Victorinox: tradice a spolehlivost v moderním světě

Značku Victorinox není třeba příliš představovat. Červené (původně armádní) kapesní nože s helvétským křížem si našly cestu do tisíců domácností a takřka 30 let už Victorinox své jméno spojuje i s hodinkami. Stejně jako nože měly původně sloužit pro účely švýcarské armády. Vysoká poptávka po švýcarské kvalitě ale nakonec zpřístupnila výrobky Victorinox i civilnímu obyvatelstvu téměř po celém světě a staly se tak součástí nezbytné výbavy záchranářů, turistů i cestovatelů. A my s velkou radostí oznamujeme, že se nám podařilo se stát autorizovaným prodejcem hodinek Victorinox, dalšího zástupce švýcarské hodinařiny. 🙂

Historické okénko

Příběh značky Victorinox začal psát v roce 1884 ve švýcarském městě Ibach-Schwyz zakladatel Karl Elsner I. V roce 1891 zakládá Association of Swiss Master Cutlers, což mu umožní vyrobit první dodávku nožů pro armádu. O 6 let nechává podobu svého sportovního a důstojnického nože patentovat.

Pohled do manufaktury jedné z nejznámějších švýcarských nožířských značek.

V roce 1909 umírá matka Karla Elsnera. Její jméno, Victoria, se stává novým názvem firmy a zároveň vzniká známé logo s helvétským křížem, které slouží k rozeznání padělku od originálu.

Rok 1921 přináší zásadní změnu ve výrobě. Švýcarské armádní nože Victorinox se nyní vyrábějí z nerezové oceli (inox). Spojením slov Victoria a Inox vzniká název společnosti, jak ho známe dnes.

Kapesní nůž Victorinox. Kdo by ho neznal? 🙂

Po 2. sv. v. začíná spolupráce Victorinoxu s US Army a vzniká název „swiss army knife„, po nímž jsou dnes nože Victorinox známé po celém světě. Společnost roste, z desítek zaměstnanců se stávají stovky a rozšiřuje se také sortiment. Na přelomu století přidává Victorinox ke švýcarským nožům hodinky a později představuje i cestovatelskou linii sortimentu.

Dnes společnost Victorinox řídí už čtvrtá generace rodu Elsnerů. V roce 2014 Victorinox oslavil 130. výročí a k této příležitosti si nadělil zbrusu novou kolekci hodinek I.N.O.X., která se brzy stala jeho vlajkovou lodí.

Konkurenti na poli nožů i hodinek

Victorinox není jedinou švýcarskou značkou, kterou proslavila výroba nožů. Jen o pár let později založený Wenger Victorinoxu směle konkuroval. S výrobou hodinek začal dokonce už v 1989 a obě značky mají na kontě kolekci zavazadel.

V roce 2005 Victorinox kupuje Wenger. Výroba ale pokračuje dál, jen jeho nože se nově vyrábějí pod názvem Victorinox Delémont podle sídla Wengeru ve švýcarském Delémontu. Aby si Victorinox nekonkuroval v hodinářském oboru, pod názvem Wenger vyrábí hodinky nižší až střední třídy, sám vstupuje do vyšší třídy.

Victorinox dnes

Victorinox má ve své nabídce více než desítku kolekcí, v nichž najdete od klasických společenských hodinek (jednoduché Alliance, Officer’s ve vzorkem švýcarských nožů na cifernících), přes modely letecké (AirBoss a Alpnach inspirované helikoptérami) až po hodinky odolné a určené pro sport (mimořádně odolné I.N.O.X., potápěčské Dive Master, Night Vision se světelnými funkcemi). Nejoblíbenějším materiálem je švýcarská nerezová ocel, v hodinkách se pak objevují strojky quartzové i mechanické značek Ronda a ETA. Victorinox nemá ve zvyku ohromovat extravagancí a širokou paletou hodinářských komplikací, ale pokud hledáte kvalitu a spolehlivost, jste u Victorinoxu správně.

Z každého modelu dýchá pečlivé zpracování a velmi reprezentativní vzhled. I sportovní hodinky Victorinox tak nemusí být vůbec špatnou volbou ke košili nebo saku. Také vysoký důraz na funkčnost a odolnost prostupuje všemi řadami. Můžete si tak být jistí, že nákupem hodinek Victorinox si nepořídíte jen výrobek značky s dlouhou tradicí, ale také kvalitu, kterou dokazuje na poli nožířském už více než 100 let. A co víc, kvalita a spolehlivost se u Victorinoxu nerovná s robustnosti – i dámské hodinky ze švýcarské oceli mohou v této značky působit decentně, jemně a moderně, a přesto v sobě skrývat netušenou odolnost.

Modelové řady: AirBoss   Alliance   Alpnach   Chrono Classic   Dive Master 500   I.N.O.X  Infantry   Infantry Vintage   Maverick GS   Maverick Sport   Night Vision   Officer’s   Original

Největší pozornost si v poslední době získává hlavně řada I.N.O.X., která se stala vlajkovou lodí Victorinoxu. Značka si ji nadělila k významnému výročí 130 let a spojuje v sobě mimořádnou odolnost a jednoduchý design. Svou neobyčejnost hodinky dokazují i tím, že před uvedením na trhy prošly celkem 130 zátěžovými testy, které zahrnovaly přejetí tankem, pád z několika metrů na dlaždice, zamrazení do ledu, vyprání v pračce nebo použití náramku hodinek jako jisticí karabiny.

130 testů pro Victorinox I.N.O.X.

8 tun tlaku

I.N.O.X. by Victorinox - Test #100/130 - 8 Ton Pressure Resistance

I.N.O.X. vs. oheň a led aneb odolnost teplotním šokům 

I.N.O.X. - Test #117/130 - Temperature Shocks Resistance

Ocelový řemínek hodinek jako jistící karabina

I.N.O.X. by Victorinox - Test #17/130 - Torsion & Traction Resistance

První kolekci hodinek už si můžete vyzkoušet na vlastní zápěstí u nás na prodejně v Praze-Karlíně, další modely postupně přidáváme na e-shop.

Mohlo by vás také zajímat:

  • https://blog.helveti.cz/souboj-wenger-sea-force-a-victorinox-i-n-o-x/
  • https://blog.helveti.cz/victorinox-night-vision-241707-vsestranna-svycarska-svetluska/
  • https://blog.helveti.cz/recenze-victorinox-inox/
  • https://blog.helveti.cz/co-noveho-u-victorinoxu-titanove-prekvapeni-alliance-s-chronografem-a-i-n-o-x-pro-potapece/
  • https://blog.helveti.cz/baselworld-2017-wenger-victorinox-epos-a-dalsi/
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *