Tříhvězdičkové hodinky, které nestojí majlant: Orient Classic Tri Star RA-AB0F12S

Přesnost japonských hodinek je pověstná a v devadesátých letech ji moje generace Husákových dětí vnímala dokonce silněji, než švýcarskou, o které se za dob našeho mládí vlastně ani moc nemluvilo. Kdo z pamětníků by si nevzpomněl např. na legendární skeče Šimka a Krampola a jejich srovnání přesnosti českých a japonských železnic? (video najdete na konci článku🙂). Nejen proto jsem k dnešní recenzi zvolil skvěle vybavené a dostupné Orient Classic Tri Star RA-AB0F12S.

Co Orient ušetří na reklamě, to přidají do výbavy

Hodinky ORIENT jsou na trhu už přes 70 let a celou dobu své existence se drží svého kréda – dodávat svým zákazníkům kvalitní hodinky za rozumnou cenu. ORIENT je známý svou filozofií, že není potřeba investovat hromadu peněz do marketingu, ale naopak snížit dostupnou cenu a zvýšit kvalitu. Díky tomu dosahují hodinky Orient ve své cenové relaci na pomyslnou kvalitativní špičku. Mnoho dalších zajímavostí z historie firmy ORIENT najdete v tomto článku.

Také hodinky ORIENT Classic Tri Star RA-AB0F12S potvrzují to, že kvalitní časoměřič nemusí stát majlant. Za cenu mírně přes čtyři tisíce Kč je možné pořídit krásné hodinky renomované značky s bohatou historií, s mechanickým strojkem s automatickým systémem nátahu a dokonce i ocelovým náramkem.

Orient Tri Star na první pohled

Pouzdro hodinek je z větší části broušené (má matný povrch) stejně jako náramek (tah). Pro líbivější design je matný vzhled hodinek oživen leštěnými plochami na lunetě a bočních plochách.

Nejnápadnější a zároveň asi nejzajímavější hodinek je číselník. Zatímco na přímém slunci budí dojem bílé barvy, při méně intenzivním nasvícení je patrné, že jde o stříbrný sunburstový povrch. Tento strukturovaný povrch si krásně pohrává se slunečními paprsky.

Kombinovaná datumovka day – date (den v týdnu – den v měsíci) je umístněná na pozici tři hodiny. Jak je patrné z fotografie výše, vše sedí a lícuje, jak má.

Kontroverzní logo?

Na pozici 12 najdeme propracované plastické logo, které někteří kritizují pro jeho podobnost s logem jedné tabákové společnosti. Jeho význam popsal ředitel společnosti takto:

Logo symbolizuje filosofii firmy a její vztah k zákazníkům. Lev na levé straně vyobrazuje společnost, lev po pravé straně štítu je ztělesněním distributorů a prodejců značky. Znak O ve štítu má představovat zákazníka a koruna posazená na štítu symbolizuje vztah značky k zákazníkům a celkový přístup zaměřený právě na ně. Stručně řečeno, logo má vyjádřit blízkost společnosti k zákazníkovi, snahu mu naslouchat a respektovat jeho přání. Cílem je nabídnout velmi kvalitní zboží za přijatelné ceny a budovat pevné vazby směřující od výrobce přes prodejce až k zákazníkovi.

Jun Watanabe

Na pozici šest hodin je opět plasticky vyvedeno logo modelové řady TRI STAR, pod kterým je nápis v rukopisném fontu označující odolnost hodinek proti vodě.

Číselník

Čas na číselníku zobrazují dvě Lozenge (kosočtvercové) a jedna Arrow (šipková) ručka. Délku ruček si konstruktéři ohlídali a všechny tři ručky se přesně dotýkají svých stupnic. 

Pohled druhý, aneb náramek, dýnko a vše kolem

Tah

Kovový náramek (tah) je klasické konstrukce a na míru každého majitele je možné ho přizpůsobit přidáváním či odebíráním jednotlivých dílků (poznámka redakce: na Helveti.cz lze do objednávky vepsat obvod vašeho zápěstí, podle kterého vám hodinky před odesláním upravíme). Pro jemné doladění délky slouží posun uchycení konce tahu ve sponě (viz dírky na fotografii výše). Jde o jednoduché řešení, jehož funkčnost a spolehlivost je prověřena desítkami let praxe.

Spona

Samotná spona je signována logem ORIENT a má stejně jako náramek praktický broušený povrch, na kterém nejsou tak patrné stopy nošení a škrábance, jako na povrchu leštěném.

Dýnko

Dýnko (zadní víčko) je opět broušené a obsahuje informace o hodinkách, včetně sériového čísla (unikátní označení pro identifikaci každého kusu). Kdo by čekal v této cenové kategorii obyčejné naklapávací víčko, ten se mílí. V ORIENTu nešetřili a použili spolehlivější a těsnější šroubovací dýnko.

A pak si na Tri Stary ještě posvítíme

Respektive Tri Stary vám dobře posvítí samy. Nešetřilo se totiž ani na luminiscenci, která je přesně aplikovaná a její intenzita je na velice solidní úrovni. 

Člověk musí kroutit hlavou nad tím, jak kvalitně zpracovené hodinky lze pořídit za cenu okolo čtyř tisíc korun. Jsou to hodinky, na kterých se rozhodně nešetřilo na požitých materiálech, funkcích ani detailech, které jsou poctivě vyrobeny a jak sami vidíte neudělají ostudu ani na fotografiích, které mají několikanásobné zvětšení. 

Základní technické parametry:

  • Rozměr pouzdra: 40 mm 
  • Výška pouzdra: 11 mm 
  • Materiál pouzdra: Nerezová ocel 
  • Materiál náramku: Nerezová ocel 
  • Materiál sklíčka: Minerál
  • Pohon: Automatický
  • Strojek: F4902
  • Rezerva chodu: 40 hodin
  • Voděodolnost: 30 m

Podrobné technické informace o modelu Orient Classic Tri Star RA-AB0F12S naleznete ZDE.

Text a fotografie: Vít Černý

A na závěr slíbená scénka se srovnáním českých a japonských železnic:

Miloslav Šimek + Jiří Krampol - Rozhovor s japonským železničářem (1987)

Pokud vás značka Orient zaujala, máme tu další ochutnávky:

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *