Návod: Jak najít správnou velikost hodinek

Zjistit jaké hodinky vám sednou na zápěstí není vůbec jednoduché. A aby se věci ještě víc zkomplikovaly, někteří rádci na internetu mluví o malých, středních nebo velkých hodinkách (nebo i zápěstích) – tedy v rozměrech, které si nemůžete ověřit. Natož aby vám poradili, na co si dát při výběru pozor. Proto se v článku zaměříme na praktické tipy na to, jak najít správnou velikost hodinek, abyste se při nákupu hodinek v e-shopu nemuseli stresovat.

Obsah článku

Jak velké hodinky se hodí na moje zápěstí?

Možná s koupí hodinek na internetu váháte kvůli tomu, že nemáte zrovna konfekční velikost zápěstí. Možná už máte zkušenost se skvěle vypadajícími hodinkami na obrázcích, které se na vaše zápěstí nakonec nevešly. Nebo naopak vypadaly směšně malé?

První rada zní: nepodléhejte trendu „oversized“ hodinek, kterých je bohužel na trhu opravdu hodně. Aby hodinky dobře vypadaly, musí mít správnou velikost k vašemu zápěstí.

V čem spočívá hlavní finta na správný rozměr hodinek?

Osobně můžeme doporučit rozměr, kdy se velikost pouzdra hodinek rovná 60 % až 75 % délky povrchu vašeho zápěstí. Nebojte, není to nic složitého, i na tohle máme dobrý trik. Abyste dokázali alespoň přibližně odhadnout tento záhadný rozměr, změřte obvod svého zápěstí v milimetrech a vydělte výsledek třemi.


Jak správně změřit obvod zápěstí

  1. Vezměte si k ruce krejčovský metr. Případně jakoukoliv ohebnou pásku, na které si uděláte značku. Postačí i proužek papíru. Plochým ohebným měřítkem mnohem lépe simulujete pocit řemínku hodinek.
  2. Položte ruku na stůl dlaní vzhůru a roztáhněte prsty. Takto je vaše zápěstí nejširší. Při volbě délky řemínku hodinek nebo náramku tak předejdete tomu, že by vám nakonec byly stejně malé.
  3. Obvod zápěstí měřte v místě, kde cítíte, že by vám hodinky seděly nejlépe. Tedy tak, že pásek přiléhá na kůži, ale zároveň vůbec neškrtí. Záleží na morfologii zápěstí, ale obvykle to bývá v nejužším místě zápěstí, přibližně 1 cm od konce vřetenní kosti.
  4. Pokuste se výsledek zjistit co nejpřesněji v milimetrech, protože ty budete potřebovat k dalšímu výpočtu: má-li vaše zápěstí obvod například 205 mm, pak je třetina (tedy přibližný rozměr plochy vašeho zápěstí, ke které vztahujete rozměr pouzdra hodinek) 68 mm, a tedy 60 – 75 % z toho je 40,8 – 51 mm.
  5. Názornější, ale o něco méně přesný způsob, jsme pro vás připravili v podobě PDF s předlohami nejobvyklejších rozměrů hodinek a řemínků. Stačí vystříhnout a můžete zkoušet. Soubor najdete zde, k tisku stačí nastavit výchozí měřítko.

Tady je tabulka rozměrů hodinek, která by vám měla pomoci s výběrem správné velikosti hodinek na vaše zápěstí:

Obvod zápěstíOdpovídající rozměr pouzdraDélka lug to lug
14,0 cm27,9 až 34,9 mm34,9 až 43,7 mm
14,6 cm29,2 až 36,5 mm36,5 až 45,6 mm
15,2 cm30,5 až 38,1 mm38,1 až 47,6 mm
15,9 cm31,8 až 39,7 mm39,7 až 49,6 mm
16,5 cm33,0 až 41,3 mm41,3 až 51,6 mm
17,1 cm34,3 až 42,9 mm42,9 až 53,6 mm
17,8 cm35,6 až 44,5 mm44,5 až 55,6 mm
18,4 cm36,8 až 46,0 mm46 až 57,5 mm
19,1 cm38,1 až 47,6 mm47,6 až 59,5 mm
19,7 cm39,4 až 49,2 mm49,2 až 61,5 mm
20,3 cm40,6 až 50,8 mm50,8 až 63,5 mm
21,0 cm41,9 až 52,4 mm52,4 až 65,5 mm

Mám svůj rozměr. Co dál?

Projdeme si to prakticky. Například pro člověka s obvodem zápěstí 15,2 cm by byly vhodné hodinky s pouzdrem 38 mm a menším. U některých modelů by prošlo i 40 až 42 mm – zde záleží na velikosti rámu nebo ciferníku (o tom se dozvíte níže). Pokud ale chcete mít jistotu, rozhodněte se pro hodinky s pouzdrem maximálně 38 mm v průměru.

Naopak ideálními hodinkami pro člověka s obvodem zápěstí 17,8 mm budou hodinky s pouzdrem od 36,5 do 44,5 mm. V některých případech bude moci zvolit až 46mm pouzdro, ale větší už ne.

Pokud máte zápěstí, které je rozměrově dost blízké běžnému mužskému zápěstí, budete mít snazší výběr hodinek, protože výrobci se snaží vydávat modely, které budou sedět větší části populace.

V hraničních případech zohledněte délku lug to lug

Vzdálenost mezi koncem jedné nožky a koncem té protilehlé – tzv. rozměr lug to lug, hraje taky podstatnou roli. Dá se říci, že hodinky jsou tak akorát, pokud délka lug to lug zabírá 75 – 95 % šířky vašeho zápěstí. Mají-li hodinky rozměr lug to lug větší, než je šířka vašeho zápěstí, budou vám hodinky na ruce viset, což nevypadá dobře.

Opět podotýkáme, že se i tak jedná o hrubý odhad. Někdo má ploché zápěstí, někdo zase kulatější. Někteří mají raději malé, nebo vintage hodinky, jiní zase mohutné, nebo spíš sportovní. Rozměry vám ale pomohou se snadno zorientovat v tom, jak vám vaše volba padne.

Zásadním limitem pro výběr hodinek každopádně zůstává rozměr hodinek lug to lug, který nesmí přesáhnout šířku vašeho zápěstí.

Jak změřit velikost pouzdra

Znázornění přesného rozměru pouzdra hodinek na helveti.cz s odkazem na předlohu pro zkoušku velikosti hodinek.

Nejrychlejší postup je s pomocí digitálního posuvného měřítka (šuplera), kdy změříte pouzdro z jedné strany na druhou tak, že se vyhnete korunce.

Většina hodinek má korunku na 3. pozici, proto budete ve většině případů měřit od 10. do 8. pozice. Jestliže nemáte posuvné měřítko, můžete pouzdro přibližně změřit průhledným pravítkem. Výsledek sice nebude tak přesný, ale hrubý odhad vám také poslouží.

Díky eshopu helveti.cz tenhle krok můžete přeskočit, protože jsme rozměr pouzdra u jednotlivých hodinek změřili. Najdete ho i se znázorněním u popisu produktu.

Jak velké jsou 38mm hodinky?

Opět zdůrazňujeme, že velikost pouzdra není všechno. Návody na výběr hodinek, které najdete na internetu, jsou v tomto ohledu příliš zjednodušené. Řeknou vám, ať si nekupujete hodinky nad 40 mm, že 38 mm je optimální rozměr. Ale je to opravdu tak?

Naopak to funguje stejně:Seiko Prospex SNE569P1 na 15cm zápěstí vypadají dokonale, aleMeisterSinger Vintago VT902 už se zdají být příliš velké (ale pořád v pohodě). Celé je to o tom, jak to vypadá právě na vašem zápěstí. 38mm samo o sobě neznamená nic.

Třeba 38,5mm potápky, jako například Seiko Prospex SNE569P1, by vypadaly na 19cm zápěstí celkem maličké. Zatímco třeba 38mm MeisterSinger Vintago VT902 by už vypadaly mnohem lépe.

I přesto, že 38mm pouzdro je ve většině případů bezpečná volba, zdaleka to není vše pro to, aby vám hodinky sedly. Můžete mít 42mm hodinky, co na vás budou vypadat dobře, přitom některé 40mm modely budou působit jako obrovské. Dál v článku zjistíte, proč tomu tak je.

Počítat musíte samozřejmě i se svým vkusem. Máte-li v oblibě moderní hodinky, jistě víte, že většina modelů je spíše větší, a 40mm jsou často nejmenší, jaké seženete (pokud nesáhnete zrovna po luxusnějších značkách). V takovém případě se budete zkrátka muset smířit s tím, že na vás některé typy hodinky budou vypadat velké.

Můžete se tomu ale vyhnout, pokud zohledníte několiknásledujících bodů (podrobněji v článku níže):

  • Délka lug to lug
  • Tvar nožiček
  • Velikost číselníku
  • Přítomnost lunety
  • Barva ciferníku
  • Výška pouzdra

Jestli máte naopak v případě malého zápěstí raději vintage hodinky, radujte se! Najdete velkou spoustu modelů mezi 30 mm (i méně) až 38 mm. Jen to nepřežeňte a nekupte si 30mm hodinky na svou 18mm ruku – mohou na vás vypadat opravdu maličké.Pak skončíte s něčím, čemu se říká „boy’s watch“.

Pokuste se udržet ve vašem rozměrovém rozmezí – tedy řiďte se podle tabulky (nebo výpočtu; viz výše), podle vašeho vkusu a šířky zápěstí (problematika lug to lug rozměru níže).

Faktory, které ovlivňuji subjektivní rozměr hodinek

Důležité: v celku, který udává rozměr vašich hodinek, je rozměr pouzdra jen jednou částí. Je tu spousta jiných faktorů, které ovlivní vaše subjektivní vnímání celkové velikosti hodinek.

Délka lug to lug

Lug width, neboli rozměr lug to lug
  • Další důležitý rozměr hodinek je délka s nožičkami, neboli délka lug to lug. Ten je v některých případech možná i důležitější, než samotná velikost pouzdra.
  • Délka lug to lug je vzdálenost mezi horní nožičkou nad pouzdrem hodinek a dolní nožičkou pod pouzdrem hodinek (viz obrázek výše).
Hodinky Wenger Urban Classic Chrono 01.1743.104 s 44mm pouzdrem o výšce 11,5 mm nemusí pasovat na zápěstí právě kvůli dlouhým nožičkám.

Aby hodinky seděly dobře na zápěstí, musí být délka lug to lug alespoň o něco menší, než šířka vašeho zápěstí. V hraničním případě se pokuste tento rozměr udržet alespoň v rámci šířky vašeho zápěstí. Důvod je jednoduchý: nechcete, aby pouzdro trčelo a hodinky visely. To nevypadá dobře a ani to není pohodlné.

Někteří z těch, co mají malý obvod zápěstí, na tom nemusí být tak zle. Jste-li majitel úzkého, ale plochého zápěstí, máte štěstí. Většinu obvodu vašeho zápěstí v takovém případě tvoří plochý prostor, kde budou hodinky ležet, což vám dává větší prostor pro volbu délky lug to lug.

Velikost masivního 47mm pouzdra hodinek Citizen Promaster Aqualand BJ2167-03E s výškou 15,8 mm kompenzují krátké nožičky, takže nemusíte mít medvědí tlapy, aby vám hodinky padly.

Je zajímavé, že délka lug to lug nemusí vždy být v přímém poměru k velikosti hodinek. Některé 41mm hodinky mají nehorázně dlouhé nožičky, které je prodlužují až na 50mm délku lug to lug. Některé jsou zase úplným opakem, jako například některé modely Citizen Promaster, jejichž nožičky jsou krátké.

Takže se vždy snažte zjistit (nebo změřit) délku lug to lug před závazným rozhodnutím o koupi konkrétních hodinek. A pamatujte si: malé hodinky nemusí nutně mít krátkou délku lug to lug. A je dobře že to funguje i obráceně. V Helveti vám vždycky rádi daný rozměr ověříme – stačí, když nám napíšete na info@helveti.cz.

44mm Bulova Curv Progressive Sport Chronoghraph 96A205 působí díky tvarovaným nožičkám, pouzdru a výšce 10,1 mm velmi subtilně.

Tvar nožiček: ploché x zahnuté

Další věc, kterou je dobré na nožičkách sledovat: některé jsou ploché a některé zahnuté.

Pokud máte menší zápěstí, měli byste hledat hodinky se zahnutými nožičkami, aby hodinky lépe objímaly vaše zápěstí a netrčely do stran. A pokud se vám líbí zrovna model hodinek s plochými nožičkami, přesvědčte se, že délka lug to lug nepřesahuje šířku vašeho zápěstí.

Například modelová řada Bulova Curv kompenzuje 44mm pouzdro velmi nízkým pouzdrem – pouhých 10,1 mm, a k tomu fantasticky tvarovanými nožičkami a dokonce i pouzdrem.

Velikost číselníku

Číselník také může ovlivnit to, že hodinky vypadají větší nebo menší. Tento efekt se naučíte rychle rozpoznávat pouhým pohledem. Rozměr číselníku se měří mezi vnějšími okraji protilehlých hodinových indexů. Příklady vidíte na obrázku.

Rozdílná subjektivní velikost číselníků u 42mm (43mm) hodinek s lunetou a bez lunety.

Jak můžete vidět na obrázku, hodinky Casio EFR-526L-1AVUEF (uprostřed) se zdají mít kvůli lunetě mnohem menší číselník, než Iron Annie G38 5342-3 (vlevo). Ve skutečnosti je odchylka jen minimální. Zato hodinky Luminox XS.3003.EVO (vpravo) mají ještě o něco větší pouzdro, ale širokou lunetu s malým číselníkem, takže oproti dvěma předchozím působí mnohem subtilněji.

Od chvíle, co si začnete všímat tohoto parametru na hodinkách – ať už v reálu, nebo na fotkách, tak snáze posoudíte, jestli vám budou hodinky vyhovovat (i když velikost pouzdra a délka lug to lug je na to taky dobrá).

Vnější luneta

Hodinky s lunetou mívají menší číselník, proto vypadají na pohled menší. 41,5mm hodinky s lunetou budou vždy vypadat menší než 41,7mm hodinky bez lunety.

Proč? Hodinky Orient a Seiko na obrázku mají srovnatelnou velikost pouzdra, ale Orient Ray II FAA02004B se kvůli otočné lunetě a menšímu číselníku budou zdát na ruce vždy menší, než Seiko Presage SRPD41J1 bez lunety.Porovnejte si to na obrázku se žlutě vyznačeným číselníkem.

Pokud se vám víc líbí sportovní hodinky a máte menší zápěstí, bude pro vás snazší najít padnoucí hodinky, protože sportovní hodinky často mívají lunetu. Nejčastěji najdete lunetu na potápkách nebo hodinkách s chronografem.

Existuji i jiné lunety, ale všechny sníží velikost číselníku, takže si vyberte nějakou, která se vám bude nejvíc líbit. Dokonce i některé oblekovky mají lunetu, ale nebude tak široká a opticky výrazná, jako u sportovních hodinek.

Vnitřní luneta

Občas je otočná luneta ne venku, ale vevnitř. Pak jde o vnitřní lunetu.

A víte co? Vnitřní luneta má také vliv na to, jak vnímáte rozměr hodinek. Pomůže vám podobně, jako luneta vnější, ale trochu jiným způsobem – budete mít mnohem větší sklíčko.

Jen nezapomeňte, že hodinky s větším sklíčkem budou vždy vypadat větší, než hodinky s malým. Ale když už to víte, tak záleží na tom, co se vám víc líbí.

Mnoho hodinek má vnitřní lunety, i ty s lunetami vnějšími. Některé jsou vyšší, některé zas větší. Některé se dají otočit, některé ne.

Na tom ale nezáleží, mají pořád stejný efekt: vzdalují hodinové indexy od kraje pouzdra. Takže subjektivně bude rozměr hodinek, co mají vnitřní lunetu, menší.

Světlý, nebo tmavý ciferník?

Pokud vezmete dvoje naprosto stejné hodinky, které se budou lišit jen barvou ciferníku, ty s tmavým budou vypadat menší. Je to díky tomu, jak náš mozek vnímá světlo, odrážející se od objektů.

Samozřejmě si nemusíte kupovat černé hodinky jen proto, že budou vypadat menší. Máte-li ale menší zápěstí a máte rádi světlé ciferníky, měli byste si pořídit hodinky s trochu menší velikostí pouzdra, než normálně, abyste tento vjem kompenzovali.

Výška pouzdra

Tenčí hodinky jsou top! Máme pro vás dokonce jedny z nejtenčích hodinek v kolekcích značky Edox – Les Bémonts Ultra Slim a Slim Line, jejichž výška pouzdra je neuvěřitelných 6 mm, 9 mm a 9,2 mm i při 42mm pouzdru.

Poslední věc ohledně pouzdra jako takového. Hodinky vždy budou vypadat menší když budou tenčí. Tento efekt není výraznější, než malé pouzdro, krátký lug to lug rozměr, nebo malý číselník, ale rozhodně pomáhá v celkovém dojmu. Opět zvlášť máte-li menší zápěstí.

Mezi oblekovými hodinkami najdete tenčí hodinky snadněji – ať už quartzové, nebo mechanické. Quartzové hodinky mají obecně tenčí pouzdra.

Příjemný bonus u hodinek s tenčím pouzdrem je ten, že se snadno vejdou pod rukáv, jsou lehké a pohodlné. Vyšší hodinky, tedy 12 mm a víc, bývají těžké, obzvlášť když je nosíte na tahu. Pak se i mohou na zápěstí protáčet a vždy budou opticky větší.

Shrnutí nakonec

Doufáme, že vám tento návod pomůže najít dokonale padnoucí hodinky na vaše zápěstí.

Při výběru nezapomeňte zohlednit všechny parametry, které mají vliv na to, jak vám hodinky budou sedět, a jak budou na zápěstí vypadat:

  • Velikost pouzdra
  • Délku lug to lug
  • Tvar nožiček
  • Velikost číselníku
  • Barvu ciferníku
  • Výšku pouzdra

Máte nějaké vlastní ověřené tipy, které by se tu také měly objevit? Zanechte nám ho v komentáři. Za váš tip budeme moc rádi!

Uvedené hodinky najdete na www.helveti.cz

Pokud se chcete na hodinky raději přijít podívat a poradit se, naši specialisté se vám budou věnovat v kamenné prodejně Helveti (jsme tu i v sobotu).

Částečně převzato z blogu https://theslenderwrist.com

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

4 komentáře u “Návod: Jak najít správnou velikost hodinek

  1. Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu.
    Zvažuji nákup hodinek garmin venu 2 a váhám nad variantou klasickou a menší verzí (s). Obvod mého zápěstí je cca. 175 – 180mm.
    Dle Vašeho článku jsem v podstatě na hranici. Prosím o Vaši radu/názor, kterou variantu zvolit.
    Děkuji za Váš čas a odpověď.
    S pozdravem
    Radek Strnadel

  2. Dobrý den, mám zájem o hodinky s max. velkým pouzdrem a ciferníkem. Můžete mi, prosím, poradit vyhovující značku?
    Děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *