Parker New 51 – následovník legendy

Navazovat na modely, které jsou v komunitě řazeny mezi legendy, není jednoduché ani u plnicích per. Parker svým modelem 51 redefinoval tvar a vzezření psacích pomůcek a těší se popularitě u sběratelů až dodnes. Proto vydat nový model s velmi známým jménem bývá imaginárním položením hlavy na špalek. Koneckonců, doba se změnila a konkurence na poli psacích pomůcek mnohonásobně vzrostla.

V roce 1941, kdy se první kusy původního Parkeru 51 objevily na trhu, způsobilo toto štíhlé pero doslova pozdvižení. Štíhlý aerodynamický tvar, nabídka mnoha barev, víčko v chromové nebo zlaté úpravě, zdobené různými typy zdobného gravírování, ale hlavně věc do té doby nevídaná – hrot pera téměř celý ukrytý v těle. Zcela logicky vyvolal rozporuplné reakce, na jedné straně nadšení z moderních tvarů, na druhé straně provinění se proti dosavadním standardům – hrot se přeci ukazuje a ne skrývá.

Modely Parker 51 byly dlouho označovány jako světově nejžádanější a svou popularitu si drží dodnes.

Navíc, jak se během pozdějších let ukázalo, veskrze jednoduchý, ale velmi účelný tvar Parkeru 51 inspiroval mnoho epigonů převážně z asijských částí světa, kteří tento tvar vtiskli hlavně jednorázovým superlevným propiskám, u nás velmi stručně nazývaných „Čína“. Model nakonec dostal k mnohobarevnosti a široké nabídce typů víček i různé typy plnění, od vakumatického, přes kapilarický nebo aerometrický, kdy se v kovovém kostření skrývá gumový vak, který po stisknutí a uvolnění pojme inkoust. Do roku 1972 se modelu 51 prodaly po celém světě miliony kusů a dlouho byl označován za „světově nejžádanější pero“.  Přímým nástupcem se stal model 61, který doznal jen mírných kosmetických změn a také zažil úspěch.

Pero je na první pohled zajímavé tím, že jeho hrot je téměř celý ukrytý v jeho těle.

Vzhledem k tomu, že 51 byla a je jedním z nejznámějších modelů Parkeru, značka se k němu v té či oné podobě opakovaně vracela, byť na krátkou dobu. V roce 2002 přišla speciální edice Parkeru 51, o dva roky později přišel na svět Parker 100, což byla větší a těžší verze původní „jedenapadesátky“. 

Ačkoli hrot je takřka zapuštěný, na jeho psavost to nemá vliv, ba naopak.

Ale až v roce 2021 se Parker rozhodl vypustit na trh Parker 51 pro jedenadvacáté století. Už prvními informacemi o chystaném modelu vzbudil očekávání jak zarytých fanoušků původních per, tak zvědavost u ostatních. Navíc, když vyšlo najevo, že budou k dispozici dvě varianty v různých cenových hladinách s chromovými a zlatými doplňky, očekávání vzrostla o to víc. Jak tedy uspěl?

Oproti původnímu modelu má pero šroubovací víčko.

Základy zůstaly stejné, tedy štíhlé, doutníkovitě tvarované tělo bez nijak zvýrazněného úchopu. Prstenec dělící tělo pera zhruba v třetině nemá žádný jiný než ozdobný význam, protože pero má šroubovací víčko. Původní 51 ho měla nasazovací. Z hrotu pera uvidíte jen malinký kus plátků a iridiovou kuličku, paradoxně je to více, než u původního modelu. Já jsem si koupila verzi s chromovanými doplňky v barvě burgundské červené a v šířce F.

TIP: Jak správně vybrat hrot plnicího pera? Právě s tím vám poradí jeden z našich článků.
Tělo pera je hladké a bez zvláštního úchopu, i tak se ale při psaní dobře drží.

Hrot píše velmi pěkně, svou práci zastane. Pokud byste investovali trochu koncentrovaného násilí a pero rozmontovali, zjistili byste, že se pod kapotáží nachází typ hrotu, který ještě před nedávnem mohli zákazníci najít v modelu Urban. Na podavači pod hrotem se nachází malá prohlubeň, kde se ukrývá značení šířky stopy hrotu. Hlavní část víčka je z matného kovu, zdobená sponou ve tvaru šípu. Ta je leštěná, stejně jako vrchní  a spodní prstenec. Prvně jmenovaný je ukončený zašpičatělou ploškou, která odkazuje na první verze původní 51. Poté leštěnou plošku vystřídaly kamínky různých barev. Na spodním prstenci najdeme vygravírovaný název výrobce, logo pověstného šípu v oválu a na protilehlé straně zemi původu a kód, kdy bylo pero vyrobeno.

Na peru nechybí ani vygravírovaná země původu.
Stejně tak je samozřejmostí i název výrobce.

Šroubovací je i tělo pera. Nová 51 se dá nakrmit, tak jak je zvykem u moderních per, buď krátkou či dlouhou bombičkou Parker Quink, případně se dá dokoupit i nasazovací pístový konvertor. Co se týče verzí, je nová 51 velmi štědrým modelem. Máte na výběr jak kuličkové pero, tak to plnicí a to ve třech cenových kategoriích (základní, Premium a DeLuxe, lišících se použitými materiály na hrot a úpravou víčka). Samozřejmě i cenou, ale u té nejvyšší řady se dočkáte i zlatého hrotu.

Víčko je vyrobené z matného kovu a jeho spona je efektně zdobená dekorem šípu.

Pokud se budeme bavit o návaznosti na model ze čtyřicátých let, tak se o úspěchu moc mluvit nedá, ale to je debata spíše určená pro fajnšmekry, kteří jsou v lásce ke starým kouskům až po uší. Což samozřejmě neznamená, že je nová 51 špatné pero. Je to spolehlivý psavec s dnes už ne tak nevšedním vzezřením, který však svou práci odvede. Což ani u dražších per nemusí být úplná samozřejmost.

Osobně vám poradíme v prodejně Helveti

Jestli se chcete zeptat na výhody jednotlivých per, nebo se o nich dozvědět něco zajímavého, budou se na vás těšit kolegové v nové prodejně v ulici Dukelských hrdinů v Praze Holešovicích. V této prodejně jsme také prodloužili otevírací dobu a máme otevřeno i v sobotu.

Přijďte se podívat na naši nabídku luxusních per i ostatních psacích potřeb. Osobně vám tu poradíme s výběrem pro jakoukoli příležitost. Online jsme vám k dispozici i na našem Facebooku (stačí zanechat soukromou zprávu).

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *