Jak vybrat hrot plnicího pera?

Kouzlo plnicích per nespočívá jen v jejich cool vzhledu. Jejich hlavní benefit – tedy neopakovatelný zážitek při psaní a s ním spojený životní styl, oceníte totiž až poté, co si vyberete ten správný hrot. Na hrotu je totiž závislý téměř veškerý výkon pera. Dobrá zpráva je, že v typech hrotů se můžete snadno zorientovat a vybrat si takový, který vašemu rukopisu dodá osobitost a zároveň se vám s ním bude snadno psát. Co všechno má hrot pera při psaní na svědomí a jaký si vybrat, zjistíte v dnešním článku.

Postup výroby hrotu pera

Co je to hrot pera?

Části plnicího pera.

Hrot je nejikoničtější prvek plnicího pera – i když je to jen tenký špičatý kus kovu. Je tvarovaný tak, že nasává inkoust ze zásobníku přes přiváděcí systém, a díky kapilaritě jej vede malou mezerou (centrální zářez), odkud se dostane přes špičku na papír. Kromě hrotové části na peru najdete ještě tělo a víčko, ale o těch až jindy.

Na co se při výběru zaměřit

Čtyři nejdůležitější vlastnosti, kterých byste si při výběru plnicího pera měli na hrotu všimnout, se týkají jeho:

  1. tvaru, 
  2. velikosti, 
  3. pružnosti 
  4. a materiálu.

1. Tvar hrotu 

Špičky hrotů mohou být různě tvarovány, což vede k tomu, že s nimi vytvoříte různé typy linek

Kulatý hrot (zdroj obrázku)
  • V dnešní době má drtivá většina hrotů plnicích per kulaté hroty, které vytvářejí jednotné linie bez ohledu na směr nebo orientaci hrotu k papíru.
Plochý hrot (zdroj obrázku)
  • Další hlavní tvar je plochý (také kaligrafický) hrot. Špičky těchto hrotů jsou široké a ploché, takže vytvářejí široké vertikální tahy a úzké horizontální tahy. Hroty s plochou špičkou jsou skvělé pro kaligrafii, ale můžete je využít i k okořenění vašeho rukopisu. Oproti kulatým špičkám vyžadují při psaní trochu více praxe a pozornosti. Odměnou vám ale bude proměnlivá šířka linky, která je pro mnohé milovníky plnicích per nepostradatelná.
  • Existuje také mnoho dalších tvarů hrotů, včetně levotočivých, šikmých, zoomových a arabských/hebrejských, ale ty se používají hlavně pro specializované účely a jsou mnohem méně běžné než kulaté nebo zkosené hroty.

2. Velikost hrotu

Hned po tvaru hrotu má jeho velikost největší vliv na to, jak plnicí pero píše. Větší hroty vytvářejí široké linky vhodné pro tučné psaní a zvýraznění použitého inkoustu. Pro každodenní použití ale obvykle lidé upřednostňují menší hroty. Menší hrot vytváří linku o šířce, která se podobá šířce klasického kuličkového nebo gelového pera.

Ukázka šířek linky hrotů (zdroj obrázku)

Značení velikostí hrotů; tučně jsou vyznačeny nejpoužívanější: 

  • N – needlepoint: extrémně slabá linka pro precizní práci 
  • EF – extra fine, 0,5 mm: pro slabé psaní lehkou rukou (v ČR cca 7 %)
  • F – fine, 0,6 mm: pro běžné psaní (v ČR cca 60 %) 
  • M – medium, 0,75 mm: průměrně silná linka, průměrný tlak na hrot (v ČR cca 30 %)
  • B – broad, 0,9 mm: silnější linky za pomoci většího tlaku (v ČR cca 3 %)
  • EB – extra broad: silné „zaoblené“ linky
  • EEB – extra extra broad: velmi silné linky pro specifické psaní 
  • LH – left handed: hrot pro leváky 

Velikost zkosených hrotů bývá odstupňována stejně, případně podle skutečné šířky špičky. Nejběžnější velikosti zkosených hrotů jsou střední a 1,1 mm, které jsou podobné. 

Můžete se setkat ještě s japonskými hroty, které bývají obvykle užší. Je to proto, že japonské písmo je mnohem hustší a složitější, než západní písmo, a vyžaduje jemnější a přesnější hrot.

Skutečná šířka čáry vytvořené konkrétním plnicím perem se může lišit také v závislosti na řadě dalších faktorů, jako jsou třeba použitý inkoust a papír.

Co ještě řešit při výběru hrotu?

Kromě zjevného rozdílu v šířce čáry ještě můžete při výběru zohlednit průtok. Širší hroty mají často vyšší průtok inkoustu, než jemnější hroty, což vytváří jak širší, tak intenzivnější inkoustovou linku. 

Rychlejší tok inkoustu také snižuje tření hrotu o papír a umožňuje hladší a snazší psaní. Na méně kvalitních papírech však zároveň může způsobit rozpíjení nebo prosakování inkoustu.

Na druhé straně jemnější hroty mívají řízenější tok inkoustu, díky čemuž jsou tolerantnější vůči různým kvalitám papíru. S jemnějšími hroty však obvykle nepíše tak hladce, jako s širšími hroty. Velmi jemné hroty se dokonce mohou zarývat do papíru, zvlášť pokud více přitlačíte.

Výhody a nevýhody jemnějších a širších hrotů:

Užší špička

  • Vhodnější pro lidi s kompaktním rukopisem.
  • Nejspíš nebudete potřebovat velmi kvalitní papír vhodný pro psaní s plnicím perem.
  • Nedosáhnete tak hladkého psaní.

Širší špička

  • Lépe vydává inkoust
  • Snáze se s nimi píše.
  • Na obyčejném papíru (nebo na papíru nevhodném pro psaní s plnicím perem) bude mnohem déle zasychat.

3. Pružnost hrotu

Pružnost hrotu se týká toho, jak daleko se části špičky hrotu rozšíří, když na hrot zatlačíte. Tato vlastnost má vliv na šířku linky. Dříve se vyráběly i hroty extrémně pružné. Dnes mají téměř všechna plnicí pera pevné hroty, které jsou málo ohebné. Setkáte-li se s perem ohebným v dnešním měřítku, pak je v porovnání s historickými variantami považováno za polopružné. 

Některé pevné hroty, jako třeba ocelové hroty Lamy, nenabízejí téměř žádné variace linie, proto se jim říká „hřebíky“. Ostatní ocelové hroty a většina zlatých hrotů umožňuje při přítlaku mírné změny linie. Podstatné ale je, že moderní hroty nejsou primárně navrženy jako ohebné. Přílišné ohýbání hrotu může způsobit jeho vážné a leckdy nenapravitelné poškození.

Psaní s pružnějšími hroty může být stejně zábavné, jako psaní s plochými a zkosenými hroty. Stejně tak dodají pružnější hroty vašemu rukopisu charakter. Na oplátku však jejich používání vyžaduje cvik a soustředění. Pro každodenní použití je tedy vhodnější pevný hrot.

Polotovary hrotů Waterman

4. Materiál hrotu

Materiál hrotu není tak důležitým faktorem při výběru plnicího pera, protože má menší vliv na výsledek psaní. Hroty se vyrábí z různých materiálů: nerezová ocel (nižší modelové řady), nerezová ocel pozlacená 23K zlatem (nižší a střední modelové řady), z 18K zlata (střední a vyšší modelové řady). Barva hrotu pak nemusí nutně odpovídat materiálu – proto vždy sledujte bližší specifikace produktu.

Zlaté hroty nejsou nutně lepší nebo hladší než ocelové hroty. Hladkost hrotu je spíše určena jeho naklápěním při psaní. Kromě toho jsou ocelové i zlaté hroty téměř vždy zakončeny slitinou tvrdších kovů, jako je iridium, osmium a wolfram. Takže samotný materiál těla hrotu neovlivní jeho hladkost, ani kvalitu psaní. Zlato je však pružnější materiál než ocel, takže zlatý hrot může lépe tlumit nerovnosti papíru a drobounké nedokonalosti při naklápění.

Závěrem

Pokryli jsme nejdůležitější věci, které je třeba vzít v úvahu při výběru hrotu plnicího pera a doufáme, že se teď s chutí pustíte do výběru toho svého. Na závěr vás naladíme aktuálně dostupnými modely klasických i moderních plnicích per. Pokud máte k výběru plnicího pera další dotazy, nechte nám je v komentáři pod článkem. S výběrem vám moc rádi pomůžeme i v některé z pražských prodejen.

K tomu, abyste se při výběru trefili i do správného stylu, se vám bude hodit vědět i něco o samotných značkách plnicích per. Článek o značkách a dalších typech psacích potřeb najdete zde.

Zdroje: Guide to Fountain Pen Nibs: Choosing a Fountain Pen Nib, Wikipedie, Helveti.cz

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *