Citizen Satellite Wave na cestách po USA

Do USA se člověk nedostane každý den, a když už tam jede, chce si čas za velkou louží co možná nejvíc užít. Moje pracovní deformace pak spočívá v tom, že vždy nejdřív přemýšlím, jaké hodinky bych s sebou vzal a pořádně je tam otestoval. A až pak začínám plánovat samotnou cestu.

Tentokrát to ale nebyla zimní expedice v Laponsku, ale spíše putování dovolenkovým tempem po národních parcích USA, pobřeží Pacifiku, nejznámějších městech a plážích. Neměl jsem proto v hledáčku žádné extra odolné hodinky (jako kdysi Victorinox INOX nebo Wenger Sea Force), ani outdoorové speciálky pro určování nadmořské výšky, tlaku, teploty (jako při výstupu na Sajamu s Casiem). Cílem bylo vzít univerzální hodinky, které by mi cestování co nejvíce zpříjemnily a zároveň se hodily pro běžné nošení. Vybírání nebylo snadné, ale nakonec se mnou jely Citizen Satellite Wave CC9015-54E a já už teď můžu prozradit, že jsem ani chvilku nelitoval (i když..)!

Proč se mnou jely právě Citizen Satellite Wave?

Citizen jsme v recenzích opomíjeli a měl jsem tedy chuť jedny vyzkoušet. Sám jsem byl zvědavý na solární dobíjení Eco-Drive a jako třešničku na dortu jsem bral GPS seřizování hodinek. Kolega Jakub mi z důvodu časového posunu mezi ČR a USA doporučil komplikaci druhého času, kterou na své cestě po Spojených státech hojně využíval. Hodinky toho umí samozřejmě mnohem víc, ale o tom později. Co pro mě byla velká neznámá, je titanový náramek. Nikdy jsem moc netíhl k celokovovým hodinkám a preferuji spíše kožené řemínky nebo variantu silikonových na sport. Titan se ale osvědčil.

A tak jsme se vydali na svou 30denní cestu plnou objevování, ale také testování..

Hodinky Citizen si můžete zakoupit v našem eshopu na Helveti.cz.

GPS v letadle nechytíte

Nedočkavě jsem hned po příletu do cílové destinace vyzkoušel nastavit místní čas pomocí GPS. Mohlo mi ale dojít, že v uzavřeném prostoru (a navíc v letadle) to nebude fungovat. Za zkoušku ale člověk nic nedá 🙂

Přijímání signálu GPS v letadle nefunguje

Seřizování hodinek pomocí GPS v letištní hale není o nic úspěšnější. Opět jste v uzavřeném prostoru, kde je GPS signálu jako šafránu. Pokud tedy jenom přestupujete na další let, ale v hale strávíte pár hodin, bylo by fajn mít hodinky seřízené. To můžete udělat buď manuálně a nebo budete jako já hledat první okno a zkoušet příjem signálu u něj. Úplně nejlepší varianta je seřízení hodinek při cestě z letadla do haly (pokud vás vyženou z letadla na runway a máte tak nad sebou čisté nebe a dostatek satelitů).

Předpokládám ale, že pro lidi, kteří létají velmi často, bude tento úkon při výstupu z letadla naprosto instinktivní, a nebo si vystačí s manuálním nastavením na letišti.

Citizeny na imigrační kontrole

Na letišti před imigračním

Po velmi dlouhém a vyčerpávajícím letu jsme v San Jose narazili na možná ještě unavenějšího úředníka na imigrační kontrole. Podle předchozích odbavovaných to nevypadalo jako velká zábava, a ani s námi nekomunikoval příliš vstřícně. Pak ale přišla otázka na moje zaměstnání, na což jsem ochotně odpověděl, že se v ČR zabývám prodejem hodinek. Se vzbuzeným zájmem se na mě podíval a zeptal se jakou značku prodávám. V tu chvíli jsem mu ukázal zápěstí a řekl: „tak například Citizen“. Imigrační úředník se celý rozzářil a už se jal vyhrnovat uniformu na zápěstí, kde měl své Citizen Red Arrows. Hrdě na ně poklepal a řekl: „tak to máme něco společného“. Vyměnili jsme si pochvalné pohledy a celá kontrola skončila s úsměvem a přáním příjemného pobytu v USA.

V tu chvíli jsem mu ukázal zápěstí a řekl: “tak například Citizen”. Imigrační úředník se celý rozzářil.

Naše další putování v sobě zahrnovalo návštěvu San Francisca, jízdu po pobřežní Pacific highway a Sequoia národní park. A tam se to stalo!

Jak hodinky k úhoně přišly

Hodinky na treku do Grand Canyonu

Při stoupání na skálu v národním parku Sequoia jsem se džentlmensky vyhýbal slečně jdoucí v opačném směru. Uhnul jsem ale tak moc, že jsem hodinkami vzal o skalnatý výběžek. Nejdřív s křečovitým úsměvem odpovídám na poděkování slečně, a až pak kontroluji výsledek mé dobroty. V tu chvíli se mi protočily panenky a napadaly mě nemístné myšlenky, že příště radši kolemjdoucí shodím do blízké rokle než znovu udělat gesto dobré vůle.

V tu chvíli se mi protočily panenky a napadají mě nemístné myšlenky, že příště radši kolemjdoucí shodím do blízké rokle..

Hodinky dostaly zásah na pravé straně od spodní nožičky, přes tlačítko až ke korunce. Ta je naštěstí netknutá, ale i tak je výsledek strašný. Super Titanium je sice tvrdé*, ale skála byla tvrdší. Celý zbytek pobytu tak zkoumám poškozenou část a přemýšlím, jestli to půjde opravit (bez nutnosti měnit celé pouzdro a tlačítko).

* Pouzdro hodinek je vyrobeno ze Super Titania a vykazuje tvrdost 2200-2500 Vickers, což je velmi vysoká hodnota. Nutno ale poznamenat, že podle síly nárazu bych očekával ještě mnohem horší výsledek, takže plusové body pro Super Titanium.

Nebudu vás napínat, po příletu jsem hodinky poslal do autorizovaného servisu Citizenu – firmy Goldtime, kde mi hodinky přeleštili a po škrábancích není ani památky. Patří jim za to neskutečný dík. Už jen z toho důvodu, že jsem byl přesvědčen o nemožnosti titan na hodinkách jakkoliv opravit. S autorizovaným servisem jsem pro tuto příležitost udělal také krátký rozhovor, který najdete na konci článku.

Co hodinky viděly

Grand Canyon musí vyrazit dech každému

Po nehodě v Sequoia parku a shlédnutí generála Shermana (objemově největší strom na světě) jsme se vydali na další cestu. Hodinky tak viděly oblouky v Arches, stolové hory v Monument Valley, epesní výhledy v Grand Canyonu a absolvovaly se mnou také nádherný Tanner trail.

Neskutečnou výheň zažily na solné pláni v Death Valley, prošly porovnáním s chytrými hodinkami v Apple a Google kampusu v San Franciscu a navštívily také rodný dům Steva Jobse. Na kole se se mnou projely přes Golden Gate, obdivovaly nádrž Hoover Dam, přespávaly pod hvězdami v Joshua Tree parku, řádily v nočním víru velkoměsta Las Vegas, hledaly medvědy v Yosemitech, hrály si na vězně v Alcatrazu a chytaly bronz na Santa Monica beach. Mnohem studenější koupání jsem s nimi absolvoval v jezeru Tahoe, kde jsem je po koupání vzal na projížďku kajakem.

Citizen Satellite Wave u vodopádu v Yosemitech

V Death Valley jsem na solné pláni zvěčnil odkaz na Helveti.cz s českou vlajkou a přes to, že v okolí bylo podobných kreseb v písku stovky, si nápisu o několik měsíců později všiml člen českého hodinkové fóra a publikoval zde o nápisu zmínku. Pěkná náhoda a doplnění příběhu.

Netřeba asi dodávat, že hodinky zažívaly změny teplot, nadmořských výšek, nápory písku a prachu, neustálého potu a několik koupelí ve studené vodě. Otřesů při chůzi s hůlkami bych se asi nedopočítal. To vše bez ztráty kytičky!

Jsou to zkrátka hodinky s příběhem, které pro mě teď mají mnohem větší hodnotu a také vím, že něco vydrží.

Solární fascinace

Asi jako každého muže mě fascinují technologické hračky. A Citizen Eco-Drive je jednou z nich. Nikdy mě totiž nepřestalo bavit hodinky vystavovat slunci a sledovat, jak silně se aktuálně nabíjí a postupným zakrýváním nebo odkrýváním ciferníku (solárního článku) ovlivňovat pohyb signalizující ručky. Pro vyvolání této funkce stačí přepnout hodinky do módu LLI (Light-Level Indicator) a zmáčknout tlačítko B (pravé horní tlačítko). Sekundová ručička pak začne ukazovat na stupnici indexů od 0-6 intenzitu nabíjení. Přičemž 5-6 je silné nabíjení a 0-4 podprůměrné. Je úžasné si uvědomit, že na ruce nosíte malou solární elektrárnu, která si ukládá energii do akumulátoru a při maximálním nabití vydrží až 18 měsíců v chodu (bez nutnosti nabíjení). Hodinky Citizen Eco-Drive lze napájet jak přírodním, tak i umělým světlem.

Na ruce nosíte malou solární elektrárnu, která si ukládá energii do akumulátoru..

Chcete-li zjistit aktuální stav nabití akumulátoru, stačí hodinky přepnout do módu TME či UTC a zmáčknout tlačítko B (pravé horní). Levý subciferník nám pak ukáže míru nabití. Maximální nabití odpovídá 18 měsícům a symbolizuje nejtlustší dílek na stupnici. Další dílky v pořadí znamenají vždy rozpětí:

  • 1 rok až 10 měsíců,
  • 10 – 4 měsíce,
  • 4 měsíce až 5 dní (nutné nabít),
  • 5 dní nebo méně (nutné nabít).

Detailní pohled na hodinky

Apple Infinite Loop

Při čelním pohledu oceníme symetrický číselník, kterému dominuje rozložení subciferníků do klasického tri-compaxu. Datumové okénko s decentním černým pozadím a bílým fontem je umístěno mezi indexy čtvrté a páté hodiny.

Provedení číselníku je reliéfní. Můžeme tak pozorovat drobné prostorové detaily jako třeba světelné odlesky na leštěných plochách a hranách indexů a zvýrazněném okruží subciferníku nad pozicí „6“. Pozadí číselníku je tvořeno hexagonovým rastrem, který podtrhuje příznačné high-tech charisma, jenž z hodinek vyzařuje. Každý pohled na propracovaný ciferník s sebou musí nést i nemalý obdiv solárního článku.

Detail ciferníku a vteřinová "Stealth" ručička

Detail ciferníku a vteřinová „Stealth“ ručička

Centrální ručky – hodinová a minutová – obě se zkosenými leštěnými plochami jsou ve středové části vyplněny luminiscenční vrstvou, která zajišťuje dobrou odečitatelnost času i ve zhoršených světelných podmínkách. Vteřinová ručka je provedena v bílo-černé barevné kombinaci a je dekorována minimalistickou šipkou, která může při troše fantazie evokovat nákres letadla Stealth.

Jednotlivé subciferníky slouží vedle funkcí chronografu i pro další ovládání hodinek – indikaci zvoleného režimu (pozice „3“), duální čas (pozice „6“) a jako ukazatel dne v týdnu, stavu nabití hodinek a letního času (pozice „9“).

Luminiscence je velmi silná (na fotce to však není dobře vidět)

Luminiscence je velmi silná (na fotce to však není tak dobře vidět)

Funkcí jako na orloji

Svým vzhledem hodinky ihned prozradí, že budou zvládat pokročilé funkce. A že jich není málo: satelitní synchronizace (GPS), světové časy, chronograf s přesností 1/20 sec, alarm (budík), ukazatel data a dne v týdnu, duální čas, věčný kalendář, energeticky úsporný režim, indikace úrovně nabití a indikace míry generované energie (LLI).

U GPS seřizování času lze volit mezi:

  • RX-TME – rychlý a méně energeticky náročný způsob, který synchronizuje čas a datum (nikoliv lokaci).
  • RX-GPS – synchronizuje čas, datum a také pozici s časovým pásmem. Díky tomu trvá příjem GPS signálu déle a je k němu zapotřebí i více dosažených satelitů.

O úspěšnosti synchronizace nás informuje sekundová ručička ukazující na hodnotu OK (úspěšný příjem) nebo NO (neúspěšný příjem). Informaci o posledním příjmu signálu lze kdykoliv zpětně vyvolat (nerozlišuje však typ příjmu RX-TME / RX-GPS).

Stopky se aktivují v režimu CHR a spřesností 1/20 sekundy dokáží měřit až 24 hodinový úsek. Několikrát jsem je cvičně vyzkoušel při vaření těstovin.

Alarm / budík je šikovná funkce, pokud se nechcete spoléhat na buzení rádiem, telefonem nebo dokonce slepicemi. Zvuk budíku se mi zdá dostatečný a neměl problém mě vzbudit. Zvonění trvá vždy 15 sekund a může se kdykoliv stiskem libovolného tlačítka zastavit. U nastavování alarmu je nutné brát v potaz, že čas alarmu souvisí s domovským časem a nastavuje se v 24 hodinovém formátu.

Srovnání Citizen Satellite Wave a Seiko Astron

Protože jsem hodinky Seiko Astron nikdy nenosil, tak si je nedovolím s hodinkami Citizen Satellite Wave podrobně porovnávat. Obě značky jsou v tomto segmentu absolutními špičkami, takže u výběru neuděláte chybu. Citizen je ale zde přeci jen v něčem o něco napřed. A tím je rychlost přijímání GPS signálu a samotného nastavení hodinek.

V hodinkách pulsuje kalibr Miyota F900 se solárním pohonem Eco Drive. Tento nový model strojku je vybaven vysokorychlostním motorkem se dvěma cívkami pouze pro pohon ruček. Díky tomu, po přijetí časových údajů ze synchronizace, motorek okamžitě upraví polohu ruček do správné polohy. Svižný chod motorku pozitivně ovlivňuje také analogovou indikaci duálního času a funkci chronografu s přesností 1/20s.

V Youtube testu je pak krásně vidět, jak hodinky Citizen strčily v rychlosti seřizování do kapsy konkurenci Seiko Astron a Casio Oceanus.

GPS test Seiko, Citizen and Casio

Kromě rychlejší synchronizace mají hodinky Citizen Satellite Wave také vyšší udávanou přesnost (bez použití synchronizace) – a to +-5s pro hodinky Citizen vs +-15s pro hodinky Seiko (udávaná přesnost za měsíc).

Jak hodinky hodnotím

Intenzivní testování 30 dní na ruce je dle mého více než dostatečné pro fundované závěry.

+ Klady hodinek:

  • Na ruce jsou příjemné, díky titanu jsou lehoučké a velikostně se hodí i pod košili (což u GPS hodinek nebývá zvykem).
  • Titan nestudí (v chladu je to velmi příjemná vlastnost).
  • Skvělá věc je mikroregulace na sponě náramku, čímž si můžete hodinky libovolně zvětšovat / zmenšovat i během dne (v závislosti na změně teploty a „napuchlosti“ zápěstí). Stačí zmáčknout postranní tlačítka a posunout. U koženého řemínku trnovou sponu posouvám o 1 dílek tam a zpět, když mi ruka během dne pracuje. To je s ocelovým / titanovým náramkem často nemožné. Zde to Citizen vyladil na 100 %.
  • Antireflex je jednoduše úžasný a díky němu jsem na hodinky perfektně viděl i za nejprudšího slunce.
  • Ciferník je nádherný. Byla to láska na první pohled. Hodinky působí technickým dojmem a tím mě baví, ale zároveň jsou přehledné a s malým přivřením očí i společenské.
  • Ciferník je přehledný (ač nevypadá) a odečtení času je velmi rychlé.
  • Luminiscence je překvapivě silná a má poctivou výdrž několika hodin. I večer v naprosté pustině jsem na hodinky velmi dobře viděl.
  • GPS – lze přijímat samostatně data o přesném čase. Což je rychlejší (jen za 3 sec) než příjem kompletních dat o poloze, časovém pásmu, datu a čase.
  • GPS – příjem kompletních dat má Citizen v konkurenci Seika a Casia nejrychlejší (viz výše).
  • Solární napájení funguje spolehlivě a za celou dobu jsem se s úrovní nabití nikdy nedostal pod maximální hranici.
  • Alarm je příjemným doplňkem a jeho zvuk mě dokázal vzbudit.
  • GMT funkce se při cestování hodí a já jsem vždy jedním pohledem ihned věděl, kolik je hodin doma v ČR.
  • 5letá záruka a skvělý český servis jsou víc než příjemné plus.
  • Hodinky velmi dobře fungují na imigrační pracovníky! 🙂

– Zápory hodinek:

  • Hodinky nerozpoznají používání letního / zimního času alias DST v daném pásmu (neumí to dle mého zatím žádné hodinky). Měli jsme s tím problém při přejezdu z Arizony (nepoužívá DST) do Nevady (používá DST) a ač se vám čas díky hodinkám přeřídí, tak vlastně špatně, protože by měla nastat ještě korekce o vypnutí/zapnutí DST.
  • Titan i sklíčko mají tendenci chytat otisky prstů, takže jsem hodinky často tričkem leštil, aby pořád vypadaly „prďácky“.
  • Vyšší pořizovací cena.

Závěrečný verdikt

Oblouky v Arches

Z recenze určitě musíte cítit, že si mě hodinky získaly a ač jsem se snažil, v ničem mě nezklamaly. Jediná opravdová výtka může být pro někoho vysoká pořizovací cena, ale když srovnáte hodinky v GPS kategorii, tak naopak patří k těm dostupnějším. Jde o skvělé hodinky jak na běžné nošení, tak do práce nebo i k společenštější události. Ideální jsou pro lidi, kteří častěji cestují a využijí tak GPS seřizování, GMT a další funkce. Za mě dostávají plný počet bodů a mohu je jenom doporučit!

Protože mě hodinky opravdu uchvátily, vybral jsem je také do užšího výběru hodinek měsíce června.

Kde hodinky koupit

Hodinky Citizen Satellite Wave si můžete koupit na našem eshopu Helveti.cz. Vyzkoušet si je můžete v naší prodejně na adrese Vítkova 8, Praha – Karlín.

Bylo také zvykem, že po testování hodinky za výhodnější cenu prodávám v našem bazaru. Ale jestli někdy budu prodávat své hodinky Citizen Satellite Wave, to se teprve uvidí..

Parametry hodinek

  • Strojek Miyota F900 (Eco-Drive řízený GPS)
  • Rezerva akumulátoru 18 měsíců (dobíjí se solárním článkem)
  • Ukazatel úrovně nabití
  • Ukazatel aktuálního množství generované energie ze slunce / umělého osvětlení
  • Funkce kontroly výsledku příjmu satelitního signálu
  • GPS – příjem informace o čase, datu a pozici ze družic (satelitů)
  • Srovnání přestupné sekundy
  • Letní čas (DST – Daylight saving time, SMT – Summer time)
  • Ukazatel datumu a dne v týdnu
  • Věčný kalendář
  • Světové časy (40 světových časových zón, 27 měst)
  • Stopky (max. 24 hodin, s krokem 1/20 sekundy)
  • Alarm
  • Pouzdro i řemínek ze Super Titania Ti + IP (tvrdost 2200-2500 Vickers)
  • Antireflexní safírové sklo
  • Rychlý pohon ruček
  • Luminiscence: ručičky a indexy
  • Vodotěsnost: 100m
  • Výška (tloušťka): 13 mm
  • Průměr pouzdra: 44 mm
  • Hmotnost: 101g
  • Záruka: 5 let

Návod k hodinkám Citizen

Návod k hodinkám Citizen Satellite Wave

Návod k hodinkám Citizen Satellite Wave

Návod k hodinkám Citizen Satellite Wave (anglický) je ke stažení zde.

Při objednání u nás v Helveti.cz samozřejmě dostanete český návod v papírové podobě.

Autorizovaný servis hodinek Citizen odpovídá

1) Opravovali jste mi poškrábané titanové hodinky Citizen Satellite Wave. Jelikož titan jde velmi špatně rozleštit (narozdíl od ocelových hodinek), tak by mě zajímalo, jaký technologický postup jste zvolili?
V tomto případě jsme zvolili klasickou metodu ručního leštění s použitím různých typů leštících kotoučů a speciální leštící pasty. Tento způsob nejde použít u všech titanových výrobků – záleží vždy na rozsahu a místu poškození a také na stáří výrobku s ohledem na technologický vývoj. V neposlední řadě hraje roli i zkušenost a um mistra hodináře.

2) Je nějaká možnost, jak by podobný zásah mohl provést zákazník na vlastní pěst v domácích podmínkách? U ocelových pouzder pomůže například přípravek Cape Cod.
Pokud bude zákazník potřebovat odstranit nečistoty z náramku způsobené pouze běžným nošením, může použít k vyčištění např. vodu s jarem a zubní kartáček. Následně by ale měl hodinky důkladně omýt čistou vodou a vysušit – a to i mezi články náramku. Poškození titanu způsobené nárazem nebo odřením je dobré přenechat k opravě odborníkům.

3) Jsou podobné požadavky od zákazníků časté? Rozleštění pouzdra, výměna pouzdra, atd? Zkrátka renovace hodinek.
Čas od času se tento požadavek objeví – zajímavostí je, že čím dál častěji zákazníci uvádí jako důvod poškození pád z kola, kdy hodinky „zachrání“ ruku cyklisty.

4) Jaký je nejčastější úkon autorizovaného servisu Citizen hodinek? Když pomineme výměnu baterií či akumulátorů.
Výměna řemínků a stěžejek.
Vysoká kvalita hodinek Citizen a výjimečnost pohonu Eco-drive minimalizují jak počet výměn akumulátorů, tak i počet oprav strojů. Pokud přesto k takové opravě dojde, zákazník si je ve většině případů vědom svého pochybení a při předávání hodinek do servisu na to upozorní – tím bývá nejčasteji pád hodinek, silný náraz nebo nedotažení šroubovací korunky a následné vniknutí vody do hodinek.

5) Máte nějakou zábavnou zkušenost z hodinářského servisu?
Na některé příhody opravdu nejde zapomenout , ale protože ne všechno jde veřejně vyprávět, nabízím místo toho jeden osvědčený vtip:
Vy máte v břiše hodinky,“ s hrůzou v hlase říká lékař pacientovi nad rentgenovým snímkem. „Víte o tom?“
„Ano, vím, ty jsem spolkl když mi bylo jedenáct let.“
„A nemáte s tím nějaké problémy?“
„No, jenom když měním baterky.“

Za rozhovor mockrát děkuji manažerce servisu Citizen – Regině Chudomelové z firmy Goldtime.

Fotogalerie

Protože hodinky už u nás velmi detailně nafotil můj kolega Ondřej, tak jsem se nesnažil o popisné fotky jednotlivých částí hodinek, ale naopak jsem se snažil hodinky vyfotit na zajímavých místech a situacích. Převážně jde o tzv. wristshot fotky. Pro profi produktové fotky navštivte náš eshop.

Fotogalerie „2 v jednom“

Alias fotky s dvojím zaostřením na hodinky a samotný objekt v pozadí.

Oficiální představení hodinek Citizen Satellite Wave

Eco Drive SATELLITE WAVE GPS watches

Dlouhá videorecenze (anglicky)

Watch Of The Year 2016! | Citizen Eco-Drive 100m Satellite Wave GPS CC9015-54E Unbox & Review

Moje další recenze hodinek

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

5 komentářů u “Citizen Satellite Wave na cestách po USA

  1. Díky za pěknou recenzi, dovolil bych si v jedné věci nesouhlasit. Pokud vím, Casio Oceanus (na srovnávacím videu) dokážou automaticky nastavit letní/zimní čas.
    – čas seřizují dle GPS i pomocí klasického rádiového signálu. A ten může obsahovat údaje o DST.
    – Mají v sobě databázi zemí, kde se DST používá, takže ho dokážou podle GPS polohy nastavit.
    Jejich největší nevýhodou je, že se v Evropě neprodávají 🙂

  2. Já nevím, ale moje citizenky JY8020 koupené v Praze automat na DST mají a přepínají jej. Mají databázi a ta se dá navíc upravovat. Co ale neumí je přepnout to v pásmu HOME, což je logické. Nepřepínají logicky ani v pásmu UTC. Stejně tak casiao GW3500.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *