Oblekové hodinky: Jaké hodinky si vzít k formálnímu oblečení?

V předchozích částech naší série o nejrůznějších kategoriích hodinek jsme si popsali zajímavé outdoorové kousky, stejně jako sportovní, letecké a společenské hodinky. Pokud chcete mít přehled o tom, k jakým příležitostem a proč se jednotlivé časomíry hodí, určitě doporučuji si tyto články také přečíst.

My se dnes ale posuneme dále a podíváme se na menší skupinu, která také neodmyslitelně patří do kolekce hodinkových nadšenců a sběratelů. Řeč bude o oblekových hodinkách. Ty můžete brát i jako podkategorii hodinek společenských. Projdeme si stručně jak historii, tak i několik zajímavých kousků, které se hodí do společnosti vyžadující formálnější dress code.

Obsah článku

Jak oblekovky poznáte a kdy po nich sáhnout?

Obecně bychom mohli za hodinky vhodné k obleku považovat především takové, které jsou:

  • v drtivé většině případů analogové,
  • mají jednoduchý a přehledný ciferník
  • a zpravidla také kožený řemínek.

Existuje ale samozřejmě i spousta výjimek. V dnešní době, která přeje spíše ležérnímu stylu, už řada lidí volí i sportovnější modely na kovovém tahu. Když už přejdete ke kompromisu, je ale dobré myslet na to, aby byly celkové rozměry těchto hodinek spíše menší, protože jinak se nevejdou pod rukáv košile nebo saka. 

Hodinky ke skvěle oblečenému gentlemanovi sice neodmyslitelně patří, ale jako obecné pravidlo by se dalo vypíchnout i následující:

  • Pokud nemáte po ruce dostatečně vhodný kompromis, raději si k formálnímu oblečení hodinky neberte.

Představte si, že své oblečení vyladíte k dokonalosti a na závěr svůj outfit doplníte nevhodnými hodinkami. Působí to stejně, jako kdybyste si k saku a košili vzali třeba kraťasy.

Poslední, co bych k charakteristice oblekovek zmínil, je výhoda spojená s přidruženou menší velikostí:

  • Oblekové hodinky jsou pro jejich subtilnější rozměry skvělou volbou pro muže s menším zápěstím.

Pokud tedy sáhnete po oblekovkách za účelem každodenního nošení, zaměřte se na voděodolnost (mytí rukou apod.), odolnější sklíčko a rezervu nátahu, případně rovnou zvolte méně obvyklé verze se solárním napájením nebo baterií.

Vznik oblekových hodinek

Co to vlastně oblekové hodinky jsou a jak vznikly? Když se podíváme do historie, je možné si všimnout, že oblekovky tady s námi byly už od nepaměti. V podstatě by se dalo říci, že mezi ně spadala drtivá většina všech kapesních hodinek, protože oblek a formální oblečení bylo nedílnou součástí vyšší společnosti.

Vzhledem k tomu, že jejich odolnost a robustnost nebyly až do 20. století zrovna velkým tématem a nosila se převážně formální móda, se vlastně hodinky ani na mnoho jiného než na nošení v kapse u vesty nehodily. Obšírnější povídání o kapesních hodinkách najdete zde.

Moderní kapesní hodinky v podobě Epos Pocket Watch s průhledem na zdobený strojek.

Po rozmachu náramkových hodinek během 20. století samozřejmě můžeme pozorovat postupný vzestup časomír určených přímo pro vojáky. Ale i pro další účely – na sportovní aktivity a v neposlední řadě třeba i hodinky pro piloty nebo potápěče. I v současné době si však oblekové hodinky svou pozici do udržely a stále se jedná o jasně vymezený styl. Mají své místo v kolekcích většiny sběratelů a nadšenců, ale i mužů, kteří se pohybují ve formální společnosti.

Abychom však jen nechodili okolo horké kaše, představíme si také několik konkrétních modelů. Při výběru jsem rozlišoval jak mezi různými barvami a velikostmi, tak i napříč všemi cenovými kategoriemi.

Příklady oblekových hodinek

1. Festina Classic Bracelet 20426/3

Jako první zde máme elegantní a všestranné hodinky, které vám zároveň neudělají při nákupu vrásky na tváři. Jedná se o Model Festina Classic Bracelet 20426/3 a zaujme především velmi příznivou cenou 2 190 korun. Za tyto peníze dostanete hodinky se spolehlivým bateriovým strojkem, voděodolností do 5 atmosfér a minerální sklíčko.

Nejedná se sice o žádné luxusní parametry, avšak pro ty, kteří s oblekovými hodinkami začínají, jde o skvělou volbu. Svou práci odvedou dobře a vzhledem k příznivé pořizovací ceně nad nimi člověk nemusí dvakrát přemýšlet. Navíc se tyto hodinky dělají hned v několika dalších barevných provedeních, jako je zelená, modrá nebo s různými barvami ciferníku. Díky tomu dokonale doladíte jakýkoliv oblek.

2. Orient bambino RA-AC0022S Version 6

Žádný list elegantních oblekových hodinek by jistě nebyl kompletní bez zmínky ikonického modelu Orient Bambino. Na náš seznam se dostala reference RA-AC0022S, která je v pořadí již šestou verzí od tohoto japonského výrobce. S cenovkou pod osm tisíc korun (7 290 Kč) se jedná o skvělou volbu pro všechny příznivce hodinek s mechanickým strojkem, kteří nemají rozpočet v desítkách tisíc korun.

Oproti výše zmíněným Festinám mají tyto Orienty průměr pouzdra o něco menší, a sice 40 mm. Díky tomu padnou na ruku naprosté většině nositelů. Vzhledem ke svému univerzálnímu designu se dá určitě říci, že na zápěstí budou vyhovovat jak pánům, tak dámám, které nemají vyloženě drobné ruce.

Z dalších parametrů je určitě důležité zmínit minerální sklíčko a voděodolnost do tří atmosfér. Tím pádem hodinky určitě nejsou vhodné na sportovní a outdoorové aktivity, avšak většina lidí by s něčím takovým u tohoto kousku stejně pravděpodobně nepočítala.

3. Seiko Presage Cocktail Time

Další velmi populární řadou v segmentu dostupných oblekových mechanických hodinek je i kolekce Presage od Seika. Pro náš žebříček oblekových modelů jsem vybral modely Cocktail Time, které jsou známé především pro své skvěle zpracované a hravé ciferníky. Vybrat konkrétní referenci bylo v tomto případě poměrně náročné, protože většina modelů má úplně stejné parametry a liší se v zásadě jen barevným provedením.

Za vyzdvižení ale určitě stojí reference SRPD37J1 s tmavě zeleným číselníkem nebo model SRPK15J1, který na světle pro změnu odráží všechny možné odstíny modré. Oba tyto kousky mají rozměr pouzdra 40 milimetrů a uvnitř tiká spolehlivý automatický strojek 4R35 s rezervou chodu okolo 40 hodin a pořídíte je za 11 490 Kč (resp. 11 290,-). Za zmínku stojí i překlápěcí spona, která na lesklém koženém řemínku nevytvoří nevzhledné ohyby.

Větší část modelů z řady Cocktail Time se dělá na kovovém tahu, což může na první pohled odporovat pravidlu, že oblekové hodinky mají být na koženém pásku. V tomto případě to ale hodinkám na eleganci neubírá a ke vhodně zvolenému formálnějšímu oblečení padnou skvěle.

Seiko navíc dělá i několik variant s menším rozměrem pouzdra (jako např. reference SRPE43J1 s modrým číselníkem a 38,5 mm), takže na své si přijdou i ti, pro které by bylo 40 milimetrů u standardních modelů příliš.

4. Junghans Max Bill 59/2326.02

Každá skupina hodinek má své neodmyslitelné zástupce, které si většina z nás vybaví téměř okamžitě. Nejinak je tomu i u minimalistických hodinek, které bychom určitě v naší rubrice o oblekovkách neměli vynechat.

Jednou z řad, která právoplatně patří mezi ikony tohoto segmentu, je i kolekce Max Bill od německého výrobce Junghans. Její historie se datuje až do 60. let, kdy firma začala vyrábět první kousky ve spolupráci s architektem Maxem Billem.

Jako zástupce jsme tentokrát vybrali poněkud netradiční, avšak velmi zajímavý model Max Bill Mega Solar Bauhaus s referenčním číslem 59/2326.02. Po designové stránce se jedná o moderní iteraci klasického minimalistického pojetí hodinek s odkazem na školu umění Bauhaus, kterou studoval a reprezentoval právě již zmíněný švýcarský designér.

Co však spoustu lidí může překvapit, je rádiem řízený solární strojek J101.85, který pochází přímo z dílny Junghans. Díky němu je zajištěn naprosto přesný chod v kombinaci s mimořádně dlouhou výdrží baterie. Z hodinek se tak tím pádem stává v podstatě bezúdržbová záležitost.

Voděodolnost do 5 atmosfér a safírové sklíčko pak zajistí, že kromě formálních událostí, kde je tento model jako doma, je možné hodinky používat i na denní nošení. To vše za 33 390 Kč. Zastánci mechanických strojků pak jistě potěší, že kromě této varianty je k dispozici i model s automatickým pohonem.

5. PRIM BRUSEL 39 93-010-479-00-1

Ten, kdo se nebojí si za elegantní a ručně vyráběný kousek s in-house strojkem k obleku připlatit o něco více (zde až do výše 94 900 Kč), na tomto seznamu samozřejmě najde také náš tip. Pátým a posledním modelem v našem žebříčku jsou totiž hodinky Prim Brusel 39 93-010-479-00-1.

Českého výrobce časomír z Nového Města nad Metují asi není třeba představovat (kdyby ano, můžete si počíst zde a zde). Na tento konkrétní model je ale určitě dobré se zaměřit trochu blíže. Se svojí cenovkou, která se blíží sto tisícům Kč už se tyto hodinky posouvají do skupiny k tradičním švýcarským výrobcům, jako jsou například Tudor nebo Cartier.

Za své peníze však vedle očekávatelných specifikací, jako je safírové sklo a voděodolnost do pěti atmosfér, dostane zákazník také manufakturní strojek PRIM kalibr 93.00 s manuálním nátahem. To vše je doplněno o elegantně řešený ciferník volně inspirovaný tzv. Bruselským stylem, který začal v tehdejším Československu vznikat v 60. letech. Pro náročné zákazníky, kteří rádi podpoří českou výrobu, se i navzdory ambiciózní ceně jedná o zajímavého kandidáta.

Na co tedy koukat při výběru oblekovek?

Výše zmíněné příklady jsou vzhledem k celkovému počtu hodinek na dnešním trhu opravdu pouhou kapkou v moři. Všechny modely, které v tomto článku zazněly, však mají několik společných vlastností, které obecně můžeme najít i u ostatních oblekovek. Na závěr tohoto článku si tedy pojďme ještě jednou přehledně shrnout, na jaké parametry se při výběru tohoto typu hodinek zaměřit.

  • Jednoduchý a elegantní design

    I sofistikovanější hodinky mohou v kombinaci s oblekem vypadat dobře. Pokud však chcete vsadit na jistotu, pak je jednoduchý a přehledný ciferník bez přídavných funkcí ideální volbou.
  • Subtilnější rozměry

    K obleku je obecně praktické si brát hodinky, které nejsou na zápěstí nijak výrazně křiklavé, padnou dobře na ruku a zároveň mají nízkou výšku pouzdra, aby se dobře vešly pod rukáv košile.
  • Kožený řemínek

    Jak bylo ostatně zmíněno u hodinek Seiko Presage, tento parametr nemusí platit vždy. Hodinky s kovovým tahem, které dobře padnou k obleku, bychom určitě na trhu našli u více výrobců, avšak pravdou zůstává, že klasický kožený pásek je stále tou nejčastější volbou.

Stejně jako u ostatních typů hodinek, i v tomto případě platí, že nejdůležitější je, aby se hodinky svému majiteli líbily a aby dělaly radost. Pokud jste měli v plánu si do své kolekce pořídit nějaký elegantnější model na speciální události a nebo se vám jen líbí představa vlastnit oblekové hodinky na každodenní nošení, pak doufáme, že tento článek poslouží jako dobrý odrazový můstek.

K datu vydání článku se zároveň většina výše zmíněných modelů nachází i u nás na prodejně v pražských Holešovicích. Pokud byste si tedy nebyli jisti, určitě vás rádi uvidíme osobně. Hodinky vám ukážeme a poradíme s výběrem na míru vašim potřebám.

Přehled všech dílů článků o kategoriích hodinek

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *