Jak (si) vybrat hodinky a nezbláznit se z toho

V nabídce máme více než 8000 hodinek a je nám jasné, že není snadné vybrat jedny jediné. A to ještě online… Ať už pořizujete své první hodinky, nebo chcete jen někomu věnovat krásný dárek, náš průvodce nákupem hodinek vám pomůže vybrat ty pravé.

Zároveň vězte, že jsme vyladili prodej hodinek přes e-shop podle zkušeností našich zákazníků. Proto k hodinkám poskytujeme prodlouženou 5letou záruku a dáme vám k nim roční pojištění zdarma. Zároveň u nás máte 90 dní na rozmyšlenou, během kterých můžete nenošené hodinky bez problému vyměnit nebo vrátit. A dárkem ke každým hodinkám už vás prostě jen chceme rozmazlit 😉.

Aktualizováno 17. 07. 2023.

Abychom dodrželi myšlenku článku a nedovedli vás k šílenství, úplně postačí, když si vyberete část článku pod bodem 1. – 4. podle dělení, které je pro vás nejsrozumitelnější –> 1. podle vzhledu na první pohled a příležitostí, 2. podle země původu, 3. podle určení pro koho a na co, 4. na co je dobré se navíc při výběru zaměřit.

Posledním velkým hodinkářským tématem je rozdělení hodinek na automatické – tedy mechanické poháněné pohybem ruky při nošení a na poháněné baterií, tedy quartzové. Jaké budou pro vás ty pravé, zjistíte v článku Quartzové, nebo mechanické hodinky – které budou vyhovovat vám?.

Obsah článku

I takhle to jde 😉 (rozklikněte)

1. Jaký typ bude ten pravý?

  • Chronografické hodinky – jsou ideální zejména tehdy, pokud hledáte skvělého parťáka pro outdoor aktivity, ovšem skvělé jsou i v momentě, kdy hledáte ležérní doplněk nebo hodinky, které podtrhnou váš business look. Mají totiž stopky, které se leckdy hodí.
  • Heritage hodinky – absolutní jedničkou jsou především pro businessmany, ovšem hodí se i v případě, kdy uznáváte ležérní styl.
  • Potápěčské hodinky – z hlediska vzhledu je pochopitelně využijete v rámci casual looku, ovšem díky značné voděodolnosti a robustnosti výborně doplní každého sportovce i dobrodruha, nejen milovníka vody.
  • Oblekovky – pro svůj charakter jsou určeny zejména pro formální příležitosti a slavnostnější události. Svým vzhledem to jsou klasické hodinky, proto jsou ideální v případě, že s hodinkami začínáte, nebo zatím pořizujete pouze jedny.
  • Pilotní hodinky – jsou kompromisem v momentě, kdy hledáte hodinky, které využijete nejen pro formálnější příležitosti v rámci volnějšího stylu, ale také pro outdoorové aktivity. Jsou totiž odolné, ale vzhledově ne až zase tak sportovní.

Chronografické hodinky

Hodinky s chronografem jsou vybavené stopkami pro odměřování přesných časových úseků. Všeobecně jsou laděné tak, aby byly především praktické, proto zpravidla disponují mnoha užitečnými vlastnostmi. U převážné většiny z nich najdeme další subčíselníky s funkcemi, nechybí ani voděodolnost, kterou oceníte u outdoorových aktivit. Protože co hodinky, to naprostý unikát, ze světa chronografických hodinek si můžete vybrat takové, které se sladí s vaším business stylem, ale i ty, co nejvíce oceníte s batohem na zádech. Od toho se pak odvíjí i vhodný výběr řemínku – od NATO pásku, koženého řemínku až po ocelový tah.

Ideální pro vás budou:

Heritage hodinky

Hodinky, které jsou typické svým vintage stylem, jsou zpravidla designově vyvážené a nechybí ani klasické zpracování, ve kterém hraje prim jednodušší číselník zpravidla doplněný koženými řemínky. Protože u těchto hodinek je typický tradiční styl, většina z nich nemá speciální funkce, a pokud, jsou spíše jednoduššího charakteru. Heritage hodinky jsou pro své vlastnosti ideální především do společnosti, ovšem výborně doplní i ležérní look.

Ideální pro vás budou:

Potápěčské hodinky

Jedná se o modely, které už vzhledem k jejich podstatě, jsou ideální pro většinu dobrodružství i všechny outdoorové výzvy. Jejich pouzdro je zpravidla bytelnější, disponují odolným sklíčkem a jejich nedílnou součástí jsou i šikovné funkce – od datumovky, luminiscence až po vysokou voděodolnost. Spoustu potápek využijete nejen pro sportovní výzvy, ale hodit se budou i pro volný čas. A podle příležitosti je na vás, zda si vyberete potápky s koženým páskem, což je ideální pro casual outfit, nebo ocelový tah, silikonový nebo NATO pásek, jež jsou zase praktičtější právě pro outdoor. Více o voděodolnosti a potápěčských hodinkách se dozvíte v tomto článku.

Ideální pro vás budou:

Oblekovky

Už z jejich názvu je zřejmé, že se jedná o hodinky, které se budou výborně hodit hlavně do společnosti. Nic ale nezkazíte tím, pokud si je vezmete i k příležitostem, kdy business není úplně potřeba. Dokážou totiž být i určitým způsobem ležérní. Vizuálně jsou vyladěné tak, aby působily elegantně a zaujaly na první dojem. Typické jsou standardní barvy, minimalistický číselník (klidně i s dobře vybranými komplikacemi) a jednoduššími funkcemi. Jejich pouzdro bývá nižší (vybírejte ideálně do 12 mm), to aby se pěkně skryly i pod košilí. A aby působily co nejlépe, nejčastěji na ně narazíte ve společnosti koženého řemínku.

Ideální pro vás budou:

Pilotní hodinky

Pilotní (nebo chcete-li letecké či armádní) hodinky jsou skvělou volbou, pokud hledáte hodinky pro většinu příležitostí. Užijete je totiž nejen při sportu, v rámci ležérního stylu, ale některé i při obchodním jednání. Důležitý je u nich nejen vyladěný design, prakticky rozvržený a dobře čitelný číselník s minimem odlesků, stejně tak vysoká odolnost a dostatečná robustnost. Nejklasičtější vzhled mají pilotky typu B-Uhr, které mají minutovou stupnici na vnějším okraji číselníku. Pilotky se vyrábí hlavně v zemitých tónech, s praktickým číselníkem, ovšem u některých nechybí ani početné subčíselníky i mnohé funkce, které oceníte. Letecké hodinky jsou vyráběné s koženým řemínkem, ocelovým tahem, ale i s NATO páskem.

Ideální pro vás budou:

2. Značka a kvalita

Možná vás zajímá jen jedna konkrétní značka. V tom případě můžete tento odstavec přeskočit. Pokud ale váháte, po které z našich mnoha značek sáhnout, čtěte dál. Jsme autorizovaní prodejci a značky do portfolia pečlivě vybíráme. Proto na všechny hodinky od 1 990 Kč z našich e-shopů automaticky prodlužujeme záruku na 5 let.

🇯🇵 Japonské hodinky

O kvalitě hodinek jsme psali krátké pojednání v článku Chcete kvalitní hodinky? Kupte si japonce. Jak už název napovídá, japonské hodinky patří u nás k tomu nejkvalitnějšímu. Vyznačují se zejména obrovským množstvím technologií a spolehlivými quartzovými strojky.

▶️ Značka Seiko je japonský výrobce hodinek. Jelikož obdivujeme japonskou preciznost a dobře víme, že se Seiko zasloužilo o posun hodinařiny mnohými svými vynálezy, nemůže v naší nabídce chybět. O Seiku jsem toho napsali opravdu hodně, takže můžeme doporučit několik článků. Vyšší řadou značky je Seiko Astron s technologií GPS Solar.

▶️ Japonský Citizen zas stojí za pozornost pro solární pohon hodinek Eco-Drive a materiál Super Titanium, který je 5x tvrdší než ocel a téměř o polovinu lehčí. Více se dočtete v našem článku o Citizenu nebo si pročtěte další články.

▶️ Orient se vyznačuje přístupem, že není potřeba investovat hromadu peněz do marketingu, ale naopak snížit cenu a zvýšit kvalitu. Díky tomu dosahují hodinky Orient ve své cenové relaci na pomyslnou kvalitativní špičku. Doporučuji uvítací článek o značky Orient na našem blogu.

▶️ Dceřinná značka Orient Star se zaměřuje na výrobu mechanických hodinek ve stejném duchu – tedy v perfektní kvalitě za skvělou cenu. Více v článku o značce.

▶️ Legendární digitálky Casio snad netřeba představovat… Řada G-Shock a její odolnost, kterou jsme sami otestovali, je až neuvěřitelná. Podobně jako u Orientu, i u Casia najdete oblíbenou řadu Edifice zaměřenou na sportovní a společenské hodinky klasičtějšího charakteru.

🇩🇪 Německé hodinky

▶️ Boccia Titanium je německá značka, která vyrábí hodinky z antialergického titanu nebo z keramiky. Výhodou těchto materiálů je odolnost a nízká váha. U Boccie je také velmi dobrý poměr cena/výkon (safírové sklíčko + titan u hodinek už od 2000 Kč). V nabídce máme i titanové šperky této značky.

▶️ Za pozornost stojí i značka MeisterSinger, která je proslulá svými jednoručkami. Ciferníky těchto hodinek jsou detailně vyladěné, takže lze čas odečítat velmi snadno pouze za pomoci jediné ručky. Nejčastěji jde o automatické hodinky, mnohdy s pozoruhodnými strojky a funkcemi.

▶️ Značka Laco je známá především díky svým navigátorským hodinkám s ciferníky Baumuster A a Baumuster B používaným během 2. světové války. Pořídit si můžete i ručně stařený a historicky maximálně věrný model Laco Paderborn Erbstück.

▶️ Značka Alexander Shorokhoff vás uchvátí někdy až extrémními designy – například úplně kulatými dámskými hodinkami Shar. Oproti nim jsou všechny další modely střízlivé – i když na jejich dokonale a ručně vyvedených cifernících prostě necháte oči.

▶️ Jedna z velmi tradičních značek Junghans (1861) je známá svými designy inspirovanými školou Bauhaus a designérem Maxem Billem. Ve stejném stylu vyrábí i úžasné nástěnné a stolní hodiny.

▶️ Mezi pilotkami Iron Annie a Junkers si vyberou letečtí nadšenci, ale i ti, kteří hledají výrazné a nápadité pánské hodinky.

🇨🇭 Švýcarské hodinky

To nejlepší nakonec – proslulí Švýcaři z portfolia Helveti, kteří se pyšní dovětkem Swiss Made (odkazujeme na toto heslo ve slovníku Helveti, kde zjistíte, co vše musí splňovat), jsou dokladem proslulé švýcarské kvality:

  • úžasné pilotky seženete u značky Alpina,
  • Auguste Reymond s proslulými strojky Unitas,
  • výhradně mechanické Ball s barevnou tritiovou luminiscencí,
  • vizionářské a inovativní Candino,
  • Certina s konceptem ochrany hodinek DS, technologiemi Precidrive a Powermaric 80,
  • Claude Bernard s tenoučkou kolekcí Slim Line,
  • tradiční Davosa se skvělým poměrem cena / výkon,
  • převážně sportovní Edox s potápkami voděodolnými v 1 000 m,
  • skeletony a krásné kapesní hodinky Epos,
  • spolehlivé Fortis se stratosferickými testy míří až na Mars,
  • Frederique Constant, jejich in-house strojky v řadě Manufacture a převratný typ FC-810,
  • Chronotechna – původem česká značka, slibně se rozjíždějící ve švýcarském zastoupení,
  • Luminox s trvalou tritiovou luminiscencí, které celosvětově využívají aktivní profesionálové,
  • řada Masterpiece od Maurice Lacroix s neuvěřitelným hranatým ozubeným kolem,
  • Mido a jejich společenské modely inspirované architekturou,
  • proslulé drážní ciferníky Mondaine s minutou o 58 sekundách a systémem Stop2Go,
  • sportovní hodinky s vysokou odolností Swiss Military Hanowa,
  • věhlasné a jedny z nejstarších (1853) Tissot figurující jako časomíra mnoha závodů, 
  • Traser také s tritiovou luminiscencí, které používají američtí vojáci,
  • Victorinox, jejichž odolným armádním nožům se v odolnosti rovná i řada I.N.O.X,
  • a Wenger s lákavou řadou Sea Force s vynikajícím poměrem cena/výkon.

▶️ Mnohé švýcarské značky zároveň usilují o splnění certifikace COSC, která je známkou maximální přesnosti strojků – viz odpověď na toto téma zde na blogu, nebo hodinky s certifikací COSC.

Hodinky, které stojí za pozornost

▶️ 🇩🇰 Designové hodinky, které zaujmou především svým vzhledem jsou častou volbou pro příležitosti, kdy chcete zaujmout. Bering je dánská značka, jejíž design je inspirovaný krásami Arktidy. Minimalistický vzhled doplňují kamínky Swarovski nebo přírodní perleť a hodinky můžete sladit se šperky téže značky

▶️ Sportovní hodinky pro náročné najdeme pod řadou Aikon u švýcarské značky Maurice Lacroix, ale také u známé řady G-Shock či ProTrek od Casia. Casio jsme na blogu představovali v obsáhlém článku, psali jsme také o testování řady G-Shock.

▶️ Chcete-li hodinky s českým příběhem, doporučujeme zvážit značku Bulova, která se díky poruše hodinek Omega dostala i na měsíc. Zakladatelem byl český emigrant Josef Bulova. Více o hodinkách na Měsíci v článku.

▶️ Českou stopu má i výše zmíněná Chronotechna, pod jejímž názvem se vám možná vybaví české stopky a budíky. Nyní jde o Swiss Made hodinky převážně sportovního charakteru vyráběné v malých edicích. Nás zaujaly jejich nejčernější ciferníky.

▶️ 🇸🇰 Další značkou s netradičním původem, ale velmi precizním a oceňovaným přístupem k hodinařině, je slovenský Biatec. S heslem In search of perfection skvěle ladí jejich originální designy. Společně s Biatecem jsme připravili krásnou limitovanou edici ke 30. výročí vzniku ČR a SR Biatec CS30.

TIP: Hledáte-li cenově dostupnější hodinky, nezapomeňte zapátrat v naší sekci s hodinkami se slevou.

Další povídání o jednotlivých značkách najdete i na našem e-shopu v kategorii značky hodinek.

3. Určení pro koho a podle použití

Hodinky se dělí na základní skupiny (mnohé modely ale mají vzhled i funkce na pomezí těchto skupin):

▶️ Společenské hodinky navíc nebývají tak masivní, aby snadno vklouzly pod manžetu vaší košile a rukáv saka a mívají buď kožený, nebo ocelový řemínek. Velký rozdíl bývá kromě vzhledu také ve vlastnostech.

U společenských hodinek se předpokládá nošení do společnosti, práce, na obchodní schůzky, proto nebývají příliš voděodolné – počítá se maximálně s mytím rukou, nebo mírným deštěm.

▶️ Sportovní hodinky jsou z principu odolnější, voděodolné a vybavené kompasem nebo dalšími funkcemi pro orientaci v terénu a funkcemi ke sledování biometrických údajů. Najdete je například mezi značkami Casio, Certina, Tissot, Bulova, Citizen, Edox, Garmin, Traser, Victorinox nebo Wenger.

Tip: U sportovních hodinek také oceníte solární napájení, díky němuž jsou v podstatě bezúdržbové a zajistí vám plný výkon po dobu tréninku či akce.

Proto se často sportovní hodinky překrývají s:

  • outdoorovými: robustní a velmi odolné hodinky po všech stránkách, vybavené funkcemi pro orientaci v terénu a smart / biometrickými funkcemi
  • potápěčskými: voděodolné, často s lunetou (ikonická pepsi luneta v červeno modrém provedení) a kovovým náramkem – neboli tahem, některé modely jsou známé pod slangovými názvy želvy, tuňáci atp.; hodinky certifikované pro potápěče pak mají označení DIVER’S s číselnou hodnotou značící jejich voděodolnost
  • vojenskými: neboli military; jsou robustní, velmi odolné, dobře čitelné – často mají černý ciferník a bílé indexy, s extra výkonnou luminiscencí
  • chytrými: tj. hodinkami s Bluetooth rozhraním a smart funkcemi, často digitální, ale i s analogovými cigerníky

4. Je libo pokročilá řešení?

Měly by mít vaše hodinky stopky, datumovku, kompas, otočnou lunetu nebo být řízené pomocí rádia či GPS? Stačí zaškrtnout požadované funkce ve filtru na e-shopu.

Tip: Trávíte hodně času cestováním? Pak by se vám možná hodily hodinky, které vám vždycky ukážou, kolik hodin je právě teď doma. Funkci GMT/druhý čas mají například hodinky Alpina Startimer nebo Certina DS Podium. Luxusní hodinky Citizen Satellite Wave mají čas řízený rádiem nebo pomocí GPS. 

Přehledně o tématu GMT jsme psali zde.

Sklíčko

Hodinkových sklíček existuje pěkná řada. Některé úpravy navíc používají jen konkrétní značky (třeba Hardlex u Seika, což je minerální sklíčko potažené safírovou vrstvou). Pro základní orientaci vám ale bude stačit vědět, zda chcete spíše minerální, nebo safírové.

▶️ Minerální sklíčko je dobrý začátek, nabízí velmi dobrou odolnost. Je odolnější proti nárazu a tak se hodí více pro outdoorové sporty. Pokud plánujete pořízení sportovních hodinek, které mají ustát časté nárazy a přinejhorším i kontakt třeba se skálou, sáhněte po minerálním sklíčku (nebo ještě lépe po tvrzeném minerálním K1). Sem tam nějaký škrábanec sice utrží, ale nerozbije se, a není tak drahé.

sklicko-hodinky

▶️ U hodinek, kde by zamrzel každý škrábanec, zase požadujte sklíčko safírové. To nepoškrábete klíčemi od auta ani nožem, ale pouze diamantem. Na společenských hodinkách tak doporučujeme safír. Stejné sklíčko má své místo i u sportovních hodinek, kde se pak používá zesílený safír (např. Certina), a tím dosahuje vyšší odolnosti i proti nárazu. Hodinky sice zůstanou velmi dlouho jako nové a bez vlásečnic, ale počítejte s vyšší cenou.

▶️ Minerální sklíčko se často potahuje safírovou vrstvou (K1, Hardlex, sklíčka u Wengeru, atd.). Kombinuje tak vlastnosti obou materiálů – odolnost proti nárazu (minerál) a proti poškrábání (safír). Jak by ale řekl hodinářský klasik: Safír je prostě safír.

Tip: Pokud vás téma zajímá, přečtěte si článek Jak vybrat sklíčko hodinek?

Vodotěsnost (správně voděodolnost)

Všechny hodinky v naší nabídce jsou voděodolné minimálně do 30 m, tedy na mytí rukou. Za standard se považuje 100 m, což znamená, že své hodinky neutopíte ve sprše ani při plavání a můžete se s nimi dokonce potopit do hloubky cca 10 – 20 m. Od voděodolnosti 200 m považujeme hodinky za potápěčské.

▶️ Jednoduchá rada zní: plánujete-li s hodinkami pravidelně plavat, volte radši hodinky s 200m a se šroubovací korunkou.

Nejde zde totiž o samotnou hloubku „ponoru“, ale například při skoku do vody dochází k prudkým změnám teploty, což by měly takové hodinky ustát bez průniku vlhkosti. 

Tip: O voděodolnosti hodinek a na co si dát pozor při pobytu s nimi ve vodě jsme podrobně psali v tomto článku.

V Helveti také provádíme certifikovanou tlakovou zkoušku, která prověří, zda jsou vaše hodinky (a zejména jejich těsnění) v dobré kondici.

Luminiscence

90 % hodinek z naší nabídky má luminiscenci. Buď je to SuperLuminova, což je kvalitní luminiscenční nátěr, který používá třeba švýcarský Wenger, nebo Lumibrite používaný Seikem. Hodinky s luminiscencí SuperLuminova a Lumibrite stačí nasvítit (vystavit světlu) a můžete se kochat svitem indexů a ručiček 3 – 6 hodin. 

Pro vojáky, myslivce, rybáře, hasiče, záchranáře, sportovce a geeky je tu alternativa v podobě tritiové luminiscence. Kapsle naplněné plynným tritiem vydrží hodinky osvětlovat až 25 let a jejich svit je stálejší (nikoliv výraznější). Přibližně v polovině životnosti ale míra svítivosti klesá. Tuto luminiscenci nabízejí značky Traser (trigalight) a Luminox (LLT). Jen pro úplnost dodáváme, že se jedná o naprosto stejnou technologii vyráběnou firmou Mb-microtec (vlastník značky Traser).

Řemínek

Co zvolit – ocelový tah, textilní NATO řemínek, pryžový náramek nebo elegantní kůži?

  • Ocelový řemínek se hodí ke sportovním i společenským hodinkám, ale lehce zvyšuje hmotnost hodinek. Na druhou stranu vydrží nejdéle jako nový. Máte-li rádi kovové hodinky, ale zároveň chcete o něco lehčí, vyzkoušejte titanové hodinky.
  • Textilní řemínek a pryž/silikon jsou dobrá volba zejména pro sportovce, vojáky nebo potápěče. NATO řemínek snadno vyčistíte a rychle usušíte, silikon vás zase nebude mokrý studit na ruce.
  • Kvalitní kůže je vhodná na denní nošení nebo do společnosti. Rozhodně nedoporučujeme takové hodinky brát do vody, i když existují i kožené voděodolné výjimky.

▶️ Po každém kontaktu s vodou nechte řemínky důkladně oschnout a pravidelně je ošetřujte – stačí otřít vlhkou houbičkou nebo hadříkem a v případě koženého náramku můžete přidat krém na kůži.

Pro pravé milovníky hodinek je typické, že mají zásobu různých řemínků a s hodinkami je kombinují. Získají pak několik variant stále stejných hodinek. 

Tip: tzv. rychlostěžejky vám umožní řemínek vyměnit rukou bez specializovaného nářadí. Jde o stěžejky (osičky) s pružinkou a ovládacím mechanizmem skrytým na vnitřní straně řemínku ve výřezu. Nejen že je výměna snadná, ale vyhnete se i možnému poškrábání hodinek ostrým nářadím.

Stále si nevíte rady?

Stavte se v naší prodejně Helveti na adrese Dukelských hrdinů 3, Praha Holešovice a vybereme nějaké hodinky společně. O vánočních svátcích máme prodlouženou otevírací dobu, stejně tak se u nás můžete stavit každou sobotu.

Rádi vaše dotazy zodpovíme i na emailu info@helveti.cz a na telefonu 774 272 737.

Další články, které by mohly pomoci u výběru hodinek:

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *