Porovnání – Wenger Sea Force potřetí

Wenger představil už třetí verzi hodinek Wenger Sea Force. Protože jde u této značky o naprosto stěžejní řadu (alespoň pro nás a naše zákazníky), budu se ji zde více věnovat a provedu vás krátkou evolucí.

Jak šel čas s Wenger Sea Force

Začínáme v roce 2012

Wenger představil řadu Sea Force v roce 2012. A protože já jsem už dva roky provozoval e-shop HodinkyWenger.cz, bylo pro mě uvedení novinky dosti zásadní. Z počátku nastoupila skepse, protože hodinky byly oproti ostatním Wenger hodinkám obrovské (43mm vs v té době používané 39-41mm). Ale nástup větších hodinek byl tady, takže i Wenger vsadil na správný rozměr. Zvykli jsme si rychle a dokonce i na mé menší zápěstí hodinky sedly. Dal jsem se do dlouhého testování (Laponsko, Island, Španělsko), porovnávání s Victorinox INOX a vznikla celá řada recenzí. Do hodinek jsem se jednoduše zamiloval.

Recenze a porovnání:

Poměr cena / výkon byl v té době prostě neuvěřitelně skvělý! Hodinky neměly konkurenci! Právě proto se nám prodávaly tak dobře a my jsme je doporučovali všemi 10. Jenom si to představte – hodinky se safírovým sklíčkem, voděodolné 200m, s velmi výraznou a dlouhosvítící SuperLuminovou, celoocelové pouzdro a kaučukový řemínek, který perfektně lícuje s pouzdrem. Jednosměrně otočná luneta šla jistě a s dalo se na ni spolehnout. Její vložka byla z titankarbidu. A to vše za magickou cenu 4890 Kč. Ano, psychologická hranice do 5000 Kč zde byla dle mého zásadní.

Zcela nepokrytě přiznávám, že nejradši jsem měl první verzi

Zcela nepokrytě přiznávám, že první verzi Wenger Sea Force 01.0641.103 jsem měl nejradši. Měla bytelné pouzdro, nejpřehlednější ciferník, silnou luminiscenci a safírové sklíčko. Zpětně dávám některým kritikům za pravdu, že nápis Wenger byl u této varianty moc velký, ale mě nikdy nevadil.

V roce 2016 přišel facelift

Nejdřív jsme to vnímali jako obrovskou chybu. Proč měnit něco, co funguje. Ale důvodů měl Wenger několik a dost nám jich zůstalo asi i skryto. Zkrátka v nové verzi 01.0641.117 Wenger upustil od safíru (stejně tak pro všechny nadcházející novinky), zmenšil luminiscenční plochy a hodinky dostaly více konzervativní charakter.

Facelift z roku 2016 a označení 01.0641.113

Bylo zde i několik kladných změn, takže nakonec jsme novinku vnímali docela pozitivně. Například matná úprava pouzdra, menší logo Wenger na ciferníku a odolnější očka na řemínku. Ostatně vše si můžete přečíst v podrobném porovnání, které jsme tehdy sepsali.

Porovnání z roku 2016

Rok 2020 a třetí verze Wenger Sea Force

Že se chystá nová verze Wenger SeaForce, jsme začali slýchat už v průběhu minulého roku. Vzkazovali jsme do Wengeru naši prosbu, aby se navrátili k safírovému sklíčku. Toho jsme se prozatím nedočkali, ale nějaké kladné změny přeci jen Wenger provedl. Pojďme se na ně podívat.

Nový Sea Force pro rok 2020

Hodinky mají strukturovaný ciferník, který má číselné indexy 12, 3, 6 a 9. Směrem dovnitř následuje okruží oddělující pruhovanou část s logem a informacemi o vodotěsnosti 200M/660FT / 20 ATM.

Strukturovaný ciferník.

Ručičky doznaly také změn. Nyní jsou vyrobeny ve stylu Arrow. Minutová je návratem k první verzi, ale mírně zmenšená. Hodinová je pak ve tvaru šipky a bude velmi snadno rozeznatelná i ve tmě. Změnou prošla i sekundová ručička, která již není červená po celé délce, ale pouze její hrot.

Datumovka je na 3. hodině (u chrono verze na 6. pozici), má černý podklad a bílý font. Na ciferníku tak neruší a naopak velmi dobře ladí.

Vnitřní luneta (neotočná) nese minutové indexy a po každých 5 minutách obsahuje luminiscenční bod. Toto je stejné jako u verze 2.

Vnější luneta je jednosměrně otočná (potápěčská) a její chod je plynulý a jistý. Na první pohled působí velmi robustně, až nepatřičně. Při detailnějším pohledu je ale luneta nízká a na hodinkách dobře sedí. Je zpracovaná z ušlechtilé oceli a opatřena PVD vrstvou. Na 12. pozici má luminiscenční bod. Ostatní body jsou pouze opatřeny barvou (dle modelu bílou či černou).

Černá a bílá výplň lunety.

Luminiscenci bych označil za průměrnou. Čas lze velmi dobře odečíst, ale není to již tak zářící lumi, kterou jsme vídali na první verzi nebo například u potápek Seiko.

Broušené pouzdro hodinek.

Pouzdro má broušenou úpravu povrchu, což je velmi praktické (s ohledem na možné škrábance). Šroubovací korunka je signovaná helvétským křížem (typické logo Wenger) a je zapuštěna do pouzdra, které ji tak chrání.

U černé verze hodinek (např. 01.0641.134) je také korunka vyvedena v černé PVD barvě.

Signovaná korunka

Řemínek je silikonový a velmi příjemný na ruce. Na to jsme již u Wenger Sea Force hodinek zvyklí. Dobrá zpráva je, že očka (poutka) jsou nadále velmi pevná a oproti první verzi odolnější. Zapínání řemínku pak zajišťuje klasická trnová spona. Na vnější straně řemínku je mřížkovaný vzor, což je hezký detail a pouze čas ukáže, jak bude praktický s ohledem na nečistoty. Vnitřní strana řemínku je pak pruhovaná, což je stejné jako u předchozích verzí hodinek Wenger Sea Force. Řemínek tak mírně větrá.

Detail provedení řemínku.

U verze se stopkami je na ciferníku pouze číslici 12 a na 3. pozici subciferník pro sekundy, na 6. pozici je subciferník zobrazující čítač hodinek (pro stopky) a na 9. pozici pak čítač minut (pro stopky).

Detail ciferníku Chrono verze.

+ Výhody oproti původním modelům:

  • Konečně datumovka s černým pozadím, která na ciferníku krásně zapadá a neruší.
  • Korunka s výraznějším rádlováním (vroubkováním), které zajistí ještě jistější manipulaci s korunkou. U předchozích verzí byla korunka hladká a mohla při větším utažení prokluzovat.
  • Opět signovaná korunka (byla na první verzi, u druhé bohužel nikoliv).
  • Velmi povedená celočerná PVD varianta (Wenger 01.0641.134 a Wenger Chrono 01.0643.120), která u této řady vždy chyběla.

– Vady na kráse:

  • Luneta – na pohled působí robustně, ale při pohledu z boku je nízká. Její chod je velmi jistý a příjemný. Osobně se mi předchozí varianta líbila mnohem více.
  • Stále minerální sklíčko se safírovou vrstvou. Třeba se safíru někdy přeci jen dočkáme.
  • Luminiscence je oproti první verzi slabší a srovnatelná s verzí 2.
  • Cena doznala u výchozí verze navýšení z 5290 Kč na 6190 Kč. Na vině je inflace a také nepříznivý vývoj kurzu České koruny vůči Euru.

= Neutrální postřehy:

  • Plastičtější ciferník, který se někomu může líbit více a někomu méně.
  • Zajímavý vzor řemínku – jemná mřížka. Zajímalo by mě, zda se do dírek budou chytat nečistoty? Na ruce je řemínek ale velmi příjemný.
  • Čísla na ciferníku. Novinka, která opět někoho může potěšit. Já osobně preferuji jednodušší design první verze.
  • Dýnko zůstalo prázdné (až na okruží s identifikátory), takže je vhodné pro gravírování.

Máme je na prodejně

Skladem máme všechny dostupné varianty, takže máte-li zájem, zastavte se u nás na prodejně nebo objednávejte přes náš e-shop Helveti.cz.

Cena začíná na 6190 Kč a končí na 9790 Kč za chrono verzi na oceli v PVD.

Soukromý názor

Zcela otevřeně mě mrzí, že Wenger postupně opustil jednoduchost, která byla typická pro první řadu Wenger Sea Force. Tato novinka mě svým designem neoslovuje, ale jde čistě o subjektivní názor. Ciferník je už hodně plastický, ručičky divočejší, luneta robustní (ač ne tolik, jak to na fotkách vypadá) a ani čísla na ciferníku jsem neuvítal s aplausem. Nutno podotknout, že první Wenger Sea Force si mě taky získaly až na druhý pohled. Možná trošku nostalgicky s kapkou konzervatismu vzpomínám na své první potápky a tento odklon mi vadí. Hodinky mi připomínají spíše robustnější modely z řady Wenger Roadster.

Co se nemusí líbit mně, může zaujmout ostatní. Nenechte se tedy mým prvním pohledem ovlivnit a dejte novým Wenger Sea Force šanci. Věřím, že si vás dokáží získat.

Stále jde totiž o skvěle vybavené hodinky za příznivou cenu.

Brzy podrobněji

Od nás se můžete v následujících měsících těšit na podrobnější recenzi a možná se s námi hodinky opět podívají na zajímavou expedici, kde je prověří terén, počasí i voda a nadmořská výška.

Všechny barevné varianty

Za velmi povedenou vnímám celočernou variantu na oceli. Konečně Wenger s ocelovým PVD náramkem. Tato varianta mi přijde osobně asi nejzajímavější. Ač tyto kombinace vlastně nenosím, tak podle mě u Wengeru citelně chyběla. Všechny kombinace najdete na našem e-shopu v sekci Wenger Sea Force.

Které se líbí vám?

Autor: Jiří Štencek

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *