Lamy Dialog 3 – futuristický design pro moderní psaní

Německý výrobce Lamy je ponejvíce známý svými levnými a sběrateli vysoce vyhledávanými modely Safari nebo All-Star. Zajímavější kousky, ať už designově nebo použitými materiály však najdeme spíše ve vyšších cenových hladinách. A dnes se podíváme na příčku nejvyšší, tedy model Dialog 3 v zajímavé palladiové úpravě.

Luxusní pero Dialog 3 pod lupou

Pero je zabaleno ve velké modré krabici, pod jejíž výstelkou najdete brožurku, jednu dlouhou Lamy bombičku s modrým inkoustem a zvláštní kovovou součástku, jejíž smysl není na první pohled zřejmý. K té se dostanu později.

Už při prvním senzorickém průzkumu je vidno, že model Dialog 3 klidně mohl přijít z budoucnosti, protože tvarem připomíná jednu z warpových gondol hvězdné lodi Enterprise. Design pera je půvabně minimalistický, palladiový povrch vyvedený v matu, tělo má tvary oblé a zdobení skromné, pouze dva proužky na každé polovině těla pera. Konec barelu je zaoblený a ozdobený názvem výrobce. Vršek těla pera je z profilu zkosený. Otvor v něm ukrývá gumový lem s názvem státu výrobce a hlouběji v otvoru je vidět vyleštěné, blyštivé „oko“ krytky hrotu. Pero je samozřejmě váhově v ruce znát, ale palladium není extrémně těžké jako jiné kovy, třeba bronz.

Sponka je kovová, hladká, štíhlá a velmi příjemně pružná, což zvyšuje praktičnost modelu a skutečně se dá beze škod zaháknout za kapsu u košile nebo k zápisníku. 

Hrot Dialogu ze čtrnáctikarátového zlata doplněného platinou je tvarově totožný s drtivou většinou modelů od Lamy (vyjma Aionu). Jeho dvoutónový povrch zdobí název výrobce, ryzost použitého materiálu a písmeno značící šířku stopy.

Hrot se vysouvá otočením spodní části pera směrem doleva. Otáčením doprava se vyšroubuje barel a dostaneme se tak ke konvertoru, který je již vložen v peru. Pro plnění inkoustem je třeba uchopit kovovou šrafovanou část a opět s ní otáčet doprava. Vyšroubujete tím celé „vnitřnosti“ pera. Pak už se pokračuje jako u klasických per, ponoříme hrot do inkoustu, otáčením pístu konvertoru naplníme a opět zašroubujeme do vrchní části pera.

Nyní se již dostáváme k tajemné kovové součástce. Ta se dá našroubovat na vrchní část těla pera a jejím pootočením se otevře kryt hrotu. Je to užitečné pro případné čištění vnitřku, kde může ulpět inkoust z hrotu. Za mě osobně má Lamy za tuhle vychytávku velké plus.

Tip: Aby psaní byla jedna radost, je důležité vědět, jak správně vybrat hrot plnicího pera. A právě to vám prozradí jeden z našich nedávných článků.

Hrot F se po prvním tahu choval přesně tak, jak měl.

Jak pero obstálo při samotném psaní?

Následuje otázka nejdůležitější. Píše Lamy dobře? Krátce řečeno… ne. Píše totiž naprosto parádně. Mnou testovaný hrot šířky F se choval hned po prvním tahu tak jak má, nevynechával a ani neškrabal. Stopa je mokřejší, ale nijak extrémně. Na test jsem použila inkoust Lamy Crystal ink Agate, který dle mého sedne k palladiovému povrchu jako zadek na hrnec. I když pero nemá žádný viditelný úchop a držíte ho přímo na těle, při psaní nevyklouzává z prstů, což je velmi radostné zjištění.

Z vysoké kvality použitých materiálů u Dialogu nejsem překvapená, Lamy patří k těm výrobcům, kteří vypustí nedodělek mezi lidi málokdy a nezáleží v jaké cenové hladině. Velmi uspokojující je však celkový pocit z používání a psaní. Odvážím se tedy prohlásit, že Dialog 3 stojí za každou korunu z ceny, kterou za něj utratíte.

Je vyrobené z kvalitních materiálů a poskytuje komfortní během psaní. Za tu cenu naprosto odpovídající.

Pokud váháte při výběru psacích potřeb, nabízíme vám přehled značek a typů psacích potřeb zde.

A tady je ukázka, jak si pero při psaní poradí v praxi – jednoznačně dokonale.

Osobně vám poradíme v prodejně Helveti

Jestli se chcete zeptat na výhody jednotlivých per, nebo se o nich dozvědět něco zajímavého, budou se na vás těšit kolegové v nové prodejně v ulici Dukelských hrdinů v Praze Holešovicích. V této prodejně jsme také prodloužili otevírací dobu a máme otevřeno i v sobotu.

Přijďte se podívat na naši nabídku luxusních per i ostatních psacích potřeb. Osobně vám tu poradíme s výběrem pro jakoukoli příležitost. Online jsme vám k dispozici i na našem Facebooku (stačí zanechat soukromou zprávu).

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *