Himálaj už otestoval kdekoho – my jsme sem vzali hodinky Citizen Promaster Altichron

Jako každý rok jsem si i tento vzal jedny hodinky z naší nabídky na detailnější testování. Tentokrát šlo o hodinky Citizen Promaster Altichron BN4021-02E a vzal jsem je do vysněných Himálají. Konkrétně jsme s partou nadšenců jeli na 4 týdny do severní Indie – oblasti zvané „Malý Tibet“. Stálejší čtenáři už možná četli moje zápisky z testování hodinek Casio při výstupu na bolivijskou nejvyšší horu Sajamu, což byl typově podobný výlet.

Tipy na další recenze: Minulý rok jsem testoval GPS hodinky Citizen při cestování po USA a moje vůbec nejčtenější recenze je putování zimním Laponskem s hodinkami Victorinox I.N.O.X

Proč jsem si na cestu vybral právě Citizen Altichron

Na expedice do hor jsem vždycky brával převážně digitální hodinky (pro snažší odečet hodnot a množství funkcí, které nabízí). Když jsem ale objevil tenhle model od Citizenu, bylo jasno. Bude zobrazování výšky nebo kompasu na ručkách dostatečně intuitivní? Vydrží hodinky stejnou zátěž jako Suunto nebo Casio? To bylo hned několik otázek, které mi běhalo hlavou.

Taky mě naprosto pobláznil na první pohled přeplácaný a divoký ciferník. Zkrátka si mě hodinky získaly svým vzhledem a příslibem zajímavých funkcí zobrazovaných analogově.

A jelikož první hodinky z řady Altichron spatřily světlo světa už před 29 lety, mohlo by naše podobné stáří prolomit počáteční ledy.

Hodinky Citizen si můžete zakoupit v našem eshopu na Helveti.cz.

Vybalování hodinek a příprava na cestu

Co vlastně k hodinkám dostanete, když si koupíte tyhle Citizeny? Udělal jsem s nimi tzv. unboxing. Hodinky mají vlastní Citizen krabičku z recyklovatelných materiálů. Uvnitř krabičky pak najdeme nejenom hodinky, ale český návod, mezinárodní záruční list a český záruční list s 5letou zárukou. Pokud koupíte hodinky u nás, budete mít v zásilce ještě pár drobností jako dárky.

Protože se při balení do Himálají počítá každý gram, nechal jsem všechno (rozuměj krabičku, záruční listy) doma a hodinky vzal rovnou na ruku. Chvilku jsem přemítal nad sbalením návodu, ale nakonec jsem si řekl, že ovládání bude určitě dostatečně intuitivní a metodou pokus / omyl na všechno přijdu.

Tady jenom malá ukázka, co vše cestovalo se mnou:

Ladakh – chudá země plná spokojených lidí

Přílet do Lehu

Oblast, kterou jsme putovali, se nazývá Ladakh. V překladu Ladakh znamená „země vysokých průsmyků“ (anglicky land of high passes). Což je dáno vysokými horami, které jej prostupují. Je to jedna z nejchudších zemí, kde jsem kdy byl (i Bolívie mi přišla o chlup bohatší). Nemluvím teď samozřejmě o hlavním městě Leh, které je rozrůstající se metropolí. Mám na mysli malé vesničky, kde nevede silnice a veškeré zásoby se zde dovážejí na oslících nebo koních. Společnost v Lehu tvoří převážně muslimové a budhisti. V malých vesničkách jsou to pak tibetští budhisté. O vybavenosti si můžete udělat představu i z následujícího příběhu.

Když jsme došli do zapadlé vesničky jménem Gonma, potřebovali jsme zjistit, jestli platí náš domluvený odvoz z nedalekého sedla. O absenci signálu v místě putování jsme věděli, ale přesto jsme to u našeho milého hostitele zkusili. Jak velké bylo naše překvapení, když řekl: „Signál? Ano, ano! Támhle tím směrem .. 3 dny cesty“. Pro rozvoj místních je to samozřejmě škoda, ale pro cestovatele našeho ražení je to balzám na duši a oáza klidu. Spojení se světem zde zajišťuje jeden satelitní telefon na celou vesnici.

Co všechno hodinky zažily

Mám rád hodinky, o které se nemusím starat. Při tak těžké zátěži (nést 22kg batoh v 5000 m n. m. není žádná sranda) se nechci ještě starat o to, jestli jsou hodinky dostatečně nabité, ukazují přesný čas nebo jim opravovat řemínek / náramek. A přesně tuhle bezstarostnost splnily Citizeny do posledního puntíku. Dalo by se říci, že jsem o nich nevěděl a tak to má být!

Mám rád hodinky, o které se nemusím starat.

Hygiena a test hodinek

Celkem se mnou strávily 25 dní. Z toho to byly 2 náročně treky často nad 5000 m n.m. se spaním ve stanu nebo u místních. Asi nejnáročnější byly pro hodinky časté otřesy způsobené chůzí s hůlkami, změny nadmořské výšky, ale hlavně také teplot a vlhkosti. Prašnost je v horách vysoká, ale i to nebyl pro Citizen Promaster Altichron žádný problém.

Když jsem se s hodinkami koupal v ledovcových řekách, neprotestovaly ani na tak razantní změnu teploty. Narozdíl ode mně, který zadržoval křik.

Samozřejmostí bylo několik nárazů do okolních hornin při šplhání na prudké kopce. Minerální sklíčko ani pouzdro neutrpělo vážnější úrazy.

Zjistil jsem, že by hodinky mohly být i alternativním platidlem. Místní pasák koz je se mnou nejdřív chtěl vyměnit za své hodinky a následně nabízel i jiné cennosti.

Výstup na horu Shtenzok 6060 m

Vrcholem naší himálajské expedice bylo pokoření do té doby bezejmenné hory* s výškou 6060 m. Poměrně rychle hora dostala pracovní název Shtenzok (pojmenoval ji tak vedoucí výpravy – Ladislav Tajovský). Výběr hory byl náhodný a měla sloužit jako zahřátí před výstupem na Mentok (ten se nekonal z důvodu nedostatku času). Shtenzok je součástí pohoří Karzok range a výstup na ni není technicky náročný, ale z důvodu výšky je to zkrátka dřina.

Vrchol 6060 m! Hodinky ukazují 6030 m.

Vezmu vás tam s sebou .. Naše stany jsou ve výšce 5320 m a poměrně daleko od samotné hory. Vyrážíme v 7 hodin ráno přiměřeným tempem, abychom to nepřepálili. Pomalu stoupáme do 5630 m, odkud poprvé vidíme náš cíl. Každý krok nahoru je spojen s hlasitým dýcháním. Občas zastavujeme, abychom se pokochali okolním výhledem, ale taky nabrali sílu. K hoře se blížíme po suťoviscích, která se nebezepčně svažují a opatrnost je na místě. Mačky ani cepín nejsou třeba, protože sněhu není tolik. Když nastoupáme na plato ve výšce 5850 m pod samotnou horu, výstup nevypadá nijak náročně. Jediné nebezpečí jsou sněhem zakryté nestabilní kameny, po kterých se šplháme nahoru. Vybíráme si cestu a opatrně stoupáme. Dýcháme jako parní mašiny v plném zápřahu, protože kyslíku v téhle výšce není na rozdávání. Hypnotizuji výškoměr na hodinkách a očima se snažím tlačit ručičku metrů výš a výš. Konečně jsme nahoře! Na hodinkách kontroluji výšku – 6030 m (hodinky jsem před výstupem nestihl zkalibrovat). Gratulujeme si a děláme spoustu fotek. Z vrcholu jde vidět jezero Tso Moriri a okolní vršky pohoří Karzok range. Je to nádherný pocit a zasloužená odměna. Na vrcholu ale nemůžeme zůstat dlouho, protože se pomalu kazí počasí a nebylo by dobré, kdyby nás zastihla při sestupu bouřka.

Sestup z hory byl velmi rychlý, ale opatrný (většina úrazů na horách se stává při cestě zpět). Následný návrat ke stanům je zdlouhavý a nohy už máme gumové. Pár kilometrů od tábořiště nás stihnou vydatné kroupy. Po šťastném návratu vaříme rychlou polévku a jdeme spát. Na probuzení a regeneraci si dávám koupel v ledovcové říčce a následně rozjímám pohledem na okolní hory. Celý trek i s výstupem nám trval 6 a půl hodiny. A ač jsme kýžený Mentok následně z časovým důvodů nezvládli, nelituji toho. Výstup na Shtenzok se stal nejhezčím zážitkem mého putování Ladakhem.

* až zpětně jsme zjistili, že se hora nejspíše jmenuje Yalung Gong (v mapě nemá jméno).

Funkce hodinek

Ciferník může působit přeplácaně, ale jakmile jej jednou pochopíte, odečítají se z něj hodnoty snadno. K pochopení může pomocit přehled ciferníku z anglického originálu (k hodinkám dostanete českou verzi).

Výškoměr
Výškoměr se zapíná spodním B tlačítkem (žluté). Po stisknutí už můžete sledovat koncert ručiček, které se začnou pohybovat na své místo. Výslednou hodnotu si musíte „poskládat“ z jednotlivých subciferníků. Hodnoty tisíců ukazuje nejmenší ciferník vlevo (na obrázku je 3000 m), stovky metrů jsou na vnitřním subciferníku (červená ručka ukazuje na obrázku 100 m) a desítky metrů zobrazuje největší žlutá ručka na hlavním ciferníku. Po čase je odečítání hodnot opravdu rychlé. Navíc stejně sledujete hlavně změny na jedné nebo maximálně dvou ručičkách (desítky metrů a stovky). Ukazatel tisíce metrů zase tak často neskáče 🙂

Samotná výška se určuje na základě senzoru změny barometrického tlaku – tzv. atmosférický model odpovídající metodice ICAO (mezinárodní organizace pro civilní letectví). Výškoměr má citlivost 2,5m a je vhodné ho občas kalibrovat.

Kalibrace výškoměru
Jakmile nastoupáte do výškou označeného místa (cedule rozcestníku, vrcholu, atd) a hodinky neukazují přesně, můžete výškoměr zkalibrovat. Je to poměrně intuitivní proces a já jsem jej zvládl systémem pokus omyl přímo na horách. Provádí se to přímo v režimu výškoměru (stisknete 1x žluté tlačítko B) a jakmile hodinky ukáží danou hodnotu zmáčknete opět žluté tlačítko B na 3sec. Ručička ukazující tisíce metru se přenastaví do pozice +. Tím dává najevo, že započala kalibrace. Červeným tlačítkem A teď můžete hodnoty zvyšovat (+) nebo snižovat (-). Samotný mód přidávání nebo ubírání výšky se mění opětovným stiskem žlutého tlačítka B.

Kdy má smysl kalibrovat? Jelikož hodinky pracují na bázi změny atmosferického tlaku (nepoužívají GPS), tak výškoměr „rozhodí“ prudké změny počasí, absolvování letu a podobně. Zkrátka kalibrujte vždy, když je to možné.

Kompas
Kompas funguje velmi jednoduše. Stisknete červené tlačítko A a malá červená ručka vám ukáže sever. Vhodné je hodinky držet vodorovně se zemí. Kalibrace kompasu je také možná. Podrobný návod najdete v přiloženém českém manuálu.

Vnitřní otočná luneta
Hodinky disponují také vnitřním otočným kroužkem / lunetou. Ta může sloužit pro sledování změny výšky nebo u kompasu v nastavení sledovaného bodu (jiného než výchozího severu). Pozor na to, že obě korunky jsou šroubovací (jak ta pro nastavení času, tak na posuv lunety).

Video s ukázkou funkcí

Citizen Promaster Altichron BN4021-02E

Solární fascinace – Eco-Drive

O solární fascinaci jsem již psal v recenzi hodinek Citizen Satellite Wave, můžu tak jenom zopakovat, že je to neskutečná paráda a ušetření starostí (baterii bych rozhodně v Lehu u hodináře měnil nechtěl a to nemluvím o variantě, že by mi došla na treku). Je úžasné si uvědomit, že na ruce nosíte malou solární elektrárnu, která si ukládá energii do akumulátoru a při maximálním nabití vydrží až 1 rok v chodu (bez nutnosti nabíjení). Hodinky Citizen Eco-Drive lze napájet jak přírodním, tak i umělým světlem. Při slunečním svitu (50000 luxů) potřebují hodinky 6 minut nasvícení pro chod dalších 24 hodin.

Na ruce nosíte malou solární elektrárnu, která si ukládá energii do akumulátoru..

Chcete-li zjistit aktuální stav nabití akumulátoru, stačí hodinky přepnout do výchozího módu. Levý subciferník nám pak ukáže míru nabití. Maximální nabití odpovídá 1 roku a symbolizuje jej nejtlustší dílek na stupnici. Další dílky v pořadí znamenají vždy rozpětí:

  • 1 rok až 9 měsíců,
  • 9 – 6 měsíců,
  • 6 měsíců až 4 dny (nutné nabít),
  • 4 dny nebo méně (nutné nabít).

Srovnání Citizen Promaster Altichron, Casio Protrek

Na samotné expedici se mi poštěstilo mít kamarády s hodinkami koupenými rovněž od nás. Měl jsem tak možnost krátce porovnat Citizeny s hodinkami Casio PRW 2500-1E, které měl na ruce můj kamarád David, model Casio PRW 6100Y-1A od kamarádky Aleny a nově obdarovaná Martina měla Casio PRG 270-1. Rovnou ale přiznávám, že jsem měl ve výškách nad 5000 m co dělat sám se sebou, natož abych stíhal podrobně porovnávat hodinky kolegů. Proto jsme hodinky porovnávali spíše zevrubně.

Jejich přesnost výškoměru byla velmi podobná – respektive odchylky od údajů v mapě se schodovaly +-5-10m. Velmi záleželo na tom, kdo jak často hodinky kalibroval. Proto když jsme porovnávali aktuální výšku a někdo zahlásil hodnotu o +-100 m vedle, následovalo jeho vysvětlení „jo, ale já jsem vlastně dlouho nekalibroval“.

Luminiscence Citizenu je tradičně perfektní

Luminiscence Citizenu je tradičně perfektní

Zásadní rozdíl mezi hodinkami je samotné zobrazovací zařízení. Analogové ručičky vs. digitální displej. Ač budu bránit Citizen všemi prostředky, odečtení hodnoty z digitálního displeje bude vždy rychlejší a hlavně přesnější (u Citizenu se můžete přehlédnout, špatně sečíst). Druhou výhodou je propracovanější řemínek, který nedovolí sklouznutí očka a následné „plandání“ konce řemínku. Poslední výhodou, kdy Casio poráží Citizen je nepřeberné množství funkcí (stopky, odpočet, budík, teploměr, automatický kalendář a světové časy). To vše ale vychází z odlišné technologie, která to Citizenu nedovoluje (alespoň ne v dostupné ceně). Citizen Promaster Altichron je pak nositelnější i v běžném režimu. Tam Casio zaostává. Je to ale otázka vkusu.

Shrnutí plusů a minusů hodinek Citizen Promaster Altichron

Intenzivní testování 25 dní na ruce je dle mého více než dostatečné pro fundované závěry.

+ Klady hodinek:

  • Výškoměr – odečítání výšky je z počátku náročnější, ale časem je překvapivě rychlé. A to i s porovnáním u hodinek Casio. Mám zapnutý výškoměr pořád a v podstatě sleduji jenom změny u pohybu metrové (žluté) ručky (případně červené 100m ručky).
  • Kalibrace výšky probíhá velmi snadno a je intuitivní (díky znaménkám + a – na ciferníku).
  • Přesnost měření výšky +-5 m (totožná jako u hodinek Casio, Suunto). Při treku jsme zaznamenali velmi podobné odchylky (například 30 m u denního treku, kdy jsme nastoupali asi 800 výškových metrů).
  • Kompas je jednoduchý, přehledný a přesný. Co víc si od této funkcionality přát.
  • Solární napájení nezklamalo. Akumulátor byl ze sluníčka nabitý pořád na 95 % (5. stupeň nabití). Nikdy jsem se nedostal níž.
  • Skvělá luminiscence je u Citizenu typická. Já tak mohu jenom zopakovat – úžasně zvládnuto a můžete se tak na hodinky spolehnout i v noci.
  • Přesnost! Po měsíci nošení (se všemi teplotními a výškovými vlivy) udělaly 2 vteřiny do plusu.
  • Řemínek je příjemný na ruce a hodinky se díky němu skvěle nosí. Po měsíci nejeví ani náznak, že by měl někde praskat či jinak odcházet. Řemínek byl několikrát natřen opalovacím krémem a ani ten mu nijak neublížil.
  • Spona u řemínku je nádherná! Ostře řezané hrany se neokoukají.
  • Šroubovací korunky mají jistý chod (závit). Velmi dobře se díky vroubkování chytají a je možné je odšroubovat / manipulovat s nimi i v rukavicích.
  • Voděodolnost 200 m. S hodinkami jsem se několikrát koupal v ledovcové řece a podle očekávání naprosto bez problémů.
  • Bytelné – hodinky toho vydržely opravdu hodně a prohlašuji je za odolné.
  • Broušený titan je bez jediného šrámu! Hodinky mají typickou patinu pro titan. Pouze leštěné části (tlačítka, korunky a okruží kolem sklíčka) mají vlásečnice.
  • Titan je na ruce velmi příjemný (teplotně i pocitově).
  • Ciferník na první pohled působí přeplácaně, ale při používání je skvěle promyšlený. Líbí se mi víc a víc. V podstatě můžu říct, že mě i svou „složitostí“ napoprvé zaujal. Následná radost z jeho „rozkrývání“ byla ještě o něco větší.
  • Minerální sklíčko drží a je bez škrábanců. A to i přes denní bouchance, které hodinky zažívaly (hůlky, batoh, atd).
  • Stylem pořád více připomínají hodinky než jiné outdoorové přístroje. Je tak možné si je s přivřením obou očí vzít i do společnosti (oproti např. Casio ProTrek budou přijatelnější).
  • Směnitelné v Indii takřka za cokoliv (alternativní platidlo).

– Zápory hodinek:

  • Oproti konkurenčním modelům méně funkcí (dáno analogickým zobrazováním).
  • Pomalejší aktualizace výšky při zapnutém výškoměru. Nastoupáte několik výškových metrů, ale hodinky si to „uvědomí“ až za chvilku.
  • Poutka na řemínku sjíždějí a časem se uvolní řemínek. Po nějaké době jsem se s tím naučil pracovat a už se to nestávalo. Přesto například Casio má na konci řemínku vylisovanou „pojistku“, která zabraňuje poutku v snadném uvolnění.

Závěrečný verdikt

Citizen a vzadu naše stany

Nemůžu je než doporučit. Celkový dojem z hodinek je po měsíci nošení perfektní. Splnily svůj účel – vydržely náročné podmínky a používání. Nemusel jsem se o ně jakkoliv starat a hodinky věrně sloužily.

Měl jsem strach z odečítání hodnot výškoměru, ale ty se nenaplnily. Ovládání je velmi intuitivní a všechny funkce jsem zvládl bez návodu obsloužit. Jediné, co mi na hodinkách v horách chybělo, byl teploměr. To je ale dáno analogickým zobrazováním všech funkcí. Jedinou možností by bylo přidání další ručky, která by zobrazovala na stupnici lunety teplotu.

Tradičně musím pochválit solární technologii Eco-Drive a skvěle zpracovanou luminiscenci. Hodinky se mi velmi příjemně nosily a vyzvedl bych i jejich odolnost.

Hodinky Citizen Promaster Altichron jsou perfektní alternativou pro ty, kteří neinklinují k digitálním hodinkám, ale přesto chtějí mít na zápěstí výškoměr a kompas.

Kde hodinky koupit

Hodinky Citizen Promaster Altichron si můžete koupit na našem eshopu Helveti.cz. Vyzkoušet si je můžete v naší prodejně na adrese Vítkova 8, Praha – Karlín.

Bylo také zvykem, že po testování hodinky za výhodnější cenu prodávám v našem bazaru. U Citizen Promaster Altichron o tom zatím neuvažuji.

Parametry hodinek

  • Vodotěsnost: 200 m
  • Strojek: Citizen J280
  • Pohon: Eco-Drive (solární)
  • Přesnost chodu v sekundách: ±15 s / měsíc
  • Materiál sklíčka: Minerál
  • Materiál pouzdra: Titan (s úpravou Duratect)
  • Materiál pásku: Silikon
  • Rozměr pouzdra: 50 mm
  • Výška pouzdra: 16 mm
  • Šířka pásku: 22 mm
  • Váha: 100 g
  • Funkce: výškoměr, hloubkoměr, kompas, datum, indikátor nabití akumulátoru
  • Rezerva chodu: 330 dní
  • Luminiscence: Ručičky a indexy
  • Otočná luneta: Vnitřní luneta
  • Funkční v rozsahu teplot -20°C až +60°C
  • Záruka: 5 roků

Návod k hodinkám Citizen

Návod k hodinkám Citizen Satellite Wave

Návod k hodinkám Citizen Promaster Altichron

Návod k hodinkám Citizen Promaster Altichron (anglický) a strojku Citizen J280 je ke stažení zde.

Při objednání u nás v Helveti.cz samozřejmě dostanete český návod v papírové podobě.

Jako základní návod může posloužit také naše krátké video ukazující funkce hodinek (výškoměr, jeho kalibrace, kompas).

Historie hodinek Citizen Altichrone

Hodinky Citizen Altichron z roku 1989

Hodinky Citizen Altichron (rok 1989)

V roce 1989 představil Citizen světově první quartz hodinky v kombinaci s výškoměrem (funkci plní elektronický senzor umístěný na hodinkách vlevo). Hodinky uměly měřit rozsah -300 m až 5000 m a používaly kalibr C040. Ve své době šlo o unikátní propojení technologií.

Více o celé řadě Citizen Promaster najdete na oficiálním webu.

Recenze hodinek v časopise Hodinky&Šperky

Doporučuji skvělou recenzi Igora Siroty z magazínu Hodinky&Šperky (6/2017), který hodinky podrobil hlubinnému potápění a srovnával je s obdobnými hodinkami od Casia. Abych vše neprozradil, tak pouze zmíním, že Citizen v testu obstál. Pro vodní radovánky a ponory pan Sirota doporučuje Citizen Aqualand (tradice více než 30 let), který je přesně k tomu určený.

Jeďte také!

Pokud mohu, rád bych doporučil podobný výlet do krajiny jakou je Ladakh. Chudoba místních, ale jejich ochota se rozdat doplněná nekončícími úsměvy.. do toho nehostinná příroda, která vábí kouzlem výšek a nádherných výhledů.. To vše v člověku vytváří silný pocit pokory. Pro mě nebylo nic hezčího, než usínat pod oblohou plnou hvězd obklopen sedmitisícovými horami, ráno si dát s místními ladakhi tea a sledovat okolní hory, jak mění barvu v průběhu hodin. Pohledy na ně jsou jednoduše dechberoucí.

Tady mezi horskými velikány si můžete dovolit zastavit a v hlavě srovnat své hodnoty. Člověk si také snadno uvědomí, jak dobře se u nás v ČR máme a že zde všechno funguje. Stejně tak zjistíte, že lidé jsou na celém světě hodní a k cizincům nápomocní. Ať už jde o Inda, Tibeťana, muslima, křesťana, budhistu, hinduistu.. Snad i my jsme na místní zapůsobili dobrým dojmem a šířili dobré jméno Čechů v cizině.

Fotky hodinek Citizen Promaster Altichron

Protože hodinky už u nás máme poměrně hezky nafoceny, nesnažil jsem se o popisné fotky jednotlivých částí hodinek, ale naopak jsem se snažil hodinky vyfotit na zajímavých místech a situacích. Převážně jde o tzv. wristshot fotky. Pro profi produktové fotky navštivte náš eshop.

Fotky z akce

Fotky stavu po akci

Video k hodinkám

Videonávod k hodinkám

Citizen Watch Setting Instruction — J290

Krátká videorecenze (verze pro USA)

Citizen Promaster Altichron Watch Hands-On

Moje další recenze hodinek


Raději byste si o hodinkách něco poslechli?

Těšíme se, že vám uděláme radost nejen novými hodinkami, ale i povídáním o nich. Najdete nás na SpotifyAppleYoutubeAmazon a Castbox.fm. Máte-li tip na téma, které vás zajímá, nechte nám vzkaz v komentářích, rádi ho zpracujeme. A jak často budeme publikovat? Prozatím se můžete těšit na přibližně 3 nové díly do měsíce.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *