Hodinky měsíce února 2018

Každý měsíc nám projdou rukama stovky hodinek. Některé modely si okamžitě získají naše sympatie a mnohdy i srdce.

Toto je našich 5 vyvolených pro měsíc leden roku 2018.

Jiří Štencek

Jiří Štencek

Jiří
zakladatel, majitel, cestovatel a outdoorový nadšenec, hodinkový nadšenec a hybatel veškerého dění v Helveti

Seiko SRPC15K1 – Limited Edition

Limitovaná edice Seiko SRPC15K1 je reedicí slavých hodinek Seiko „UFO“ z roku 1969. Na tento rok Seiko odkazuje i počtem kusů v limitované edici. Pouhých 1969 ks jich bylo vyrobeno od každého kusu (limitka je dostupná jako černá, modrá a zlatá varianta). V klasické edici pak jsou 2 modely na ocelovém tahu: modrá a černá varianta.

Jde o velmi zajímavý model, který v podstatě postrádá nožičky u pouzdra. Někomu se tak jeho výstřednost může líbit a stejně tak najde své odpůrce. Já se řadím k první skupině. Ihned mě UFA zaujaly. Vedle univerzální černé varianty mě nadchly i zlato-hnědé UFA, ale přiznám se, že nemám dost odvahy nosit hodinky se zlaceným pouzdrem.

Strojek je klasika Seiko 4R36 s obousměrným nátahem a rezervou chodu 41 hodin. Frekvence strojku 3 Hz (21600 polokmitů za hodinu).

Darina Vokrojová

Darina Vokrojová

Darina
hodinková nadšenkyně, jejíž srdce patří dobrému vínu a Seiku, ale ráda vám poradí i se značkou Casio

Junkers 6731-4
Pro měsíc únor jsem se rozhodla zapátrat ve vodách dámských hodinek. Výběr byl poměrně nesnadný, jelikož, ač jsem většinou příznivkyní pánských modelů, i v segmentu dámských hodinek se nabízí mnoho kousků, které bych chtěla minimálně vyzkoušet.

Jedním z představitelů, doposud pouze na prodejně obdivovaných modelů, jsou hodinky Junkers 6731-4 z modelové řady Eisvogel F13 Lady. Tento model si mne získal svou jemností a i přes použité zdobení také jednoduchostí. Základem hodinek je bateriový strojek, který ocení právě především ženy, uložený v leštěném pouzdře o průměru 36 mm a délce 43 mm, které hodinky dosahují díky poměrně dlouhým zkoseným nožkám vystupujícím z pouzdra. Právě tvar nožek však kompenzuje jejich délku a hodinky se tak příjemně usadí na zápěstí.

Nejzajímavějším prvkem na hodinkách je samotný ciferník, kterému je věnována hlavní pozornost. Kombinuje jednoduchost a strohost v podobě ruček s jemností, již hodinkám dodává použitá pudrová barva ciferníku spolu s aplikací kamínků Swarovski na pozice hodinových indexů. Pravděpodobně nestandardním uložením strojku bylo docíleno vyosení mimostředově uložené vteřinové ručky, nacházející se tak na pozici 7. hodiny a korunky nacházející se na pozici 4. hodiny, což na základě osobní zkušenosti považuji za velice praktické řešení – uložení totiž eliminuje otlaky hřbetu ruky. Za pozornost jistě stojí i datumovka vyvedená na pozici 2. hodiny. Nevšední ciferník je chráněn minerálním sklíčkem.

Hodinky jsou dodávány na koženém řemínku kávové barvy s perforací na vnitřní straně, napomáhající lepší cirkulaci vzduchu. Vodotěsnost modelu je 50 metrů, odolá tak dešti i občasné sprše. Pokud však plánujete hodinky vystavovat vodě častěji, doporučuji poohlédnout se po sesterském modelu s bílým ciferníkem dodávaném na pleteném kovonáramku, kterému voda na rozdíl koženého řemínku nevadí.

Jakub Novák

Jakub Novák

Jakub
druhý služebně nejstarší a nejdůležitější člen týmu, cestovatel a strážce značek Wenger, Victorinox a Davosa

Wenger Roadster Black Night Chrono 01.1843.105
Tyto sportovně založené hodinky od značky Wenger jsou první vlaštovkou letošních novinek. Jak už jsme u Wengeru zvyklí i tento model obsahuje minerální sklíčko se safírovou úpravou, samozřejmostí je i vodotěsnost hodinek 10 ATM (postačí pro běžné plavání). Jedná se o bytelné hodinky, které nebudete muset sundávat při žádné činnosti. Jejich sportovní charakter potvrzují stopky a tachymetrická luneta. Kožený, karbonový řemínek s červeným prošitím navíc skvěle ladí s červenými prvky na číselníku. Novinkou u tohoto modelu je jejich setinový čítač na 12. pozici. Díky němu se tak “posunulo” logo Wenger na třetí pozici. V hodinkách je tak i nový strojek pro hodinky Wenger Ronda 3540. D s přesnotí -10/+20 sek za měsíc. V noci na hodinky uvidíte díky luminiscenční vrstvě v zelenomodré barvě, která je obsažená na ručičkách a na ciferníku místo číslic. I na letošní novinky od značky Wenger je výrobcem poskytována 3 letá mezinárodní záruka.

Tomáš Doležal

Tomáš Doležal

Tomáš
sportovec tělem i duší a odborník na hodinky Traser, Luminox a Swiss Military Hanowa, který vzal pod svá křídla i designovou Triwu a německý Zeppelin

Epos Emotion 3390.302.20.38.25
Švýcarská firma Epos se v našem portfoliu liší oproti konkurenci mnohem větší nabídkou hodinářských komplikací. Jednou z ukázek netradiční hodinařiny je model Epos Emotion 3390.302.20.38.25. Ručičky neobíhají v klasickém 12hodinovém režimu, ale hodinová ručička oběhne ciferník za celý den pouze jednou. Možná vám ze začátku bude chvíli trvat, než si na tuto záležitost zvyknete, ale věřte mi, že následně nebudete litovat. Hodinky jsou detailně a velice kvalitně zpracovány. O pohon se stará automatický švýcarský strojek ETA 2892 ve variantě Top. Díky této úpravě máte garantovánu maximální denní odchylku v přesnosti chodu v řadu ±10 vteřin. Reálná odchylka se ovšem pohybuje kolem ±4 vteřin/den. Safírové sklíčko je poté u Eposu samozřejmostí.

Další zajímavostí je vyobrazení tří různých souhvězdí v dolní polovině ciferníku. Svou drahou polovičku tak můžete okouzlit mimo nádherných hodinek i znalostí hvězdné oblohy. 🙂 Nyní je navíc možné hodinky zakoupit se slevou více než 4000 Kč!

František Šmolík

František Šmolík

František
čestný organizátor kulturního dění v Helveti a specialista na značky Certina, Citizen, Boccia Titanium a Bering

Citizen Radio Controlled AT9030-55E
Tyhle komplexní hodinky si nejde nezamilovat! Už při prvním pohledu vás zaujmou svým vzhledem a následně skoro vyrazí dech svými funkcemi.

Mezi hlavní přednosti musíme samozřejmě vyzdvihnout systém Eco-Drive, který je symbolický pro značku Citizen, a to sice solárně napájené hodinky (s rezervou chodu až 6 měsíců). Dalším zajímavým bodem na výčtu všech funkcí je fakt, že hodinky jsou rádiem řízené, tzn. o přesnost času se de facto nemusíte vůbec starat. Své výhoda má tato funkce i při cestování, kdy si snadno čas změníte pomocí přenastavení časové zóny. Pro tuto činnost přijde vhod také druhý čas, kterým hodinky disponují na samostatném subciferníku.

Samozřejmostí je pak také safírové sklíčko, materiál hodinek z ušlechtilé oceli, silná luminiscence, vodotěsnost hodinek dokonce do 200 metrů (vhodné i pro potápění), datum, den v týdnu nebo třeba budík, ukazatel rezervy chodu či věčný kalendář (netřeba přenastavovat datum při měsících s 30 dny).
Model je k dostání také s modrým ciferníkem nebo ve variantě s koženým páskem.

Jiří Bareš

Jiří
čerstvá posila prodejního týmu, milovník aktivního i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění

Epos Sophistique 3424.185.20.18.25
Únor je měsícem, který patří v rámci roku k těm nejchladnějším, snadno se nám tedy může stát, že promrzneme až na kost. „Až na kost“ se však můžeme raději podívat hodinkám a to nejlépe v teple domova. Řeč je o modelu Epos Sophistique 3424.185.20.18.25, tedy o tzv. skeletonu, který Vám umožní díky „prořezání“ číselníku i strojku nahlédnout do útrob tohoto nádherného, společensky laděného kousku. Uvnitř ocelového pouzdra tiká nádherně zdobený, manuálně natahovaný strojek Unitas 6497, který je doslova radost sledovat, a to jak průhledným dýnkem, tak i (díky skeletonové úpravě modelu) přední stranou hodinek přes safírové sklíčko. Na té si nelze nevšimnout také mimostředné sekundové ručky, která obíhá na pozici 9 a dodává modelu mimořádně elegantní dojem. Přestože na těchto hodinkách zaujme především provedení a velice propracované zdobení jednotlivých částí, není opomenuta ani praktická stránka věci, to znamená, že číselník nabízí dostatečnou přehlednost, včetně luminiscenčního nátěru na ručkách.

Epos zkrátka skeletony umí a pohled na model 3424.185.20.18.25 jistě i v tomto chladném období zahřeje nejednoho hodinkového nadšence.

A kdo je vítěz?

Únor nám přinesl radost v podobě novinek od Wengeru. Naživo jsou Wenger Roadster povedené hodinky, které by mohly důstojně sekundovat veleúspěšné řadě Wenger Sea Force. To je pro nás, jakožto dlouhodobé specialisty na Wenger, velký příslib a i proto si Wenger Roadster vysloužili titul hodinky měsíce února 2018.

Za měsíc přijdeme s dalšími tipy. Díky za váš čas, Jiří Štencek z Helveti.cz

Předchozí hodinkové tipy:

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *