Waterman Carène – pero pro Fantomase

Jak je známo, velcí padouši si krom sebeobohacování sebe samých či svých zločineckých organizací potrpěli i na elegantní vynálezy, které jenom podtrhovaly jejich status inteligentních a také technologicky velmi vyspělých jedinců. Jedním z nich byl i francouzský mistr převleků Fantomas, geniální zločinec, který miloval jak své masky, tak i chytré hračky, které mu nejen pomáhaly utíkat přes spravedlností, ale i vypadaly zatraceně dobře. Do stejného ranku spadá i dnes recenzované pero Waterman Carène – pero s neobvykle řešeným hrotem, elegantními křivkami a nikdy nestárnoucí černou barvou na povrchu. Jsou prostě módní trendy, které nikdy nezestárnou.

Model Carène své elegantní křivky okamžitě staví na odiv a v případě mnou recenzovaného provedení Black Sea i leskle černý lak, kterým jsou potaženy mosazné tělo a víčko pera. Doplňky pera v podobě spony, prstence víčka a leštěné koncovky barelu jsou vyvedeny ve stříbrno palladiové úpravě. To jen podtrhuje až chladnou eleganci tohoto modelu.

Víčko pera je nacvakávací a zdobí jej oblá spona s charakteristickým W v hexagonu. Uprostřed spony je malý výřez a velmi těsně nad ní se víčko zužuje do zakulacené špičky. Ústí víčka zdobí tenký prstenec ozdobený z jedné strany názvem výrobce, z druhé zemí původu. Nasazuje se na barel s uspokojivě hlasitým zacvaknutím a drží tak, jak má. Co je velmi potěšující, po svém obvodu se víčko neprotáčí.

Barel pera je dostatečně dlouhý na to, aby se v něm schoval buď konvertor, jedna dlouhá nebo dvě krátké bombičky. Na konci barelu je zasazena stříbrná část, která je zakončena kapkovitou ploškou s černým kolečkem uvnitř. Její sympatická asymetričnost dodává peru až lehce retrofuturistický vzhled.

Toho se Carène nezbaví ani po sejmutí víčka, protože byste na peru marně hledali klasický úchop a standardní hrot. Podavač pera je důmyslně zakapotovaný pod hladkým černým povrchem přední části pera, která se jen lehce zužuje před úrovní hrotu a má plnit roli opory pro prsty při psaní. Hrot je zapuštěn do jedné linie s úchopem a velmi pěkně doplňuje aerodynamičnost celého pera.

Pod hrotem najdete jen větrací otvor (ano, ten, který má většina jiných per na hrotu) a vyryté písmenko značící šířku stopy. Tělo hrotu je vyrobeno z osmnáctikarátového zlata, a ještě doplněno o pokovení z rhodia. Výzdoba hrotu je strohá, pouze logo výrobce, doplněné ryzostí použitého materiálu. Jediné narušení jednotné linie najdete za úchopem, a to v podobě prstence pro uchycení víčka na jedné straně a závitem pro barel na druhé straně. Když se na hrot podíváte z boku, jeho tvar trochu připomíná kokpit rakety z pulpových časopisů. Jenom roztáhnout křídla a vzlétnout, stejně jako Fantomasův vůz.

Psát s tímto modelem je čiré potěšení. Stopa je nádherně rovnoměrná, sytá a evidentně nemá podavač žádný problém s tím dostat inkoust až k papíru a to opakovaně. A to jsem pero jen namáčela! Pokud se takhle chová hrot F, jsem zcela upřímně zvědavá na ten střední šířky. Tady se Francouzi opravdu vytáhli.

Carène je už v základu vybavený konvertorem, a tak je rovnou možné si k peru koupit lahvičkový inkoust (tady klidně doporučím držet basu v rámci stejné značky, protože inkousty Waterman jsou k útrobám per velmi přivětivé), i když je v balení samozřejmě přítomna i dlouhá bombička. Pokud ale nejste fanoušky černé barvy a přijde vám až moc pochmurná, ale Carène se vám samo o sobě, toto pero je samozřejmě k mání ve vícero provedeních, například elegantní modré nebo se zlatými doplňky a hřejivou hnědou barvou. Cenovky u různých verzí se však liší a proto je třeba si je případně prostudovat.

Myslím, že model Carène se opravdu povedl a je vhodný nejen pro budoucí světové zločince, ale i pro obyčejné smrtelníky, kteří fandí francouzské eleganci, dobře zpracovaným nástrojům a samozřejmě ručnímu psaní.

Jak vybírat a jak se o pera starat?

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *