Švýcarské hodinky Mido: Vynikající hodinařina inspirovaná ikonickou architekturou

Hodinky Mido nově v nabídce Helveti

Helveti má Švýcarsko prakticky v názvu, a proto je nám velkou ctí přivítat v našem portfoliu švýcarskou klasiku – značku Mido,  která dnes sídlí v hodinářství zaslíbeném městě Le Locle. Kromě skvělé a lety prověřené hodinařiny nás hodinky Mido zaujaly originálními designy spojenými s vybranými architektonickými skvosty. Se značkou, která už přes 100 let vyrábí úžasné společenské a sportovní hodinky pro dámy i pány, vás seznámíme v článku.

Mido měří čas už přes 100 let

11.11.1918 je pěkné datum na založení hodinářské značky, co myslíte? Ke stejnému závěru došel i uznávaný švýcarský hodinář Georges Schaeren, protože právě v tento den založil v Bielu značku Mido, která se dnes pyšní více než stoletou historií. Samotný název Mido pochází ze španělštiny, což znamená „já měřím“ – v tomto případě čas. A hodinky pana Schaerena měřily čas velmi dobře!

Legendární modelové řady

Užitečné vlastnosti navíc přinesla řada Multifort

Datometr Multifort, uvedený na trh v roce 1939, umožňoval zobrazení data pomocí další ručičky.

Ve dvacátých a třicátých letech minulého století se značka inspirovala světem motorů – vyráběla hodinky ve tvaru mřížky chladičů různých automobilů. V této době se začala také více soustředit na odolné hodinky. Což v praxi znamenalo uvedení řady Multifort, jejíž modely byly jedny z prvních, které v sobě kombinovaly vlastnosti, jako automatický strojek s ochranou proti nárazu, odolnost proti vodě a také magnetickému poli. 

Voděodolná řada Ocean Star

Původní model s barevným číselníkem určeným pro jednotlivé fáze dekomprese.

Další ikonická řada Ocean Star vznikla v roce 1959 a byla výjimečná použitím systému těsnění korunky Aquadura a monoblokového pouzdra, které eliminovalo problémy s těsněním dýnka. Tato řada dnes nabízí potápěčské modely, což je už z názvu jasně patrné.

Hodinky Mido mají i jiné technické vychytávky

  • Nejmenší dámské hodinky, vyrobené na montážní lince, pak značka představila roku 1967.
  • V osmdesátých letech získala značka slavného ambasadora v podobě švédského tenisového šampiona Björna Borga.
  • Roku 1996 spatřily světlo světa High-Tech modely Bodyguard a Worldtimer. První z nich, dámský Bodyguard, poskytoval integrovaný bezpečnostní alarm (přes 100 decibelů) připravený ke spuštění například při přepadení.
  • Zatímco Worldtimer umožňoval cestovatelům velmi snadné nastavení ukazatele druhého časového pásma

Poutavá minulost se přelévá v lákavou současnost

Koloseum – All Dial

Rok 2002 byl v životě značky Mido klíčovým milníkem. Tehdy byl uveden slogan slogan „Inspired by Architecture“ (Inspirováno Architekturou), který určuje směr značky dodnes. Při této příležitosti vznikla i řada All Dial, inspirovaná římským Koloseem.

Inspiraci architekturou MIDO upevňuje také v rámci partnerství s UIA (International Union of Architects – Mezinárodní unie archtektů), jejíž členskou základnou je přes 1,3 milionu architektů z celého světa. Tato spolupráce se datuje od roku 2014.

Sydney Harbour Bridge – Multifort

Každá další řada postupně získala svůj vzor v podobě uznávaného architektonického skvostu, který zformoval její design. Ikonická řada Multifort v sobě například nese inspiraci z estetiky mostu Sydney Harbour Bridge.

Europa Point Lighthouse – Ocean Star

Další legenda Ocean Star obsahuje prvky majáku Europa Point Lighthouse na Gibraltaru. S potápkovou řadou Ocean Star se můžete každoročně setkat na akci Red Bull Cliff Diving World Series. S touto extrémní soutěží ve skocích do vody z výšky 25 – 28 metrů spolupracuje Mido už od roku 2019. 

Eiffelova věž a Commander

Eiffelova věž v Paříži je pak předlohou řady Commander, vyráběné nepřetržitě od roku 1959. V ní najdeme zajímavost v podobě modelu Commander Big Date, vydané při příležitosti výročí 100 let od založení značky. Tak velké historické datum si zaslouží velkou datumovku na číselníku, podle které tento model poznáte.

Sídla umění v kolekcích Belluna a Rainflower

Kolekce Baroncelli byla původně vytvořena v duchu estetiky strunných nástrojů, dnes jsou její předlohou také sofistikované památky. S hudbou je spojena také řada Belluna, inspirovaná koncertní halou Royal Albert Hall v Londýně. Múzy zasáhly i do kolekce Rainflower, jež nezapře spojení se singapurským muzeem ArtScience Museum. 

A konečně část o hodinařině

Historie, poutavý design a vysoká úroveň zpracování. To všechno je na značce Mido skvělé, nicméně co by to všechno bylo platné bez precizní hodinářské stránky? Ani v tomto směru nepřipouští Mido žádné pochybnosti. Mido nabízí v současné době pouze mechanické strojky, přičemž k dispozici jsou ještě poslední quartzové modely, jejichž výroba však byla ukončena.

Mido | Commander Caliber 80
Strojek Powermatic 80 v hodinkách Mido Commander

Powermatic 80 s dvojnásobnou rezervou chodu

Vzhledem k tomu, že značka spadá do uskupení Swatch Group, tak používá strojky prověřeného švýcarského výrobce ETA. A to ne ledajaké – v drtivé většině se jedná o různé modifikace strojku Powermatic 80, a to výhradně s 25 kameny (některé značky používají i strojek Powermatic 80 s 23 kameny). To s sebou nese jednu velkou výhodu, a tou je rezerva chodu 80 hodin, tedy cca 2x tolik, než je tomu u většiny mechanických strojků.

Chronometry s COSC certifikací

Mnohé modely také disponují chronometrovou certifikací COSC – Mido je označuje jako Mido Caliber 80 COSC Silicon. To přináší kromě zaručené denní odchylky -4 až +6 s také křemíkový vlásek setrvačky, který má pozitivní vliv na přesnost a velkou odolnost vůči magnetickému poli.

Big Date nebo True GMT

  • Jiné verze mají například již zmíněný ukazatel velkého data (tzv. Big Date),
  • případně praktický ukazatel rezervy chodu,
  • nebo druhou časovou zónu ve formě True GMT. To znamená pokročilejší systém ovládání, kdy se s nastavením času pohybuje i GMT ručka a nastavení hlavní hodinové ručky pak probíhá skokově po jedné hodině, přičemž domácí čas na GMT ručce zůstává nezměněn. Za dané ceny je to opravdu pozoruhodná výbava!

Swiss Made hodinky za příznivé ceny

Ostatně poměr cena/kvalita je u značky Mido vynikající, zvláště pokud přihlédneme k tomu, že se jedná o hodinky ze země helvétského kříže nesoucí označení Swiss Made. Tomu nahrává i osazení výhradně safírovými sklíčky, mnohdy také s antireflexní úpravou.

Strojek Mido Caliber 60

Pro sportovně založené uživatele jsou připraveny také modely se stopkami, osazené strojky Mido Caliber 60. To znamená základ v podobě osvědčeného švýcarského strojku Valjoux 7750, ovšem s prodlouženou rezervou chodu 60 hodin.

Dámské hodinky Mido

Mido nezapomíná ani na dámy, ostatně hlavně začátky značky jsou s dámskými modely významně spojeny. V jeho nabídce je i v současnosti poměrně velké množství dámských modelů. I v nich se nachází spolehlivé mechanické strojky s dlouhou rezervou nátahu, ale co je pro dámy často důležitější – zaujmou nádhernými designy, ze kterých doslova čiší elegance. Mnohé z nich jsou také zdobeny diamanty a mají originálně zdobené číselníky.

V Helveti dáme za Mido ruku do ohně

Věřím, že po přečtení tohoto uvítacího článku vás Mido zaujalo stejně jako nás v Helveti. Ještě větší zážitek je ale vidět MIDO přímo naživo. A to je nyní možné v naší prodejně v pražských Holešovicích, kde jsme pro vás celou kolekci hodinek Mido přichystali. 

  • Hodinkám Mido bez váhání prodlužujeme záruku na 5 let.
  • Pokud hodinky koupené přes eshop nesplní vaše očekávání, máte možnost je během 90 dní vyměnit, nebo nenošené vrátit.
  • Jestliže vám jen nebude sedět délka tahu, rádi vám jej upravíme přímo v našich kamenných prodejnách. Kromě toho stačí rovnou do objednávky v e-shopu napsat obvod vašeho zápěstí a hodinky vám dorazí upravené přímo na míru.
  • prodejnách vás srdečně uvítáme i když si budete chtít hodinky Mido jen prohlédnout a třeba se o nich dozvědět další zajímavosti.

Kolekce hodinek Mido v galerii

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *