Hodinky měsíce září 2018

Každý měsíc nám projdou rukama stovky hodinek. Některé modely si okamžitě získají naše sympatie a mnohdy i srdce. Přinášíme opět naše hodinkové tipy, tentokrát na babí léto a nastupující podzim.

Toto je našich 6 vyvolených pro září.

Jiří Štencek

Jiří Štencek

Jiří
zakladatel, majitel, cestovatel a outdoorový nadšenec, hodinkový nadšenec a hybatel veškerého dění v Helveti

Luminox Atacama Field Automatic 1902
Automaty od Luminoxu za super cenu! Při vší úctě k Luminoxu si ale na začátku musím trošku postěžovat. Když jsme totiž s kolegyní Darčou navštívili expozici Luminoxu na akci Baselworld 2018, byli jsme převážně zklamaní. Představené modely nás jednoduše nezaujaly a mísily se v nás obavy o atraktivnosti novinek a zároveň jejich provedení (většina pouze ze slitiny polyamidu a skelného vlákna). Byl tam ale jeden kousek. Vlaštovka, která to mohla celé zachránit. Ano, jde o Luminox Atacama Field Automatic 1902. Osobně mám slabost pro tento typ hodinek od Luminoxu. Taky vím, že se nám nejvíce prodávají právě hodinky z řady Luminox Field. Proto mě potěšilo rozšíření této řady.

Hodinky Luminox 1902 mají nádherně strukturovaný ciferník, který působí až decentním dojmem, což je u vojenských hodinek atypické. Na vnějším okruží najdeme minutové indexy, pod nimi uložení tritiových trubic, na které navazuje vojenské zobrazení času (hodnoty však pouze 13 – 24). Datumovka s dnem v týdnu má černé pozadí s bílým textem, což skvěle ladí s barvou ciferníku. Nechybí označení „Swiss made“ mezi 17. a 19. pozicí a následně označení T25, což je intenzita použitého tritia (existuje ještě silnější T100). Co bych vytkl ciferníku, je leštěná úprava loga. Ta při odlescích může působit levnějším dojmem.

Protože nám už hodinky dorazily přímo na prodejnu, mohl jsem si je vyzkoušet a pocit z nich je perfektní. Působí bytelných dojmem, ale zároveň plynulým pohybem sekundové ručičky nezapřou srdce z automatu. Samozřejmostí je safírové sklíčko s antireflexní úpravou, což je znát hlavně teď v létě, kdy je ciferník krásně vidět a odlesky jsou tak minimalizovány. Signovaná korunka (s logem Luminox) je šroubovací a má jistý chod. Díky ní je ovládání (nastavování či nátah) hodinek příjemné. Hodinky pohání automatický strojek Selita SW220-1 (klon známějšího ETA 2836) s rezervou chodu cca 38 hodin. Strojek má 26 kamenů a běží při frekvenci 4 Hz (28,800 vph).

Můj celkový dojem z hodinek je velmi dobrý a jsem rád, že Luminox konečně představil automaty s přijatelnější cenovkou 22 690 Kč.

Chybku si ale konstruktéři ze Švýcarska neodpustili. Nebo šlo o záměr, který se mi pouze subjektivně nelíbí. Náramek hodinek totiž nemá klasické ukončení až u pouzdra hodinek (lícující s pouzdrem hodinek), ale je zde univerzální rovné zakončení. Dle mého si to hodinky nezasloužily a mnohem více by jim slušel ocelový náramek s koncovkami až k pouzdru. Jednu výhodu to ale má. Pokud vlastníte hodinky s šíří řemínku 24mm, můžete tento univerzální náramek použít i u nich.

Modely Luminox 1900, 1901 a 1902 jsou věnovány poušti Atacama, která se pyšní titulem nejsušší pouště světa. Teploty se zde v letním období pohybují od 0 °C v noci až po 50 °C přes den. Vydáte-li se někdy do takových extrémních podmínek, nezapomeňte na vhodné hodinky, kterým podobné nástrahy nedělají sebemenší problém. A to Luminox na 100 % jsou!

Darina Vokrojová

Darina Vokrojová

Darina
hodinková nadšenkyně, jejíž srdce patří dobrému vínu a Seiku, ale ráda vám poradí i se značkou Casio

Orient RA-EL0001B
Tento měsíc upozorním na velice zajímavé hodinky z dílny Orient. Jedná se o model z řady Orient Triton. Hodinky v sobě spojují vynikající hodinářskou práci a nadčasový design potápěčských hodinek.

Řada Triton je vyslyšením prosby zájemců o hodinky menších rozměrů, a tak se zde setkáme s pouzdrem o průměru 43,4 mm (běžný průměr modelů z řady M-Force se pohybuje kolem 45 mm) a výšce 13,6 mm. Hodinky se řadí do skupiny Pro Saturation Diver, tedy mezi hodinky určené pro potápění a splňující normu JIS (Japanese Industrial Standard, Japonskou průmyslovou normu), a proto na ciferníku nechybí nápis Diver´s. V tomto případě nesou hodinky značení vodotěsnosti 200 metrů a jsou tak určené pro rekreační potápění s dýchacími přístroji.

Najdeme v nich prvky vyskytující se u mnoha jiných hodinek určených pro použití ve vodě. Jsou jimi výrazné indexy opatřené luminiscencí a ohraničené leštěným kovovým rámečkem, dobře čitelné, typicky tvarované ručky, robustní pouzdro chránící strojek před poškozením a v neposlední řadě jednosměrně otočná luneta (120 kliků) s minutovým značením a silným lumibodem na pozici dvanácté hodiny.

Jak už jsme od některých japonských výrobců zvyklí, i zde se setkáváme se šroubovací korunkou situovanou na pozici 4. hodiny. Toto umístění zajišťuje, že korunka nepřekáží a netlačí do zápěstí. Manipulace s korunkou je příjemně jistá, závit funguje dobře. Mnohé jistě potěší drobný detail v podobě signování korunky.

Ciferník vybraného modelu je matně černý a výborně čitelný za všech podmínek. Nechybí ukazatel data na ne příliš obvyklé pozici 4. hodiny a příjemná funkce zobrazení rezervy nátahu na pozici 2. hodiny. Chráněn je safírovým sklíčkem s vnitřním antireflexem, podporujícím výbornou čitelnost i na přímém světle. Pouzdro hodinek je spíše oblejší, z vrchní části broušené, s leštěnými boky. Vespod najdete šroubovací dýnko se znakem firmy a vlnami v pozadí. Výborným dojmem působí také náramek z plných dílků, lepší by mohla být snad jen spona, která je ovšem opatřena extenzí a možností mikroregulace, takže není problém upravit hodinky na požadovaný rozměr. Hodinky jsou poháněny mechanickým strojkem 40N5A s oboustranným nátahem, možností ručního nátahu, funkcí hackingu a rezervou chodu 40 hodin.
I přes končící léto musím tyto hodinky, které jsou novinkou tohoto roku, doporučit. Jsou názorným příkladem toho, co Orient umí nejlépe – výborně vybavené hodinky za velice příjemnou cenu.

Jakub Novák

Jakub Novák

Jakub
druhý služebně nejstarší a nejdůležitější člen týmu, cestovatel a strážce značek Wenger, Victorinox, Davosa a nově také Swiss Military by Chrono

Victorinox Night Vision 241707
U řady Night Vision je zajímavostí její vestavěná lampička, která Vám pomůže s orientací ve zhoršených světelných podmínkách. Není to ale jejich jediná výhoda, půjdu pěkně popořádku. Hodinky pohání švýcarský strojek Ronda 705, který je umístěn uvnitř ocelového pouzdra s černou PVD úpravou. Velikostně padnou na většinu pánských zápěstí, jejich velikost je totiž univerzálních 42 mm. Tmavě modrý ciferník skvěle doplňuje pryžový řemínek ve stejné barvě. Hodinky jsou na ruce příjemně lehké – váží pouze 88 g. Vestavěná lampička se nachází na 12. pozici. Aktivuje se dvojitým stisknutím na levé straně pouzdra a dokáže vyvinout překvapivě velké množství světla. Pokud tlačítko stisknete jen jednou, aktivuje se tmavě modré osvětlení ciferníku na 5 vteřin. Přílišným svícením sice zkracujete životnost baterie, ale i na to ve Victorinoxu mysleli a proto do hodinek přidali ještě druhou baterii. Jedna tedy zajišťuje pohon samotného strojku a druhá dodává energii osvětlení. Díky těmto „vychytávkám“ si bohužel tento model nelze brát do vody. Jeho vodotěsnost je jako u jediného modelu Victorinoxu pouze 50 m. Stále se ale nemusíte vůbec obávat např. sprchy ani silného deště.

Tomáš Doležal

Tomáš Doležal

Tomáš
sportovec tělem i duší a odborník na hodinky Epos, Traser, Luminox a Swiss Military Hanowa, který vzal pod svá křídla i designovou Triwu a německý Zeppelin

Casio GBA 800-1A
Model Casio GBA 800-1A rozšiřuje řadu G-Shock o hodinky, jež budou užitečné pro každého, kdo chce mít pod kontrolou svou denní aktivitu a zároveň na sobě chce mít hodinky, s nimiž nemusí zacházet zrovna v rukavičkách. Celá řada G-Shock je dnes již proslulá svou odolností proti nárazům či otřesům. Dá se říct, že běžným užíváním jsou prakticky nerozbitné. Pokud tedy hledáte hodinky, které můžete využít na každý den, ať už do práce, či na sport, pak právě řada G-Shock od Casia bude tou správnou volbou.
S hodinkami GBA 800 do této legendární řady přišlo oživení v podobě modelů, jež v sobě mají užitečné funkce pro všechny sportovce a milovníky aktivního životního stylu. Díky aplikaci G-Shock Connected můžete pozorovat svou denní aktivitu, počet kroků, spálené kalorie či si můžete nastavit svůj denní cíl. Aplikace je přehledně provedená a uživatelsky nenáročná. Navíc díky propojení Vašich hodinek s telefonem máte jistotu, že budete mít vždy nastavený přesný aktuální čas. Další praktickou funkcí je tzv. Phone finder. Pokud máte hodinky přes Bluetooth spárované s telefonem, pak stačí zmáčknutí jediného tlačítka a „ztracený“ telefon je zpět u vás. 🙂

A pokud byste raději volili hodinky jiné barvy, než je mnou vybraná černá, pak nemusíte zoufat. V nabídce je 8 různých barevných provedení, a tak si vybere opravdu každý.

František Šmolík

František Šmolík

František
čestný organizátor kulturního dění v Helveti a specialista na značky Certina, Citizen, Boccia Titanium a Bering

Citizen Promaster Skyhawk Radio Controlled AT8020-54L A-T Blue Angels
Jako hodinky měsíce září jsem vybíral mezi značkou Citizen, jelikož mě nadchly téměř veškeré letošní novinky. V červnu můj výběr padl na JY8069-88E a nyní jsou to tyhle pilotky z edice Blue Angels.

Modrá barva ciferníku a lunety krásně kontrastuje se stříbrnou barvou oceli na zbytku hodinek. Pouzdro a tah hodinek je vyrobeno z ušlechtilé oceli a navíc vytvrzeno pomocí technologie Duratect. Jako téměř všechny hodinky Citizen, i tyto disponují safírovým sklíčkem a solárním pohonem Eco-Drive.
Tento model také disponuje rádiovým řízením času, což znamená, že se každou noc seřídí automaticky podle nejbližšího vysílače a svému majiteli tak dopřávají neustále na vteřinu přesný čas. Nemusíte mít tedy obavy, že by se hodinky zpozdily či předběhly.

Nespornou výhodou je určitě vodotěsnost hodinek do 200 metrů, takže při téměř jakémkoliv kontaktu s vodou nemusíte mít strach, že by se hodinkám cokoliv stalo. Pokud jsem zmínil pohon Eco-Drive, doplním také to, že rezerva chodu při plném nabití je až 5 měsíců. S tím jsou také spojené funkce úsporného režimu (při delší době pobytu ve tmě se hodinky samy zastaví a šetří energii), funkce zabraňující přebití (tato funkce nedovolí hodinkám po nabití na maximum nabíjet se dále a tak působí šetrně ke strojku a celkovému chodu hodinek) a funkce indikace nedostatečného nabití (hodinky upozorní pohybem vteřinové ručičky vždy o 3 vteřiny najednou). Z dalších funkcí, kterých je u těchto hodinek celá řada zmíním ještě ukazatel data, stopky, věčný kalendář, ukazatel rezervy chodu a světových časů. Trochu netradiční je tlačítko na levé straně pouzdra, které otáčí prstencem po obvodu ciferníku, který slouží k leteckým výpočtům.

Blue Angels ve jméně nese odkaz akrobatické letecké skupiny pilotů US Navy. Jedná se o druhý nejstarší leteckoakrobatický tým na světě (byl založen v roce 1945).

Jiří Bareš

Jiří
čerstvá posila prodejního týmu, rád Vám představí nové značky Junghans a Orient, fanoušek kladenského hokeje a hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění

Junghans Meister Mega 058/4803.44
Ač jsem příznivcem spíše mechanických hodinek, nemohu mít v září jinou volbu, než Junghans Meister Mega 058/4803.44. Tento velice zajímavý kousek, společně s dalšími z řad Meister Mega a Max Bill Mega, k nám nedávno dorazil na prodejnu a ihned si získal naši pozornost. Tyto řady jsou totiž čerstvou novinkou z dílny hodinářů z pohoří Schwarzwald a přináší typický elegantní vzhled řad Max Bill a Meister v kombinaci s in-house rádiem řízeným strojkem J101.65. Ten poskytuje, samozřejmě díky řízení rádiem, vždy absolutně přesný čas. Krom toho i mimo příjem signálu v quartzovém režimu disponuje přesností -/+ 8 s/rok, což je velice obdivuhodný výsledek. I mimo signál můžete počítat s funkcí věčného kalendáře bez nutnosti korekce až do roku 2400! ‚Další zajímavostí, která zaujme na první pohled, je pohyb sekundové ručky, která skáče po půl vteřině, nikoli po vteřině, jak je tomu u quartzových strojků běžné. Sekundová ručka je navíc vyrovnávána pomocí technologie ITC 1440x za den dle naposledy obdržené informace o čase. Minutová ručka se též pohybuje poněkud netradičně, a to skokově po jedné minutě. Model Junghans Meister Mega 058/4803.44 se od svých kolegů liší ještě v několika důležitých vlastnostech. Jedná se o voděodolnost 50 m (ostatní mají pouze 30 m), průhledné dýnko, díky němuž lze pozorovat manufakturní strojek J101.65, mapu světa, decentně vyobrazenou na číselníku a hlavně safírové antireflexní sklíčko. Právě absence safírového sklíčka je často řadám Meister a Max Bill vyčítána, model 058/4803.44 tento nedostatek odstraňuje. Na závěr už zbývá jen říci, že se plně ztotožňuji s tvrzením výrobce, totiž že hodinky z řady Meister Mega a Max Bill Mega jsou zřejmě nejkrásnější a nejelegantnější rádiem řízené hodinky na světě.

A kdo je vítěz?

Tentokrát se nám v tipech sešlo kandidátů na vítězství více, a tak vyhlásíme první tři v pořadí, i když je to vážně těsné! Na třetí místo jmenujeme Junghans Meister Mega 058/4803.44. Pohyb sekundové ručky dvakrát za jednu sekundu je až magickou záležitostí a zároveň je to snad první sériový Junghans s klenutým safírovým sklíčkem! Na druhé místo se dostaly hodinky Casio GBA-800. Jejich chytré funkce, nezničitelnost a přesný čas v kombinaci se skvělou cenou si zaslouží pochvalu. A konečně těsným vítězem se stávají Luminox Attacama Field Automatic 1902 pro svůj nezaměnitelný styl a kvalitu provedení.

Brzy přijdeme s dalšími tipy. Díky za váš čas, Jiří Štencek z Helveti.cz.

Předchozí hodinkové tipy:

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *