Životnost solárního článku

Otázky a odpovědiKategorie dotazu: ObecnéŽivotnost solárního článku
Lukáš zeptal se před 4 roky

Dobrý den, uvažuju o hodinkách se solárem. Ideálně Citizen Eco-Drive nebo Seiko Solar. Zajímá mě, jaká je životnost solárního článku? Za jak dlouho musím měnit nabíjecí baterii?

Zkrátka jestli je rozdíl mezi bateriovými hodinkami tak zásadní. Děkuji, Lukáš

2 Odpovědi
Nejlepší odpověď
Jiří Bareš Personál odpověděl před 4 roky

Dobrý den Lukáši,

děkujeme za dotaz. Životnost solárně napájeného článku (akumulátoru) se pohybuje v rozmezí zhruba 10-15 let a životnost solárního panelu, který jej nabíjí je dokonce ještě vyšší – přibližně 15-25 let. Během toho tedy nemusíte řešit žádné výměny baterie a můžete se jen těšit z bezstarostného chodu Vašich hodinek. A to je řekl bych velký rozdíl a benefit oproti klasickým bateriovým hodinkám, kde je nutné měnit baterii po 2-3 letech.

Pokud nabíjecí článek po letech doslouží, jeho výměna přijde v současné době přibližně na 700 Kč, což je v horizontu 10-15 let dle mého názoru zanedbatelná investice.

Častý dotaz zákazníků směřuje také na fungování solárně napájených hodinek ve tmě. Zde však nejsou na místě žádné obavy, protože i nejzákladnější verze solárně napájených hodinek mívají rezervu chodu při plném nabití minimálně 6 měsíců a občasné odložení do šera či tmy tedy není žádný problém. Pokročilejší modely mají rezervu chodu i v řádu let a mnohé navíc disponují automatickým úsporným režimem při pobytu ve tmě.

Když už jste nakousl Citizen Eco-Drive, je dobré podotknout, že se jedná o pomyslnou špičku solárně napájených hodinek. Citizen vyvinul tuto technologii jako první na světě už v sedmdesátých letech a má tedy za sebou velmi dlouhou cestu neustálého zdokonalování. Ke špičce rozhodně patří i Vámi zmiňovaný Seiko Solar, kvalitní solárně napájené hodinky však nabízí také další japonská značka Casio, nebo německý Junghans.

Za tým Helveti Jiří Bareš

Jiří Štencek Personál odpověděl před 4 roky

Jenom doplnim kolegu.. velka vyhoda je, ze do hodinek se az 15 let nemusi zasahovat. Kazde otevreni hodinek muze byt zdrojem potencialnich problemu. Se solarnim pohonem nejen usetrite penize za vymenu baterii, ale vystrihate se i techto moznych komplikaci.

Za helveti, Jiri Stencek

Autorem publikovaného příspěvku je Lukáš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.