Orient Neo Classic Sports Limited Edition – retro s duhovými indexy

Japonské hodinky Orient Neo Classic Sports RA-AA0E07B jsou reinterpretací velmi oblíbených modelů sportovního stylu ze 60. let a 70. let. Tato limitovaná edice s duhově provedenými hodinovými indexy byla vyrobena v počtu pouhých 2000 kusů pro celý svět, proto se v dnešní recenzi z blízka podíváme na to, zda na konci téhle duhy najdeme vytouženou odměnu v podobě šmrncovních sportovně laděných hodinek, které by se ideálně daly nosit nejen k vodě

Obsah recenze

Orient plní své krédo

Značka Orient vyrábí hodinky již více než 70 let a celou dobu své existence se drží svého kréda, dodávat svým zákazníkům nejlepší možnou kvalitu za rozumnou cenu. Mnoho dalších zajímavostí z historie firmy Orient najdete zde. Zjištění, že v ceně platíte technologie namísto reklamy, je v dnešní době více než překvapující a potěšující zároveň.

Soudkové pouzdo má smysl

Pouzdro z nerezové oceli má soudkový tvar, tento vzhled pouzdra zná našinec z českého legendárního modelu PRIM Sport 2. Není tvořen kruhovou částí, ze které vystupují nožičky pro uchycení řemenu, ale jde o monoblok, který kryje spáru mezi řemenem a pouzdrem, která je u konvenčních pouzder patrná. Hodinky tak působí kompaktněji a nožky tak nepřidávají na délce lug-to-lug, což se zvlášť u potápěčských modelů s lunetou hodí.

  • Řemen je rafinovaně ukryt ve vybrání, které je ve spodní části pouzdra. 
  • Povrch pouzdra je opatřen matně černou povrchovou úpravou PVD (physical vapour deposition). Barva vlastně není úplně černá, ale spíše tmavě šedá, v odstínu, který bývá označován jako gun metal. Ten najdete často i na military hodinkách, například na Traserech.

Hra světla, barev a tvarů

Pouzdro je osazeno ozdobnou lunetou s ostrými zlomy. Tato luneta je charakteristická pro některé modely firmy Rolex a bývá označována jako fluted bezel. Přestože luneta není provedena v klasické stříbrné barvě, ale ctí tmavě šedou barvu pouzdra, reaguje velmi silně na světlo a díky odleskům na různě natočených ploškách krásně ozvláštňuje vzhled pouzdra.

Číselník je krytý vystouplým, výrazně klenutým minerálním sklem:

Černobílý číselník oživují barevné výplně hodinových indexů. Na 11 hodinových indexech je použito 11 různých barev, jejichž odstíny na sebe hezky navazují.

Nezůstalo pouze u barev, indexy jsou aplikované a mají velmi plastický tvar, který přesto nepůsobí přeplácaně – naopak výsledek je díky inverzně značeným indexům a lunetě přehledný.

Krásně plastické je také logo firmy Orient, včetně znaku se dvěma lvy.

Ručky jsou podélně zlomené a výrazně broušené, což opět nahrává tvorbě zajímavých světelných efektů. Zkrátka jakmile se na ciferník zadíváte, zjistíte, že na první pohled výrazné barvy záhy upozadí plasticita všech prvků ciferníku.

Luneta je i pro suchozemce

Vnější mezikruží číselníku tvoří 60minutová otočná stupnice. Tato vnitřní luneta původně byla navržena pro stopování délky ponoru, ale i suchozemci ji mohou použít ke stopování intervalů 0 až 60 minut (jak lunetu používat je popsáno zde). Otáčení této lunety se provádí pomocí speciální korunky na pozici 4. hodiny.

Ovládání dvěma korunkami

Na pozici 3. hodiny se nachází okénko, ve kterém se zobrazuje den v týdnu a datum, v tzv. day-date verzi. Podrobnosti o tomto i dalších zobrazeních kalendářních funkcí najdete v tomto článku Hodinářské akademie.

Korunky jsou dvě – na pozici 3. hodiny je natahovací, která souží k seřízení času a kalendářních funkcí. Druhá korunka na pozici 4. hodiny je určena k ovládání vnitřní otočné lunety.

Obě korunky jsou opatřeny plastickým znakem firmy Orient.

Nejdůležitější je ukrytá mechanika

Zadní kryt (dýnko) je šroubovací a na rozdíl od zbytku hodinek je stříbrné (myšlena barva, ne materiál) a leštěné. Dají se zde najít všechny důležité informace o materiálu, vodotěsnosti, označení modelu a v neposlední řadě také o jedinečném čísle konkrétních hodinek v dvoutisícové limitované edici.

Uvnitř hodinek tiká mechanický strojek Orient F6922 s automatickým nátahem. Strojek má 22 kamenů, frekvenci chodu 21600 polokmitů za hodinu a rezervu nátahu cca 40 hodin. Strojek je vybaven hackingem (tato funkce zajistí, že při seřizování se sekundová ručka zastaví). Nechybí ani možnost manuálního nátahu strojku pomocí korunky, bez čehož si někteří uživatelé automaty nedovedou představit.

Řemínek a luminiscence

O uchycení hodinek na ruce se stará kožený řemen z hovězí kůže. Prošití je nekontrastní, provedené černou nití, což koresponduje s nenápadným uchycením řemínku.

Řemen má jemnou strukturu a je opatřen klasickou trnovou sponou, která nese logo výrobce. Divočina se tedy odehrává výhradně pod sklíčkem a nejen proto jsou hodinky ve výsledku výrazné, ale nepřekořeněné a vyladěné, stejně jako orientální směsi koření.

Zeleně zářící luminiscenční nátěr zajišťuje dobrou čitelnost za zhoršených světelných podmínek. V Orientu nezapomněli ani na luminiscenční bod na lunetě, který usnadňuje její použití kdykoliv budete potřebovat.

Kam s nimi?

Hodinky Orient Neo LE nezapadají přesně do nějaké škatulky. Mají sice potápěčskou lunetu a vodotěsnost 200 metrů, ale designem jako potápky úplně nevypadají (můžete porovnat s potápěčskou klasikou od výše zmiňovaných konkurentů zde nebo zde).

Nesou se totiž na vintage vlně vzpomínek na historické modely. Jejich průměr pouzdra ale naštěstí tato vlna nespláchla. 43,5 mm odpovídá trendům dnešních hodinek, z čehož plyne jedna z odměn na konci oné pomyslné duhy – s chutí je můžete brát každý den do práce, i když se zrovna neživíte jako potápěč, a máte přibližně 18cm obvod zápěstí.

Hodinky jsou na první pohled nenápadné (černošedé + řemen s nekontrastním prošitím), ale číselník oživuje 11 různobarevných indexů a úžasná hra světel a stínů na jejich profilech a na lunetě.

Orient Neo nejsou vzhledově ani elegantní, ani sportovní, zařadil bych je do kategorie univerzálních casual hodinek. Ale pozor – byla by škoda je utopit džínami a tričkem, protože mají velký potenciál váš outfit povýšit. Jsou to velmi originální hodinky, kterých na celém světě navíc potkáte pouze 2000 kusů. Co myslíte? Už si je dokážete představit na svém zápěstí? Já rozhodně ano. 

V případě, že neprahnete po výjimečnosti limitky a černá se vám úplně nehodí, jsou tu i 2 světlejší modely.

Základní technické parametry

  • Průměr pouzdra: 43,5 mm
  • Výška pouzdra: 13,9 mm
  • Šířka náramku: 20 mm
  • Vodotěsnost: 200 m
  • Strojek: Automatický, ORIENT F6922
  • Materiál pouzdra: nerezová ocel s PVD
  • Materiál náramku: kůže
  • Materiál sklíčka: klenuté minerální sklo
  • Podrobné technické informace naleznete ZDE.

Text a fotografie: Vít Černý

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *