Pilotky Laco Paderborn jsou věrné předloze Baumuster B

Německá firma Laco je významným pojmem, zejména v oblasti navigátorských hodinek ze 40. let minulého století. Tento velmi populární typ hodinek s typickými ciferníky se označuje  B-Uhr. Název pochází z německého slova Beobachtungsuhren, neboli pozorovatelské / navigátorské hodinky. Pokud vás zajímá bohatá historie firmy Laco, která musela za svou téměř stoletou historii několikrát padnout, aby opět povstala jako Fénix z popela, podívejte se na tento článek. V dnešní fotorecenzi se ale zaměříme jen na jeden její model s ciferníkem typu B (Baumuster B) – Laco Paderborn.

Obsah recenze

Původní vzhled i původní značka

Provázanost značky Laco se segmentem navigátorských hodinek je namístě, protože Laco je totiž jednou z pouhých pěti značek (vedle A. Lange&Söhne, IWC, Stowa a Wempe), které prošly výběrem a byla pověřeny dodáváním hodinek pro německou Luftwaffe.

Hodinky Laco Paderborn patří do modelové řady Pilot Original, která je charakteristická tím, že se co nejvěrněji drží původního válečného modelu. Velikost je samozřejmě civilní, protože původní válečné rozměry – průměr 55 mm a výška 21 mm, by i přes aktuální módu větších hodinek, snesl na ruce jen málokdo. Moderní verze Laco Paderborn má průměr rozumných 42 mm a výšku 12,8 mm.

Na první pohled hodinky zaujmou válcovým tvarem pouzdra a nezvyklým tvarem nožek pro uchycení řemenu – přesně podle původního válečného modelu.

Na historickou předlohu odkazuje také pískovaná povrchová úprava pouzdra z nerezové oceli, která je matná. Díky tomu pouzdro netvoří odlesky, a také je méně náchylné na estetické poškození. Na rozdíl od leštěného povrchu na něm nejsou patrné jemné vlásečnice a škrábance vzniklé při každodenním nošení.

Stejnou povrchovou úpravu má i natahovací korunka, která se nachází na pozici 3 hodiny. Její velikost je sice výrazná (jak bylo pro B Uhr předepsáno), ale na ruce nepřekáží. Na testovaných hodinkách má korunka tzv. diamantový tvar, který měl usnadňovat úchop v rukavicích a ani bez nich není při nařizování hodinek vůbec marný.

Označení FL23883

Na protější straně pouzdra (pozice 9 hodin) se nachází označení armádní specifikace, která stojí za definicí a objednávkami těchto hodinek pro Luftwaffe: FL23883.

  • FL = flight (letectví)
  • 23 = navigation (navigace)
  • 883 = označení typu

Číselník Baumuster B

Jde o tzv. Baumuster B, který se vyznačuje tím, že má dvě stupnice. Zatímco na vnějším obvodu hodinek je stupnice minut (0 – 60), která byla pro navigátory důležitější, na vnitřním mezikruží se nachází hodinová stupnice (1 – 12).

Na pozici 12 hodin samozřejmě nesmí chybět trojúhelník, sloužící k rychlé orientaci bez nutnosti rozklíčovat čísla. Luminiscenční nátěr je řádně tlustý a základní plocha číselníku je krásně matná, při bližším pohledu drsná jako smirkový papír.

Co určitě stojí za pozornost, jsou krásné modřené ručky, které jsou jediným barevným výstřelkem jinak pouze černo bílo šedých hodinek. Zejména na sluníčku se modrá doslova rozzáří. Délky obou ruček jsou nastaveny přesně podle stupnic na číselníku, takže odečítání všech údajů je hračka.

Schválně, všimli jste si, že na číselníku něco chybí?

Marně byste na číselníku hledali logo výrobce. To totiž nebylo uvedeno ani u původního válečného modelu. Výrobce se uváděl (stejně jako u Laco Paderborn) pouze na dýnku hodinek. Grafika dýnka opět odpovídá plně historické předloze:

Číselník Laco Paderborn kryje výrazně klenuté sklo s antireflexní úpravou

Ani řemínek se neodklání od předlohy

Uchycení hodinek na ruce se stará poctivý, robustní kožený řemen, který je ve shodě s předlohou opatřen nýty. Konstrukce řemenu je civilní – oproti velmi dlouhé původní verzi, která měla zabránit pádu hodinek na zem a usnadnit obsluhu hodinek ve výstroji.

Pokud byste se chtěli co nejvíce přiblížit historické předloze, není problém řemen vyměnit za Fliegerlederband. To proč Fliegerlederband vypadá takto, a jak se liší od běžných řemenů, si můžete přečíst zde.

Strojek s automatickým nátahem

Uvnitř hodinek tiká mechanický strojek Laco 200 s automatickým nátahem (jeho základem je Sellita SW200 Elaboré – testováno ve 3 pozicích, přesnost +/- 14 s/den). Strojek je vybaven hackingem – tato funkce zajistí, že při seřizování se sekundová ručka zastaví a umožní co nejpřesnější synchronizaci s velitelským časem. Nechybí ani možnost manuálního nátahu strojku pomocí korunky.

Výrazná luminiscence

Protože vojenské nálety probíhaly většinou v noci, nesmí se podcenit ani čitelnost hodinek za snížených světelných podmínek. Luminicence je na výborné úrovni jak u ruček, tak i u indexů.

Jak se nosí?

Mimochodem, pokud vám vrtá hlavou, co znamená označení Paderborn, potom vězte, že jde o město v severozápadním Německu, ve kterém žije přibližně 157 tisíc obyvatel.

Hodinky Laco Paderborn jsou velmi zdařilou vzpomínkou na legendární časomíru navigátorů. Nejsou okázalé, nehonosí se žádným na první pohled viditelným logem nebo prvkem. Jsou určeny pro ty, kteří si cení podobnosti s původním modelem a odchylku vůči předchůdci přijmou pouze v některých odůvodněných případech (velikost, safírové sklo, automatický nátah, řemen atd.).

Pouzdro o rozměrech 42 mm je rozumně velké, ale nikoliv přerostlé a díky relativně krátkým nožkám pro uchycení řemenu sednou hodinky i na menší zápěstí (přibližně od obvodu 17,5 cm).

Základní technické parametry:

  • Průměr pouzdra: 42 mm
  • Výška pouzdra: 12,8 mm
  • Šířka řemínku: 20 mm
  • Hmotnost: 94 g
  • Vodotěsnost: 100 m
  • Strojek: Laco 200 (vychází z Sellita SW200 Elaboré)
  • Materiál pouzdra: nerezová ocel
  • Materiál náramku: kůže
  • Materiál sklíčka: klenutý safír s antireflexní úpravou Podrobné technické informace naleznete zde.

Někdo se po hodinkách rád se zájmem otočí 🙂:

… jiný jen vyplázne jazyk

Tak, jak se původně nosily – přes rukáv (na ruce 12letého teenagera).

Text: Vít Černý
Fotografie: Vít Černý, Wikipedie

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *