Seiko reinterpretuje své první mechanické chronografy výročním modelem SRQ029J1

Seiko reinterpretace prostě umí! Tolik k mým pocitům, pokud mám stručně a jednoduše popsat moment, když jsem dostal do ruky nový model oslavující 50. výročí ikonického automatického chronografu z dob, kdy se odehrávaly důležité souboje o prvenství ve světě mechanických kalibrů. Mám radost, že nejde o pouhou reedici v doslovném slova smyslu, se kterými se v posledních letech roztrhl pytel.

Seiko k modelu Seiko Prospex SRQ029J1 Chronograph 50th Anniversary přistoupilo po svém, velmi vkusně, poctivě a výsledek je opravdu povedený. Vše navíc podtrhuje provedení ve stylu panda – bílý ciferník a černé subciferníky – tedy provedení, které si mohou dovolit jen a pouze hodinky s chronografem. Co konkrétně tímto modelem japonská manufaktura oslavuje? Prozradíme, že jde o velké prvenství.

Obsah Recenze

Souboj o prvenství v sestrojení chronografu

Psal se rok 1969 a Seiko s tímto strojkem vedl souboj se Zenithem (kal. El Primero) a uskupením Chronomatic (kal. 11) o to, kdo jako první sestrojí automatický strojek s funkcí chronografu. Soupeři byli opravdu velcí hráči – do skupiny manufaktur Chronomatic totiž patřil Heuer, Hamilton, Buren, Brelitling a také Dubois Depraz. Dodnes se vedou vášnivé debaty a diskuze o tom, kdo má skutečně to prvenství a zaslouží si nehynoucí slávu.

Ať už to bylo kdokoli z nich, za mě tento souboj přinesl tři perfektní kalibry, jejichž odkaz žije dodnes a to je dobře. Uvádí se, že Seiko nebylo první, ale prvenství mu lze připsat, pokud se na využití kalibru 6139 budeme dívat pohledem masové produkce. Manufaktura Seiko ve svém kalibru ale jako první využila sloupcové kolo a vertikální spojku – řešení používané dodnes, které je mimo jiné i výsadou kalibrů z řady high-end

Inspirace ze sedmdesátek

Po pár letech následoval modernizovaný kalibr s označením 6138, který se také objevil v modelu, který stál předobrazem této novodobé reinterpretaci. Konkrétně šlo o referenci 6138-8000 nabízející dvojici subciferníků na pozici 12. a 6. hodiny a jedinečný ciferník právě ve stylu panda. 

Vraťme se ale zpátky do současnosti k modelu SRQ029J1, který svými proporcemi oproti předchůdci trochu narostl, ale pořád zůstává v mezích velmi dobré nositelnosti. Pouzdro o průměru 41 mm nabízí dostatek prostoru pro umístnění tří subciferníků, vnitřní tachymetrické lunety a datumového okna, aniž by trpěla přehlednost a dobrá čitelnost. Nožky hodinek jsou od sebe vzdáleny 47 mm, a tak sedí dobře na ruce, a osobně nevnímám, že mají chronografy průměr více než 40 mm.

Co už ale vnímám je výška pouzdra, co společně se safírovým sklíčkem s antireflexem dává 16 mm. Takto samotný údaj nabízí úvahy o tragických situacích, kdy se vaše zápěstí potká se zárubněmi dveří, nicméně… V kontextu ostatních parametrů je to stále pohodlně nositelné a nijak to nevybočuje z řady.

Ocelové pouzdro je robustní, nabízí kombinaci leštěných ploch technikou Zaratsu a klasicky broušených v ideálním poměru, aby byly krásně akcentovány ostré hrany pouzdra. Tohle se povedlo na jedničku. Trochu mě naopak mrzí, že ocelový náramek hodinek je klasický třířadý. Zpracovaný je perfektně, ale nenabízí možnost mikroextenze, vše se tak musí řešit úpravou jednotlivých dílků. V případě této moderní reinterpretace bych se přimlouval k originálnímu náramku, který by přinesl trochu vintage stylu a pořád by sem pasoval. 

Monochromatická je univerzální

Ciferník je vážně povedený – od své přehlednosti a dobré čitelnosti, až po použité barvy. Mám rád monochromatické odstíny a zde se to povedlo perfektně, včetně malé třešničky na dortu. Stříbrně laděný ciferník s drobným vlásečnicovým vzorem doplňují dva černé sčítače a jeden stříbrný s cirkulárním reliéfem.

Indexy, stejně tak logo je aplikované a dodává to hodinkám jedinečný vzhled – stejně, jak tomu bylo v roce 1969. Všechny tyhle odstíny černé a bílé pak korunuje oranžová špička vteřinovky. Je to sice drobnost, ale detaily dělají celek a zde se to povedlo.

K ciferníku mám dvě drobné výhrady – dlouhodobě zápasím s písmenem „X“ označující řadu Prospex, které je navíc v rámci reinterpretace až moc moderní. Druhou drobností, která je ale spíše mojí vlastní preferencí, je datumovka. Je drobná, malá, kulatá a na pozici 4:30. Já ji zde nepotřebuji a obešel bych se bez ní

8R48 uvnitř

Pohon limitovaného modelu SRQ029J1 zajišťuje kalibr 8R48, který nabízí rezervu chodu až 45 hodin. Jde o jednu z high-end verzí chronografu a stále nabízí obdobnou architekturu, jako jeho předchůdce. Tedy vertikální spojku, sloupcové kolo a nově např. řešení pro precizní vrácení subciferníků do nulové pozice.

Frekvence chodu 4Hz nabízí krásný plynulý chod a několik z celkem 34 kamenných uložení lze sledovat přes safírové dýnko. Kalibr má ale „chrono“ funkce uschované blíže ciferníku a tak zde není příliš co obdivovat a povrchová úprava viditelných ploch má do zdobení daleko.

Za mě je tak průhled zbytečný, nicméně to nic neříká o spolehlivosti strojku a také faktu, že řada uživatelů se na to prostě ráda dívá. Obvod dýnka mi nabízí ještě dva údaje, které chybí ke kompletní recenzi. Jsou vodotěsné do 100 m a že jde skutečně o limitovanou edici, značí individuální číslování končící hodnotou 1 000. 

Skvělý univerzál

Chronografy oslavující 50. výročí modelu ve stylu panda jsou více než povedenou moderní reinterpretací. Nekopírují to, co už historie japonské manufaktury kdy vyrobila. Jdou si vlastní cestou, přidávají moderní design, a přeci v sobě nesou jasný a viditelný odkaz na důležité milníky při vývoji automatických chronografů v sedmdesátých letech. Barevné provedení je skvěle univerzální a sportovně robustní pojetí hodinek slibuje, že něco vydrží. Zkrátka jedny hodinky na hodně aktivit nebo příležitostí. Něco mi zároveň říká, že těmto hodinkám bude slušet i kvalitní kožený racing řemen v černé barvě…


Seiko je známé a oblíbené i z mnoha dalších důvodů, které jsme představili ve 3dílném seriálu. Start značky je spojený s několika vynálezy (1. díl). Jeden z nich pak na řadu let ovlivnil hodinářství celosvětově (tzv. quartzová krize, 2. díl). Přehled aktuální produkce Seika pak najdete ve 3. dílu.


Aktuálně s kolegy připravujeme i nový podcast Helveti s názvem Tik Talk, v jehož 2. díle se velcí příznivci Seika, kolegové Darina a Patrik, rozpovídali o tom, proč mají Seiko rádi a jak se ke značce dostali. Nenechte si ho ujít, o vydání vás budeme informovat na blogu.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

3 komentáře u “Seiko reinterpretuje své první mechanické chronografy výročním modelem SRQ029J1

  1. První hodinky SEIKO jsem si koupil v Libyi,kde jsem byl na montáži v roce 1989,dal jsem je pak synovi,nikdy žádná oprava,ani čištění,dodnes jsou přesné,druhé jsem obdržel ke svým 50.narozeninám,také automaty,titanové pouzdro,safírové sklo,vodotěsnost do 50.m,cena byla asi okolo 10.tis.Vlastním je už 24.let,oprava čištění 0,dovolený u moře,nedá se ani spočítat,pořád plavání,a prostě šlapou jak hodinky,Top značka za dobré peníze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *