Parker Duofold/Sonnet SE Queen´s platinum jubilee coby pocta k panovnickým sedmdesátinám

Recenze per Parker v edici Queen’s Platinum Jubilee

Když mladičká Alžběta II. usedala v roce 1952 na trůn, zřejmě ji ani ve snu nenapadlo, že bude vládnout neuvěřitelných sedmdesát let a stane se tak rekordmankou svého království. Za tu dobu se svět stačil mnohokrát změnit – technologicky, politicky, či územně.

Od půlky dvacátého století se stala živoucí evropskou konstantou, která si velmi oblíbila psaní perem Parker 51, které jí daroval její otec. To ji nakonec přivedlo k rozhodnutí udělit v roce 1962 Parkeru titul výhradního dodavatele psacích potřeb britské královské rodině. Vzhledem k nedávnému významnému jubileu nyní již zesnulé panovnice se Parker rozhodl vyrobit speciální edice ke svým dvěma modelům – Duofoldu, vlajkové lodi značky a velmi populárnímu Sonnetu.

Duofold – lesk a záře drahých kovů

Rozměrově největší model Parkeru je v této speciální edici vyveden v lesklé stříbrozlaté podobě. Tu mu zajišťuje sterlingové stříbro, které doplňují detaily z třiadvacetikarátového zlata. Tím pádem je pero hodně lesklé a bude si potřeba dávat pozor na otisky prstů. Celé tělo pera je pokryto krásným gravírováním inspirovaným královskou symbolikou. Pozlacený úchop se drží hezky a Duofold je dost vzrostlý na to, aby se dal používat bez víčka. Velmi to doporučuji, protože pero je díky všemu tomu drahému kovu solidně těžké a s nasazeným víčkem by se převažovalo dozadu.

Luxusní pero ze speciální edice kombinuje stříbrozlaté prvky ve vysokém lesku.

Designově vyladěné do posledních detailů

Víčko je na většině své plochy zdobeno stejným materiálem a vzory jako tělo, ale vršek, spona a prstence u ústí jsou pozlacené. Plošku vrchlíku víčka pak zdobí iniciály panovnice, letopočty její vlády, svatojiřská koruna a jméno speciální edice.

Hrot je pokovený osmnáctikarátovýmzlatem a zdobeným rhodiem.
Nechybí ani důležité údaje s královskou symbolikou a název edice.

Hrot Duofoldu je velikosti 6 a jeho dvoutónový povrch pokovený osmnáctikarátovým zlatem a rhodiem je bohatě zdobený. Nejen, že se našlo místo pro název výrobce, ale i pro rytinu svatojiřské koruny a číslici vyznačující, o které jubileum to vlastně kráčí. Všechny důležité informace doplňují ještě údaje o ryzosti hrotu.

Nejenže hrot vypadá na pohled krásně, ale navíc i píše tak, jak má.

Duofold Queen´s platinum jubilee vypadá opravdu nádherně, hrot píše tak, jak má a hezky klouže po papíře, ovšem stejně mi zůstal v mysli lehký pocit promarněné šance. Pero mohlo být klidně dodáváno ve zdobnější krabičce než v klasickém šedém boxu, a hlavně si dle mého zasloužilo něco víc než “jen” bombičky a konvertor. Je to přeci výroční pero a za dobu sedmdesáti let samotného Parkeru sám výrobce přišel s mnoha dnes už legendárními způsoby plnění, například aerometrickým, vakumatickým nebo kapilarickým. Přijde mi, že v tomto ohledu Parker dost zaspal.

Design pera působí opravdu slavnostně, o to víc by si zasloužil i stejně vyladěnou krabičku.

Sonnet – trochu stříbra, trochu zlata a hodně modré

Zatímco Duofold s platinovou edicí myslí jen na příznivce plnicích per, Sonnet v této úpravě najdete jak v podobě pera, tak rolleru i propisky. U subtilnějšího modelu zůstalo zdobné jen víčko. Dál už jde Sonnet jinou designovou cestou a z mého pohledu je to fajn volba. Tělo pera je též kovové, ale eloxované do tmavší modré barvy, která připomíná jednu část britské vlajky.

Kovové tělo pera doplněníé modrou barvou připomíná část britské vlajky.

Víčko je u Sonnetu shodné co do materiálu a vzorů s Duofoldem, ale tam podobnost končí. Jeho vršek je zakončený pozlacenou ploškou, samozřejmě též nechybí, byť v menším vydání, zlatá spona a okruží objímající ústí víčka.

Hrot je třiadvacetikarátový a pokovený rhodiem.
Víčko nese stejně luxusní design jako tělo Duofoldu.

Hrot Sonnetu, který je velikosti 5, též třiadvacetikarátový a zčásti pokovený rhodiem, si z logických důvodů musel vystačit se skromnější výzdobou, kde sice nechybí číslovka jubilea, název výrobce a ryzost hrotu, nicméně tentokrát bez rytiny svatojiřské koruny. Mnou testovaný kus měl hrot F a ukázalo se, že je to rychlý psavec se sušší stopou, který by měl vyhovovat i horšímu papíru.

Elegantní pero je praktické pro psaní a snadno si poradí i s horší jakostí papíru.

Nebude jen ozdobou vitríny

Přiznám se, že cenově přístupnější Sonnet je mi sympatičtější i tím, že u tohoto modelu výrobci vice počítali s tím, že pero bude skutečně používáno, a nebude jen obyvatelem ozdobné vitrínky. I přes mnou vypíchnuté výtky si myslím, že se oba modely oslavující vladařské platinové jubileum povedly, jen je stále patrnější snaha Parkeru zaujmout spíše nové zákazníky, než se zajímat o nadšence a veterány, kteří jsou se značkou již mnoho dekád, i když jen málo z nich tak dlouho, jako byla Parkeru věrná sama britská panovnice.

Pero skvěle padne do ruky a o tom, že i skvěle píše, nemůže být ani pochyb.

Autor: Vendula Brunhoferová

Tip: Pokud si nejste jisti výběrem hrotu plnicího pera, podívejte se na náš nedávný článek, který vás krok po kroku provede jeho správným výběrem.

Luxusní pera Parker prostě musíte vidět

Pokud si chcete speciální edici per Duofold a Sonnet prohlédnout naživo nebo se o nich dozvědět něco víc, rádi vás přivítáme v naší pražské prodejně v Holešovicích.  

  • Na pera Parker nad 1 500 Kč poskytujeme prodlouženou záruku na 5 let.
  • Pokud pero koupené přes e-shop nesplní vaše očekávání, máte možnost jej během 90 dní vyměnit, nebo vrátit. Princip vrácení je podobný jako v případě hodinek.
  • prodejnách vás srdečně uvítáme i v případě, kdy si chcete luxusní pera jen prohlédnout a třeba se o nich dozvědět další zajímavosti.
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *