Recenze: Orient Kamasu 2021 aneb co ještě nezaznělo

Pár detailů udělalo z potápek Orient Kamasu parádní hodinky na každodenní nošení.

O dojmy z nových modelů Kamasu z rodiny Orient Sports jsem se s vámi podělila již v rámci rubriky Hodinky měsíce. Orient Kamasu jsou a byly přesně tím modelem, který si rozhodně zmínku nejen v této rubrice zaslouží, a troufám si říci, že mohou aspirovat na přední pozice v našich Hodinkách roku. Tentokrát se zaměřím na pár rozdílů mezi první a druhou generací, které vás ve výsledku doufám osloví stejně, jako mě.

Orient Kamasu 2021 – novější verze sportovních automatů

Skvělé hodinky nedělá cenovka

Proč? Protože mít skvělé hodinky nutně neznamená vlastnit konto s neomezeným rozpočtem a zároveň skvělé hodinky nedělá cenovka, skládající se z šesti a vícemístné cifry.  Nadšení mohou přinést i hodinky za pár stokorun – vzpomeňte například na modely Casio Collection AE-1500WH, nebo Pacman.

Pro ty první, které upoutaly mnohé hodinkové nadšence, bych nenašla využití – na sport radši tahám Garmin, protože ač nejsem zrovna matematický genius, čísla mám ráda a baví mě sledovat vývoj a výkon v čase.

To Pacman je jiná – hodinky, které jsem rozhodně nepotřebovala, ale zároveň jsem věděla, že je musím mít. Byly bláznivé, ale skvělé. Jednoduché, tak akorát velké digitálky s kalendářem, stopkami, budíkem – praktickými funkcemi pro každodenní použití. Odsunuly z ruky kousek, který mi do té doby přinášel dokonalou hodinkovou vyrovnanost, pocit uspokojení, mír duše a opanoval mé zápěstí na skoro rok🙂.

Řada Sport je vhodná i pro každodenní nošení; na obrázku Orient Kamasu RA-AA0811E.

Jak je to s hodinkami, když vás vaši blízcí znají

Ehm, trošku odbočím – taky jste zažili tu situaci, kdy svému okolí tvrdíte, že už vlastně máte takové složení hodinek, které vám plně pokryje všechny životní situace? Takové, s nímž jste stoprocentně spokojeni a další nehledáte? A pak vás partner nečekaně obdaruje něčím, o čem si v koutku duše pouze sníte a říkáte si, že to by byly ty pravé a jediné hodinky, s nimiž byste už opravdu po ničem netoužili? Ano, můžeme si nalhávat, jak chceme, že jsme hodinkově uspokojení. Ale pokud nás naši nejbližší znají, moc dobře vědí, že tahle cesta nemá konce… Každopádně je pěkné, když jste na této nekonečné pouti podporováni, nemyslíte?😉

Hodinkám není v podstatě co vytknout; na obrázku Orient Kamasu RA-AA0810N.

Zpět k původní myšlence…

Dobré hodinky lze najít v jakékoliv cenové hladině a v jakémkoliv určení – oblekovky, potápky, pilotky, digitálky… Věřte, že i s nižším rozpočtem můžete najít opravdový klenot. A přesně tím pro mne jsou již od prvního vydání v roce 2019 modely Orient Kamasu. Skvěle vybavené hodinky se sportovní DNA, které však zároveň mohou plnit roli univerzálních „každodenek“. Sluší jim originální náramek, stejně jako silikon, kůže, textilní nato, mesh… Dovedu si představit, že pro někoho, kdo není hodinkami postižený, mohou být tím kouskem napořád.

Drobné změny s obrovským následkem

Jak už jsem naznačila v lednových Hodinkách měsíce, druhá generace modelů Kamasu se dle mého posunula o další velký krok dál a jsem hodně zvědavá, co to udělá se starším provedením, protože já být jeho majitel, asi moc neváhám a měním, nebo aspoň přikupuji.

Změny, jimiž hodinky prošly, by se klidně daly nazvat kosmetickými. Týkají se pouze vzhledu a opravdu ve své podstatě nejsou nijak velké. Jejich součet však dělá s hodinkami hrozně moc a rozhodně si zaslouží více rozvést, na což nebyl v pravidelné měsíční rubrice dostatečný prostor.

Nová podoba číselníků Kamasu

Na první pohled je dokonce zjevně patrná pouze jedna změna – tou je nové provedení indexů. Lichoběžníky na celkem osmi pozicích nahradily kulaté indexy s leštěným kovovým rámováním. Pouze pozice šesté a deváté hodiny zachovává indexy obdélníkové, pozice 12. hodiny pak trojúhelník, který přišel o svou špičku.

Indexy a ručky nesou luminiscenci jemně krémového odstínu, která se hezky doplňuje s kouřovými číselníky, s pozvolným přechodem barvy od nejsvětlejšího středu k tmavým okrajům. Volit lze mezi modrým, vínovým, šedým a zelenomodrým číselníkem, přičemž dvě posledně jmenovaná provedení jsou mými favority.

Co to má za následek?

Nové barvy, v kombinaci s tvarem indexů, číselník opticky zvětšují, ve skutečnosti je jeho rozměr u první i druhé generace stejný. U obou jsou zvnějšku indexy lemovány minutovou stupnicí, v případě druhé generace je stupnice tvořena kratšími minutovým značením, díky čemuž vzniká mezi ním a hodinovými indexy malý prostor, který opět dodává číselníku vzdušnější dojem.

Pepsi verze je jako obvykle daleko výraznější.

Co funguje, zůstává beze změny

Zbylé prvky se na starším a novějším provedení nijak neliší. Mezi ně patří:

  • orámované zobrazení data a dne na pozici 3. hodiny, s věncem dnů v angličtině a francouzštině,
  • hodinová a vteřinová ručka ve tvaru šipky (u druhé generace již není konec vteřinovky kontrastně červený, což také považuji za pozitivní změnu),
  • minutovka pak ve tvaru meče.

I přes zabarvení luminiscence je její zářivost po přechodu do tmy velmi dobrá a čitelnost hodinek za světla i tmy patří mezi výborné.

Nápisy trochu přebíjejí čístý a přehledný číselník.

Nápisů by mohlo být méně

Není možné, aby číselníky nenesly někdy zbytečné nápisy. U modelů Kamasu se tedy dočtete, že hodinky jsou výrobkem japonského Orientu, jsou automatické a vyvažujícím protipólem je informace o voděodolnosti, a to 200 m. Kdyby bylo po mém, vystačila bych si pouze s nápisem „Orient“ a logem značky. Zbylé nápisy jsou tak nějak navíc.

Změny na lunetě

Pokud od číselníku odhlédneme k lunetě, i zde si bystré oko všimne změny, z mého pohledu opět k lepšímu. Otočná luneta se 120 polohami má stále týž tvar s mincovým vroubkováním zajišťujícím příjemnou manipulaci. Co je však nové, je vložka. Ne, neradujte se, není keramická, jedná se o levnější a v dané cenové hladině rozšířenější hliníkovou vložku, která již však nemá minutové značení po celém obvodu.

Výrazné značení každé desáté pozice samozřejmě nechybí, ovšem minutové body nově najdeme pouze do 15. minuty. A opět se potvrzuje, že méně je někdy více, vzdušnost prospěla také lunetě. Další změnou je její barevné provedení, již není vyvedena v jedné barvě, ale právě patnáctiminutový úsek má odlišné zbarvení, což nemusí být díky volbě odstínu zvláště u dvou provedení na první pohled patrné.

Pouzdro Orient Kamasu.

Pouzdro a náramek

Pouzdro ani náramek se svými proporcemi u obou generací nijak neliší. Pouzdra se vyznačují jednoduchými liniemi s poměrně štíhlými a dík tomu dlouze působícími nožkami. Se svým průměrem 41,8 mm, výškou 13 mm a délkou 46 mm je pouzdro velmi příjemné a skvěle padne na větší i menší zápěstí. Pouzdro tvoří svými výstupky na pozici 3. hodiny ochranu šroubovací korunce. Korunka je drobnější a i přes výrazné rádlování nemusí být manipulace s ní pro majitele větších prstů příjemná. Co potěší je její signovaní.

Náramek typu Oyster o šířce 22 mm je z plných dílků. Zamrzí u něj snad jen plechová koncovka, hodinkám by určitě více slušela plná – ale opět musíme poukázat na cenu hodinek, která se musí na něčem projevit. Náramek zakončuje klasická překlápěcí spona s pojistkou a možností mikroregulace.

Náramek Orient Kamasu typu Oyster o šířce 22 mm je z plných dílků.

U druhé generace ubylo leštěných ploch

Ale i pouzdro a náramek se mezi oběma generacemi přeci jen v něčem liší. Rozdíl tkví v úpravě povrchu. Zatímco u první generace je pouzdro svrchu kartáčované s leštěnými boky a ve stejném duchu je zpracovaný také náramek, tak u druhé generace budete velké leštěné plochy hledat marně. Jednoduše na hodinkách chybí.

Jediná leštěná je přechodová linie mezi vrchní a boční částí pouzdra, táhnoucí se od ochrany korunky přes nožku. Tato linie je oživující a zvýrazňující prvek, který pouzdru moc sluší. U druhé generace je tato přechodová linka trochu prodloužena, čehož si na první pohled zřejmě nevšimnete. Leštěné plochy jsou vždy náchylné na vznik vlásečnic a škrábanců, strach z jejich vzniku nám tak s novou úpravou odpadá. Když vidím hodinky vedle sebe, musím říci, že matné pouzdro je určitě hezčí. Stejně jako u první generace kopíruje úprava náramku úpravu pouzdra a i jeho boky jsou nyní matné.  

Leštěná ocel na boku vytváří pěkný kontrast s kartáčovanými plochami, které jsou tak odolnější proti opotřebení.

Strojek je nutné znovu připomenout

Nic proti quartzu, někdy nemá prostě zastoupení. Ale mechanika je mechanika. Pokud někdo výběr hodinek bere vážně, asi věnoval určitý čas procházení internetu, čtení různých recenzí a článků, a je už možná vnitřně rozhodnut sáhnout po mechanice se všemi jejími plusy a mínusy. I toto hledisko Kamasu splňují a co víc, přináší něco navrch – spolehlivý a odzkoušený strojek vlastní výroby Orient F6922.

V dnešní době nejde o žádný unikát s ohledem na rezervu chodu (kolem 40 hodin), použití speciálních materiálů apod., ale to snad ani nikdo nečeká. Důležitá je jeho spolehlivost, snadnost servisu a přesnost. Ta by se měla pohybovat v rozmezí -15 – +25 sekund za den. Z vlastní zkušenosti však vím, že denní odchylka se může ustálit v mnohem nižších hodnotách.

Strojkem se v běžném případě nepokocháte, je ukryt pod šroubovacím dýnkem s motivem delfínů, které Orient používá u hodinek s vyšší voděodolností. Zde si neodpustím poznámku, že průhledy na „obyčejné“ a ne nijak speciálně zdobené strojky dle mého stejně trochu postrádají smysl, ač na druhou stranu chápu, že pro někoho, kdo s mechanickými hodinkami začíná, může být pohled i na základně upravenou strojovnu úžasný.

Voděodolnost 20 bar – 200 metrů.

Proč vybrat právě Kamasu?

Orient Kamasu druhé generace má poměrně těžkou pozici. V dané cenové relaci, pohybující se kolem 11 000 Kč, se snaží mnoho výrobců hodinek přijít s nějakým svým favoritem. Pro příklad nemusíme chodit daleko, snad každý si vzpomene na japonské modely od Seika a Citizenu. Konečné rozhodnutí je vždy na majiteli a roli bude hrát určitě pocit z hodinek na ruce, design a celkový dojem.

Pokud ale pokukujete po univerzálních, dobře zpracovaných hodinkách, na něž se budete moci spolehnout a které budete moci použít téměř pro každou příležitost, jsou Orient Kamasu praktická a skvělá volba. Hodí se do nepohody, a to díky safírovému sklíčku a minimu leštěných ploch, ale pokud bude třeba, stanou se v mžiku reprezentativním doplňkem. Nikdy ne oblekovkami, ale ke košili si je představit dovedu.

První generace designově trošku zaostává, jinak se ale nic nemění.

Oproti první generaci jsou nové Kamasu dospělejší a v detailech dotaženější hodinky, které určitě zařaďte do svého výběru. Ve všech směrech totiž vychází jako skvělé hodinky pro každodenní nošení.

Přijďte si je prohlédnout do Helveti

V nové prodejně v Holešovicích pod letenskou plání si můžete rozdíly obou generací porovnat a prohlédnout sami. Uvidíte, že některé drobnosti dělají velké věci a opravdu stojí za to.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

2 komentáře u “Recenze: Orient Kamasu 2021 aneb co ještě nezaznělo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *