Novinka v Helveti: Kultovní značka Prim, symbol českého hodinářství

Ačkoli v nabídce Helveti najdete spíš zahraniční značky, vždycky si v našem portfoliu najdeme místo i na zajímavé počiny a specialitky ze zemí, které nejsou typickými hodinářskými velmocemi (například slovenský Biatec nebo litevský Vostok Europe, mezi jehož limitkami také najdete odkaz na české letce). Nicméně pro českou tradici máme samozřejmě obzvlášť slabost. Doposud jsme měli tu čest jen s českými kořeny u značky Bulova a legendární značkou Chronotechna – nyní obnovenou pod švýcarskou produkcí.

Ovšem na legendu českého hodinářství v podání značky Prim, která je už od dob Československa klasikou všech klasik, jsme doposud čekali. Kdo dříve neměl Primky, jakoby by nebyl. Proto je nám ctí, že jsme konečně stvrdili svou existenci v českých hodinářských vodách a že tradiční český Prim nově najdete i v Helveti. Jak se Prim vlastně ke své skvělé pověsti propracoval a jak ji naplňuje dnes?

Obsah článku

Ať už jste v hodinářské branži profík nebo úplný nováček, hodinky značky Prim pro vás pravděpodobně nejsou úplnou neznámou. Je jen málo lidí, kteří neznají právě tuto ikonickou značku české hodinářské scény. Nejenže jsou Primky nedílnou součástí české historie, ale dost možná se jednalo o vůbec první hodinky, které jste hrdě nosili na svém zápěstí.

To, že právě na hodinky Prim leckdo z nás s láskou vzpomíná, potvrzuje i jeden z našich dřívějších článků, který najdete právě tady. V něm jsme psali o tom, jaké byly naše první hodinky a Primky vedly na celé čáře. Zpátky ale k tomu, o čem dnešní článek bude – o představení značky, ale i o jejím příběhu a vůbec o tom, jak hodinky vyrábí dodnes.

Srdcovka československé mládeže, armády i vlády

Značka hodinek Prim je jednou z nejznámějších a nejstarších hodinářských značek v České republice. Její historie sahá až do roku 1949, konkrétně do města Nové Město nad Metují (zde se mimochodem hodinky vyrábějí dodnes).

Úkolem vybudovat nový závod a připravit sériovou výrobu náramkových hodinek byl pověřen na podzim uvedeného roku pan Adolf Martínek. Poté se rychle značka stala populární a vyhledávanou nejen v Československu, ale i ve světě. Autorem tzv. stojacího loga Prim, které se na náramkové hodinky používá od 70. let dodnes, je konstruktér Josef Žid. 

V průběhu své existence se značka Prim uvedla jako spolehlivý výrobce kvalitních hodinek za dostupnou cenu. Firma vyráběla jak pánské, tak dámské hodinky, které se vyznačovaly precizním zpracováním a trvanlivostí. Prim byl známý zejména pro své mechanické hodinky, které byly velmi oblíbené.

V průběhu 60. a 70. let se značka Prim stala symbolem československého hodinářství. Její hodinky totiž byly vyhledávané jak na domácím trhu, tak i v zahraničí. Značka Prim se kromě toho stala oficiálním dodavatelem hodinek pro československou armádu i vládu.

Až do 90. let produkoval novoměstský závod statisíce náramkových hodinek ročně. Po roce 1989 a po pádu komunistického režimu se situace změnila. S nástupem volného trhu a konkurence zahraničních značek se Prim potýkal s obtížemi. Výroba hodinek byla postupně omezována a nakonec v roce 1994 zcela zastavena.

Značka se však i po četných problémech dokázala ze samotného dna odrazit. I přes určité nesnáze se jí opětovně povedlo zazářit na hodinářském trhu, což bylo díky rozhodnutí o přeměně továrny na malosériovou výrobu manufakturního typu. V roce 2008 začala výroba nových mechanických in-house strojků. Firma Elton hodinářská se zařadila po bok významných hodinářských manufaktur, které si zakládají na ruční práci, preciznosti a individuálním přístupu k zákazníkovi.

A jak je to se jmény firem? Od roku 1969 se závod nesoucí jméno Elton osamostatnil. Současná akciová společnost Elton hodinářská, a.s. je jediným právním nástupcem původního národního podniku Elton a certifikovaným pokračovatelem české hodinářské tradice.

Přestože značka Prim již dnes není tak rozšířená jako dříve, stále má své místo v srdcích mnoha lidí. Připomíná totiž éru, kdy československé hodinky byly známé po celém světě. Hodinky Prim jsou také oblíbeným sběratelským objektem i památkou na bohatou historii dřívějšího hodinářství. Díky své nové produkci si však získala příznivce i v současné době.

Ikonické modely v historii značky Prim

V historii české hodinářské značky Prim byly některé hodinky zvláště významné a staly se ikonickými symboly značky. Některé z nich se odnes se vyrábějí, a to s ohledem na tradici:

  • Prim Sport: Kolekce hodinek byla vyvinuta v 50. a 60. letech a stala se oblíbenou mezi sportovci a outdoorovými nadšenci. Prim Sport se vyznačovaly robustním provedením, voděodolností a odolností vůči nárazům, čímž splňovaly nároky na spolehlivost v náročných podmínkách.
  • Prim Spartak: Model Prim Spartak byl představen v roce 1954 a rychle získal popularitu díky svému jedinečnému designu a spolehlivým funkcím. Hodinky Prim Spartak byly typické svým designem z 50. a 60. let. Měly klasický kulatý ciferník s jednoduchými indexy a ručičkami, které jsou snadno čitelné.

  • Prim Diver: Tato série hodinek byla navržena pro potápěče a získala si velkou popularitu. S vodotěsností až do hloubky 200 metrů a speciálním designem lunety pro snadné odměřování času potápění, se Prim Diver staly symbolem spolehlivosti a preciznosti v potápěčských kruzích.

  • Prim Orlík: První prototyp hodinek Prim Orlík byl podroben podnikovým zkouškám již v roce 1963 a vojenské zkoušky proběhly v roce 1964. Hodinky se setkaly s velkým úspěchem a jejich design se později stal ikonickým. Na recenzi současného modelu se můžete těšit v nejbližších dnech.

  • Prim Classic: Tyto hodinky představovaly elegantní a stylový design, který se stal ikonickým pro značku Prim. S jednoduchým a čistým vzhledem, byly oblíbené mezi lidmi, kteří upřednostňovali nadčasový styl.

Současný design Primek má z čeho vycházet

Současná filozofie značky hodinek Prim je založena na spojení tradičních hodinářských dovedností s moderním designem a inovacemi. Prim si úspěšně udržuje pověst spolehlivého výrobce hodinek, v nichž získáte vysokou kvalitu za dostupnou cenu.

V novodobé historii se zaměřuje převážně na výrobu mechanických hodinek s automatickým nátahem, které jsou vyráběné v novoměstské manufaktuře. Použití kvalitních materiálů a moderních technologií pak zajišťuje dlouhou životnost a přesnost hodinek Prim.

Design hodinek Prim je elegantní a vkusný, s důrazem na jednoduchost a čisté linie. Značka se snaží vytvářet hodinky, které jsou nadčasové a univerzální, aby oslovily široké spektrum zákazníků. Kromě toho se Prim zaměřuje i na modifikace stylů a velikostí hodinek a v jeho nabídce tak najdete modely odkazující na nejrůznější symboly a osobnosti české kultury.

Dalším důležitým prvkem filozofie značky Prim je dostupnost – Prim si klade za cíl vytvářet hodinky, které jsou dostupné pro širokou veřejnost, aniž by to bylo na úkor kvality či designu. Tím se snaží otevřít dveře do světa hodinek i těm, kteří by si jinak nemohli dovolit dražší značky. Důkazem, že je takový přístup udržitelný, je i oblíbená zahraniční značka Orient.

Současná myšlenka hodinek Prim je založena na tradici, kvalitě, designu a dostupnosti. Značka si stále udržuje svou reputaci spolehlivého výrobce a produkuje hodinky, které splňují očekávání a potřeby zákazníků.

Od ladičkového Eltonu podnes

Úplně prvním vykročením českých vývojářů směrem k postupné elektronizaci hodinářské produkce byl vlastní vývoj takzvaného ladičkového strojku (více o tomto pohonu jsme psali zde). V roce 1965 bylo vyrobeno deset prototypů ladičkových hodinek pojmenovaných Elton. Název je zkratkou slov ELektrický TÓN a odkazuje právě na ladičkové hodinky, které vydávaly charakteristický bzučivý zvuk. V roce 1969 při osamostatnění závodu byl název použit i pro nově vzniklý národní podnik.

Strojek hodinek Elton měl průměr 28 mm a frekvenci oscilátoru 360 Hz – tehdy šlo o nebývale přesné strojky. Významným faktem bylo především zvládnutí technologie výroby těchto hodinek. To se povedlo pouze několika málo firmám na světě a ve stejné době pouze Bulova hodinky s ladičkovým strojkem zavedla do sériové výroby. 

Prim aktuálně využívá strojky se 3 typy pohonů:

  • Automatický: Tento typ strojku je vybaven automatickým natahováním pomocí pohybu zápěstí nositele. Pohyb ruky otáčí rotor, který natahuje pružinu v hodinkách. Automatický strojek je velmi populární pro svou pohodlnost a praktičnost, protože nevyžaduje manuální natahování.
  • Manuální: Ruční nátah je tradiční typ strojku, který vyžaduje manuální natahování pružiny pomocí korunky na boku hodinek. Tento typ strojku je často hledán sběrateli hodinek a milovníky tradičních hodinek. V podstatě jde o automaty bez rotoru.
  • Quartz: Prim také využívá quartzové strojky, které fungují na základě elektronického oscilátoru poháněného baterií. Quartzové strojky jsou přesné a vyžadují minimální údržbu, což je činí oblíbenými pro každodenní nošení. Jedinou starostí je občasná výměna baterie.

I po stránce designu si vás získají na první pohled

Současná produkce hodinek z dílny značky Prim je veskrze rozdělená do dvou linií:

  • Zatímco jedna představuje mechanické hodinky, které svým designem navazují na mnohaletou tradici (jedná se třeba o řady jako je Spartak, Pavouk, Linea, Elegant nebo Diplomat inspirované padesátými a šedesátými lety),
  • ta druhá se nese ve znamení moderního designu, který utváří přední čeští designéři spolu se zkušenými hodináři. Ty jsou svým vzhledem reakcí na novodobé požadavky a z hlediska stylu splňují vše, co si každý nadšenec do hodinek může přát.

Prim Manufacture 1946

Mechanické hodinky s in-house strojky Prim nese nejvyšší modelová řada. Hodinky nesou označení logem PRIM Manufacture 1949 a piktogramem Novoměstských oblouků. In-house mechanickými strojky jsou osazeny převážně ikonické modely a také hodinky z výjimečných limitovaných edic.

Prim Automatic

Modelová řada mechanických hodinek s označením PRIM Automatic je určena pro zákazníky, kteří chtějí nosit české mechanické hodinky Prim, zároveň však netrvají na in-house strojku. Ostatní komponenty hodinek včetně pouzdra, korunky nebo číselníku jsou vyrobeny v novoměstské manufaktuře českými hodináři.

Prim Quartz

Quartzové, tedy bateriové hodinky, tvoří nejdostupnější modelové řady. Hodinky jsou osazeny švýcarským quartzovým strojkem. Ostatní komponenty jsou vyrobeny v novoměstské manufaktuře. Bateriové hodinky nesou jednoduché označení PRIM, které nejlépe koresponduje s minimalistickým designem modelů z této řady.

Prohlédněte si hodinky Prim naživo

Hodinky značky Prim jsou tak lákavé, že je prostě musíte vidět. Chcete si je prohlédnout, vyzkoušet nebo se o nich dozvědět něco víc? Přijďte se na ně podívat do prodejny v pražských Holešovicích

  • Na hodinky Prim poskytujeme prodlouženou záruku na 5 let.
  • Pokud hodinky koupené přes e-shop nesplní vaše očekávání, máte možnost je během 90 dní vyměnit či vrátit. V obou případech je však podmínkou, aby hodinky nebyly nošené.
  • Délku kovového náramku vám rádi upravíme přímo v prodejně, nebo před odesláním při online nákupu, kdy stačí do objednávky napsat obvod vašeho zápěstí a hodinky vám dorazí upravené na míru.
  • V prodejně vás srdečně uvítáme i když si budete chtít hodinky Prim jen prohlédnout a třeba se o nich dozvědět další zajímavosti.
Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

4 komentáře u “Novinka v Helveti: Kultovní značka Prim, symbol českého hodinářství

  1. Tak to je BOMBA !!! Moje první hodinky „PRIM“ jsem dostal k maturitě (1968) a stály 360 Kčs. Mněl bych velký zájem o nějaký katalog.(Nebo nebo nějaké propagační materiály. Ozve se někdo. Tonda

  2. Mám hodinky Prim od 70tých let/CELÉ MODRÉ,V PLASTU/ale už od nich nemám řemínek,a proto je mám odložené jako „BRILIANT“jsou mechanicky natahované a pravidelně je nenatahuji.Jednou za čas je natáhnu a jdou skvěle.Značce PRIM STÁLE VĚŘÍM JAKO VYSOCE KVALITNÍHO VÝROBCE.Koupil jsem si asi před 4 roky se stříbrným ciferníkem a jsou také velice krásné a schvávám si je.Přeji všem ve značce PRIM hodně výrobních a prodejních ůspěchů a všem hodně zdraví.Nedám na značku PRIM dopustit
    s pozdravem a přáním hezkého dne Halama Kolín

    • Dobrý den, pane Halamo,
      moc nás těší váš vztah k české značce Prim. Máme to velmi podobně a přejeme ji, aby se ji dále dařilo!
      Vám přeji vše dobré, Jiří Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *