Hodinky měsíce srpna 2018

Každý měsíc nám projdou rukama stovky hodinek. Některé modely si okamžitě získají naše sympatie a mnohdy i srdce. Uprostřed letních prázdnin přicházíme opět s našimi tipy.

Toto je našich 6 vyvolených pro srpen.

Jiří Štencek

Jiří Štencek

Jiří
zakladatel, majitel, cestovatel a outdoorový nadšenec, hodinkový nadšenec a hybatel veškerého dění v Helveti

Casio GW M5610-1
Tady se trošku vracím v čase – se značkou Casio jsme tehdy začínali a náš kolega Martin nás pomalu bral do tajů této japonské značky. Jedním z vychvalovaných modelů byl právě Casio GW M5610-1. A proč si to pamatuju tak dobře? Asi týden po zavedení značky si hodinky objednal sám pro sebe a hrdě je nosil. Od té doby jsme jich prodali ještě hodně. Ptáte se proč?

Jde o odolné hodinky, které mají nad klasické základní funkce ještě solární dobíjení a řízení rádiem. Osobně na nich ještě velmi oceňuji plnohodnotné podsvícení displeje (nikoliv jenom žárovičku ze strany).

Pokud levnější Casio G-Shock, tak tyhle!

Darina Vokrojová

Darina Vokrojová

Darina
hodinková nadšenkyně, jejíž srdce patří dobrému vínu a Seiku, ale ráda vám poradí i se značkou Casio

Seiko SRP855J1
Také první prázdninový měsíc patří v mých očích dámským hodinkám. Seiko Cocktail Time opět rozšiřuje své řady a po velice úspěšných pánských modelech se tak konečně dočkaly koktejlek i dámy. Novinky v podobě dámského provedení nás velice zaujaly už při představení na Baselworldu, a tak není divu, že jsme s nedočkavostí vyhlíželi zahájení jejich prodeje.

Stejně jako u pánských modelů je i zde nepřehlédnutelným prvkem ciferník, jeho jemná textura, jasné barvy a oslnivá hra světel. Díky svému specifickému vzhledu jsou skvělou volbou při výběru elegantních dámských hodinek.

Kolekce dámských hodinek z řady „Cocktail Time“ zahrnuje tři modely, z nichž každý je inspirován jiným koktejlem, jehož hlavní složkou je víno a má vlastní barevný vzor. Všechny tři verze jsou provedeny v typickém designu s jemným vzorem na ciferníku, který celé řadě zajistil velkou popularitu. Asi nejzajímavější a nejprovokativnější je varianta v celoocelovém provedení s červeným ciferníkem, Seiko SRP853J1. Další možnou variantou je model s označením Seiko SRP852J1 se stříbřitým ciferníkem, přecházejícím až do barvy champagne, uloženým v růžovozlatém pouzdře a doplněném o hnědý kožený řemínek z teletiny. Poslední variantou, která se stává i tváří mého výběru, je model Seiko SRP855J1 se stříbřitým ciferníkem s aplikací kontrastních růžovozlatých plastických indexů na pozicích hodin a ruček ve stejném barevném provedení. Model je dodáván na velice povedeném, k dámským hodinkám vhodně zvoleném, ocelovém náramku.
Všechny tři modely pohání mechanický strojek s automatickým nátahem 4R35 (stejně jako u pánských variant), který má 23 kamenů a rezervu chodu až 41 hodin. Precizní práci automatického strojku můžete sledovat průhledným dýnkem hodinek. Číselník chrání klenuté sklíčko Hardlex, zintenzivňující hru světla na strukturovaném povrchu. Vodotěsnost hodinek je pro běžné užívání dostatečných 50 m. Průměr pouzdra činí pro dámská zápěstí ideálních 33,8 mm.

Jakub Novák

Jakub Novák

Jakub
druhý služebně nejstarší a nejdůležitější člen týmu, cestovatel a strážce značek Wenger, Victorinox, Davosa a nově také Swiss Military by Chrono

Wenger Attitude Heritage – Limited Edition 01.1546.101
Společnost Wenger letos oslavila 125 let značky a při té příležitosti po dlouhých 10 letech představila automatický model hodinek. Jak je již z názvu hodinek patrné, jedná se o limitovanou edici, vyrobenou v počtu 1393 kusů pro celý svět.

Velikostně se řadí mezi středně velké hodinky, a to díky velikosti pouzdra 42 mm. Pouzdro hodinek je vyrobeno z kartáčované oceli s leštěnou lunetou. Ciferník je chráněn safírovým sklíčkem.

Hodinky pohání osvědčený švýcarský strojek ETA 2824-2 s 25 kamennými uloženími a rezervou chodu 38 hodin. Chod stroje můžete pozorovat přes zadní průhled, který je chráněn safírovým sklem. Vzhled hodinek je odkazem na starší a velice oblíbené hodinky z řady Commando. Kvalitně zpracovaný ciferník s luminiscenšími ručkami a geometrickými indexy je doplněn o stejně kvalitní kožený řemínek v hnědé barvě s krémovým prošitím. S cenou pod 11 tisíc korun se dle mého jedná o skvělou záležitost, která by neměla chybět ve vaší sbírce.

Pokud upřednostňujete ocelový náramek, pak i na Vás Wenger myslel v podobě modelu Wenger Attitude Heritage – Limited Edition 01.1546.102, který je ovšem limitován pouhými 500 kusy.

Tomáš Doležal

Tomáš Doležal

Tomáš
sportovec tělem i duší a odborník na hodinky Epos, Traser, Luminox a Swiss Military Hanowa, který vzal pod svá křídla i designovou Triwu a německý Zeppelin

Luminox Navy SEAL Chronograph 3581.EY
Léto je v plném proudu, a tak je fajn mít po ruce hodinky, o které nemusíte mít strach, ať už jedete k moři, do přírody pod stan, na túru hor, na kolo, na vodu, či kamkoliv jinam vás napadne. Jedny takové byly na jaře letošního roku představeny Luminoxem.

Sportovní hodinky s moderním designovým provedením a nízkou hmotností – to je model Luminox 3581.EY. Vyrobeny byly ve spolupráci Luminoxu a speciálního výcvikového tábora amerických záchranných jednotek. Heslo tohoto kurzu „The only easy day was yesterday“ je umístěno a zvýrazněno v pravé části ciferníku.

Jak je u této značky zvykem, můžete se spolehnout na jejich zvýšenou odolnost. Tu zajišťuje karbonové pouzdro a vysoká vodotěsnost – 200 metrů. Samozřejmostí je tritiové osvětlení LLT, umístěné na všechny indexy, minutovou i hodinovou ručku a otočnou lunetu. Jediným minusem, který bych u tohoto modelu viděl, je absence safírového skla, jež je nahrazeno tvrzeným minerálním sklem K1.

František Šmolík

František Šmolík

František
čestný organizátor kulturního dění v Helveti a specialista na značky Certina, Citizen, Boccia Titanium a Bering

Tissot PRS 516 Quartz T100.417.16.041.00
Na designu těchto hodinek něco prostě je. Většinou pro mě takto extravagantní řemínek a sportovní vzhled hodinek není tolik atraktivní. V tomhle případě je to ale jinak. Spojení hnědého děrovaného řemínku z kůže a modrého ciferníku s červenými doplňky je prostě super, a tak jsem tyto chronografy vybral, přestože jsme Vám nedávno představovali jejich jednodušší automatickou variantu. Dokonce se stala hodinkami měsíce! Design hodinek i celé modelové řady T-Sport PRS 516 je inspirovaný motosportem z dob 60. let.

Hodinky jsou sice „jenom“ na baterku, ale to rozhodně nesnižuje jejich hodnotu nebo kvalitu. Strojek v tomto modelu je totiž ETA G10.212 Powerdrive, díky kterému se můžete spolehnout na maximální roční odchylku chodu +/- 10 vteřin. A to je nádhera!

Jelikož se jedná o hodinky sportovní, samozřejmostí je vodotěsnost do 100 metrů – v klidu s hodinkami můžete jít plavat, a díky safírovému sklíčku s antireflexní vrstvou přitom hodinky nepoškrábete a navíc na ně dobře uvidíte. Model doplňuje tachymetr, datumovka, stopky a silná luminiscence na ručičkách a indexech.

Za mne Ideální volba pro vyznavače sportovních hodinek, pěkného designu a nádechu historie.

Jiří Bareš

Jiří
čerstvá posila prodejního týmu, rád Vám představí nové značky Junghans a Orient, fanoušek kladenského hokeje a hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění

Alpina Alpiner 4 Automatic AL-525NS5AQ6
Léto se nemusí nést pouze ve znamení potápění a vodních radovánek, leckdo dá raději přednost procházce, či rovnou túře po horách. A nejen při ní mohou být skvělým společníkem hodinky z řady Alpiner 4 Automatic.

Celá tato řada dává vzpomenout na legendární model Alpina 4 z roku 1938, který jako první na světě (Alpina se sama označuje dokonce jako vynálezce sportovních hodinek) jasně definoval nezbytné 4 vlastnosti sportovních hodinek. Ty musí být voděodolné, nárazuvzdorné, antimagnetické a mít pouzdro z nerezové oceli. Model AL-525NS5AQ6 těmito vlastnostmi samozřejmě disponuje, navíc nabízí safírové sklíčko a šroubovací korunku, která podporuje voděodolnost 100m. Na horském slunci jistě oceníte také nádherný sunburst efekt modrého číselníku, takže úžasnou scenérii nemusíte vidět jen při pohledu na horská panoramata, ale i při pohledu na své zápěstí. Číselník nabízí výbornou přehlednost za každé situace a také ukazatel data na pozici 3. K měření časových úseků dokonale poslouží obousměrně otočná luneta. Uvnitř pouzdra najdete mechanický strojek AL-525, který disponuje automatickým nátahem a jehož základem je spolehlivý švýcarský strojek Sellita SW200. S hodinkami Alpina AL-525NS5AQ6 samozřejmě nemusíte pouze jezdit do Alp. Jejich velice povedený univerzální design z nich dělá výbornou volbu i pro každodenní nošení!

A kdo je vítěz?

Hlavní Alpská sezóna vrcholí koncem srpna a tak nelze jinak, než hodinkami měsíce a naším hlavním tipem vyhlásit hodinky Alpina Alpiner 4 Automatic AL-525NS5AQ6, následovníka prvních sportovních hodinek na světě. I když budou zajisté excelovat na horách, podle kterých mají své jméno, můžeme je celým srdcem doporučit i na obyčejnou procházku v tričku a kraťasech anebo klidně i k obleku. Jsou totiž úžasně univerzální!

Brzy přijdeme s dalšími tipy. Díky za váš čas, Jiří Štencek z Helveti.cz.

Předchozí hodinkové tipy:

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *