Hodinky měsíce dubna 2018

Každý měsíc nám projdou rukama stovky hodinek. Některé modely si okamžitě získají naše sympatie a mnohdy i srdce. V dubnu jsme u nás přivítali Tissot – úplně tradiční a proslulou značku švýcarských hodinek. Máme skladem kolem 100 kusů a zatím se nemůžeme vynadívat.

Toto je našich 5 vyvolených pro měsíc březen roku 2018.

Jiří Štencek

Jiří Štencek

Jiří
zakladatel, majitel, cestovatel a outdoorový nadšenec, hodinkový nadšenec a hybatel veškerého dění v Helveti

Citizen Promaster Altichron BN4021-02E
Už asi měsíc si „hraju“ s hodinkami Citizen Promaster Altichron BN4021-02E a musím říct, že nejenom že mě baví se na ně koukat, ale spoustu mých kamarádů a známých ihned zaujaly. Jejich design je prostě netradiční a hodně tahá oči.

Robustní Promastery jsou lehoučké díky titanovému pouzdru a na kaučukovém řemínku se příjemně nosí. Je to přesně ten jemný řemínek, který se na ruku nelepí, netahá chlupy a skoro byste si jej chtěli pohladit 🙂

Jelikož jsem majitelem i hodinek Suunto, tak mě zajímalo, jak moc mě bude bavit analogové zobrazování výšky a kompasu. A baví! Dokonce tak moc, že si občas nechávám výškoměr zapnutý a jak se pohybuji po republice, koukám se na výškové rozdíly. Nikdy jsem se nezamýšlel nad tím, v jaké výšce mám vlastně byt, jaký je to rozdíl v kanceláři a podobně… Co mě dále baví, ale to je už u Citizenu samozřejmost, je solární nabíjení Eco-Drive. Hodinky jsem dal na ruku téměř vybité a po pár hodinách na sluníčku, kdy doslova hltaly paprsky, se nabily na 90 %. Přirovnal bych to k pocitu z automatických hodinek, kde mám rád pocit pohybu ruky, který dodává energii ústrojí hodinek. Zde mi stačí položit loket z okna mého auta a sluneční svit dopadající na hodinky dělá svou práci. Klasicky úžasná je luminiscence – silná vrstva ve tmě září modře a na lunetě je chytře použita zelená barva. Do vody se s nimi nebojím (léto je za dveřmi) díky voděodolnosti 200 m, ale rovnou se přiznám, že safír bych na nich viděl raději.

Pokud se vše zadaří, tak se mnou hodinky Citizen Promaster Altichron zažijí i výlet do indického Himálaje, kde nebude o měření nadmořské výšky nouze (5000m a výše).

Darina Vokrojová

Darina Vokrojová

Darina
hodinková nadšenkyně, jejíž srdce patří dobrému vínu a Seiku, ale ráda vám poradí i se značkou Casio

Citizen AR1130-81H
Hodinkami měsíce dubna se pro mne stal model, který si mne získal svou jednoduchostí, elegantním provedením, ciferníkem a především svými rozměry – průměrem pouzdra 39 mm a výškou pouhých 4,9 mm.
Jedná se o hodinky z řady Stiletto, vyznačující se použitím strojků s pohonem Eco-Drive, moderním vzhledem a ultra tenkým tělem. Hodinky mají černý ciferník, jenž na první pohled upoutá svým šachovnicovým vzorem, pohání je solárně napájený strojek Eco-Drive G820, nabízející rezervu chodu až 6 měsíců při plném nabití, vedle toho disponuje upozorněním na nedostatek energie a ochranou proti přebití. Ciferník je chráněn safírovým sklíčkem, které odolá poškrábání a zajistí, že hodinky vypadají stále jako nové. Elegantnost modelu je podtržena použitím subtilních ruček a doplněním pouzdra o jemný náramek s překlápěcí motýlovou sponou, na němž se střídají broušené a leštěné plochy článků. Vzhledem k určení je vodotěsnost hodinek 30 metrů naprosto dostatečná.

Modely z řady Stiletto jsou hodinkami i šperkem zároveň. Svým zpracováním jsou vhodným doplňkem pro veškeré společenské příležitosti a jejich rozměry oceníte i při každodenním nošení. K dostání jsou ve více barevných provedeních a kromě ocelových náramků také v kombinaci s koženými řemínky.

Jakub Novák

Jakub Novák

Jakub
druhý služebně nejstarší a nejdůležitější člen týmu, cestovatel a strážce značek Wenger, Victorinox, Davosa a nově také Swiss Military by Chrono

Tissot PRS 516 Automatic T100.430.16.041.00
Jak již jistě všichni víte, v tomto měsíci se naše portfolio rozrostlo o značku Tissot. Proto hodinkami měsíce pro mě byla jasnou volbou právě táto značka a vybral jsem automatický model s označením Tissot PRS 516 Automatic T100.430.16.041.00, které jsou inspirované volanty starých závodních vozů z 60. let.

Hodinky s rozměrem 42 mm padnou na každou pánskou ruku a budou na ní držet díky kvalitnímu koženému děrovanému řemínku. Keramická luneta skvěle doplňuje propracovaný ciferník a navíc je velmi odolná. Na ciferníku se nachází ukazatel data a dne v týdnu; výrazná vteřinová ručička ve tvaru „T“ pak skvěle doplňuje signovanou korunku. V útrobách hodinek tepe kvalitní švýcarský stroj POWERMATIC 80.121, jenž je nástavbou strojku ETA 2824. Výhodu tohoto strojku je rezerva nátahu, která při plném nabití činí až 80 hodin. Chod lze pozorovat přes průhledné dýnko (safír!), na kterém je mimo jiné zvýrazněn již zmiňovaný závodní volant. Hodinky tak vydrží v chodu i po aktivně stráveném víkendu. O hodinky se nemusíte bát i díky safírovému sklíčku, které je navíc antireflexní a je tak skvěle čitelné i na ostrém slunci. Vodotěsnost hodinek je 100 m.

Tomáš Doležal

Tomáš Doležal

Tomáš
sportovec tělem i duší a odborník na hodinky Epos, Traser, Luminox a Swiss Military Hanowa, který vzal pod svá křídla i designovou Triwu a německý Zeppelin

Casio GST W310D-1A
Libí se Vám hodinky z modelové řady G-Shock od Casia, ale nejste milovníky gumových pouzder a řemínků? Pak pro Vás máme vhodnou alternativu! Na prodejně máme nově v nabídce celoocelovou variantu GST W310D-1A.

Díky ocelovému provedení hodinky působí hodnotnějším dojmem, ale zároveň si zachovávají veškeré přednosti, díky kterým jsou hodinky G-Shock tolik oblíbené a na které jsme u nich zvyklí. Tzn. vysokou odolnost v kombinaci s mnoha přidanými funkcemi. Mimo funkce času je tak možné využití stopek, budíku, odpočtu času, či třeba automatického LED osvětlení při natočení zápěstí směrem k očím. To vše má na starost rádiově řízený strojek, jenž je poháněn solární energií. Toto spojení dělá z hodinek pro jejich uživatele zcela bezstarostnou záležitost. Rádiový signál se postará o naprosto přesný čas i datum. Solární článek má životnost kolem 10 let, což je velkou výhodou oproti běžným bateriovým hodinkám, kde je nutné měnit zpravidla každé 2-3 roky. Pokud hledáte sportovněji laděné hodinky, na které je spolehnutí jak co se týče výdrže, tak přesného času, pak neváhejte. Tyto budou skvělým společníkem po dlouhá léta.

František Šmolík

František Šmolík

František
čestný organizátor kulturního dění v Helveti a specialista na značky Certina, Citizen, Boccia Titanium a Bering

Tissot Le Locle Automatic T006.407.16.033.00
S novými značkami se v posledních týdnech roztrhl pytel a k nám do Helveti zavítala švýcarská značka Tissot. Dlouho kýžené hodinky nám teď zdobí prodejnu a jedny jsem rovnou vybral i jako hodinky měsíce, jelikož mě ihned okouzlily.

Na první pohled mě zaujal netradiční design tohoto modelu. Namísto indexů nebo arabských číslic jsou zde malé římské číslice, které příjemně oživují celkový dojem číselníku. Ocelové pouzdro doplňuje černý kožený řemínek s krokodýlím vzorem. Hodinky se díky svému vzhledu hodí jak na běžné každodenní nošení, tak i do společnosti.

Model pohání strojek Powermatic 80.111 s automatickým nátahem a rezervou chodu až 80 hodin, odpadají tedy starosti s výměnou baterií a vy si tak můžete užívat hodinky bez častých zásahů hodináře. Do vody s těmito hodinkami určitě nechoďte, vodotěsnost je totiž pouze 3 atmosféry, což znamená, že by neměly téměř vůbec přicházet do kontaktu s vodou. Avšak tím, že se jedná spíše o hodinky do společnosti či práce, na sport a koupání lze využít jiné. Naopak safírové sklo zajistí hodinkám daleko větší odolnost, jelikož je téměř nemožné ho poškrábat.

A konečně se dostáváme k rozměrům: tyhle Tissotky se řadí spíše k menším pánským hodinkám, ale jejich decentnější rozměr 39,3 mm jim dodává na eleganci. A ačkoli se jedná o mechanické hodinky, hmotnost je necelých 70 gramů, což majitel na ruce takřka nepozná.

Jiří Bareš

Jiří
čerstvá posila prodejního týmu, rád Vám představí nové značky Junghans a Orient, fanoušek kladenského hokeje a hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění

Junghans Meister Driver Chronoscope 027/3684.00
Už minulý měsíc jsem neviděl při volbě hodinek měsíce jinou volbu, než německý Junghans a můžu říci, že nadšení z něj mě stále neopustilo! I pro duben proto sahám po jednom z modelů tradiční hodinářské značky ze Schrambergu. Jedná se opět o řadu Meister Driver, inspirovanou palubními přístroji vozu Maybach Zeppelin, o čemž byla řeč už minule.

Tentokrát se však jedná o model Chronoscope 027/3684.00, který disponuje komplikací stopek. Ta se dokonale hodí k hodinkám inspirovaným prostředím motorismu! Tuto funkci zajišťuje strojek J880.3, který je postaven na základě švýcarského strojku ETA 2892-2, doplněném o nástavbu Dubois Dépraz 2030. Tyto hodinky mi padly do oka nejen díky výtečnému zpracování, které je u značky Junghans samozřejmostí, či jejich historickému odkazu, ale i díky svému designu. Ten umožňuje jejich využití jak ve společnosti, tak i například pro obyčejnou vycházku po městě. Junghans mě zkrátka nepřestává bavit.

A kdo je vítěz?

V dubnu jsme pro Vás po dlouhodobé snaze získali skutečně legendární švýcarské hodinky Tissot. O tom jak jsme slavili si můžete přečíst! Jsme tak nadšení, že hodinkami měsíce pochopitelně musí být Tissot… Hodinkami měsíce tedy vyhlašujeme Tissot PRS 516 Automatic T100.430.16.041.00 a kromě tradiční fotografie přidáváme video zabírající zpomalený pohyb strojku. Nádhera, co myslíte?

Za měsíc přijdeme s dalšími tipy. Díky za váš čas, Jiří Štencek z Helveti.cz

Předchozí hodinkové tipy:

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *