Parker Vector XL – levný a zábavný

Parker Vector není žádným novým pojmem – pero s tímto názvem se vyrábí už dlouhá léta a patří u Parkeru k sortě takzvaných startovních per, tedy vhodných pro nováčky. Nestojí moc peněz a člověk si tak může ozkoušet, zdali mu psaní plnicím perem vyhovuje, či ne. Stojí ale tento model za povšimnutí i lidem, kteří už mají zkušenost s pery z vyšších cenových hladin?

Změny na letošní novince Vector XL

Letos se Parker Vector XL dočkal vylepšení – dostalo se mu prodloužení na délku, získal tvarem jiný hrot, přibyl poloprůhledný úchop a pět nových barev s metalickým povrchem. Vybrat si tak můžete z černé, stříbrné, růžové, zelené a modré barvy. 

Metalíza si hraje s barevností

Tvar pera je nekomplikovaný, jedná se o dlouhý váleček, u konce se jen velmi lehce zužuje a barel končí kulatou ploškou bez jakýchkoliv ozdob. Povrch je vyveden v matu, což nechává hezky vyniknout metalíze, která je na světle opravdu půvabná. Mnou recenzovaný kus má barvu šeříkovou, která sice na fotkách vypadá růžově, v reálu je ale spíše do fialova.

Víčko zdobí parkerovský šíp vyvedený v leštěné oceli, která moc pěkně pruží. Pod ní je umístěný název výrobce s logem, vršek bílý znak v šedém poli, lemovaný černým plastem. Tahle drobná ozdoba mi přijde velmi pěkná, ale ještě hezčí by byla vyvedená v barvě povrchu pera. Víčko je nasazovací. Barel je dlouhý a bez ozdob. Jeho délka v sobě však skýtá velmi hezkou výhodu, kterou můžete potkat u mnoha per – můžete v něm skrýt náhradní bombičku, což je skvělé pro delší cesty.

Výhody XL rozměru

Zatímco tělo a víčko Vectoru jsou kovové, úchop je z polotransparentního plastu podobné barvy, kterou má zbytek pera. V ní lze vidět velkou část úchopu a část bombičky. Tyto části jsou odděleny silnější plastovou „přepážkou“. Ne každý má tyhle pohledy na anatomii pera rád, já je naopak zbožňuju a přijdou mi velmi pěkné. Navíc je možné i z toho maličkého kousku bombičky k vidění odhadnout, jestli potřebuje doplnit nebo ne, aniž by člověk musel odšroubovávat barel, což je příjemná vychytávka.

Úchop je matný a i když nemá žádné extra vychytávky pro komfort pro prsty jako speciální křivky nebo drážky, drží se pěkně a pohodlně. Navíc je lehoučké, takže i s nasazeným víčkem se vám nebude v ruce překlápět dozadu.

Hrot, aneb jak se s perem píše?

Hrot Vectoru XL je ocelový, velikosti 5 a mnohem elegantnější, než podsadité hroty modelů IM. Je zdoben dvěma přetínajícími se linkami, názvem výrobce a písmenem pro šířku stopy. Můj model má hrot M. Byla jsem mírně skeptická, co se psacích vlastností týče, ale jen do doby, kdy jsem narazila bombičku s fialovým Quinkem a začala psát. Hrot mého Vectoru píše sytě a klouže po papíru jako máslo po pánvi, takže si bez uzardění troufám říct, že bych ho klidně začala roubovat i na dražší modely. Stopa je trochu širší než standardní evropské M, ale vzhledem k tomu, jak parádně ten hrot píše, mi to vůbec nevadilo.

Konečně Quink bombičky

Velké plus musím vyslovit Parkeru za to, že už vyrábí krátké Quink bombičky ve fialové barvě, protože pro maniaky mně podobné, kteří chtějí v peru nejlépe inkoust stejné značky a odpovídající barvy, je toto velmi milé zjištění.

Koho pero potěší?

Suma sumárum, pokud věříte na jméno značky, ale nechce se vám hned jít do modelu od tisíce korun výš, Parker Vector XL je dobrá volba, abyste s pery začali a zanechala ve vás dobrý dojem a možná i chuť si objednat další, dražší kousky.

Případně si pořídíte levného pracanta se skvělým hrotem, u kterého vás nebude tolik mrzet, když vám upadne nebo ho někde ztratíte.


Pera skladem z nabídky Helveti.cz si můžete přijít vyzkoušet do Holešovické prodejny.

V nabídce je i Dárková sada Plnicí pero a Roller Parker Vector XL v černé a fialové barvě.

Jak vybírat a jak se o pera starat?

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *