Jak vybrat sklíčko hodinek?

Je spousta důležitých parametrů, které bychom měli brát v potaz ve chvíli, kdy se chystáme pořídit si nové hodinky (a jak vybrat ty po všech stránkách dokonalé, vám poradí jeden z našich článků). Jedním z nich je i sklíčko hodinek, které (byť je to poměrně křehká část celého celku) váš časostroj ochraňuje proti poničení ciferníku či displeje a když to vezmeme i z jiného hlediska, zpravidla dobře dokresluje celý dojem z hodinek. Nemalý vliv má i na odečítání údajů. Vybrat správné sklíčko v podstatě není žádná věda a asi nejpodstatnější je vědět, pro jaké podmínky ho vybíráme. Je totiž rozdíl, jestli chceme hodinky spíš pro elegantní image nebo držáky, které odolají každé výzvě. Jaký je mezi jednotlivými sklíčky rozdíl, na co si dát pozor a které bude pro vás tou správnou volbou? Právě to vám napoví tento článek.

Obsah článku

Plastová sklíčka

Zejména v dřívějších dobách byla plastová sklíčka (hesalit) nejpoužívanějším typem a v současné době je můžeme znát i coby akrylátová nebo organická. Jejich výhodou je především nízká cena, docela dobrá pružnost a skvělá viditelnost s minimální odlesky, ovšem k velké škodě jsou značně náchylná k poškrábání a obvykle nejsou synonymem pro dlouhou životnost. Ani jejich optická vlastnost není zrovna nejlepší – mají totiž po čase tendence vlivem UV záření zmatnět.

Na druhou stranu, pokud už na sobě nesou známky poškození, které se projeví malými vlásečnicemi, je možné plastová sklíčka zachránit rozleštěním. A pokud se jednoho dne rozbijí definitivně, neroztříští se alespoň tím nejhorším způsobem, ale vzniknou větší kusy s méně ostrými hranami. V porovnání s jinými sklíčky jsou ta plastová o něco zranitelnější, ovšem lze na nich najít i řadu pozitivních vlastností.

Plastová sklíčka najdete i u dražších hodinek, mnoho z nich je ale vybaveno další ochranou, jako třeba tyhle hodinky Junghans Max Bill Quartz se speciální ochranou Sicralan, která zvyšuje jejich odolnost i životnost.

Pravdou ale i tak zůstává, že některé značky pomalu od plastových skel opouští a původní modely vydávají v upgradované verzi se safírovým sklíčkem, tak jako například Junghans a oblíbený dámský model Max Bill Damen Sapphire 47-4541-02. Oblíbené modely jsou proto dostupné nejen se safírem (to pro všechny, kteří se s plastovými sklíčky úplně neshodnou), ovšem do vyprodání zásob je možné vybrané modely pořídit v původní verzi, tedy osázené akrylátovým sklíčkem, což je dobré vědět, pokud chcete nějakou tu kačku při pořízení hodinek ušetřit.

Zajímavost: Ačkoliv by se mohlo zdát, že plastová sklíčka nejsou ideální pro větší výzvy, nutno podotknout, že se s Neilem Amstrongem podívaly až na Měsíc. I v dnešní době jsou schválené NASA pro kosmické lety a například švýcarské hodinky Omega Speedmaster Moonwatch Professional jsou jimi osazovány až doteď. 

Výhody

  • Nízká cena
  • Lehký a poměrně pružný materiál
  • Drobné defekty se snadno rozleští
  • Při rozbití větší a bezpečnější kusy
  • Minimální odlesky a dobré vlastnosti ve spojitosti s lomem světla

Nevýhody

  • Kratší životnost
  • Větší náchylnost k poškození
  • Tendence časem zmatnět

Nejprodávanější hodinky s plastovým sklíčkem


Minerální sklíčka

Běžně jsou také hodinky vyráběné s minerálními sklíčky, které pro mnohé zájemce o hodinky mohou znamenat určitý kompromis. Nejen z hlediska vlastností ale i ceny, která je dost pochopitelně o něco vyšší než u plastových, ale také o mnohem menší, než jak je tomu u safírových.

Minerální sklíčka mají solidní životnost, k jejich dobru hraje také vysoká otěruvzdornost (odolnost při každodenním použití), větší pružnost a rovněž odolnost proti tlaku. Také docela dobře vynikají svými optickými vlastnostmi a příliš vás nepotrápí nežádoucími odlesky.

Protože ale vše má dvě strany mince, i minerál má svou vadu na kráse a totiž větší tendenci k poškrábání. V každém případě jsou minerální sklíčka skvělá zejména pro outdoorové aktivity.

Nutno zmínit, že spousta výrobců má tendence spojovat výhody jednotlivých sklíček do jednoho, proto můžete narazit i na minerální sklíčka se safírovou úpravou. Ve světě hodinek se používá například i:

  • tvrzené minerální sklo s vrstvou proti poškrábání známé jako Hardlex, kterým disponují hodinky od Seika.
  • Další odrůdou je také Sapphlex, tedy minerál kombinovaný se syntetickým safírem, který rovněž najdeme u řady sportovních modelů téže značky,
  • nebo kupříkladu Sapphire Coated Crystal, který je zase doménou značky Wenger.

Výhody

  • Vysoká odolnost proti rozbití
  • Výborná otěruvzdornost
  • Větší pružnost a odolnost proti tlaku
  • Skvělé optické vlastnosti a minimum odlesků
  • Dobrá cena

Nevýhody

  • Vyšší pravděpodobnost poškrábání

Nejprodávanější hodinky s minerálním sklíčkem


Safírová sklíčka

Poslední jsou safírová sklíčka vyrobená ze syntetického safíru, která patří obecně k nejprodávanějším a nejlepším sklíčkům vůbec. Na plné čáře vyhrává safír zejména proto, že je velmi odolný vůči poškrábání a vzít mu lesk dokáže jedině diamant, korund nebo beton. Je to tím, že tvrdost safírových sklíček je zhruba jen o stupeň nižší, než v případě nejtvrdšího nerostu ve vesmíru, tedy diamantu. Obecně vzato – pokud se k safírovému sklíčku budete chovat rozumně, i po několika letech vzbudí dojem novoty.

Výborné jsou i jeho optické vlastnosti, i tak se ale mohou tvořit nepříjemné odlesky, což se ve výsledku dá efektivně řešit antireflexní vrstvou, která může být dokonce oboustranná, a problém je vyřešen.

Co je u safírových sklíček slabinou je, že nejsou příliš imunní vůči rozbití, a když k takovému neštěstí dojde, roztříští se na několik malých a pichlavých úlomků, což není dobré pro vás, ale ani pro ciferník hodinek. Pro uklidnění se ale hodí dodat, že aby k něčemu takovému došlo, muselo by se jednat opravdu o velký náraz, takže při běžném užívání (i když ano, stát se může všechno), k tomu podle naší zkušenosti nedochází.

Výhody

  • Veliká odolnost proti oděru a poškrábání
  • Vysoká tvrdost materiálu
  • I po letech vypadá jako nové
  • 100% optické vlastnosti

Nevýhody

  • Tvorba nežádoucích odlesků
  • Vyšší náchylnost k roztříštění při rozbití
  • Výrazně vyšší cena oproti jiným sklíčkům

Nejprodávanější hodinky se safírovým sklíčkem

Jaké ze sklíček vybrat?

Když pomineme fakt, že řada sklíček se od sebe může lišit svou estetickou stránkou (svým vypouknutím nebo naopak plošší verzí), někdy si může nejeden z nás pokládat otázku, co je vlastně lepší. A odpovědí na to je, k jakým účelům budete hodinky potřebovat (samozřejmě, jak jinak, od toho se ostatně odvíjí vždycky všechno 🙂). Takže:

  • Pokud hlavní roli u vás hraje vzhled a chcete hodinky i do společnosti, kdy je třeba, aby i po letech vypadaly skoro jako nové, pak jsou skvělou volbou sklíčka safírová.
  • V případě, že potřebujete dobrou čitelnost za všech okolností, pak je na zvážení vybrat si plastová či minerální anebo safírová s antireflexní úpravou (vždy uvádíme v popisku u produktu) – zde do výběru zasáhnou i vaše finanční možnosti.

Pokud tápete, rádi poradíme

Abychom vám výběr hodinek usnadnili, můžete se nás kdykoliv zeptat v naší poradně, kde jsme ostatně před nějakým časem řešili, jestli je u sklíček lepší plast, minerál nebo safír. Zde se nás můžete zeptat na cokoliv, co vás zajímá a samozřejmě rádi vám podáme pomocnou ruku i osobně v našich prodejnách.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

2 komentáře u “Jak vybrat sklíčko hodinek?

  1. Dík za podrobný popis vlastností a výhod různých druhů hodinových sklíček. Martin Čekala

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *