Inspirace na Vánoce – plnicí pera

Vánoce přicházejí! Někteří tuto každoročně se opakující realitu kvitují s radostí, jiní s obavami a další s jistou netečností. Všichni ale víme, že Vánoce znamenají shon, nabídky zboží ze všech stran a často i jistou dávku bezradnosti, co si vlastně v kupě potenciálních dárků vybrat. Proto doufám, že dnešní článek vám bude nápomocen v případě, že jste jen myšlenkou zavadili o možnost koupit sobě nebo svým blízkým jako dárek psací pomůcky a vybrali jste si právě nás. V článku vám totiž přehledně představíme nejoblíbenější plnicí pera a rollery, které jsou aktuálně k dostání a jsou skvělým tipem na originální vánoční dárek.

Sama věřím tomu, že na ceně dárku tak úplně nezáleží, spíše od koho jej obdarovaný dostal a jak moc se dokázal trefit. Proto zde najdete psací pomůcky v různých cenových hladinách, abyste měli větší prostor si vybírat, protože levné pero nemusí znamenat automaticky špatnou volbu a drahé pero bohužel nemusí psát naprosto bezchybně. A pokud plnicí pera nejsou bodem vašeho zájmu, většina výrobců nabízí své modely i v podobě kuličkového pera nebo rolleru. Vzhledem k tomu, že většina modelů má různá provedení stejného modelu ve velmi odlišných cenových hranicích, uvádím přibližné rozpětí u jednotlivých modelů.

Parker Vector XL

Jeden ze vstupních modelů této značky zaujme kovovým tělem, polotransparentním úchopem, pastelovými barvami (ale černá nechybí) a hlavně překvapivě dobrým ocelovým hrotem, který můžete sehnat v šířce M nebo F. Tento model se dá sehnat i v sadě s rollerem. Navíc je barevný Vector XL dostupný i jako roller. Cena se pohybuje okolo 700,- Kč.

Lamy Vista/Safrari/All Star/Lx

Bezesporu nejpopulárnější model německého výrobce má velmi charakteristický tvar zdobený masivním klipem ve tvaru kancelářské spony, který příznivce buď získává, nebo ztrácí. Lamy je si toho plně vědomo, takže nabízí jak průhledný model Vista, tak plastové Safari, kovový All Star nebo metalické Lx. Stejný design, mnoho variant, obrovské množství barev, limitovaných edicí a velký potenciál ke sběratelství. A ještě nesmím zapomenout na kaligrafické Joy. Velkou devizou těchto modelů je snadné měnění hrotů, takže pokud se vám nešťastnou náhodou podaří hrot zničit, dá se objednat jen ten a ne celá část včetně podavače, tak jak je to u jiných výrobců. Navíc Lamy používá u drtivé většiny svých modelů stejný typ hrotu, což univerzálnost ještě zvyšuje. Cena se v tomto případě pohybuje od necelých 600,- Kč po necelých 1500,- Kč za model Lx. Nesmíme zapomenout i na možnost sady plnicího pera se zápisníkem či rolleru v podobném setu.

Parker IM

Řada IM se rozkračuje velmi široce jak co se týče cenovek, tak i možností. Kovové pero s poněkud nehezky podsaditým, ale dobře píšícím hrotem (vyzkoušeny šířky F i M) si můžete koupit jak v celobarevných variantách, například v celočerné nebo celomodré, tak i v honosněji vypadajících úpravách s gravírovanými vzory a zlatými doplňky. Tady opravdu záleží jen na vkusu. I u modelu IM Parker myslel nejen na příznivce plnicích per, ale i propisek a rollerů. K dispozici je i set plnicího a kuličkového pera. Cena je v tomto případě od cca 900,- Kč za roller po hranici do tří tisíc za plnicí pero.

Waterman Allure

Francouzskou konkurencí pro Vector XL se stal model Allure, který můžete sehnat jak v sytých základních barvách, tak v půvabných pastelových odstínech pro slečny a dámy. Základem je kovové tělo s ocelovými doplňky s cenou do 700,- Kč, v De Luxe úpravě už cenovka vyšplhá u plnicího pera nad 1 000,- Kč.

Lamy Studio

Pokud nejste fandy extrovertních designů, ale značce Lamy věříte, možná najdete spásu v modelu Studio. To sice nenabízí tak velkorysou nabídku jako třeba výše zmiňovaný model od Parkeru, ale i tak jsou k mání velmi zajímavá provedení jako třeba kartáčovaná ocel, palladiová úprava nebo pianová černá. Připočtěme si k tomu sympaticky minimalistický design a cenovku s rozptylem od 1200,- Kč za kuličkové peropo téměř 4500,- Kč za palladiové plnicí pero, což umožňuje obdarovat například studenta i manažera.

Parker 51

Nedávno se Parker vrátil k modelu, který mu v druhé polovině 20. století zajistil obrovský úspěch. Novou jedenapadesátku seženete ve třech druzích úprav, základní s chromovými doplňky a ocelovým hrotem, Premium se stříbrozlatými doplňky a De Luxe se zlatými plus osmnáctikarátovým hrotem. Pokud máte rádi oblý retro design s krytým hrotem, je pro vás tento model ideálním výběrem. Nechybí ani kuličkové pero nebo set plnicího pera s pouzdrem. Sama mám Parker 51 už několik měsíců a jak se mi s ním píše, jsem popsala v tomto článku.

Pero Parker New je odkazem na dříve úspěšný model.

Waterman Caréne

Francouzský elegán se zapuštěným hrotem snoubí půvab oblých tvarů a hladkých linií s praktičností. Model Caréne je opět k mání v základní verzi, kde kupující dostane mosazné pero se stříbrno palladiovými doplňky, osmnáctikarátovým hrotem a navrch pokoveným rhodiem. Standardní provedení je tedy na velmi vysoké úrovni, v Deluxe verzi se dostáváme dál, protože přibývá ještě kovové víčko ve stříbře s doplňky z třiadvacetikarátového zlata, i s elegantními rytými vzory. A chcete-li opravdu něco speciálního, je zde možnost pera potaženého kůží. Cenovka se dle jednotlivých úprav pohybuje mezi 3 700,- Kč za kuličkové pero až po černomodrý kousek z edice Made in France s cenovkou nad 10 000,- Kč.

Lamy Dialog 3

Nejfuturističtější pero dnešního výběru je bezesporu to s názvem označujícím komunikaci mezi lidmi. Výsuvný hrot s otočným mechanismem, opět minimalistický design a jen hrstička barevných provedení, kde se ovšem nejvíce sázelo na atraktivní materiály – palladium, pianovou běl a čerň. Spojení mezi papírem a rukou zajišťuje čtrnáctikarátový zlatý hrot s pochromovanými doplňky. V této recenzi jsem popsala osobní zkušenosti s Dialogem 3. K mání je i „useknutá“ verze CC.

Parker Duofold

Nejdražší model od Parkeru s sebou nosí tradici jako hrom, protože první Duofoldy sjely z výrobní linky už ve dvacátých letech dvacátého století. S modelem Vacumatic a 51 se jedná o tři velké milníky jak v technologickém progresu, tak v historii. V dnešní době se Duofold nabízí v podobě kuličkového pera, rolleru a samozřejmě i pera plnicího. Nejzajímavějšími počiny z posledních let jsou černá, červená a modrá limitka ke stu letům značky a hlavně Duofold Queen´s Platinum Jubilee, vydané k sedmdesáti letům na trůnu již zesnulé britské královny Alžběty II. Jaké to je držet takový šperk v ruce, prozrazuje můj článek zde. Duofold se pohybuje cenově od částky kolem 11 000,- Kč až k 77 000,- Kč za platinovou limitku.

Jubilejní pera od Parkeru jsou opravdu výjimečné, a poslouží jako velmi luxusní dárek.

Na závěr: Čím pera krmit

Pero bez inkoustu je jako tělo bez krve, takže bude samozřejmě potřeba nakoupit i tekutý pohon. Zde bych doporučila určitě nekupovat za každou cenu superlevné inkousty, které mohou vašemu peru víc uškodit než prospět. Opět budu mluvit ze svých zkušeností, kdy jsem velmi spokojena například s lahvičkovým inkoustem Waterman, který disponuje mnoha pěknými barvami, o kvalitě bombiček platí to samé, i když zde je barevná paleta o mnoho skromnější. Navíc drtivá většina per disponuje tou praktickou vlastností, že pokud do nich dáte krátkou bombičku, druhou můžete uschovat v barelu pera, což je nadmíru užitečné. Dalšími oblíbenci jsou inkousty od Lamy a to hlavně řada Crystal Ink, která nabízí spoustu atraktivních barev od konzervativnějších tónů šedé v inkoustu Agate a černého Obsidianu až po veselou fialovou Berylu či zelený Peridot.

Aby pera dobře psala, je zapotřebí dopřát jim kvalitní inkoust.

Píši, tedy jsem

Psaní k lidstvu patří od dávných dob a i když má v současnosti tendenci ustupovat do pozadí, čas od času svůj rukopis prostě potřebujeme. A stejně jako jsou různí lidé s různými styly psaní, i svět psacích pomůcek se pohybuje v mnoha úrovních jak designových, co se použitých materiálů týče, tak i cenových, které dokážou vyjít vstříc různě movitým zájemcům o svět psacích pomůcek. Samozřejmě jsem tu nezmiňovala všechny možnosti, za povšimnutí určitě stojí kompletní portfolio modelů v naší nabídce, ale je pochopitelné, že zvlášť v čase adventním člověk nemá kapacity prostudovat vše. Doufám však, že i tento článek mohl být aspoň malou nápomocí pro budoucí vánoční dárky.

Jak vybírat a jak se o pera starat?

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *