Recenze Orient Sports RA-KV0502B: pilotky vylepšené o chronograf

Také dnes se opět podíváme na hodinky jednoho z japonských výrobců. Seznamte se s hodinkami Orient Sports RA-KV0502B – čistě působícím chronografem, který je vytvořen ve stylu pilotních hodinek. Model patří mezi novější a výrobce u něj slibuje tzv. hodně muziky za málo peněz – tato věta zní dost povědomě, že? Takže nezbývá než to prověřit a hodinky podrobně prozkoumat.

Autor: Viktor Mullin, převzato z blogu OnWhee.com

Orient Sports RA-KV0503Y

Kdo touží po světlém číselníku, toho rovnou upozorním na existenci varianty s béžovým číselníkemOrient Sports RA-KV0503Y, která je dodávána na koženém řemínku. Všechny, kteří mají tuto barvu rádi, tato výrazná varianta potěší.

Nové pilotky Orient Sports najdete ZDE na Helveti.cz.

Číselník

Vsadil bych se, že zarytí fanoušci pilotek začnou při pohledu na číselník dnešních hodinek skřípat zuby. A to především kvůli čítačům stopek, které na původních pilotkách nebyly. Jsou však citlivě zakomponované, takže je možná na první pohled ani nezaregistrujete. Vše ostatní, včetně typického trojúhelníku na pozici dvanácté hodiny, zůstává v tradičním provedení.

Nápisy a logo jsou u těchto hodinek redukovány na nezbytné minimum. Téměř ve středu číselníku stále najdeme umístěné poměrně velké logo značky. Všimněte si nenápadné datumovky, skryté na pozici 6. hodiny. Černý podklad datumového věnce číselníku rozhodně prospěl a ten působí celistvým dojmem. Výrobce se tak vyhnul často vídané rušivé bílé skvrně. Datumovka je umístěna natolik šikovně, že ji poprvé budete muset zřejmě hledat. Tak nějak přirozeně nahrazuje index a zřejmě pouze pro snazší odlišení při rychlém pohledu u ní byl zvolen jiný font, než u zbytku hlavních číslic.

Číselník chrání minerální sklíčko s mírně zkosenou hranou, vystupující nad úroveň pouzdra. Jedná se o zajímavý detail, ale na sklíčko bych byl opatrný.

U hodinek je použité typické kulaté pouzdro o průměru 42,4 mm, které by na průměrně velkém zápěstí mělo sedět a k tomu navíc vypadat dobře. Orient Sports RA-KV0502B potěší dobrou přehledností, pokud jde o odečet času. Velkou hodinovku a minutovku považuji u hodinek za výhodu, zde jsou navíc samozřejmě opatřené luminiscencí a měly by tak zajišťovat také dobrou čitelnost za tmy.

Pouzdro

Hodinky Orient Sports RA-KV0502B mají pouzdro z nerezové oceli. Již jsem zmínil, že velikost je rozumná a měla by být ideální pro každodenní použití. Protože před sebou máme chronograf, musíme počítat na levém boku krom korunky také se dvěma tlačítky. Tlačítka jsou leštěná a jejich povrch tvoří příjemný kontrast k broušenému pouzdru hodinek. Korunka i tlačítka se snadno ovládají, takže v tomto směru nepředpokládám žádné problémy.

Na fotce výše si můžete dobře prohlédnout detail broušeného pouzdra i hrany sklíčka. Orient Sports RA-KV0502B mohou na první pohled působit jednoduše, ale nesou detaily, které ve skutečnosti vytváří mnohem promyšlenější celek. Líbí se mi, jak si designéři s pouzdrem pohráli a vyhnuli se přitom dojmu lacinosti. Ještě jsem nezmínil, že vodotěsnost hodinek je 50 metrů, takže rozhodně nejsou dobrou volbou pro potápěče. 🙂

Řemínek 

Pokud shlédnete videorecenzi na konci článku, můžete si všimnout, že jsou hodinky dodávané na textilním NATO řemínku černé barvy. Řemínek je vybaven kovovými očky a celkově skvěle s hodinkami ladí. Řemínek je snadno vyměnitelný, takže nabízí možnost experimentování a vytvoření vlastní speciální kombinace. Kdo ví, možná by se k hodinkám a jejich číselníku ve vojenském stylu docela dobře hodil nějaký kožený řemen.

Strojek

Hodinky Orient Sports RA-KV0502B pohání bateriový strojek Orient VR322. Neřekl bych, že je při dané cenové hladině Quartz nějakým překvapením, naopak je více než očekávatelným. Mělo by se jednat o spolehlivého „dříče“ s přesností +/-15 sekund za měsíc. Jak si jistě vybavíte, dostáváme s ním také funkci data.

Orient Sports – celkové dojmy

Nejprve bych chtěl znovu upozornit na celkově uhlazený vzhled hodinek. Pouzdro se dá docela snadno schovat pod rukáv a nepůsobí vysoké. Velikost mého zápěstí je přibližně 18 cm a chronograf od Orientu na něm sedí dobře a určitě nevypadá přerostle. Textilní řemínek vnímám pozitivně, přináší pocit většího komfortu na zápěstí.

Výrazné velké ručky a číslice na číselníku jsou na první pohled přehledné, totéž se ovšem nedá říct o subcifernících. Jak jsem uvedl na začátku, jejich umístění a zorientování se v tom, co který ukazují, bude vyžadovat trochu času a zvyk. Lepší orientaci by možná podpořily výraznější ručky subciferníků, možná by pomohlo odstranění středové kružnice z číselníku, čímž by bylo dosaženo celkově čistšího designu…

Cena a dostupnost

Nový chronograf od Orientu je k dispozici za 5 900 Kč, a pokud Vás zaujal, můžete si ho hned pořídit na eshopu Helveti. Podle mne jsou hodinky dobrou volbou pro všechny fanoušky letectví a ty, kdo hledají jednoduchý styl. Musím říct, že poměr ceny a kvality je tu až šílený a v hodinkách získáte skvělý kousek pro každodenní použití. Navíc je příjemné vidět, že se designéři nepřipojili k rozjetému vlaku a rozhodli se zůstat u rozumné velikosti pouzdra.

Myslím, že tyto hodinky mají velkou šanci stát se „řemínkovým monstrem“, protože u nich bude zajímavé zkoušet různé kombinace. Vím, milovníci pilotních hodinek by řekli, že design neodpovídá standardům. Co ale můžete čekat, když i původní výrobci flígrů přichází u svých pilotek s funkcí stopek. Podle mne není nic špatného na tom, víceméně použít původní koncept a obohatit ho o další funkce.

Orient Sports RA-KV0502B Watch Review

Převzato a volně přeloženo z blogu OneWheeesouhlasem autora Viktora Mullina. Pro Helveti přelozila Darina Vokrojová

Zdroj: https://www.onewheee.com/orient-sports-ra-kv0502b-watch-review/ foto tamtéž.

Nové pilotky Orient Sports najdete ZDE na Helveti.cz.

Další ochutnávky z Orientu

V Orientu rozhodně nezahálí, protože představili i dalším zajímavou novinku – Orient Multi Year Calendar: vylepšené víceleté kalendáře na 6 nových modelech, nebo třeba perfektní Tříhvězdičkové hodinky, které nestojí majlant: Orient Classic Tri Star RA-AB0F12S.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *