Hodinky měsíce května 2018

Každý měsíc nám projdou rukama stovky hodinek. Některé modely si okamžitě získají naše sympatie a mnohdy i srdce. V květnu jsme do naší nabídky nově zařadili značku Alpina. Přečtěte si o jejich Alpinistickém principu více!

Toto je našich 7 vyvolených pro měsíc květen roku 2018.

Jiří Štencek

Jiří Štencek

Jiří
zakladatel, majitel, cestovatel a outdoorový nadšenec, hodinkový nadšenec a hybatel veškerého dění v Helveti

Alpina Startimer Pilot Manufacture AL-710G4S6

Asi už víte, že jsme v Helveti vedle Tissotu přivítali také značku Alpina. A právě hodinky této značky vybírám jako ty nejzajímavější pro tento měsíc. Konkrétně model Alpina Startimer Pilot Manufacture AL-710G4S6 v limitované edici 8888 ks. Hodinky si mě získaly úžasně jednoduchým leteckým designem. Ciferník je nádherně přehledný, a přesto je z hodinek cítit precizní zpracování u každého detailu. V hodinkách tepe in-house kalibr AL-710 frekvencí 28800 polokmitů za hodinu. Průhledem na dýnku můžete vidět černý rotor v netradičním tvaru. Na ciferníku pak vedle klasických tří ruček zobrazujících hodiny, minuty a sekundy najdeme také subciferník pro datum. Opět ne úplně tradiční zobrazení, ale hodinkám dle mého sluší a přidává na zajímavosti. Když to shrnu – limitovaná edice s in-house strojkem v nádherném zpracování a v úžasném designu. Pro mě jasná volba na hodinky měsíce!

Máte-li chuť, doporučuji shlédnout videorecenzi hodinek od Worn&Wound (17min).

Alternativou by mohly být cenově dostupnější quartzové varianty Alpina Startimer Pilot Big Date AL-280N4S6 nebo ještě tentýž model se stopkami. Rovnou se přiznávám, že až Alpina představí designově totožný model v automatu, tak pro mě nebude cesty zpět!

Vedle těchto klasických leteckých hodinek ale stojí za zmínku i novinka představená na Baselu 2018, doprovázená veleúspěšnou kampaní na Kickstarteru – Alpina AlpinerX Horological Smartwatch AL-283LBO5AQ6. Tyhle chytré hodinky totiž kombinují všechny funkce, které bych od chytrých a sportovně-outdoorových hodinek vyžadoval. Zároveň mají úžasnou výdrž baterie (2 roky)! Co mě na nich ale baví nejvíc je, že vystupují jako klasické ručičkové hodinky (ten digi displej jim odpustím) a chytristika je schovaná uvnitř. Takže žádný dotykový displej přes celý ciferník. A pokud si chci prohlížet grafy, naměřená data a jiné údaje, vytáhnu smartphone a všechno si zobrazím pohodlněji v aplikaci.

A abych ten výčet hodinek uzavřel i jednou hezkou GMT novinkou, tak mrkněte na Alpina Startimer Pilot Heritage Automatic GMT AL-555LNS4H6. To je nádhera, co říkáte?!

Mohl jsem ale vybrat jenom jedny, takže zpět na začátek: vyhrály to Alpina Startimer Pilot Manufacture AL-710G4S6.

Darina Vokrojová

Darina Vokrojová

Darina
hodinková nadšenkyně, jejíž srdce patří dobrému vínu a Seiku, ale ráda vám poradí i se značkou Casio

Seiko SNXS77
Mé velké sympatie u Seika patří řadě Seiko 5. Konkrétně všem těm známým modelům s mechanickým strojkem, na dnešní poměry malým pouzdrem, které je ale vhodné i pro útlá zápěstí, vynikající spolehlivostí a přijatelnou cenovkou. Jsou už vlastně takovou legendou. Tuto řadu jsme pro Vás již blíže představovali v článku Seiko 5: japonská ikona, a tak není třeba znovu opakovat základní informace a můžu přejít rovnou k popisu vybraného modelu.

Tím jsou hodinky Seiko SNXS77, které mne stále znovu a znovu upoutávají svým jednoduchým designem a čarovně modrým ciferníkem. Seiko SNXS77 zhmotňují pět základních charakteristik řady – korunka na pozici 4. hodiny, základní voděodolnost, zobrazení data a dne, automatický nátah strojku, odolné pouzdro a tah. Jsou ideální volbou, pokud chcete vstoupit do světa mechanických hodinek a hledáte model na každodenní nošení. Pro někoho může být překážkou velikost pouzdra. Tento model má průměr 37 mm. Osobně si však myslím, že velikost hodinek je jen o zvyku a často se setkávám s názory nositelů, kterým nakonec menší pouzdro i přes prvotní nejistotu vyhovuje více. Pouzdro je na svůj průměr poměrně vysoké, celých 12 mm, ale díky jeho tvaru není ani tento rozměr překážkou a v případě potřeby hodinky schováte pod rukáv košile. Limitující však může být, pokud budete chtít na hodinky nasadit nato řemínek, který výšku znásobí. Hodinky jsou dodávány na skládaném ocelovém náramku (články nejsou plné, jsou tvořeny plíšky), který sice více chrastí, ale na druhou stranu je lehčí než varianty s plnými články.

Modrý ciferník se nejvíce rozzáří na denním světle. Na něj jsou aplikovány plastické obdélníkové indexy s luminiscenční výplní, použitý tvar se opakuje i u ruček. Nesmí chybět ani označení s klasickou pětkou v samostatném poli. Potěší jistě i rámeček lemující datové okno. Právě použití plastických prvků a celkový dojem nejen z ciferníku hodinky pozvedá na vyšší úroveň, než kam jsou běžně řazeny. Ciferník je chráněn tvrzeným minerálním sklíčkem Hardlex. Hodinky jsou vybaveny základní voděodolností 30 m. Pohon zajišťuje mechanický strojek s automatickým nátahem bez funkce hackingu, známý svou odolností a dlouhou životností, 7S26 s rezervou chodu až 41 hodin. Vše je ukryté v leštěném pouzdře soudkovitého tvaru, jehož linie nenarušuje ani korunka, která je zapuštěná na pozici 4. hodiny.

Pokud nejste příznivci použitého náramku, je nutno zmínit, že hodinkám velice sluší kožené řemínky. Díky barvě ciferníku je možné si vyhrát s nejrůznějšími kombinacemi.

Jakub Novák

Jakub Novák

Jakub
druhý služebně nejstarší a nejdůležitější člen týmu, cestovatel a strážce značek Wenger, Victorinox, Davosa a nově také Swiss Military by Chrono

Casio EQB 800TR-1A
Tyto designově zajímavé hodinky od Casia mě na první pohled zaujaly svým barevným provedením. Jedná se o hodinky z limitované edice Race Lap Chronograf Scuderia Toro Rosso, což jak jistě všichni automobiloví fanoušci vědí, je italská stáj Formule 1. Hodinky jsou dodávány ve speciální karbonové krabičce společně s letáčkem a fotkou jezdců této stáje. Samotné hodinky jsou většího rozměru – 49 mm a hodí se tedy na větší pánské zápěstí. Hodinky lze přes Bluetooth připojit k většině chytrých telefonů či tabletů. Pomocí těchto zařízení pak můžete nastavit samotné hodinky, budík, duální čas nebo je naopak využít k nalezení založeného telefonu někde v místnosti. Hodinky je samozřejmě možné „uspat“ do režimu letadlo. Jsou solárně poháněny a pouzdro hodinek je vyrobeno z ušlechtilé oceli potažené černou vrstvou PVD povlaku. Po obvodu je k dokonalosti dotaženo karbonovou lunetou, které hodinkám dodává sportovní šmrnc! Ciferník chrání safírové sklíčko s antireflexní úpravou…

Tomáš Doležal

Tomáš Doležal

Tomáš
sportovec tělem i duší a odborník na hodinky Epos, Traser, Luminox a Swiss Military Hanowa, který vzal pod svá křídla i designovou Triwu a německý Zeppelin

Traser P59 Essential M Blue ocel
Dlouho očekávaná novinka od Traseru je konečně k vidění na naší prodejně. Nástupce populárních Traser P5900 Type 3 se skutečně povedl a naživo působí ještě lépe než na fotkách či videu od kolegů z veletrhu v Basileji. Oproti svému vzoru vyzařuje mnohem hodnotnějším dojmem a považuji jej za odpovídající „vstupní“ level do světa hodinek s Trigalight osvětlením.

Vypíchnout musím skvělou cenu v porovnání všech funkcí, které hodinky nabízí. U hodinek je použito ocelové pouzdro, safírové sklo, stovková vodotěsnost a za samozřejmost můžeme považovat osvětlení pomocí technologie Trigalight a SuperLuminova zároveň. Na výběr je navíc ze tří druhů řemínků: milánský tah, kožený a textilní řemínek. A pokud byste raději klasický černý ciferník, pak je v nabídce varianta Traser P59 Essential M Black. Pro milovníky rozměrově menších pouzder (či pro dámy) pak Traser vyrábí obě varianty ve zmenšené verzi s průměrem pouzdra 37 mm! Nyní si tak u Traseru vybere opravdu každý.

František Šmolík

František Šmolík

František
čestný organizátor kulturního dění v Helveti a specialista na značky Certina, Citizen, Boccia Titanium a Bering

Orient FEM75001B
Míříte v létě na dovolenou k vodě nebo k moři? Pak jsou skvělou volbou hodinky Orient FEM75001B. Potápky, které vás nezklamou při vodních radovánkách, plavání či potápění. Jejich vodotěsnost do 200 metrů vám zaručí, že se o ně pod vodou rozhodně nemusíte bát. Své využití samozřejmě najdou i pro každodenní nošení nebo jako designový prvek k oblečení do práce či společnosti.

Tento model hodinek Orient, taktéž označován jako Mako XL, patřící do řady Sport, v útrobách svého pouzdra ukrývá mechanický strojek Orient 46943 s automatickým nátahem. Ten obsahuje 21 kamenů a pracuje na frekvenci 21600 polokmitů za hodinu. Pouzdro i tah jsou vyrobeny z kvalitní, ušlechtilé (chirurgické) oceli, a tím dodávají hodinkám ještě větší odolnost.

Hodinky disponují i řadou zajímavých a hlavně praktických funkcí. Druhý čas nebo případné stopování času, to vše je možné zobrazit za pomoci otočné lunety, kterou tyto hodinky mají. Zobrazení data je sice skoro samozřejmost, ale k tomu nabízí hodinky i zobrazení dne v týdnu (k jeho rychlému nastavení pak slouží tlačítko nad korunkou na pozici 2. hodiny). Ani ve tmě nebo zhoršených podmínách viditelnosti se nemusíte strachovat, že čas na svých hodinkách neuvidíte. Ručičky i indexy jsou totiž opatřeny luminiscenčním nátěrem, který má skvělou svítivost právě za temnějších podmínek. Svou velikostí 44,5 mm se řadí mezi rozměrově větší hodinky, za to ale odolnější a s množstvím užitečných funkcí.

Jiří Bareš

Jiří
čerstvá posila prodejního týmu, rád Vám představí nové značky Junghans a Orient, fanoušek kladenského hokeje a hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění

Citizen Automatic NH8389-88LE
Japonský Citizen představuje skvělou volbu nejen v segmentu solárně napájených či rádiem a GPS řízených hodinek, ale i hodinek mechanických. Důkazem budiž model Citizen Automatic NH8389-88LE, který je, jakožto vzhledově „potápkový model“, výbornou letní akvizicí. V létě oceníte nejen jeho odolnost v podobě vodotěsnosti 100m (vyhovující aktivitám, jako je plavání či drobný ponor) či robusního ocelového pouzdra, ale i nádherný sunburst efekt na pohledně provedeném číselníku. Jakmile ho vystavíte slunečním paprskům, uvidíte nádhernou hru světel, která Vás jen tak nepřestane bavit, stejně jako stále baví mě. Když k tomu všemu připočteme ještě in-house automatický strojek Citizen Miyota 8200 (můj kus pracuje s velmi solidní odchylkou 8s/den), jednosměrnou potápěčskou lunetu, velmi dobře ovladatelnou i ve vodě (osobně vyzkoušeno) a velice dobrou luminiscenci SuperLuminova, je jasné, že volbou těchto hodinek nemůžete udělat chybu. Jediná drobná výtka směřuje k tahu, který není tvořen plnými dílky. Na ruce je však příjemný a mnozí uživatelé jistě ocení jeho nižší hmotnost. Navíc se jedná o drobný nedostatek, který je bohatě vykompenzován nejen dobrými vlastnostmi, ale i velmi přijatelnou cenou. Jako hodinky k vodě a letním radovánkám mohu jedině doporučit!

Roman Procházka

Roman
benjamínkek týmu a model Helveti – jeho ruce určitě znáte z fotografií, má rád potápěčské hodinky

Junghans Form C 041/4878.44
Ač jsem součástí Helveti týmu již nějakou tu chvíli, až nyní jsem se odhodlal připojit k vybírání hodinek měsíce. Moje volba padla na novinku od Junghansu, konkrétně na model Junghans Form C 041/4878.44, který, jak doufám, již brzy rozšíří mou prozatím skromnou sbírku.

Hodinky mě na první pohled zaujaly svým čistým a moderním designem, ale zároveň zachováním klasického vzhledu. Průměr hodinek je 40mm, což je myslím univerzální velikost, která v kombinaci s jemným ocelovým tahem padne snad na každé pánské zápěstí. Na ciferníku můžete najít kromě tradičně umíštěného ukazatele data také stopky, s kterými je možné měřit čas až po dobu 12 hodin. Bezproblémový chod hodinek zajišťujě bateriový, švýcarský, značkou upravený strojek J645.85, vycházející ze strojku Ronda 3520.D. Designově zpracovaný ciferník chrání safírové sklíčko odolné proti poškrábání. To vše je podtrženo vodotěsností 50m, která je naprosto dostačující pro běžné používání.

A kdo je vítěz?

V květnu pokračujeme s rozšiřováním naší nabídky o další svělou hodinářskou značku: Alpina. Přijďte se podívat, jak nám krásně svítí ve vitríně. Hodinkami měsíce května vyhlašujeme Alpina Startimer Pilot Manufacture AL-710G4S6.

Brzy přijdeme s dalšími tipy. Díky za váš čas, Jiří Štencek z Helveti.cz.

Předchozí hodinkové tipy:


Raději byste si o hodinkách něco poslechli?

Těšíme se, že vám uděláme radost nejen novými hodinkami, ale i povídáním o nich. Najdete nás na SpotifyAppleYoutubeAmazon a Castbox.fm. Máte-li tip na téma, které vás zajímá, nechte nám vzkaz v komentářích, rádi ho zpracujeme. A jak často budeme publikovat? Prozatím se můžete těšit na přibližně 3 nové díly do měsíce.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *