Jaké je nejlepší sklíčko (safír, minerál, plast)?

Otázky a odpovědiJaké je nejlepší sklíčko (safír, minerál, plast)?
Jakub Novotný zeptal se před 5 roky

Existuje univerzální odpověď na otázku Jaké zvolit sklíčko? Pokud ne, tak jaké jsou výhody jednotlivých materiálů?

1 Odpovědi
Nejlepší odpověď
Jiří Štencek Personál odpověděl před 5 roky

Dobrý den, pane Novotný,
sklíčka lze v jednoduchosti rozdělit do 3 kategorií:

  • safírová
  • minerální
  • a plastová

Každé má jinou tvrdost a odolnost vůči poškrábání a rozbití. Schválně píši tyto 2 události, protože každé sklíčko na ně reaguje jinak.

Obecně lze říci, že nejlepší sklíčko je safírové. Safírové sklíčko totiž nelze poškrábat (pouze diamantem či korundem) a při běžném použití tak zůstává desetiletí jako nové a ciferník přes něj 100% čitelný. Slabina safírového sklíčka je jeho odolnost vůči rozbití. Při silném nárazu je možné jej totiž roztříštit. Za svou praxi jsem sice moc rozbitých safírových sklíček neviděl, ale lze to.

Minerální sklíčko je pak ideální do sportovních podmínek, kde se vyžaduje spíše odolnost proti rozbití a na nějaký škrábanec se nehledí. Takže do přírody, na vodu, atd. je vhodné minerální sklíčko. To sice snáze poškrábete, ale jen tak nerozbijete (není tak křehké). Trošku lépe je na tom ještě minerální sklíčko se safírovou vrstvou, které se snaží kombinovat výhody obou materiálů. Ovšem i takto vylepšené minerální sklíčko lze s trochou štěstí poškrábat (takže za mě: čistý safír, je čistý safír).

Poslední kategorií je plastové sklíčko (hesalit). To má perfektní vlastnosti v lomu světla a obecně minimálního odlesku od sklíčka. Zkrátka na ciferník je přes něj asi nejlépe vidět. Slabinou je velmi vysoká pravděpodobnost poškrábání, když si nebudete dávat pozor (větší než u minerálního sklíčka). Ovšem výhodou hesalitu je jeho nízká cena (výměna) a také možnost rozleštit menší škrábance. Takže můžete své sklíčko při troše snahy dlouhodobě uchovávat jako nové (přeleštit). Poslední výhodou je věrnost své době, což se hodí u reedic starších hodinek, které měly plastová sklíčka.

Snad jsem vám pomohl ve výběru skla pro vaše hodinky. Pokud chcete hodinky na běžné nošení a víte, že s nimi občas někde bouchnete, volil bych safírové sklíčko. Máte-li hodinky na sport a dostanou občas větší náraz, zkusil bych spíše minerální sklíčko a nebo aspoň jakékoliv sklo zapuštěné v pouzdře (nebo chráněné lunetou). Chcete-li si zavzpomínat na straší časy, kdy na hodinkách byl hlavně hesalit nebo máte rád pohled na ciferník bez odlesků, volte plastové sklíčko.

Abyste se zbavil odlesků, můžete mít na sklíčku (nejčastěji safírovém) ještě antireflexní úpravu. Na to padl dotaz zde: https://blog.helveti.cz/otazka/co-znamena-antireflex/

Za Helveti.cz – Jiří Štencek

Autorem publikovaného příspěvku je Jakub Novotný. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.