Recenze Casio Collection AE-1500WH – bezchybné digitálky

I dnes se spolu podíváme na jeden velmi zajímavý model od Casia. Model, který bych bez váhání doporučil naprosto každému – Casio AE-1500WH. Hodinky jsou k dispozici ve třech barevných variantách, pro recenzi jsem se rozhodl vybrat klasiku v černém provedení Casio Collection AE-1500WH-1AVEF. Malé digitálky od Casia jsou nám všem dobře známé, dnešní hodinky jsou však trochu jiné a i proto jsou tak moc populární. Pojďme tedy společně odhalit, co se skrývá v jednoduchém a na první pohled ničím zajímavém balení.

Obsah recenze:

Casio AE-1500WH Watch Review

Číselník

Hlavním tahákem těchto hodinek je číselník. Tak rozměrný displej s tak velkými číslicemi a několika přehledně rozdělenými sektory opravdu těžko přehlédnete. Přehlednost a čitelnost tohoto kousku je prostě perfektní a právě proto by mohl být pro mnohé tou správnou volbou. Pojďme se ale na číselník podívat komplexně.

Při hledání informací o těchto hodinkách se můžete setkat s oficiálním označením displeje „Wide Face“, které mluví samo za sebe, protože displej nabízí opravdu štědrou plochu s velkými prvky. Centrální místo zaujímá zobrazení času ve formátu hodin a minut. Zobrazení vteřin se nachází ve spodní části číselníku a na pravém okraji displeje, jako animace deseti čtverečků, které se plynutím času buď objevují, nebo postupně mizí. Vrchní třetina displeje je věnována zobrazení data a označení výrobce. Úplně vespod displeje najdeme krom vteřin také notifikace alarmu a další informace. I údaje s nejmenší velikostí neztrácí nic ze své dobré čitelnosti. Kdo by chtěl jít s aktuálním trendem, má na výběr také variantu s inverzním displejem v podobě modelu AE-1500WH-8BVEF, která pro někoho může být na pohled atraktivnější.

Hodinky jsou vybavené podsvícením, které je na tuto cenovou relaci překvapivě dobré. Zajišťují ho dvě LED diody, umístěné do spodní části displeje, které jsou poměrně jasné a žlutě osvětlují celý ciferník. Zde musím zmínit, že vzhledem k cenové kategorii hodinek bylo zvoleno plastové sklíčko. Pokud se tedy budete chtít vyhnout jeho poškrábání, budete muset být opatrní.

Pouzdro

Celkový design pouzdra a rozvržení tlačítek je u Casia v podstatě stále podobné a nic na tom nemění ani dnešní hodinky. Pokud jste tedy někdy Casia vlastnili, bude pro vás ovládání hračka a i noví majitelé se s ovládáním rychle sžijí. Hodinky jsou se svým průměrem 51,2 mm docela velké. Jak můžete vidět na fotkách, s velikostí jsem osobně neměl problém, přesto bych doporučil lidem s menším zápěstím před koupí hodinky někde vyzkoušet.

Velké nejsou pouze průměrem, ale také svou výškou 15,7 mm. Může se zdát, že na ruce máte puk, ale i přes svou velikost na ruku prostě nějak sednou. Schovat hodinky pod rukáv je samozřejmě trochu problém, s kterým se holt budete muset smířit. 😀

Nicméně i přes svou velikost je model Casio AE-1500WH docela lehký, váží pouhých 57 gramů. Nízkou váhu oceníte při každodenním nošení a částečně kompenzuje velikost hodinek. Docela vás překvapí, když vezmete hodinky poprvé do rukou a necítíte téměř žádnou váhu. Někomu nemusí nízká váha vyhovovat, osobně mi nevadí, protože díky ní jsou hodinky na ruce pohodlnější. Pouzdro je samozřejmě vyrobené z plastu, který se nám představuje ve dvou barvách – černé a pískové. Obě pouzdra jsou matná, což je praktické a měla by tak být docela odolná.

Designem hodinky připomínají modely z řad G-Shock a ProTrek, mezi slavné řady značky však nepatří. Není divu, hodinky přichází ze základní řady Casio Classic Collection a bližší pohled snadno odhalí použitá levnější řešení s ohledem na dosažení co nejnižší ceny. Jako příklad můžeme zmínit „falešné“ hlavy šroubů na pouzdře, které jsou jen výliskem. Na čelní straně pouzdra najdete u každého tlačítka výrazný nápis, odhalující jeho funkci – co kdybyste ji zapomněli. 😀 Žerty stranou, musí se nechat, že celkový design hodinek se drží na uzdě a nepůsobí nevkusně nebo lacině.

Hodinky stylem mohou připomínat G-Shock a některé designové prvky pouzdra jsou opravdu praktické. Tak například výstupky pouzdra, čnící nad úroveň skla, do jisté míry sklíčko chrání před poškrábáním. Podobně provedení tlačítek by mělo zajistit ochranu před nechtěným stisknutím. Pouzdro působí opravdu bytelně a robustně, a to bez ohledu na barevnou variantu.

Abych se vrátil zpět k celkovému uspořádání. Klasické je i rozvržení ovládacích prvků, v tomto případě čtyř tlačítek, po dvou z každé strany pouzdra. Tlačítka se zdánlivě chromovým povrchem vypadají dobře a pouzdru sluší. Krom toho se snadno ovládají a myslím, že nebude problém je stisknout ani v rukavicích. Hodinky nabízí dobrou ochranu proti vodě – 100 m – takže jsou připravené také na plavání. Dýnko hodinek je kovové a k pouzdru je připevněno šrouby, takže výměna baterie bude velmi snadná.

Strojek

Protože před sebou máme digitálky, asi vás nepřekvapí, že hodinky pohání bateriový strojek. Příjemným zjištěním je jeho dlouhá výdrž baterie, která by se měla pohybovat kolem 10 let. Toto tvrzení výrobce je docela odvážné, ale u Casia jsou strojky s delší životností baterie poměrně běžné, navíc dobře fungují, takže si nemyslím, že by vás zrovna v případě těchto hodinek měly zklamat. Hodinky jsou vybaveny všemi obvyklými funkcemi, které byste u nich mohli očekávat – odpočtem, stopkami, budíkem, duálním časem. Jak jsem již uvedl, ovládání je i zde klasické, takže není třeba se jím více zabývat.

Řemínek

Je snadné uhodnout, že dnešní hodinky mají pryžový řemínek. Řemínek má plastovou trnovou sponu, je dodáván v barvě pouzdra a poměrně dobře se nosí. I díky němu jsou hodinky docela pohodlné. Samozřejmě je možné řemínek vyměnit, ale upřímně řečeno nevím, proč byste to dělali.

Celkové dojmy

V první řadě musím ještě jednou zopakovat, že hodinky nejsou malé, ani se je tedy moc nesnažte schovávat pod rukáv. Tato Casia jsou správné „tool watch“, proto vlastně ani není důvod je schovávat a měly by být pořád venku ☺ Pouzdro hodinek je odolné, takže se o ně opravdu není třeba obávat. Ani při každodenním používání se pouzdro nepoškrábe, neošoupe a ani jinak nepoškodí. Jediné, na co byste si případně měli dát pozor je plastové sklíčko hodinek. Snad mu ale velké výstupky pouzdra poskytnou při akci do jisté míry potřebnou ochranu. Dalším důvodem, proč jsou hodinky pohodlné, je jejich nízká váha. Na ruce o nich tak opravdu nebudete téměř vědět.

Za velkou výhodu hodinek Casio AE-1500WH lze považovat jejich velký displej s dostatečně velkými údaji, které přečtete prakticky za každé situace. Navíc i podsvícení hodinek je také dobré a dostatečně osvětlí celý povrch displeje. Jediná věc, která by na hodinkách nemusela být, jsou všechny ty nápisy na pouzdře, odkazující například na jejich funkce. Ale přihlédneme-li k ceně, není hodinkám vlastně co vytknout.

Casio AE-1500WH – Cena a dostupnost

Hodinky jsou na pultech obchodů již delší dobu k dispozici. Cena byla nastavena velmi rozumně na 999 Kč, což je velmi příjemná cenovka za odolné hodinky vybavené více funkcemi. Výsledkem je docela zajímavá situace, protože s těmito hodinkami můžete získat všechny potřebné funkce, aniž byste museli sáhnout po dražší řadě G-Shock. Pochybuji, že by vydání tohoto modelu zahýbalo poptávkou po řadě G-Shock, ale je fajn mít tu možnost získat odolného pracanta, aniž by bylo nutné vynaložit nějaké velké sumy.

Všechny tři barevné varianty vypadají dobře a mohou být skvělou volbou pro rozšíření sbírky. Mimoto nezapomeňte na působivou výdrž baterie těchto hodinek. Můžete se spolehnout, že budou připravené, kdykoliv si na ně vzpomenete. O tomto modelu toho můžeme napsat mnoho, ale jedno je zcela zřejmé – japonské značce se opět povedlo přijít s něčím zajímavým jak s ohledem na cenu, tak kvalitu. Jedinou otázkou tak zůstává, jak se bude kolekce vyvíjet do budoucna? Možná bychom se časem mohli dočkat nějakých nových barevných kombinací, kdo ví?

Jako obvykle doporučím shlédnout také video recenzi, a pokud byste chtěli hodinky vidět naživo, neváhejte zavítat do Helveti, případně rovnou nakupovat na stránkách eshopu.

Převzato a volně přeloženo z blogu OneWheee souhlasem autora Viktora Mullina. Pro Helveti přeložila Darina Vokrojová. Zdroj: https://www.onewheee.com/casio-ae-1500wh-review/,  foto a video tamtéž

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *