Typy displejů na sportovních smart hodinkách

Displej sem, displej tam, displej kam se podívám… I tak by se dal dnešní přehled nazvat. Plejáda různých typů displejů, které se v dnešní době používají u sportovních a lifestyle hodinek, je široká. Ale my se mrkneme na tři nejběžnější typy displejů, které se u sportovních hodinek používají. Názvy jsou to krkolomné, ale nebojte, vše bude srozumitelné. Tyto tři podle nás zároveň dávají smysl, pomýšlíte-li na koupi smart sportovních hodinek:

  • LCD transflektivní MIP displej,
  • AMOLED displej
  • a monochromatický LCD displej
Celý příspěvek

Oblekové hodinky: Jaké hodinky si vzít k formálnímu oblečení?

V předchozích částech naší série o nejrůznějších kategoriích hodinek jsme si popsali zajímavé outdoorové kousky, stejně jako sportovní, letecké a společenské hodinky. Pokud chcete mít přehled o tom, k jakým příležitostem a proč se jednotlivé časomíry hodí, určitě doporučuji si tyto články také přečíst.

My se dnes ale posuneme dále a podíváme se na menší skupinu, která také neodmyslitelně patří do kolekce hodinkových nadšenců a sběratelů. Řeč bude o oblekových hodinkách. Ty můžete brát i jako podkategorii hodinek společenských. Projdeme si stručně jak historii, tak i několik zajímavých kousků, které se hodí do společnosti vyžadující formálnější dress code.

Celý příspěvek

Vylepšení a vychytávky hodinek: Mechanika, přesnost, komplikace, tritium, limitky…

Ve druhém dílu minisérie představující různá vylepšení a vychytávky na hodinkách vám v základu představíme vylepšení, která můžete najít na mechanických hodinkách. Budeme se věnovat přesnosti, základním komplikacím a také zvukům. Opět z pohledu prvků, které přinášejí na hodinky něco extra.

Řeč bude i o vizuální stránce. Podíváme se na luminiscenci, průhledná dýnka a zdobené strojky. Nemůžeme vynechat ani vyšší řady značek a limitované edice. Tyto 2 oblasti, ve kterých se vychytávky a vylepšení koncentrují, jsme záměrně nechali až nakonec. Přináší totiž značné riziko, že se dostanete do fáze, z níž už není cesty zpět. Stavu, kdy definitivně a nenávratně propadnete dokonalým hodinkám, se v hodinářských kruzích odborně říká chronobundus 😉.

A aby nebylo těch podivností málo, na závěr představíme vylepšení, které spočívá v úplné devastaci hodinek. A uvidíte, že se vám bude svým způsobem líbit i to 🙂.

Celý příspěvek

Vylepšení a vychytávky hodinek: Quartz, solár, značka, sklíčko, náramek…

Pokud máte hrubou představu o tom, jaké hodinky si pořídit, v dnešním článku najdete tipy, jak svůj výběr dovést k dokonalosti. Dali jsme totiž dohromady standardy, funkce a vlastnosti, do kterých se vyplatí zainvestovat. Samozřejmě v případě, že je využijete. Jinými slovy uděláme menší průzkum toho, čím mohou být vaše hodinky vylepšené, a co při výběru sledovat.

Zkusíme si obecně představit i nástrahy, které na vás můžou číhat v případě, že si daný nadstandard ve výbavě hodinek nevyberete s jasným cílem a představou o jeho využití. A protože hodinařina je obor rozmanitý a na speciality bohatý, naše povídání rozdělíme do 2 dílů. V tomto prvním se budeme věnovat spíše vnitřku a vylepšením zásadních funkcí hodinek, ve druhém vás pozveme spíše na průzkum specialitek a drobnějších vylepšení, které ve výsledku mohou být pověstnou třešničkou na dortu.

Celý příspěvek

Jak snadno poznat kvalitní hodinky? Příklady z praxe

V dnešní době máme díky technologiím na dosah téměř vše a u hodinek tomu samozřejmě není jinak. Na každém kroku lze narazit na spoustu produktů, jejichž ceny se mohou pohybovat od pár desítek korun, až po miliony. Pokud si chcete vybrat nové hodinky, které vás mohou doprovázet třeba celý život, avšak nejste v tomto oboru ještě tak zběhlí, je tento článek přesně pro Vás.

Dnes se totiž podíváme na to, jak poznat kvalitní modely s dobrými parametry. Poradíme vám, co při nákupu sledovat, abyste zbytečně nepřeplatili, ale přesto získali kvalitní časomíry a ne jen módní produkty, které funkčnost až zas tak neřeší. Tak jdeme na to!

Celý příspěvek

Co by měly splňovat outdoorové hodinky a jaké vybrat?

Jak již nadpis napovídá, outdoorové hodinky jsou zde proto, aby byly pomocníkem na vašich toulkách přírodou a usnadnily vám trávení volného času venku. K používání těchto hodinek však nemusíte být zrovna ten nejzarytější hiker, který tráví veškerý volný čas na cestách. Plně využít je dokáží totiž i obyčejní turisté a příležitostní sportovci.

Pokusíme se přiblížit pro koho jsou outdoorové hodinky určeny a ukážeme si zde pár outdoorových TOP bestsellerů, kterým by neměla uniknout vaše pozornost.

Celý příspěvek

Odolnější a lehčí hodinky díky materiálu Citizen Super Titanium

Nízká hmotnost, nevídaná tvrdost a odolnost povrchu, hypoalergenní vlastnosti a rezistence vůči korozi. To všechno jsou důvody, proč milovníci kovových hodinkových tahů o titanu uvažují jako o ideálním materiálu. Super Titanium™ společnosti Citizen však nabízí ještě více, než obyčejný titan.

Materiál Super Titanium™ má vyšší odolnost vůči poškrábání – je 5x tvrdší, než ocel, a k tomu uživateli dopřává větší pohodlí při nošení. Kromě toho mají titanové Citizeny i lepší vzhled. A to je spousta důvodů, proč mnozí na tuhle technologii nedají dopustit. Pokud vás blíže zajímá, v čem výjimečnost Super Titania vězí, čtěte dál.

Celý příspěvek

Legendární outdoorové hodinky Casio Pro Trek

Modelová řada Casio Pro Trek je známá svými outdoorovými hodinkami, které jsou navrženy pro dobrodruhy, horolezce, turisty a všechny, kdo tráví čas v přírodě. Tato řada se vyvinula z další neméně slavné modelové řady G-Shock. Postupem času šla na ruku technologicky i designem lidem, kteří potřebují trochu něco jiného, než sportovci a trochu něco jiného, než příznivci military stylu. 30letá historie modelové řady Casio Pro Trek je proto plná inovací a vylepšení, které z ní udělaly oblíbenou – a jak uvidíte častokrát i jedinou, volbu pro dobrodruhy a nadšené turisty. Nezapomíná se totiž ani na konstrukci, která poskytuje vysokou odolnost proti nárazům, vodě, teplotám. Čím Pro Treky možná překvapí i vás?

Celý příspěvek

Jak probíhá testování voděodolnosti hodinek?

Pokud jste se dočetli, že vaše hodinky by měly být voděodolné, avšak si nejste jisti, jaký je postup testování tohoto parametru, jste na správném místě. Co se týče samotného vysvětlení pojmu voděodolnosti, tak na něj již v minulosti na našem blogu vznikl rozsáhlý článek, zde si jej můžete přečíst.

Podstatou tohoto příspěvku bude především nastínit, jakým způsobem se dá voděodolnost hodinek otestovat, za jakých podmínek bychom test (ne)doporučovali provádět a na závěr také krátce zmíním, jaké přístroje používáme my na naší prodejně v Holešovicích.

Celý příspěvek

Sportovní hodinky: co čekat od klasických časomír oproti elektronice?

Kategorie sportovních hodinek je snad ještě širší a obsáhlejší, než ta s hodinkami společenskými. Najdete tu množství pohonů, možností využití, funkcí a pohledů na samotné rozřazení. Přestože jsme v Helveti okouzlení hlavně klasickými analogovými hodinkami, tak hlavně pro potřeby sportovních hodinek musíme nutně zabrousit i do kategorie digitálek a smart modelů.

Dalo by se říci, že v nabídce Helveti jsou digitální sportovní hodinky bohatě vybavené funkcemi doménou značky Casio a že smart oddělení s dotykovými displeji zastupují Garminy. Uvidíte ale, že máme v nabídce i modely na pomezí, které vykrývají specifickou poptávku někde na půl cesty, zato s maximálním nasazením.

A ačkoliv bychom se nejraději zdržovali hlavně u skupiny sportovních automatů, uznáváme, že člověk nemusí být zrovna vrcholový sportovec, aby plně využil nabídku moderních funkcí na digitálních nebo smart hodinkách. Jak to tedy s mořem sportovních hodinek je, co od nich můžete čekat a jak v základu pojmout jejich výběr?

Celý příspěvek

Letecké hodinky: jak je poznáte a proč jsou oblíbené?

Letecké hodinky, nebo také pilotky (pilotní hodinky) jsou často spojovány s určitým stylem a estetikou, která vychází z historie letectví a nabízí specifické funkce, které případně využijete i jako naprostý pozemšťan. Proto jsou oblíbené nejen mezi piloty, ale také mezi sběrateli hodinek a nadšenci do letectví. Některé jsou ale ideální i pro každodenní nošení, zvlášť díky jejich nejtypičtějším znakům, jako jsou vynikající čitelnost, odolné sklíčko a dobrá ovladatelnost.

Část modelů pilotek se kloní k historické podobě, což budí nostalgii. Moderně pojatá část pak nabízí velké množství funkcí, kterými po zvládnutí jejich využití naprosto ohromíte své okolí. Protože taková schopnost velkého množství složitějších propočtů přes analogové hodinky může někomu připadat stejně nedosažitelná, jako třeba získání pilotního průkazu. Takže jak se v leteckých hodinkách vyznat a co všechno při jejich výběru zohlednit?

Celý příspěvek

Společenské hodinky: tipy, na co se zaměřit při výběru

Společenské hodinky by vás měly doprovázet – jak jinak – především při společenských událostech. Přesto si ukážeme, že lze vybrat i takový model, který se může překlenout do univerzálních hodinek pro každodenní nošení, a který nevyužijete jen párkrát na svatbě či v divadle.

Nejen z těchto důvodů jde o velmi širokou kategorii hodinek, ze které zákazníci vybírají své hodinky nejčastěji. Na co se při výběru zaměřit, aby naplnily vaše očekávání a co od společenských hodinek čekat, si řekneme v článku a přidáme další tipy pro výběr hodinek na míru.

Celý příspěvek

7 důvodů, proč si koupit hodinky

Hodinky už dávno nejsou jen praktickou časomírou, která nám dodává schopnost být flexibilnější a umět si lépe organizovat čas. Jsou také věrným parťákem, který kopíruje individuální životní styl, podtrhuje celkovou image a dělá nám garde ve chvíli, kdy se chceme pustit i do té největší výzvy. Prostě mají tolik výhod, že je jen stěží spočítáte na prstech jedné ruky.

A zatímco téměř pokaždé v našem blogu zveřejňujeme recenze na konkrétní modely, tentokrát se spolu na hodinky podíváme z jiné perspektivy. Ať už jste fanouškem klasických, společenských hodinek nebo moderních a technicky vyspělých chytrých hodinek, máme pro vás pár pádných důvodů, proč by hodinky měly mít své čestné místo na vašem zápěstí.

Celý příspěvek

Traser vs. Luminox: Souboj vojenských tritiových hodinek

Pokud sháníte odolné vojenské hodinky s kvalitní luminiscencí, určitě se vám nevyhne dilema mezi hodinářskou dvojicí značek Traser a Luminox. A ať už se zeptáte na radu svého okolí nebo nadšenců v diskuzích o hodinkách, zjistíte, že co odpověď, to zcela jiný názor. Někdo preferuje Traser a jiný zase Luminox. Proto jsme se rozhodli shrnout největší pro a proti obou značek a výsledný výběr necháme na vás a vašich požadavcích. Pojďme se podívat na to, co mají společného a v čem má kdo navrch.

Celý příspěvek

Pohon Accutron Spaceview: konstantní vítr do hodinářských plachet

S ukončením veletrhu Baselworld před pár lety došlo ke ztrátě místa, kde soupeřily hodinářské novinky o místo na výsluní. Naštěstí ale nepohasla energie pohánějící technologické inovace v hodinařině. Už v roce 2020 značka Accutron oprášila futuristický model Spaceview, čímž se možná postarala o tolik energie, kolik generoval celý veletrh. Možná byste řekli, že pokud Accutron spatřil světlo světa už koncem 50. let, nejde o žádnou novinku. To sice ano, ale jeho nová přepracovaná verze se zásadně liší. Moderní Accutron je totiž do kategorií nezařaditelný elektrostatický strojek, který ve své nové podobě vyvolává stejné nadšení i dnes. Jak to tedy s revolučním kalibrem Accutron NS30-Y8A vlastně je a jaké novinky Accutron letos plánuje?

Celý příspěvek

Hodinkové kalendáře – 5. Věčný kalendář, neboli perpetual calendar

Toto je závěrečný díl seriálu o kalendářních komplikacích v náramkových hodinkách (pokud chcete začít od začátku, tak první díl naleznete ZDE). Nakonec jsme si nechali to nejexkluzivnější. V oblasti hodinek s mechanickým pohonem (bez baterie) tato komplikace patří do oblasti vysoké hodinařiny, neboli haute horologerie. Spolu s tourbillonem a minutovou repeticí tvoří trojici nejvzácnějších komplikací. Zvládnutí těchto komplikací dosahuje jen hrstka nejprestižnějších značek. Exkluzivita věčného kalendáře se samozřejmě odráží i v jeho vysoké ceně (např. cca 630 000 Kč za IWC Portugieser Perpetual Calendar 42, nebo 230 000 za Frederique Constant Highlife Gents Manufacture). V quartzu je díky nižší ceně elektronických komponentů cena daleko nižší.

Celý příspěvek

Hodinkové kalendáře – 4. Jak funguje úplný a roční kalendář?

V prvním díle seriálu jsme si představili základní kalendářní komplikace (funkce), následovaly další dva díly o datumovce a dni v týdnu a nyní se podíváme na úplný kalendář a roční kalendář. Tyto komplikace už si u mechanických hodinek (celý seriál se točí kolem hodinářsky zajímavých modelů, které nepohání baterie) vyžaduje jistou dávku zručnosti výrobce, což se samozřejmě odráží i v cenách těchto hodinek.

Rozdíl mezi úplným a ročním kalendářem není na číselníku na první pohled patrný, obě provedení zobrazují den v měsíci, den v týdnu a kalendářní měsíc. Proto si nejprve povíme o rozdílu mezi těmito řešeními a potom se podíváme na vybraná zobrazení těchto komplikací a jejich výhody a omezení.

Celý příspěvek

Hodinky v bezpečí? Poradíme, jaké pouzdro nebo box vybrat

Pokud člověk není OWG, tak ho dříve, nebo později čeká nerudovské dilema: „Kam s nimi?“. Jako OWG, tedy One Watch Guy, se v žargonu hodinkových nadšenců označuje člověk, kterému stačí jen jedny hodinky… Ano, zní to jako čirý protimluv, něco jako hranaté kolo (i když zrovna to v hodinkovém světě skutečně existuje), ale času je moře a dejme tomu, že i OWG postupně dojde k tomu, že k jeho měření bude potřebovat nějaké ty hodinky navíc 😉.

Ale zpět k tématu – pokud má člověk vícero hodinek a chce je zachovat v co nejlepším stavu, je nezbytné najít pro své tikající miláčky správné a bezpečné uložení. Možností je mnoho a cílem tohoto článku je představit nejznámější řešení. Každé z nich má jisté výhody i nevýhody. Pomineme ukládání hodinek do boxu, ve kterém byly zakoupeny, protože jde většinou špatně otevírat a rychle se opotřebuje. Jaké pouzdro tedy vybrat?

Celý příspěvek

Hodinkové kalendáře – 3. Den v týdnu mívá jazykové verze

Znázornění dne v týdnu má na cifernících mnoho podob.

prvním díle jsme si představili základní kalendářní komplikace (funkce), ve druhém díle jsme se podívali na nejčastější možnosti zobrazení funkce data (date). Tématem tohoto dílu je přiblížení další významné kalendářní komplikace – dne v týdnu (day). Tato funkce zobrazuje, který ze sedmi dnů v týdnu právě je. Komplikace je to celkem častá, a proto se můžete setkat i s velmi nápaditými řešeními jejího zobrazení. A dozvíte se také o tom, jak se Rolexy s touto komplikací staly ještě slavnější díky Marilyn Monroe.

Celý příspěvek

Hodinářská akademie: Krok za krokem k ideálnímu natahovači

Nezřídka se nás lidé ptají, co že je to ten vrtič (natahovač), jestli ho potřebují a k čemu je vlastně dobrý. Pojďme si tedy stručně říct, co to vlastně ten vrtič je, kdy nám může být užitečný a proč i jaký natahovač vlastně vybrat. Zároveň se společně dobereme přesně k takovému natahovači, který bude maximálně vyhovovat vašim potřebám.

Celý příspěvek