Sportovní hodinky: co čekat od klasických časomír oproti elektronice?

Kategorie sportovních hodinek je snad ještě širší a obsáhlejší, než ta s hodinkami společenskými. Najdete tu množství pohonů, možností využití, funkcí a pohledů na samotné rozřazení. Přestože jsme v Helveti okouzlení hlavně klasickými analogovými hodinkami, tak hlavně pro potřeby sportovních hodinek musíme nutně zabrousit i do kategorie digitálek a smart modelů.

Dalo by se říci, že v nabídce Helveti jsou digitální sportovní hodinky bohatě vybavené funkcemi doménou značky Casio a že smart oddělení s dotykovými displeji zastupují Garminy. Uvidíte ale, že máme v nabídce i modely na pomezí, které vykrývají specifickou poptávku někde na půl cesty, zato s maximálním nasazením.

A ačkoliv bychom se nejraději zdržovali hlavně u skupiny sportovních automatů, uznáváme, že člověk nemusí být zrovna vrcholový sportovec, aby plně využil nabídku moderních funkcí na digitálních nebo smart hodinkách. Jak to tedy s mořem sportovních hodinek je, co od nich můžete čekat a jak v základu pojmout jejich výběr?

Obsah článku

Dělení podle displeje/ciferníku

Z pohledu nabídky Helveti.cz a pro lepší zorientování se, začneme netradičním dělením na sportovní hodinky s displejem a s ciferníkem. Takto totiž rozhodneme 2 zásadní otázky:

  1. Hodinky vs. smart hodinky: Zda si hodláte pořídit hodinky (třeba i na každodenní nošení), nebo zda potřebujete tréninkové vybavení umožňující analýzu dat a konektivitu s dalšími zařízeními.
  2. Trénink vs. každodenní použití: Do jaké míry potřebujete odměřovat a analyzovat své výkony a zda vůbec velké množství funkcí reálně využijete, nebo zda zvolíte hodinky, které můžete vzít na ruku i do práce a stejně dobře vám poslouží při sportu.

Podle odpovědí na předchozí otázky by se vám měla rýsovat představa, zda potřebujete vyladit svůj životní styl či sportovní dráhu do špičkové podoby, nebo zda jste aktivní osoba, které se hodí hodinky připravené na outdoor, rekreační sportovní aktivity, nebo některé sporty. Podle toho pak přejdete k jedné z následujících kategorií sportovních hodinek:

  • Smart dotykové hodinky, často s užší specializací na konkrétní disciplíny a odpovídajícími funkcemi a režimy, u nichž je dobré zohlednit i výdrž baterie a možnosti dobíjení. Garmin tu sice není jediným zástupcem, zato nejpočetnějším.
  • Digitální hodinky (mohou být i s kombinovaným ciferníkem) s velkou odolností a množstvím funkcí, které ale mohou hodinkám přidávat významně na objemu. Lze vybrat i modely menší, vhodné pro každodenní nošení.
  • Automaty, nebo quartzové sportovní hodinky a analogovým ciferníkem, které lze využít i na každodenní nošení a outdoorové či rekreační sportovní aktivity. Zde můžete ladit parametry odolnosti, případně vybírat funkce a komplikace (hodinářské funkce) podle toho, jakému sportu se chcete věnovat. I zde najdete hodinky s analogovým ciferníkem a Bluetooth rozhraním.

Jaké jsou charakteristiky sportovních hodinek?

Co je ale pro sportovní hodinky na široké škále automatické analogové <–> smart elektronika kromě dobře čitelných displejů, robustnější konstrukce a obvykle i větší velikosti pouzdra typické?

Odolnost vůči nárazům, vodě a povětrnostním podmínkám

Sportovní hodinky bývají obecně konstruovány tak, aby byly odolnější vůči hrubšímu zacházení, což zahrnuje nárazy, vibrace, extrémní teploty nebo vlhkost. Tím pádem očekávejte i větší pouzdra, která ještě zvětší navíc přidružené funkce. Sportovní hodinky mají také často větší voděodolnost, což umožňuje jejich použití při rekreačních nebo profesionálních vodních aktivitách.

Pro užší kontakt s vodou, jaký zahrnuje třeba rekreační plavání, doporučujeme voděodolnost alespoň 100M (= 10 ATM, 10 BAR). Hodinky pro profesionální potápění poznáte podle značení DIVER’S na ciferníku s příslušnou hodnotou. Takové hodinky prošly mnohem náročnějším testováním a splňují normu ISO 6425. Více o voděodolnosti potápěčských hodinek a jak s nimi v blízkosti vody či vlhkosti zacházet, najdete v tomto článku.

GPS a navigace

Smart sportovní hodinky jsou často vybavené vestavěným GPS modulem, který umožňuje sledovat trasu a vzdálenost během cvičení. To je užitečné pro běžce, cyklisty, turisty a další sportovce. GPS překvapivě ale nabízejí i na začátku zmíněné hodinky na pomezí – konkrétně některé z Tissot Touch Collection.

Ukázky navigace, sledování trasy za pomoci připojení k telefonu a funkce navádění k výchozímu bodu u Tissot T-Touch.

Stopky, otočná luneta, přesnost

Dalo by se říct, že stopkami sport začíná. Využijete je k měření času, intervalovému tréninku, měření rychlosti, průměrné rychlosti a udržování tempa, při soutěžích, při sledování doby tréninku a přestávek. Smart hodinky a quartzové hodinky jsou velmi přesné.

Pokud očekáváte přesnost jako takovou u hodinek s analogovým ciferníkem, poohlížejte se po quartzových modelech, nebo v případě automatických hodinek také po těch s certifikací COSC, jejichž přesnost se pohybuje v rozmezí -4/+6 s/den. Hodinky se stopkami poznáte jednoduše podle 2 tlačítek pro ovládání stopek, nejčastěji umístěných nad a pod korunkou.

Citizen Promaster Automatic Diver NY0086-16LE s otočnou potápěčskou pepsi lunetou

Otočnou lunetu na hodinkách (typicky potápěčských) zase sportovci využijí k měření intervalů, nebo odpočtu, tedy k odměřování časových úseků nebo k odpočtu jako minutku. Hodit se může k měření trvání jakékoliv aktivity, nebo při intervalovém tréninku, či odměřování přestávek. Více v kapitole na konci článku.

Biometrické funkce, monitorování aktivity a sportovní režimy

Smart sportovní hodinky často měří srdeční frekvenci a monitorují fitness údaje, jako jsou spálené kalorie, kroky a vzdálenost ušlá během dne. To pomáhá jak při optimalizaci tréninku, tak při udržování zdravého životního stylu. Sportovci využijí i režimy šité na míru jednotlivým sportům, jako je běh, cyklistika, plavání, fitness cvičení atd.

Casio G-Shock G-Squad DW-H5600-1ER s krokoměrem, oxymetrem nebo monitoringem srdečního tepu

Bezpečnost nejen při sportu a outdoorových aktivitách zlepšují funkce, které monitorují a vyhodnocují riziko pádu, nebo upozorní blízké osoby v případě, že se ztratíte. Moderní smart sportovní hodinky nabízejí také upravené režimy pro handicapované sportovce a uživatele.

Notifikace a synchronizace s aplikacemi

I když jsou smart sportovní hodinky primárně určeny pro sportovní aktivity, často také umožňují zobrazovat notifikace z chytrých telefonů, což je věc skvělá pro každodenní využití. Synchronizaci s aplikacemi využijete při ukládání a analýze tréninkových dat. Šikovná je i funkce phone finder, která vám umožní vyhledat telefon v dosahu Bluetooth. Tuto funkci kromě Garminů, nebo digitálek Casio opět najdete i u hodinek Tissot T-Touch.

Výdrž baterie / pohonu

Kvalita baterie je jeden z nejsledovanějších parametrů smart hodinek a proto se i obvykle odráží v ceně. Větší výdrž baterie sportovních hodinek oceníte zejména při celodenních sportovních aktivitách a nebo při aktivitách, kdy využíváte zároveň konektivitu s mobilním nebo navigačním zařízením. Tehdy se poohlížejte po kvalitnějším napájecím článku. Pokud vás častější dobíjení neomezuje, můžete směle investovat do jiných parametrů.

Řešením pro hodinky s Bluetooth konektivitou (a dalšími funkcemi, které mají velké nároky na enerigii), může být systém solárního napájení. Automatické hodinky si naopak vystačí s obyčejným nošením, které zajišťuje jejich pohon, což je ideální pro aktivity, při nichž je využití elektroniky obtížné, nebo nežádoucí, typicky dlouhé treky a jiné outdoorové aktivity. Opět je tedy dobré zvážit k čemu a jak hodinky budete využívat.

Smart sportovní hodinky podle sportů

Podle toho, jaké aktivitě se věnujete, budete volit i funkce svých smart hodinek. Elektronické smart hodinky nabízí nepřeberné množství režimů pro konkrétní sportovní aktivity. Co od nich můžete v základu očekávat?

Běžecké hodinky

Hodinky pro běžce začátečníky, v pokročilé i profi úrovni najdete například pod modelovými řadami Garmin Venu, Forerunner 255 a Forerunner 955.

Cyklistické hodinky

Cyklistický režim najdete třeba na hodinkách Garmin z řady Epix, nebo Fénix.

  • GPS navigace, sledování trasy s výškovým profilem.
  • Monitorování rychlosti, kadence a výkonu.
  • Upozornění na změnu směru a navigační pokyny.
  • Sledování závodů s ostatními cyklisty a další.

V odstavci věnovanému cyklistům nemůžeme nezmínit tradiční časomíry závodů Tour de France Tissot, třebaže jde o quartzové speciální řady s analogovým ciferníkem.

Plavecké hodinky

Zde se vám opět budou hodit hodinky vhodné i pro triatlonisty (jako výše) – třeba z řad Garmin Forerunner, Epix nebo Fénix.

  • Voděodolnost a sledování plaveckých aktivit, včetně délky, tempa a stylu plavání.
  • Sledování srdeční frekvence pod vodou.
  • Analýza plaveckých tréninků a zlepšování techniky.
Elegantní a všestranné fitness hodinky Garmin Venu® 3 s  AMOLED displejem jsou vhodné i pro každodenní nošení

Fitness hodinky

Pro sledování celodenní aktivity a pohybu zaměřeného na zdravý životní styl jsou skvělé řady Garmin Vívomove, Vívoactive a Venu, ale i Casio s biometrickými funkcemi. Zde pro představu budete mít k dispozici následující:

  • Monitorování srdeční frekvence po celý den a sledování spálených kalorií.
  • Krokoměr, sledování překonané vzdálenosti a přehled denní aktivity.
  • Funkce pro sledování kvality spánku a stresu.
  • Různé sportovní režimy pro různé aktivity, včetně cvičení, jógy, tance apod.

Golfové hodinky

Hodinky pro golfisty najdete v řadách Garmin Approach, nebo Epix.

  • GPS navigace na golfových hřištích s podrobnými mapami jamek.
  • Sledování vzdálenosti k jamkám a překážkám.
  • Statistiky a skóre pro golfisty.

Digitální svět Casio

Casio nabízí digitální hodinky s extrémní odolností, jejichž mnohé funkce můžete velmi dobře využít při sportovních aktivitách. Velmi oblíbené jsou tyto řady:

  • G-Shock Mudmaster: Quartzové hodinky s velkou voděodolností a odolností jako takovou. Z funkcí nabídnou kompas, výškoměr, barometr, teploměr, krokoměr, datum, den v týdnu, stopky, budík, teploměr, časy východu a západu slunce, Bluetooth konektivitu, duální čas, denní alarm, údaje o spálených kaloriích, záznam aktivity s informacemi o trase a jejím profilu, které lze pak zobrazit na mapě, ukazatel polohy a dvojité LED osvětlení.

  • G-Shock Frogman, jak už název napovídá, jsou hodinky, které si libují ve vodním prostředí. Proto u nich najdete například solární napájení, režim potápění, časy a úrovně přílivu a odlivu, fáze měsíce, světové časy, stopky, odpočet, alarm, LED osvětlení, automatický kalendář, odolnost proti magnetismu a vodě do 200 m (splňují normu ISO 6425 pro potápěčské hodinky).

  • G-Shock MT-G je řadou s extrémní odolností, safírovým sklem, Bluetooth konektivitou a solárním napájením. Mimo jiné nabízejí například rádiem řízený čas Multiband 6, světové časy, zámek korunky, stopky, odpočet, funkce Phone Finder, luminiscenci a LED osvětlení, automatický kalendář, odolnost proti nárazům, vibracím a odstředivé síle a voděodolnost do 200 m.

A co kategorie sportovních automatů a quartzů?

V předcházejícím textu jsme si prošli spíše hodinkovou elektroniku. V Helveti se ale nejvíc zaměřujeme na klasiku s analogovými ciferníky, ať už jde o automatické, nebo quartzové pohony. Automatické hodinky jsou plně mechanické hodinky, jimž zajišťuje energii pro pohon rotor pohybující se díky pohybům zápěstí uživatele. To se vám může hodit v případech, kdy je riskantní spoléhat se na kapacitu baterie.

Pokud se ale řadíte mezi ty, co upřednostní bateriové napájení Quartzového pohonu sportovních hodinek, máte na výběr mezi klasickou baterií, nebo solárním článkem. Rozdíly mezi automatickým a quartzovým pohonem jsme popsali zde.

Tyto sportovní hodinky (odlišené pro účely článku právě analogovým ciferníkem), nejsou tak úzce specializované pro konkrétní sporty skrze množství funkcí. To ale neznamená, že je ke sportu či k rekreačním aktivitám nevyužijete – právě naopak.

Značky, v jejichž nabídce najdete klasické sportovní hodinky s automatickým, nebo quartzovým pohonem, které bychom vám doporučili, jsou Alpina, Bulova, Certina, Citizen, Edox, Festina, Fortis, Hamilton, Chronotechna, Laco, Luminox, Maurice Lacroix, Mido, Orient, Orient Star, Seiko, Tissot, Traser, Victorinox, nebo Vostok Europe.

Existují ale i hodinky na pomezí, tedy s analogovým ciferníkem, Bluetooth konektivitou a smart funkcemiTissot t-Touch, o kterých jsme se zmínili už výše, nebo Festina Chrono Bike Hybrid Connection, které nabízejí množství smart a obyčejných funkcí, jako jsou stopky, teploměr, časovač pro time management, Bluetooth konektivitu, IFTTT automatizace prostřednictvím volitelných triggerů, krokoměr, záznam aktuální pozice v mapě, apod.

Sportovní hodinky s analogovým ciferníkem (a automatickým, nebo quartzovým pohonem) najdete v těchto kategoriích:

Letecké (pilotní) hodinky

O leteckých hodinkách jsme blíže psali minulý týden zde, takže jen připomeneme, že jsou ke sportovním aktivitám vhodné hlavně díky velkým a přehledným ciferníkům, luminiscenci, odolnému sklíčku a robustnější konstrukci. Využijete je ale také díky následujícím funkcím a vlastnostem:

  • Chronograf – stopky a hacking: Mnoho pilotek má chronograf, zjednodušeně stopky, které poznáte podle dalších 2 postranních tlačítek po stranách korunky. Hacking vám pak umožní seřízení hodinek na sekundy přesně.
  • Stupnice na vnitřní lunetě: S pomocí logaritmické stupnice provedete mnohé výpočty, tachymetrická stupnice se stopkami zase poslouží ke změření rychlosti na danou vzdálenost.
  • Odolnost: Quartzové pilotky jsou obvykle navrženy tak, aby vydržely hrubší zacházení a otřesy. Nemusíte se bát je proto vzít třeba na kolo nebo do hor, většina z těch, co najdete na Helveti.cz má safírové sklo. Automatické modely vyžadují o něco šetrnější zacházení, ale setkáte se i s kousky odolnými proti vibracím.

Potápěčské hodinky (potápky)

Potápěčské hodinky jsou navrženy tak, aby odolaly především vodě a byly vhodné pro potápění, což vyžaduje opět dobrou čitelnost za všemožných světelných podmínek a přesnost. Pro potápky typická vnější (otočnou) lunetu lze využít i kromě měření doby ponoru k měření časových úseků, nebo jejich odpočtu.

Funkce potápěčských hodinek, které využijete u vícero sportů, než jen hluboko pod vodou:

  • Voděodolnost: Základní odolnost proti vodě u potápěčských hodinek bychom doporučili 100 M (= 10 ATM, 10 BAR). Aby voda do hodinek opravdu nevnikla, je potřeba dodržet několik základních pravidel (více zde). Hodinky pro profesionály, kteří se pohybují v těsné blízkosti vodního živlu, jsou označené DIVER’S. Průniku vody za ztížených podmínek lépe brání šroubovací korunka, k vyrovnání tlaku při vynořování na profi potápěčských hodinkách slouží heliový ventil.
  • Otočná potápěčská luneta: Otočná luneta umožňuje potápěčům měřit dobu ponoru. Podrobněji o této funkci viz níže. Pozor na velikost – vnější luneta hodinkám často přidává pár milimetrů navíc.
  • Design a luminiscence: Potápěčské hodinky mají specifický design s velkými a dobře čitelnými indexy a čísly. Na pozici 12 najdete obvykle výrazné značení usnadňující odečet času a použití lunety. Typická je také bohatá luminiscence, kterou najdete na velkých indexech, ručkách i lunetě.
    Nejčastěji potápky najdete na ocelovém tahu nebo gumovém (silikonovém) pásku s typickým zvlněním, které umožňuje připnutí bez rizika přetržení pásku a nabízí vůli k navléknutí přes neopren.

Outdoorové a vojenské hodinky

Outdoorové a vojenské (military) hodinky mají mnohé společné, dokonce tak, že by se dalo říct, že vojenské hodinky jsou odnoží outdoorových – mají některé typické prvky šité na míru vojenským operacím. Stejně tak lze říct, že outdoorové hodinky jsou odnoží hodinek sportovních s tím, že jsou obvykle více zaměřené na navigaci a monitorování prostředí, takže mezi jejich funkcemi najdete třeba i barometr, výškoměr, nebo kompas. Tento typ hodinek je dokonalý pro náročné outdoorové aktivity, jako je horolezectví, turistika, lov, nebo aktivity související s pobytem v divočině.

Některé outdoorové hodinky mají speciality, jako externí kompas – některé modely z řady Luminox Bear Grylls. Řemínek ve formě spleteného lanka, které můžete v případě nutnosti rozmotat na 2,5m lano s nosnotí 250 kg mají Victorinox I.N.O.X.. Typické outdoorové hodinky najdete dále v modelových řadách Alpina Alpiner, Casio Pro Trek, Traser Sport, ale i několikrát zmíněné Tissot T-Touch.

Vojenské (taktické) extra odolné modely s typickým kontrastním ciferníkem, tritiovou luminiscencí a otočnou lunetou najdete v řadách Luminox Sea, případně Air, nebo Traser Tactical.

Výroční nebo limitované edice a legendární řady

V tomto velmi různorodém seznamu zmíníme některé pozoruhodné modely související se sportem, nebo sportovci. Značky totiž často svou technologickou vyspělost demonstrují praktickým použitím svých sportovních modelů hodinek za podmínek, které platí pro profesionální sportovce, nebo dokonce rekordmany. Případně zajišťují oficiální časomíru oblíbených závodů, nebo reinkarnují legendární historické modely.

Na co je luneta u potápěčských hodinek a jak se používá?

Luneta u potápěčských hodinek je jednou z jejich klíčových funkcí. Slouží k měření doby ponoru a umožňuje za ztížených podmínek sledovat kolik času potápěč strávil pod vodou (tedy se orientovat v tom, kolik kyslíku mu zbývá, případně k plánování dekompresních zastávek). Jak jsme naznačili výše, obecně lze její funkčnost využít ke sledování uplynulého času nebo jako minutku.

Jednosměrně otočná luneta u Orient Sports Solar RA-TX0203S se stopkami (panda face), solárním pohonem a šroubovací korunkou

Většina potápěčských lunet je jednosměrně otočná, což znamená, že s ní můžete otáčet pouze v jednom směru, obvykle proti směru hodinových ručiček. Toto omezení chrání potápěče před nechtěným prodloužením doby ponoru. Pokud by potápěč totiž omylem lunetou otočil a prodloužil tak odměřovaný čas. Na lunetě jsou obvykle označení pro minuty nebo několikaminutové úseky. Indexy do 20 minut bývají barevně odlišené, luminiscenční bývá i počáteční bod lunety.

Použití je víc, než snadné – měření zahájíte tím, že počáteční bod lunety (bývá ve tvaru trojúhelníku) nastavíte k minutové ručce (kdekoliv se zrovna na číselníku nachází). Ta svým následným pohybem odměřuje čas. Pro funkci minutky, tedy odměřování času pak stačí minutovou ručku zarovnat s výsledkem jednoduchého výpočtu: 60 – měřený časový úsek. Jinými slovy, pokud potřebujete odměřit např. 15 minut, zarovnáte s minutovou ručkou index na lunetě odpovídající číslu 45. Jakmile ručka dorazí k počátečnímu bodu lunety, čas vypršel.

Stručně závěrem

Kategorie sportovních hodinek je velmi široká, proto jsme se v článku snažili naznačit směry, kterými se váš výběr může ubírat. Stejně tak, jako s prohlubováním svých sportovních dovedností pořizujete lepší a specializovanější vybavení, můžete startovat na kvalitních sportovních quartzových hodinkách s pár funkcemi a postupně se propracovat ke smart hodinkám, které si vyžádají nějaké to úsilí věnované porozumění jejich funkcím a ovládání.

Dobrou zprávou je, že kvalitní sportovní hodinky lze pořídit i v těch nejnižších cenových kategoriích. Proto neváhejte a vrhněte se na Helveti.cz/sportovni-hodinky, kde si najdete parťáka třeba pro snazší plnění novoročních předsevzetí. A kdybste si nevěděli rady, naši hodinkoví specialisté vám rádi s výběrem pomohou, stačí napsat, nebo se přijít rovnou na hodinky podívat do prodejny.

Přehled všech dílů článků o kategoriích hodinek

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *