Hodinky měsíce července 2018

Každý měsíc nám projdou rukama stovky hodinek. Některé modely si okamžitě získají naše sympatie a mnohdy i srdce. S příchodem léta pro Vás máme opět několik tipů na prázdninové hodinky.

Toto je našich 6 vyvolených pro červenec.

Jiří Štencek

Jiří Štencek

Jiří
zakladatel, majitel, cestovatel a outdoorový nadšenec, hodinkový nadšenec a hybatel veškerého dění v Helveti

Alpina Seastrong Diver 300 Heritage Automatic AL-525S4H6
Tento model vychází ze svého předchůdce z roku 1969. Hodinky jsou označovány jako tzv. (super)compressory, což znamená, že disponují dvěma šroubovacími korunkami, vnitřní otočnou lunetou a speciálním pouzdrem. Záměrně vybírám variantu s bílým ciferníkem, která věrně kopíruje originál (v současnosti je dostupná také černá varianta).

Alpina Diver 300 je poháněná strojkem AL-525 s 26 kameny a frekvencí 28800 polokmitů za hodinu. Strojek je postaven na základu ETA 2824-2 (respektive Sellita SW 200).

Oproti původně hesalitovému sklíčku disponují hodinky čistým safírem. Tento odklon od původní verze velmi vítám (nejsem zastáncem bezhlavého držení se předlohy, zvláště u sklíček).

Kde bych naopak ocenil původní model, je umístění datumovky. Ta byla na původním modelu na pozici třetí hodiny, ale nyní jej Alpina posunula mezi 3. a 4. pozici, spíše blíže té čtvrté.

U tohoto modelu jsem prodělal tzv. monster vývoj*. Hodinky se mi zpočátku (na veletrhu Baselworld 2018) nelíbily, přesto mě něčím zaujaly. Ležely mi v hlavě, občas jsem si na ně vzpomněl… a nakonec, když si je k nám objednal zákazník a já byl nucen kolem nich chodit, zamiloval jsem se do nich.

* Stejný vývoj jsem zažil u hodinek Seiko Monster. Ty mi přišly ze začátku naprosto odporné. Postupně si mě ale získávaly. Až jsem si pro ně ustanovil hodnocení: „Tak hnusné, až jsou krásné!“ Celý tento vývoj tak získal jméno. Zkrátka „monster vývoj“!

Darina Vokrojová

Darina Vokrojová

Darina
hodinková nadšenkyně, jejíž srdce patří dobrému vínu a Seiku, ale ráda vám poradí i se značkou Casio

Casio GX 56BB-1
Pro všemožná letní dobrodružství je třeba zvolit správné hodinky. Hodinkami, které Vás rozhodně nenechají na holičkách ani v těch nejtěžších a nejnáročnějších situacích, jsou, jak už mnozí dobře vědí, hodinky z řady Casio G-Shock. Modelová řada Casio G-Shock nabízí vhodné hodinky pro každého, kdo hledá kombinaci odolných sportovních hodinek v atraktivním provedení ve spojení s bohatou nabídkou funkcí. Veškeré modely z této celosvětově populární řady jsou oproti běžným hodinkám odolnější vůči otřesům a nárazům.

V předchozím měsíci se naše nabídka řady G-Shock rozrostla o jeden zajímavý kousek, který svou odolností vyniká. Daným modelem jsou hodinky Casio GX 56BB-1.​
Jde o pánské sportovní hodinky používající léty osvědčenou podobu a nabízející velké množství funkcí, vysokou odolnost proti nárazům, blátu nebo vodě. Casio GX 56 jsou označovány jako King of G, jsou zkonstruovány s ještě vyšší odolností v rámci již tak velmi odolných G-Shock. Mohou se pyšnit splněním testu na americkou armádní normu MIL-STD-810G! Testovací procedura mimo jiné zahrnuje vystavení předmětu vysoké a nízké teplotě a teplotním šokům, dešti, pádu, vibracím při přepravě, střelbě, prašnému prostředí, tlakům apod.

Casio G-Shock GX 56BB-1 mají digitální ciferník, dobře čitelný inverzní displej zobrazuje datum, den v týdnu, stopky, budík a další funkce. Pouzdro hodinek je pryžové (řemínek také). Ciferník je chráněn minerálním sklíčkem. Předností hodinek je solární napájení, takže je akumulátor hodinek dobíjen pomocí světla. Životnost akumulátoru oproti baterii je výrazně delší, takže odpadá potřeba pravidelné výměny baterie, která se u běžných hodinek pohybuje kolem tří let. Díky průměru pouzdra 53,6 mm se řadí mezi rozměrově velké hodinky, avšak i přes svou velikost dobře sedí na zápěstí průměrného uživatele a nepřekáží, čehož je docíleno promyšleným tvarem pouzdra. Vodotěsnost tohoto modelu je 200 metrů, hodinky se tedy cítí jako doma i ve vodním prostředí.

Jakub Novák

Jakub Novák

Jakub
druhý služebně nejstarší a nejdůležitější člen týmu, cestovatel a strážce značek Wenger, Victorinox, Davosa a nově také Swiss Military by Chrono

Tissot Chrono XL T116.617.36.057.00
Tyto rozměrově větší chronografy mě jako milovníka černé PVD úpravy zaujaly hned při prvním pohledu na katalog značky Tissot. Jsou totiž na obálce! Jedná se o jeden z bestsellerů toho roku (byl také několik měsíců beznadějně vyprodán). Nyní je již model tento model opět dostupný a na naší prodejně ve vitríně již má také své místo… Jak jsem již zmínil, jedná se o rozměrově větší hodinky (45 mm), které sice černá barvě opticky zmenšuje, ale větší hodinky zkrátka jsou.

Ciferník má černý podklad, na kterém vynikají krémově zbarvené číslice 3, 6, 9 a 12. Tyto číslice jsou spolu s ručičkami natřeny luminiscenčním nátěrem, takže na hodinky uvidíte i za horších světelných podmínek. Na ciferníku se dále nachází dva menší subciferníky pro potřeby stopek. Ty mají přesnost měření 1/10 sekundy. Samotný ciferník je chráněn odolným safírovým sklíčkem. Hodinky jsou vybaveny strojem ETA G10.212 Powerdrive, díky kterému dosahují skvělé přesnosti +/- 10 sekund za rok. Hodinky drží na ruce díky kvalitnímu 4 mm tlustému koženému řemínku hnědé barvy. Vodotěsnost těchto hodinek je 100 m, takže bez problému snesou i celodenní pobyt u vody, přestože to asi nebude hlavní využití těchto elegantně-sportovních hodinek.

Tomáš Doležal

Tomáš Doležal

Tomáš
sportovec tělem i duší a odborník na hodinky Epos, Traser, Luminox a Swiss Military Hanowa, který vzal pod svá křídla i designovou Triwu a německý Zeppelin

Seiko SPB081J1
Výběr hodinek za měsíc červenec pro mě byl tentokrát velice jednoduchý. Před pár dny nám na prodejnu dorazila horká novinka, limitovaná edice hodinek Seiko SPB081J1, a tak jsem nemohl volit jinak. Obliba zelených barev mezi zákazníky stoupá a v tomto případě se jedná o opravdu jedinečnou záležitost. Na sluníčku hraje zelená různými odstíny a plastické indexy dotváří skvělý dojem z detailně zpracovaného ciferníku. Když k tomu připočteme speciálně broušené pouzdro technikou Zaratsu, pak máte pocit, že na ruce nosíte něco opravdu mimořádného.

Model je inspirován legendou mezi potápěčskými hodinkami Seiko a to modelem 62MAS. Tím pádem hodinky splňují standardy pro potápěčské modely – vodotěsnost 200 metrů, kvalitní luminiscence, otočná luneta, či automatický pohon. V hodinkách je použit kvalitní automatický strojek 6R15 s rezervou chodu až 50 hodin. Z výčtu parametrů bych vyzdvihnul použití safírového skla s antireflexní vrstvou.

Punc jedinečnosti dotváří fakt, že model byl vyroben pro celou Evropu pouze v počtu 2018 kusů a každý model je číslován. Hodinky jsou navíc vyráběny v továrnách Seika přímo v Japonsku!

František Šmolík

František Šmolík

František
čestný organizátor kulturního dění v Helveti a specialista na značky Certina, Citizen, Boccia Titanium a Bering

Certina DS Action Diver Powermatic 80 C032.407.11.051.02
Správná volba na letní měsíce! O čem že je řeč? Řeč je o sportovních hodinkách Certina, konkrétně o novince představené letos na jaře. Potápěčské hodinky vyrobené přímo do vody, čili ideální parťák na dovolenou, na „koupák“ nebo do bazénu. Tomuto zaměření odpovídá samozřejmě vodotěsnost hodinek, která je u tohoto modelu 300 metrů. Zároveň je tato vodotěsnost podpořena tím, že hodinky splňují normu ISO 6425, proto nesou označení Diver’s a jsou testovány v tlaku 250 metrů a sledovány jsou i vlastnosti hodinek a jejich materiálu.

Co je již potápěčských hodinek zvykem, je automatický pohon. Zde jde konkrétně o strojek ETA Powermatic 80, který dosahuje maximální rezervy chodu až neuvěřitelných 80 hodin. Vybaveny jsou také antireflexním safírovým sklíčkem, které se nepoškrábe a zároveň si přečtete čas i za velmi slunných podmínek. To děch méně slunných jsou hodinky vybaveny velmi silnou luminiscencí Super-LumiNova®.

Z funkcí pak majitelé jistě ocení ukazatel data, hliníkovou potápěčskou lunetu nebo kvalitní zpracování z nerezové oceli 316L. Sečteno a podtrženo, jde o velice odolné hodinky, se kterými se nemusíte bát zacházet trochu víc hrubě, nemusíte se starat o sundavání hodinek při vstupu do vody ani o poškození, ať už pouzdra či sklíčka. Pro mne jasná volba číslo 1 jak na léto, tak ale i na celý zbytek roku!

Jiří Bareš

Jiří
čerstvá posila prodejního týmu, rád Vám představí nové značky Junghans a Orient, fanoušek kladenského hokeje a hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění

Orient FEU00002B
Japonská značka Orient nabízí, podobně jako například její krajan Seiko, kvalitní mechanické hodinky s vlastními strojky, a to za velmi přijatelnou cenu. Proto mám hodinky Orient tak rád. Krom toho ale nabízí také netradiční modely, jako například Orient FEU00002B, model též známý jako Multi-Year Calendar. Ten nabízí velice zajímavou funkci víceletého kalendáře, která poskytuje zobrazení aktuálního kalendáře po dobu cca 21 let (v závislosti na tom, kterým rokem konkrétní kalendář začíná), přičemž korekci je nutné provádět jen jednou měsíčně. Tato funkce představuje finančně i funkčně velice zajímavou, jednoduše řešenou alternativu pro hodinkové nadšence, kteří obdivují královskou komplikaci nekonečného kalendáře, ale nechtějí sahat hluboko do kapsy (přesněji řečeno velmi hluboko, bavíme-li se o mechanických strojcích). Další výhodou tohoto ikonického modelu je jeho dostupnost v široké škále barevných provedení číselníku a v několika variantách pouzder, takže svého favorita si v případě zájmu o tuto zajímavou komplikaci vybere každý. Pro mě, jakožto fanouška mechanických hodinek, jsou hodinky Orient FEU00002B rozhodně zajímavou možností, jak rozšířit svoji sbírku o dostupný kus, který nabízí něco neobvyklého.

A kdo je vítěz?

Horkých kandidátů se nám tentokrát sešlo více, ale i přes výjimečnost Seiko SPB081J1 a skvělou odolnost a poměr cena/výkon Certina C032.407.11.051.02 vyhrávají Alpina Diver 300. Pokud se nám totiž na prodejně objeví podobný kousek, zastavíme se na chvilku čas a hodinky obdivujeme. Někdy tiše a někdy zase nahlas. Tyhle u nás dlouho nezůstaly a tak jejich novému majiteli přejeme, ať mu dělají radost!

Brzy přijdeme s dalšími tipy. Díky za váš čas, Jiří Štencek z Helveti.cz.

Předchozí hodinkové tipy:

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *