Orient FER2L001B – i velká komplikace může být jednoduchá

Seiko, Citizen, Casio – všechny tyto značky už jsem dávno vyzkoušel a pro všechny platí opakující se základní vlastnost japonských hodinek, tedy nepřekonatelný poměr cena/kvalita. Zbývalo tedy vyzkoušet hodinky dalšího velkého japonského hráče, a to tradiční hodinářské značky Orient. A vězte, že po zhruba ročním užívání hodinek Orient FER2L001B musím konstatovat, že ani tady se nic zásadního nemění!

Pro začátek si shrňme základní vlastnosti těchto osobitých časomír:

  • průměr pouzdra: 42,5 mm
  • výška pouzdra: 11,5
  • materiál pouzdra a náramku: ušlechtilá ocel s černou PVD úpravou
  • sklíčko: minerální
  • voděodolnost: 50m
  • strojek: Orient 46D40 – mechanický a automatickým nátahem, 21 kamenů, 21600 polokmitů za hodinu (3Hz)
  • funkce: ukazatel data, víceletý kalendář

Značka Orient zastává po celou dobu své existence (ke znovuzrození značky došlo v roce 1950) názor, že není nutno investovat přehnané částky do marketingu či zdobení strojků a místo toho je lepší vyrobit co nejkvalitnější hodinky za co nejnižší ceny. Značka se ale nikdy nebránila inovacím, jako přechod na centrální sekundovou ručku, nebo svého času nejtenčí hodinky na světě (rok 1967). Mě ale nejvíce zaujal jiný, velmi zajímavý a originání nápad.

Perpetual Calendar pro chudé

Hodinky Orient FER2L001B spadají do řady Multi-Year Calendar, která spatřila světlo světa již před desítkami let (podařilo se mi vystopovat kusy i ze šedesátých let minulého století). Sám jsem fanouškem vysoké hodinařiny a jedna ze tří královských komplikací je nekonečný kalendář (Perpetual Calendar). Ovšem vlastnit takové hodinky znamená sáhnout velmi hluboko do kapsy, konkrétně se může jednat o stovky tisíc či miliony korun. Po desítky let je však díky manufaktuře z tokijského předměstí Hino k dispozici velmi jednoduchá a levná alternativa. Aby bylo jasno, v podstatě se nejedná o žádnou funkci strojku jako takového (na rozdíl od zmiňované královské komplikace Perpetual Calendar), ale o chytře vytvořenou tabulku na číselníku a otočný disk po obvodu číselníku, ovládaný v tomto případě korunkou na pozici druhé hodiny (u jiných modelů je disk ovládaný tlačítkem). Díky tomu máte na ruce kalendář na cca 20 let (záleží jakým rokem začíná) a v případě testovaných hodinek Orient FER2L001B je to dokonce 44 let díky zdvojenému věnci letopočtů, přičemž nutnost korekce je pouze jednou za měsíc. A jak to celé funguje? Stačí korunkou otočného věnce nastavit aktuální rok k aktuálnímu měsíci (v přestupném roce k měsíci zvýrazněnému) a ve druhé části tabulky pak vidíme dle aktuálního data příslušný den v týdnu. Další měsíc je nutno opět posunout aktuální rok k aktuálnímu měsíci – proto nutnost korekce jednou měsíčně. Drobným nedostatkem je občasné samovolné pootočení věnce s letopočty a dny v týdnu, to je ale u nešroubovacích korunek, sloužících k otáčení podobných lunet či věnců zcela běžný jev. Datumovka na pozici 3 pak funguje také klasicky, čili v měsících, které mají méně, než 31 dní je nutno ji posunout rychloposuvem v první poloze korunky. Jednoduché, levné, účinné!

Domácí výroba

Jako demonstrace vyspělosti hodinářské firmy je uváděna schopnost vyrobit vlastní strojek. Podobně jako ostatní japonští výrobci i Orient osazuje svoje časomíry strojky vlastní výroby a to při zachování vysoké kvality a velmi často i skutečně nízké ceny, jako je tomu i u testovaného modelu Orient FER2L001B, jehož cena pro český trh činí 7400 Kč. Strojek Orient 46D40 disponuje funkcí automatického nátahu bez možnosti nátahu manuálního. To pro mě osobně není žádný problém, protože automatický nátah u japonských hodinek bývá velmi efektivní a už po drobném zahýbání se stojící hodinky v mžiku rozeběhnou. Po denním nošení pak hodinky po odložení běží dle mých pokusů celých 45 hodin, což dokonce přesahuje hodnotu rezervy chodu 40 hodin, udávanou výrobcem. Hodinky tedy lze při běžném nošení bez problému dotáhnout naplno během jednoho dne.

 Tento in-house strojek nedisponuje funkcí “hacking”, tedy zastavením sekundové ručky při nařízení. Proto bylo trochu obtížnější sledovat denní odchylku mého kusu, pro běžné užití ale hacking nepovažuji za zcela zásadní věc a bez problému se bez něj obejdu. Mimochodem, odchylka mého kusu činí velmi solidních +8 sekund za den

Nejen technickými parametry živ je člověk

Hodinky Orient FER2L001B jsem si však nevybral jen pro netradiční víceletý kalendář či in-house mechanický strojek, ale také pro jejich zajímavý vzhled. Už dlouho chyběl v mé sbírce kus s celočernou PVD úpravou pouzdra a náramku, u tohoto kusu mě navíc upoutala kombinace černé barvy číselníku, pouzdra a tahu v kombinaci s oranžovými prvky na číselníku – konkrétně indexy, Multi-Year tabulkou a sekundovou ručkou. Kombinace černá-oranžová je nejen ve světě hodinek osvědčenou záležitostí a tento model je toho důkazem. Bohužel oranžové zvýraznění přestupných roků na věnci letopočtů způsobuje trochu horší čitelnost ve spodní části číselníku (zvýrazněný letopočet si snadno spletete s indexem), nejedná se však z mého pohledu o zásadní problém. Za zmínku stojí také pro mě praktická a velmi decentně vyvedená datumovka, která používá reverzní černé pole s bílými číslicemi, takže na číselníku nepůsobí nijak rušivě. Vše doplňují bílé ručky, které přímo volají po tom, aby byly opatřeny luminiscenčním nátěrem. Žel Bohu, žádný luminiscenční nátěr se na nich nenachází, což považuji za nejzásadnější nedostatek jinak velmi povedeného modelu. 

Druhým zásadním nedostatkem je absence safírového sklíčka, což se ovšem u mechanických hodinek s cenovkou 7400 Kč dá čekat a odpustit. Dlužno dodat, že ani po roce užívání nemám na minerálním sklíčku ani škrábanec. Ovšem já jsem v tomto směru podvědomně velmi opatrný, toto je totiž běžný jev u všech mých hodinek, přestože je zpravidla nijak zvlášť nešetřím. Z tohoto pohledu mě zajímala také odolnost PVD vrstvy na pouzdře a tahu. Po ročním (byť ne denním) užívání jsem po důkladném zkoumání našel pouze jednu jedinou skutečně drobnou vlásečnici na sponě, vzniklou pravděpodobně při práci v kanceláři u stolu. Hodinky jsem však nevystavoval žádné extrémní zátěži, jak je u mnou testovaných hodinek často zvykem. Je to hlavně díky voděodolnosti 50 metrů, která neumožňuje s hodinkami plavat, či je ponořovat do vody. Testy v bazénu či dokonce v sauně jsou tedy vyloučeny. Maximum těchto hodinek tedy byly tůry po Krkonoších v okolí Janských lázní, které však zvládly naprosto bez problému.

Další věc, která mě na těchto Orientech zaujala, je modré sklíčko průhledu na strojek. Jak už jsem naznačil, značka Orient si nepotrpí na velké zdobení strojků, díky modrému zabarvení sklíčka průhledu je pohled na in-house strojek Orient 46D40 mnohem zajímavější a zábavnější!

Pohodlnost nadevše

Průměr pouzdra mých hodinek Orient FER2L001B je 42,5 mm, což je na mojí ruku o obvodu cca 18 cm naprosto ideální. Hmotnost 130 gramů mi přijde zcela v pořádku, osobně mi nevadí ani výrazně těžší, ani výrazně lehčí hodinky, takže zde nevidím žádný problém. Náramek je částečně tvořen celými dílky a střední část je skládaný plech, tah ale při běžném užití nijak nepříjemně nechrastí ani nevrže. Nastavení náramku je možné provést velmi přesně díky mikroregulaci na sponě, takže nošení těchto hodinek hodnotím jako velmi pohodlné. Také výška pouzdra 11,5 mm nezpůsobuje při nošení žádné komplikace, proto musím na závěr konstatovat jasné resumé: pro běžné každodenní nošení bez extrémní zátěže poskytují hodinky Orient FER2L001B za málo peněz hodně muziky

Klady:

  • výborný poměr cena/kvalita
  • in-house mechanický strojek
  • poutavý kontrast černé a oranžové barvy
  • velmi pohodlné
  • díky mikroregulaci dobře nastavitelná délka tahu
  • kalendář na 44 let
  • plastické indexy a logo, decentně zpracovaná datumovka
  • průměr pouzdra 42,5 mm, který sedne na většinu zápěstí
  • zajímavý modrý průhled na strojek
  • u mého kusu výborná odchylka +8 sekund za den

Zápory:

  • absence luminiscence na ručkách
  • minerální sklíčko
  • trochu horší čitelnost ve spodní části číselníku
  • M-Y kalendář se díky nešroubovací ovládací korunce občas trochu samovolně pootočí

Kde koupit

Hodinky Orient FER2L001B si můžete zakoupit na našem eshopu Helveti.cz.

Autor recenze

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *