hrot. Na hrotu je totiž závislý téměř veškerý výkon pera. Dobrá zpráva je, že v typech hrotů se můžete snadno zorientovat a vybrat si takový, který vašemu rukopisu dodá osobitost a zároveň se vám s ním bude snadno psát. Co všechno má hrot pera při psaní na svědomí a jaký si vybrat, zjistíte v dnešním článku.

Celý příspěvek

V Helveti nově pořídíte luxusní pera a diáře. Jaké vybrat?

Když jsme přemýšleli, čím dalším vám udělat radost, nebyl výběr jednoduchý, protože milovníci kvalitních hodinek si zákonitě potrpí na kvalitu a skvělý design všeobecně. A protože v Helveti seženete nepřeberné množství věcí ⌚️ na levou ruku, zaměřili jsme se tentokrát na pravačku (leváci, ať nám odpustí zevšeobecnění ve prospěch hříčky). Do nabídky na Helveti.cz jsme zařadili luxusní pera, rollery, tužky a diáře, protože nosit dvoje hodinky je krajně nepraktické 😉 Chceme vás tím podpořit v uvědomělém trávení času a potěšit vás krásnými věcmi, které vás denně obklopují při osobních i pracovních projektech. V článku vám poradíme, jaké pero nebo diář se budou hodit právě vám. Vybírat můžete mezi značkami Parker, Waterman, Moleskine, Rotring, Lamy a Faber Castell, samozřejmě nechybí ani příslušenství.

Celý příspěvek