Hodinky měsíce října 2018

Každý měsíc nám projdou rukama stovky hodinek. Některé modely si okamžitě získají naše sympatie a mnohdy i srdce. Které hodinky nás na podzim okouzlily?

Toto je našich 5 vyvolených pro říjen.

Jiří Štencek

Jiří Štencek

Jiří
zakladatel, majitel, cestovatel a outdoorový nadšenec, hodinkový nadšenec a hybatel veškerého dění v Helveti

Citizen Sports BM7390-14E
Citizen nedělá jenom usedlejší společenské hodinky, ale má i sportovní kousky. Navíc za skvělou cenu! To je případ Citizen Sports BM7390-14E za 4 200 Kč. Jak už jejich název napovídá, jsou vhodné také k aktivnějšímu stylu života. Jejich ciferník dává důraz na minuty, které zde nahradily tradiční zobrazení hodin. Sportovní náznak je také vnitřní luneta se světovými stranami. Náznak z toho důvodu, že luneta není otočná a funkci azimutární (kompasové) lunety tak zcela neplní.

Příjemnou samozřejmostí u Citizen je solární napájení Eco-Drive. Vody se taky bát nemusíte, protože voděodolnost je 100m a u Citizenu máme s tímto ty nejlepší zkušenosti.

Proč jsem vybral na říjen zrovna tyto hodinky? Barvami mi krásně ladí s nadcházejícím podzimem a evokují ve mně touhu vydat se s batohem do lesů na delší túru. Tyhle hodinky by určitě byly vhodným parťákem.

Shrnuto a podtrženo – kvalitní japonské hodinky za skvělou cenu, na které je 5letá záruka.

Darina Vokrojová

Darina Vokrojová

Darina
hodinková nadšenkyně, jejíž srdce patří dobrému vínu a Seiku, ale ráda vám poradí i se značkou Casio

Casio BGA 250-7A2
Hodinky Casio G-Shock jsou v našem týmu velice oblíbené pro své vlastnosti, o čemž svědčí opakovaný výběr modelů této řady do naší rubriky. Jako zástupkyně něžného pohlaví si musím trošku povzdechnout, že trošku opomíjíme dámské modely hodinek. O těch odolných ani nemluvě. Ovšem i na sportovně zaměřené ženy Casio myslí! Zvláště v posledních letech jsou představovány dámské modely beroucí v potaz aktuální módní trendy a potřeby žen. Zářným příkladem jsou hodinky v mém výběru.

Casio Baby-G BGA 250 jsou letně laděné modely, vyvedené v různých barevných variantách. Volit můžete mezi černou, připomínající temnou letní noc, modrou, která Vás přenese k hlubokým vodám oceánu, růžovou, která zažehne vzpomínku na zapadající slunce odrážející se na vodní hladině a bílou variantou, která připomíná barvu jemného písku slunných pláží. Jednotícím prvkem všech modelů je ciferník, jehož střídající se kulaté a hranaté indexy na pozicích hodin evokují lodní kormidlo.

Mám-li vybrat jediný model, je jím Casio Baby-G BGA 250-7A2. Jedná se o sportovní hodinky, které ani přes svou ženskost danou použitím jemných barev neztrácejí nic ze svých vlastností, pro které jsou tak oblíbené. Průměr pouzdra hodinek je 41 mm. Ač by se mohlo zdát velké, díky tvaru a způsobu napojení na řemínek velice dobře sedí i na užších zápěstích. Jak už jsme u G-Shocků zvyklí, je pouzdro vyvedeno tak, aby odolalo i hrubšímu zacházení. Nepřekvapí proto, že je myšleno i na ochranu minerálního sklíčka kryjícího kombinovaný (analog-digital) ciferník, již tvoří zapuštění pod úroveň lunety. Značení lunety u pozic tlačítek je příjemným návodem, k čemu to které tlačítko použít. Z funkcí jsou hodinky vybaveny ukazatelem času, data, dne, stopek, vybraného časového pásma a mezi dalšími, které využijete právě např. při sportu, jmenujme alarm, stopky, odpočet… v podstatě veškeré funkce, jež jsou u této řady standardem. Opomenout nesmíme ani vodotěsnost 100 m, díky níž hodinky obstojí i před vodní výzvou. Ručky hodinek jsou opatřeny luminiscencí a čitelnost ve tmě zajišťuje také osvětlení ciferníku. Hodinky si zachovávají velice příjemnou váhu (33 g), jíž je dosaženo použitým materiálem pouzdra a řemínku (plast a pryž). I přes své kvality jsou hodinky nabízené za velice příjemnou cenu a v kategorii odolných sportovních hodinek jen těžko najdou konkurenci.

Tomáš Doležal

Tomáš Doležal

Tomáš
sportovec tělem i duší a odborník na hodinky Epos, Traser, Luminox a Swiss Military Hanowa, který vzal pod svá křídla i designovou Triwu a německý Zeppelin

Tissot T-Race Marc Marquez 2018 Limited Edition T115.417.37.061.05
I když se motocyklová sezóna pomalu ale jistě blíží ke konci, na naší prodejnu právě dorazil skvělý kousek pro milovníky všech rychlých motorek. Tissot rozšířil modelovou řadu T-Race o limitovanou edici v poctě nejmladšímu mistru světa všech dob v závodech kubatury MotoGP – Marcu Márquezovi. Aktuálně zřejmě nejlepší motocyklista planety má své speciální hodinky vyrobeny v limitovaném počtu 4999 kusů. Každý kus je očíslován na dýnku, kde můžeme také spatřit číslici 93, s níž má každý fanoušek tohoto Španěla spojeného.

Hodinky se vyznačují výrazným černěným pouzdrem v jehož tvaru lze najít  tvar motocyklového kola. Oranžové prvky na ciferníku a pryžovém řemínku dotváří moderní vzhled těchto sportovních hodinek. Další prvek spojený s motorsportem můžeme najít například v subciferníku 30minutového čítače stopek, kde oranžové zbarvení supluje červené zvýraznění otáčkoměru motocyklu. Na výjimečnosti přidává i speciální krabička ve tvaru helmy a s ním spojený designově povedený přebal.

Co se týče parametrů hodinek, Tissot si zachovává svůj vysoký standard u sportovních hodinek. Spolehnout se můžeme na safírové sklo, stovkovou vodotěsnost a samozřejmě bateriový strojek ETA – v tomto případě konkrétně ETA G10.211.

Do České republiky dorazil tento model pouze v omezeném množství, proto ať již jste fanouškem Marca Márqueze, motocyklů všeobecně či se Vám prostě hodinky líbí, pak s jejich koupí rozhodně neváhejte. Mohlo by totiž být již pozdě. 🙂

František Šmolík

František Šmolík

František
čestný organizátor kulturního dění v Helveti a specialista na značky Certina, Citizen, Boccia Titanium a Bering

Traser P67 Officer Pro Automatic Bronze Brown kůže
Už nějakou chvíli koukám u nás na prodejně na tenhle zajímavý model, který byl ještě před pár měsíci žhavou novinkou značky Traser. Nedávno jsem se s nimi dostal do blízkého kontaktu, jelikož jsem měl tu možnost hodinky fotit na své ruce. Design hodinek mě utvrdil v tom, co jsem si myslel, neskutečná paráda.

Začal bych určitě vzhledem – ta barva! Pouzdro je sice klasicky z ušlechtilé oceli, ale je opatřeno PVD úpravou bronzové barvy s lehkých nádechem gunmetalu (jako například u modelů Traser P67 Officer Pro GunMetal). K tomu Traser skvěle zvolil hnědý kožený pásek, jehož design vypadá rovněž trochu „obnošeně“, což je ale záměr a hodinkám to dodává právě ten sex-appeal, jaký mají.

Tento model disponuje mechanických strojkem s automatickým nátahem, konkrétně je to strojek ETA 2824, se kterým máme jen ty nejlepší zkušenosti a který v této cenové relaci vyniká. Tato skutečnost je především zajímavá tím, že řada P67 Officer Pro doposud neměla model s automatickým nátahem. Odchylka chodu je výrobcem garantovaná na +- 20 sekund za den, ale pokud máte hodinky na ruce téměř celý den, nemusí se zpozdit skoro vůbec (myšleno +-5-10 sekund za den). Chod strojku můžete také pozorovat průhledem skrz zadní víčko pouzdra (dýnko), což jistě ocení nejen velcí znalci hodinek. Jako poslední informaci ke strojku/pohonu zmíním rezervu chodu až 38 hodin, což je při běžném nošení naprosto dostačující.

Ač hodinky disponují mechanickým strojkem, nejsou nijak zvlášť těžké. Váží totiž pouhých 114 g, což je mezi automaty pěkná hodnota. S vodotěsností do 100 metrů můžete jít bez problému do vody, ale měli byste přecijen poněkud šetřit kožený řemínek. Byla by ho vážně škoda.

Sklíčko mají hodinky safírové, tudíž se netřeba obávat o jeho poškrábání. Jako bonus je zde navíc antireflexní vrstva, což v praxi znamená, že přečtete čas i za velmi slunných podmínek. Pověstná technologie Trigalight samozřejmě u hodinek nesmí chybět! Jedná se o tritiové trubičky, kterými jsou vybaveny ručičky a indexy. Ve tmě svítí a svého majitele tak nenechají ve štychu ani uprostřed noci.

Celkově hodnotím hodinky na výbornou. Jsou to mechanické hodinky, které jsou zároveň odolné a u kterých nemusím mít strach o rozbití při hrubším zacházení. I přes vyšší cenu si myslím, že svým výkonem a vzhledem zaslouží pozornost.

Jiří Bareš

Jiří
čerstvá posila prodejního týmu, rád Vám představí nové značky Junghans a Orient, fanoušek kladenského hokeje a hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění

Orient SDK02001B
Řada Orient Star nabízí to nejlepší z dílny tradičního japonského výrobce a model SDK02001B není výjimkou. Svým elegantním vzhledem je předurčen především do společnosti, ani při běžném nošení však rozhodně nezklame. Díky průměru pouzdra 44 mm jsou tyto hodinky skvělou volbou pro pány s větším zápěstím, pro které jsou běžné menší průměry elegantních hodinek přiliš malé.

Uvnitř tohoto japonského skvostu najdeme mechanický in-house strojek Orient 40R53, který disponuje automatickým nátahem a především velice užitečnou komplikací ukazatele rezervy nátahu na pozici 12. Tu oceníte hlavně při odložení hodinek (při kterém nedochází pohybem ruky k jejich nátahu), po opětovném nasazení na ruku tedy budete hned vědět, jak dlouho ještě vydrží v chodu. Sekundová ručka tohoto modelu je mimostředná (v subčíselníku na pozici 6) a k elegantním hodinkám se dle mého názoru vyložené hodí. Na jednoduchém přehledném číselníku najdeme také průhled na setrvačku (tzv. Open heart), která pracuje na frekvenci 21600 polokmitů/hod. To vše je chráněno safírovým sklíčkem s antireflexní úpravou. Odolnost proti poškrábání a skvělá čitelnost za jakýchkoliv podmínek je tedy zaručena. Celý strojek pak lze pozorovat díky průhlednému dýnku. Kožený řemínek, který hodinkám velmi sluší, jen potvrzuje fakt, že japonský Orient umí dělat nejen levnější a jednodušší modely, ale i mnohem propracovanější s výbornou výbavou.

A kdo je vítěz?

Do podzimních plískanic volíme jako hodinky měsíce Traser P67 Officer Pro Automatic. Pro jejich sexy vzhled, ale samozřejmě i pro jejich kvalitní provedení! Jsou odolné, ale zároveň poměrně decentní a tak jejich použití vidíme i jako business casual. Zaujměte hodinkami vaše kolegy a nadřízené!

Brzy přijdeme s dalšími tipy. Díky za váš čas, Jiří Štencek z Helveti.cz.

Předchozí hodinkové tipy:

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *