Souboj Wenger Sea Force a Victorinox I.N.O.X.

wenger-sea-force-vs-victorinox-inox12V této recenzi se podívám na dva adepty na nesmrtelné hodinky za rozumnou cenu. Jde o Wenger Sea Force 01.0641.103 a Victorinox I.N.O.X. 241682.1. Předem mohu říct, že za oba modely bych dal ruku do ohně. Přeci jen se ale v určitých aspektech liší a mají své výhody / nevýhody. Ty vám nyní detailně popíši a rozeberu. Nejdříve ale malé uvedení do tématiky Wenger a Victorinox.

Postavení rivalů nebo spoluhráči?

Victorinox a Wenger – jde o dlouhodobé rivaly na poli nožířském a v posledních pár desítkách let také mezi výrobci hodinek. Od doby, kdy Victorinox koupil svého menšího švýcarského bratra Wenger, si (dá se říct) rozdělili nabídku hodinek na nižší střední třídu (Wenger) a střední až vyšší střední třídu (Victorinox).

wenger-victorinox-logo Wenger nevyrábí automatické hodinky a ani nepřichází na trh s nijak výrazně komplikovanými modely. Naopak Victorinox se snaží plnit přání těch náročnějších zájemců o hodinky. Nabízí hodinky s automatickým nátahem a nejrůznějšími hodinářskými komplikacemi (zobrazení setin na dvou věncích, kombinovaný analogo-digitální ciferník, model Night Vision a další). Logickým důsledkem je vyšší cena hodinek Victorinox. To platí i u těchto dvou modelů. Zatímco Wenger Sea Force pořídíte za příjemných 5290 Kč, tak za Victorinox I.N.O.X. zaplatíte 11 149 Kč.

U nás v Helveti.cz máme na oba modely 5% slevu a pořídíte je za 4990 Kč a 10592 Kč. Využijte akční cenu!

Kde jsme testovali

laponsko Oba zmíněné modely se mnou absolvovaly expedice v Laponsku:

Je pravda, že Wenger Sea Force testuji v podstatě neustále, protože jsou to mé sportovní hodinky. Victorinox INOX ale obstály v dlouhém testování bez problémů, dokázal jsem se s nimi pořádně sžít a seznámit. Mohu tedy říct, že je takto intenzivní test důkladně prověřil a já je mohl fundovaně porovnat s mými Wenger Sea Force. Samostatné recenze si můžete přečíst na odkazech výše. Já se je nyní pokusím detailně porovnat.

Wenger Sea Force

01.0641.103-SeaForce Podle mého legenda, která se ukáže jednou za několik let. Wengeru se totiž povedlo něco skvělého. Za přijatelnou cenu 5 tis. Kč nabízí Swiss made hodinky se safírovým sklíčkem, voděodolností 200m, bytelným pouzdrem a úžasnou luminiscencí. Tohle nemá konkurenci!
V nabídce Wengeru tuto legendu za pár měsíců vystřídá její nová verze, která několik výhod postrádá. Proto jsme dostatečně zazásobili původní verzí.

VÝHODY oproti Victorinox INOX:

  • Otočná titankarbidová luneta (potápěčská).
  • Velmi příznivá cena (5290 Kč vs. 11149 Kč).
  • Jemný kaučukový řemínek (příjemnější na ruku).
  • Řemínek lícuje až k pouzdru (vypadá lépe).
  • Lehčí než INOX, ale přes to jsou na ruce „cítit“ (101 g vs. 127 g).

NEVÝHODY:

  • Leštěné (lesklé) provedení pouzdra po stranách (můžou se objevit vlásečnice).
  • Hodinky se nedají položit klasicky na stůl (musí ležet na boku kvůli řemínku).
  • Základní strojek (Ronda 515 vs. Ronda 715).

Victorinox INOX

victorinox-inox-241682-1 Právem nejpropagovanější model z aktuální nabídky hodinek Victorinox. Prošel desítkami různých testů a jejich vývoj trval několik let.

VÝHODY oproti Wenger Sea Force:

  • Antireflexní úprava sklíčka.
  • Matné broušené pouzdro (oproti Wengerům se neobjeví vlásečnice na boční straně hodinek).
  • Strojek Ronda 715 (oproti 515 u Wengeru) – indikace docházející baterie (EOL), 5 ložiskových kamenů, zlacený, větší výdrž baterie.
  • Pocitově bytelnější pouzdro.
  • Poutka řemínku odolnější a lépe drží řemínek u sebe.
  • Řemínek má u spony uchycení i jednoho z poutek, které tak „nelétá“ po řemínku a drží.
  • Součástí balení také bumper na hodinky (gumový chránič pouzdra).
  • Profilovanější ciferník.

NEVÝHODY:

  • Absence otočné lunety.
  • Vyšší váha (127 g vs. 101 g).
  • Červená čísla (vojenský čas) nejsou čitelná.
  • Vyšší cena.

Závěrečný verdikt

Budu-li hodnotit poměr cena / výkon, tak ten je u Wenger Sea Force nepřekonatelný. Pro mě jsou v tomto souboji jasným vítězem.

Patříte-li k zákazníkům, kteří si připlatí za drobnosti navíc, tak může být Victorinox INOX ta pravá volba. Respektive antireflex, vyšší řada strojku a dodatečný chránič pouzdra mohou pro někoho být postradatelnými detaily, ale někdo si bez nich hodinky kupovat nechce. Je tedy na každém, jakých vlastností hodinek si cení nejvíc. Pokud by u mě nerozhodovala cena, tak bych se osobně přiklonil k Victorinox INOX. Vybavením jsou na tom lépe a otočnou lunetu bych třeba i oželel.

Osobně mohu říci, že mě oba modely při testování maximálně nadchly! Jsou to poctivé hodinky, které vás nenechají na holičkách a budou fungovat za každé situace.

Oba modely se vyrábějí i ve variantách na ocelovém náramku: Wenger Sea Force 01.0641.105 a Victorinox I.N.O.X. 241723.1. Případně jsou i v jiných barvách: viz INOX a Sea Force.

Fotogalerie hodinek

Videa hodinek

Victorinox I.N.O.X. 241682.1

Wenger Sea Force 01.0641.103

Více videí najdete v článku Popularita INOXů roste nebývalým tempem a na našem Youtube kanále.

Naše články a testy hodinek:

Kde koupit testované hodinky

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *