Hodinky měsíce dubna 2024: Mrazivé Mido s univerzálním vzhledem a solární potápky Citizen

I když duben přirozeně svádí k nejrůznějším aprílovým vtípkům, v novém díle populární rubriky Hodinky měsíce si z vás rozhodně nikdo nevystřelí. Jak je tomu už zvykem, opět se zaměříme na vychytané funkce prezentovaných modelů, výhody použitých materiálů a dokonce nebude chybět ani pořádná dávka zajímavostí.

V dubnovém vydání se podíváme na kobylku sportovně elegantnímu modelu od švýcarského výrobce Mido Multifort M Freeze M038.430.11.041.00, který vyniká nejen svým uhrančivým vzhledem, ale také svými vlastnostmi. Druhé vybrané hodinky potěší především dámy. Jedná se totiž o dámský model solárních potápek Citizen Promaster Diver 36,5 mm EO2028-06L.

Tradičně do rubriky Hodinky měsíce vybírají dva z našich garantů hodinky, které si podle jejich mínění zaslouží chvilku na výslunní. Tentokrát si však představení obou modelů vzal na starost Jirka Bareš, který je specialistou ve svém oboru. Můžete se tedy spolehnout, že vám svým odborným okem do detailu představí všechny důležité vlastnosti, užitečné funkce, ale i odolnost uhrančivého modelu s mrazivým designem od značky Mido a dámských solárních potápek z dílny Citizen.

Obsah článku

Mido Multifort M Freeze M038.430.11.041.00

Swiss Made mechanika ve velikosti 42 mm s datem a dnem v týdnu. Taková klasická nuda mohlo by se říct po letmém přečtení parametrů, ale přátelé – zdání klame! Když se totiž na model Mido Multifort M Freeze M038.430.11.041.00 podíváte zblízka (a to jak vzhledově, tak na vlastnosti), hned poznáte, že se žádná nuda konat nebude.

Hodinky Mido Multifort M Freeze mě na první pohled doslova uchvátily svým ledově modrým číselníkem. Hodinek, které se snaží napodobit v dnešní době populární barvu Tiffany blue je spousta. V tomto případě tam možná lze tento barevný nádech taky trochu spatřit, ale ledová textura v podobě jemných svislých nepravidelných proužků dělá z této světlé modři osobitý výtvor.

Příjemné mrazení

Výtvor, ze kterého na pohled až mrazí, ale příjemně! A nenechte se zmást – tato barva číselníku určitě není vhodná jen na zimu, při potřebě letního ochlazení přijde také vhod! Zvláště na slunci vynikne nádherná hra odstínů ledové modři.

(Nad)průměrné statistiky

Na začátku jsem zmínil pár parametrů, ze kterých nikomu nejspíš čelist nespadne. To je průměr pouzdra 42 mm, což je asi nejběžnější velikost pouzdra u pánských hodinek. To s sebou ale nese velkou výhodu, protože tyto hodinky sednou drtivé většině mužských zájemců. Ostatně sám jsem majitelem zápěstí zcela průměrného obvodu 18 cm, takže mě sednou tyto hodinky naprosto skvěle.

Datumovka a den v týdnu, to má také spousta hodinek. Dlužno však dodat, že sám považuji především ukazatel data za velmi prospěšnou komplikaci. Navíc bych vyzdvihl bílé provedení pole datumovky a dne v týdnu, což z mého pohledu dobře ladí s bílými prvky v podobě indexů a ruček.

Za danou cenu dobrá a dlouhá muzika

Swiss Made mechanika s automatickým nátahem za cenu 24 600 Kč, to je také celkem běžná věc. Jenže rezerva chodu 80 hodin, to už zdaleka běžné není, protože obvyklá rezerva chodu mechanik je cca 40 hodin. Nutno doplnit, že Mido vždy používá verzi strojků s klasickým kovovým krokovým ústrojím (například u Tissotu se někdy používá verze s plastovými částmi krokového ústrojí). Tento strojek, označovaný jako Mido Caliber 80 (základem je ETA C07.621) lze navíc pozorovat průhledným dýnkem.

Škrábance na skle? Nepřipadá v úvahu!

Jestli jste dosud pochybovali, zda mají hodinky Mido Multifort M Freeze M038.430.11.041.00 také safírové sklíčko, tak nemáte důvod k obavám – safírové sklíčko ve výbavě tohoto modelu skutečně je. Škrábance tak nemají žádnou šanci. Samozřejmě pozor musíte dát snad jen při manipulaci s diamaty 🙂 

A co víc – na sklíčku je také oboustranná antireflexní vrstva, kterou Mido vybavuje velkou část svých modelů. Díky ní odečtete bez problému čas i na ostrém slunci. Chybí ještě něco k dokonalosti? Třeba možnost ponořit hodinky do vody a například si s nimi zaplavat? Ale kdeže – nechybí. Voděodolnost je totiž 100m, takže plavání není pro Mido Multifort M Freeze žádný problém!

Mido Multifort M Freeze M038.430.11.041.00 je z mého pohledu ukázka, jak z relativně obyčejného modelu udělat “jen” díky atraktivnímu číselníku živou a poutavou záležitost. Samozřejmě by to nefungovalo bez skvělých vlastností, ale tento problém u Mido M038.430.11.041.00 nenastává. Na závěr vyslovím jedno tajné přání, které máme společné minimálně s kolegou Fandou. A to je tento skvělý číselník na modelu Mido Multifort TV Big Date. Ale k tomu se zatím výrobce neodhodlal. I na tomto modelu je však tento číselník bezchybný 🙂

  • naprosto uhrančivý ledový číselník
  • výborný poměr cena/kvalita
  • rezerva chodu 80 hodin
  • safírové sklíčko
  • oboustranný antireflex
  • univerzální vzhled
  • díky průměru pouzdra 42 mm vhodné pro většinu pánských zápěstí
  • fakt nevím 🙂

Citizen Promaster Diver 36,5 mm EO2028-06L

Do naší pravidelné rubriky Hodinky měsíce jsem již napsal opravdu hodně příspěvků. Byly doby, kdy jsem modely do této rubriky vybíral prakticky jenom já, ale za celá ta léta, pokud mě paměť neklame, jsem nikdy nevybral dámský model. Dnes bude historie přepsána, protože hodinky Citizen Promaster Diver 36,5 mm EO2028-06L si to zaslouží!

Solární hodinky Citizen se v Hodinkách měsíce objevily již mnohokrát a věřím, že mnohokrát se ještě objeví. Do této rubriky vybíráme zajímavé modely se skvělými vlastnostmi a právě to solární hodinky Citizen obecně splňují.

Potápky v dámském

Také potápek jsme tu už měli a asi ještě budeme mít mnoho. Ale dámské potápky? Těch je obecně jako šafránu a solárně napájených ještě méně. Citizen ale pár takových modelů představil a dle mého názoru velmi povedených.

Sázka na Slunce

Hodinky Citizen Promaster Diver 36,5 mm EO2028-06L vychází z nesmírně populárních potápek Citizen Promaster Diver BN0150-10E. Výrobce tento model zmenšil a ponechal strojek Citizen E168. To s sebou přináší největší výhodu těchto hodinek a tou je solární pohon Eco-Drive. V praxi to znamená odpadnutí nutnosti výměny baterie, protože solárně dobíjený článek má životnost cca 10-15 let (pak lze vyměnit). Skvělá porce praktičnosti, co myslíte?

Co je malé, to je hezké

Zmenšení modelu Citizen BN0150-10E je právě to, co mě na hodinkách Citizen Promaster Diver 36,5 mm EO2028-06L na první pohled zaujalo. Menší verze je totiž mimořádně roztomilá a navíc umožňuje splnit sen ženám, které nechtějí designové kousky módních značek, ani společensky laděné modely, ale poctivé potápky nositelné velikosti.

Pokud by snad někomu chyběl nádech elegance, je tady verze Citizen Promaster Diver 36,5 mm EO2023-00A se zlatou PVD úpravou a růžovým řemínkem. Za mě velmi citlivé spojení světa potápěčských hodinek a jemných ženských prvků. Naopak trochu konzervativnější je tmavě modrá varianta Citizen Promaster Diver 36,5 mm EO2021-05L. K dispozici jsou pak ještě menší verze Citizen Promaster Diver Ladies, které naživo také vypadají skvěle a působí snad ještě roztomileji, než ve velikosti 36,5 mm.

Potápky se vším všudy

Stejně jako jejich předchůdce mají hodinky Citizen EO2028-06L plnohodnotnou výbavu potápěčských hodinek. To znamená voděodolnost 200m (takže bezproblémové použití při potápění), šroubovací korunku, nebo jednosměrně otočnou potápěčskou lunetu. Pohled na krásně modrý číselník a nápis “Divers” na něm prozrazuje, že můžeme počítat s potápěčskou certifikací ISO 6425. To mimojiné přináší deklarovanou odolnost vůči magnetickému poli, nebo testování na 125% hodnoty udávané voděodolnosti.

Pohodlnost nadevše

Hodinky Citizen BN0150-10E drží na ruce díky silikonovému řemínku, který působí mimořádně pohodlným dojmem. Hodinky díky němu také nejsou těžké – 60 gramů na ruce málokdo pocítí. Jestli mám uvést nějaké negativum, tak je to absence safírového sklíčka. Minerální sklíčko za cenu 6500 Kč však lze bez problému akceptovat. A to zvláště v kombinaci s výše uvedenými vlastnostmi. Zmenšené potápky Citizen Promaster Diver 36,5 mm a Citizen Promaster Diver Ladies jsou skvělou volbou nejen pro dámy, ale také třeba pro děti, kterým chcete dopřát hodinky tohoto stylu.

  • skvělé potápky, nositelné pro ženy, nebo i děti
  • solární pohon Eco-Drive, zajišťující bezproblémový a bezstarostný chod
  • voděodolnost 200m
  • šroubovací korunka
  • datumovka
  • snad jen minerální sklo, ale za danou cenu zcela v pořádku

Autor recenze: Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky Citizen, Mido, Ball, Frederique Constant, Alpina a Junghans. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *