Hodinky měsíce března 2018

Každý měsíc nám projdou rukama stovky hodinek. Některé modely si okamžitě získají naše sympatie a mnohdy i srdce.

Toto je našich 5 vyvolených pro měsíc březen roku 2018.

Jiří Štencek

Jiří Štencek

Jiří
zakladatel, majitel, cestovatel a outdoorový nadšenec, hodinkový nadšenec a hybatel veškerého dění v Helveti

Traser T-7.6-H3 WY6 – limitovaná edice

Nejspíš mám slabost pro limitované edice. Jak jinak se dá vysvětlit, že už zase vybírám hodinky z tohoto ranku? Tentokrát jde o Traser v limitované edici 300 ks. Původně šlo o hodinky pouze pro německý trh, ale podařilo se nám jich pár dostat.

Model Traser T-7.6-H3 WY6 vychází z Traser Outdoor Pioneer se safírovým sklem. Na ciferníku používá indexy s minutovým čítačem (namísto hodinového) a vnitřní kroužek má pak stupnici hodin od 13. do 23. Hodnoty na ciferníku mají šedou barvu a do tohoto odstínu jsou laděny také ručičky (vyjma červené sekundové).

Zajímavostí je 200m voděodolnost bez šroubovací korunky, lehké ale odolné pouzdro z polyamidu vyztuženého skelným vláknem. Hodinky váží cca 60g a na ruce je skoro neucítíte.

Nám se tento model (vlastní Helveti edice se safírem) velmi osvědčil a proto věřím, že si své zájemce velmi rychle najde.

Darina Vokrojová

Darina Vokrojová

Darina
hodinková nadšenkyně, jejíž srdce patří dobrému vínu a Seiku, ale ráda vám poradí i se značkou Casio

Orient FAC0000EW
S novými značkami se naše nabídka rozrostla o mnoho zajímavých modelů, které by si zasloužily místo v rubrice Hodinky měsíce. Rozhodování, který vybrat proto bylo tentokrát opravdu nesnadné, a ačkoliv jsem uhranuta německou precizností, rozhodla jsem se upřednostnit japonskou stáj. Jak se říká, stará láska nerezaví a vzhledem k bohaté (a velice dobré) zkušenosti s vybranými hodinkami, věnuji pár řádku modelu Orient Bambino FAC0000EW.

Jak již zmiňuji výše s Bambiny od Orientu mám jen tu nejlepší zkušenost. Rukama mi prošel model z první generace (lehký retro design, dauphine ručky) a právě vybraný model z třetí generace, ke kterému jsem musela dozrát. Každý naprosto jiný, oba však ve své třídě téměř dokonalé.

Pro velký úspěch a pozitivní ohlasy spojené s první řadou Orient Bambino (např. FAC00004B) se značka rozhodla pro vývoj dalších generací těchto hodinek. Orient Bambino FAC0000EW jsou již třetí verzí a na rozdíl od dauphine ruček a římských číslic předchozích dvou generací se rozhodla vsadit na jednoduché a čisté linie, čímž model získal nadčasový vzhled. Ciferník, který vedle zvolené světlé varianty můžete mít také v černém, modrém a antracitovém provedení (mimochodem barvy se Orientu u této generace opravdu povedly), nenese nic víc, než potisk minutových pozic v podobě drobných linek v kombinaci s kovovým provedením indexů na pozicích třetí, šesté, deváté a dvanácté hodiny a strohých hranatých ruček, kdy minutová je na svém konci lehce zahnutá, aby kopírovala klenutí číselníku. To vše doplňuje pouze datum na pozici třetí hodiny a již klasické vyvedení loga a zmínka o voděodolnosti. Celkový dojem uzavírá použití vypouklého minerálního sklíčka.

Průměr leštěného pouzdra je 40,5 mm, výška, na které má nemalý podíl sklíčko, je 11,8 mm. Model je dodáván na hladkém, tmavě hnědém koženém řemínku v matném provedení o šíři 21 mm. Pouzdro je osazeno pro manipulaci příjemnou korunkou, u níž v této cenové kategorii velmi potěší vyvedení loga. Hodinky pohání mechanický strojek s automatickým nátahem vlastní výroby, s rezervou chodu 40 hodin. Vzhledem k charakteru mají hodinky pouze základní a dle mého názoru dostačující voděodolnost 30 m.

Hodinky Orient Bambino FAC0000EW přináší nový design a vhodně tak doplňují celou modelovou řadu. Uplatnění najdou jako hodinky k obleku i košili a džínám.

Jakub Novák

Jakub Novák

Jakub
druhý služebně nejstarší a nejdůležitější člen týmu, cestovatel a strážce značek Wenger, Victorinox, Davosa a nově také Swiss Military by Chrono

Swiss Military by Chrono SMA34060.01
Hodinkami měsíce pro březen jsou pro mě hodinky od značky Swiss Military by Chrono. Tato značka je v naší nabídce úplným nováčkem. Nejvíce mě zaujal model SMA34060.01 z řady Automatic.

Tento model je poháněn automatickým strojem ETA 2824 s 25 kameny, rezervou nátahu při plném nabití až 38 hodin a frekvencí 28.800 kmitů za hodinu. Chod stroje můžete pozorovat přes zadní průhled. Vodotěsnost tohoto modelu je 500m, což už postačí i na hlubinné potápění. Číselník je chráněn safírovým sklíčkem a nanesen silným luminiscenčním nátěrem SuperLuminova. Mezi ocelovým pouzdrem a číselníkem hodinek je jednosměrně otočná luneta. Hodinky drží na ruce díky odolnému tahu z ušlechtilé oceli.

Jedná se o limitovanou edici o počtu pouze 300 kusů. Unikátní číslo z limitované edice je vyraženo na korunce. Tento kousek by proto neměl uniknout sběrateli limitovaných edic kvalitních švýcarských hodinek.

Tomáš Doležal

Tomáš Doležal

Tomáš
sportovec tělem i duší a odborník na hodinky Epos, Traser, Luminox a Swiss Military Hanowa, který vzal pod svá křídla i designovou Triwu a německý Zeppelin

Swiss Military Hanowa 5306.04.003
V naší nabídce velmi oblíbená značka Swiss Military Hanowa se rozrostla o další povedený model. Konkrétně se jedná o hodinky Swiss Military Hanowa 5306.04.003, jenž mohou být zajímavou alternativou k, u nás již legendární, modelové řadě Sea Force od Wengeru. Hodinky jsou původním Sea Forcům v mnoha ohledech velmi podobné – ať už se podíváme na vzhled ciferníku nebo i na to nejdůležitější, samotné parametry hodinek.

Jak bývá u sportovních hodinek zvykem, můžeme se spolehnout na bytelné ocelové pouzdro, jemuž rozhodně nějaký ten náraz neuškodí. Pro praktickou stránku věci je doplněno o ocelový náramek, na který se můžete dlouhé roky spolehnout. Z mého pohledu je důležitým aspektem safírové sklo, což Hanowa tradičně splňuje a v tomto ohledu nyní již Wenger převyšuje. Z dalších funkcí hodinky nabízí ukazatel data a jednosměrně otočnou lunetu. To vše doplňuje jednoduchý, čitelný ciferník s výraznými ručkami s luminiscenčním nátěrem. Jediným minusem bych v porovnání s řadou Sea Force viděl absenci šroubovací korunky a s tím spojenou nižší vodotěsnost. Zde je korunka klasicky vyskakovací s vodotěsností do 10 ATM. I přes tento „nedostatek“ se jedná o skvělé hodinky za bezkonkurenční cenu.

František Šmolík

František Šmolík

František
čestný organizátor kulturního dění v Helveti a specialista na značky Certina, Citizen, Boccia Titanium a Bering

Orient SEL05004W
Nový rok přinesl do Helveti hodně nového, včetně japonské značky Orient. Celá kolekce je velice zajímavá a každý model má své krásy. Některé ale dokáží přímo vyrazit dech. Příkladem je model SEL05004W z řady Star.

Na první pohled decentní hodinky jsou jasnou volbou do společnosti a k obleku. Jednoduchý design ciferníku dokrášluje ukazatel rezervy nátahu, z čehož vyplývá, že jsou to hodinky mechanické, s automatickým nátahem. Čistý design v kombinaci s koženým páskem budí skvělý dojem.
Rozměrem 38,5 mm padnou právě k obleku, jinak se ale co do velikosti řadí spíše k drobnějším pánským hodinkám. Pozitivním aspektem těchto základních rozměrů je potom fakt, že hodinky váží pouhých 66 g!

In-house strojek Orient 40N52 s rezervou chodu až 40 hodin, 22 kameny a 21600 polokmity za hodinu svému majiteli dopřeje maximální denní odchylku +-20 vteřin.
Kolem a kolem, jak vzhledem, tak i výkonem, jsou pro mě tyto hodinky jasným favoritem mezi Orient modely určenými do společnosti.

Jiří Bareš

Jiří
čerstvá posila prodejního týmu, rád Vám představí nové značky Junghans a Orient, fanoušek kladenského hokeje a hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění

Junghans Meister Driver Handaufzug 027/3608.00
V nedávné době jsme měli tu čest přivítat v naší nabídce precizní německou hodinařinu v podobě značky Junghans. Má volba pro tento měsíc proto padne na produkt tohoto výrobce. Abych řekl pravdu, vybrat konkrétní model nebylo vůbec jednoduché, protože mě tato značka doslova nadchla. Nejvíce mě zaujala řada Meister Driver a naprostým favoritem je pak pro mě model Meister Driver Handaufzug 027/3608.00.

Junghans je kromě inovací a precizní práce také historie a právě tyto hodinky ji ztělesňují odkazem na legendární kabriolet Maybach Zeppelin DS 8, jehož palubními přístroji je řada Meister Driver inspirována. Ostatně sám Wilhelm Maybach jeden takový roku 1892 osobně dodal tehdejšímu majiteli firmy Arthuru Junghansovi. Jeden exemplář vlastní současní majitelé Junghansu dodnes.

A když už retro, tak se vším všudy. Jak název napovídá, in-house strojek J815.1 je opatřen ryze manuálním nátahem (Handaufzug). Díky nádhernému zdobení je jeho sledování průhledným dýnkem doslova pastvou pro oči! Do časů dávno minulých nás zanese také použití akrylátového sklíčka (se speciálním povlakem Sicralan), mimostředná sekundová ručka (která dle mého názoru dodává hodinkám elegantní dojem) a velikost pouzdra necelých 38 mm. Díky tenoučké lunetě však působí mnohem větším dojmem!

Pokud hledáte společensky laděné elegantní hodinky s precizním provedením, kvalitním a spolehlivým strojkem a pořádnou dávkou historie, pak jsou hodinky Junghans Meister Driver Handaufzug 027/3608.00 skvělou volbou. Za sebe už dodám jen to, že se nemohu dočkat, až tento vydařený kus rozšíří moji hodinkovou sbírku.

A kdo je vítěz?

Březen přinesl k nám do Helveti velké změny – máme pro Vás hned tři nové značky: Swiss Military by Chrono, Orient a Junghans. A právě z Junghansu jsme doslova nadšení! Kvalita a hodinářská jemnost je tu vidět na první pohled. Když procházím naší prodejnou, vždy se musím u Junghansu zastavit a alespoň chvilku si ten pohled užít. Přijďte si ho užít s námi. Hodinkami měsíce jsou Junghans Meister Driver Handaufzug 027/3608.00.

Za měsíc přijdeme s dalšími tipy. Díky za váš čas, Jiří Štencek z Helveti.cz

Předchozí hodinkové tipy:

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *