Quartzové, nebo mechanické hodinky – které budou vyhovovat vám?

Výhody a nevýhody dvou konkurenčních pohonů hodinek jsou z velké části subjektivní záležitostí.

Quartz, či mechanika? To je otázka, která trápí lidstvo od počátku věků. No dobře, přesněji řečeno spíše až od doby, kdy se masově rozšířily quartzové strojky napájené elektrickou energií. To se stalo v 70. letech. V té době měla většina uživatelů jasno – quartzové strojky jsou přeci moderní, levnější a mnohem přesnější!

Díky tomu vypukla v hodinářském světě tzv. “Quartzová krize”. Ta pro pro tradiční mechanické strojky (a výrobce hodinek s nimi) znamenala velké problémy. Naštěstí tato doba již pominula, protože spousta hodinkových nadšenců usoudila, že starý dobrý mechanický hodinkový strojek má také něco do sebe. Jenže s tím je zpět i ona prvotní otázka. K jejímu rozlousknutí najdete indicie v článku.

Obsah článku

Jak se k výběru strojku postavit?

Naprostým základem pro rozhodnutí mezi quartzem a automatem je pochopení základních vlastností a principů u obou technologií. K tomu jejich následné porovnání s vlastními požadavky a představami. Je zkrátka třeba určit, co od hodinek požadujete a následně vědět, co dané hodinky nabízí. Jedině tak je zaručena vaše maximální spokojenost a o to nám v Helveti jde především. 

Hodinky s mechanickým strojkem

Začněme tedy tím tradičním, to znamená hodinkami s mechanickým strojkem. Hned na úvod bych chtěl vysvětlit častý omyl, tedy že hodinky, označované jako mechanické, mají pouze manuální nátah korunkou.

Mechanické u hodinek totiž znamená, že jsou ve strojku použity jen mechanické díly (žádná elektronika) a následně jsou dvě možnosti, jakým způsobem dochází k nátahu hnacího pera, které udržuje hodinky v chodu.

  1. První možnost je čistě manuální nátah korunkou. Zde je nutné hodinky pravidelně natahovat. Tento způsob je dnes už výrazně méně používaný a najdeme jej paradoxně spíše u hodinářsky vyspělejších a dražších modelů, jako například Junghans Meister Handaufzug Terrassenbau 027/3000.02, nebo MeisterSinger N°02 AM6608N.

    Někdy se jedná o skutečně zajímavé strojky s velkou rezervou nátahu, jako je tomu u modelu MeisterSinger Circularis Power Reserve CCP317G, kde rezerva chodu dosahuje úctyhodných 10 dní. 
  2. V dnešní době má však drtivá většina mechanických strojků automatický nátah. Ten zajišťuje rotor automatického nátahu. Proto se velmi často označují mechanické hodinky rovnou jako automaty, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že se jedná o nejčastější řešení. Automatický nátah je pak u vyspělejších strojků doplněn i možností nátahu korunkou. Některé základnější kousky si však vystačí pouze s automatickým nátahem pomocí rotoru.

Jak funguje automatický nátah?

Rotor automatického nátahu se vlivem pohybu uživatele otáčí a tento pohyb je převeden v natahování hnacího pera. Pokud tedy hodinky pravidelně nosíte, dochází k jejich neustálému dotahování a není nutno řešit jejich nátah.

Nejtypičtější představitelé strojku s automatickým nátahem jsou dle mého názoru švýcarská ETA 2824 (a její ekvivalent Sellita SW200), kterou najdete například v univerzálních hodinkách Ball Engineer III Pioneer COSC NM2026C-S15CJ-BE. Dále pak strojek Seiko řady 4R, který tiká mimo jiné v legendárním modelu Seiko SRPE99K1 – Special Edition PADI.

Výhody mechanických hodinek

A jaké jsou tedy vlastně výhody a nevýhody mechanických hodinek?

  • Velkou výhodou mechanických strojků je jejich dlouhá životnost. To znamená, že při správné údržbě (obvyklý doporučený servisní interval je cca 5 let) mohou fungovat bez problému i za sto let. Proto je tento typ pohonu vhodný například jako dárek k výročí, nebo k významné životní události. Takové okamžiky si dle mého soudu zaslouží něco trvalého, což právě představují hodinky s mechanickým strojkem.
  • Stejně tak je možné je předávat z generace na generaci, což může vytvořit příjemnou rodinnou tradici. Jelikož v mechanických hodinkách není žádná baterie, je výhodou právě to, že není nutno ji měnit.
  • No a v neposlední řadě musím zmínit skvělý pocit, který vyvolává nošení tak precizní jemné mechaniky, jakou je hodinkový strojek 🙂 Mnoho hodinkových fanoušků, mezi něž se řadím i já, pak oceňuje plynulý chod sekundové ručky, který je radostí pozorovat.
  • Mechanické hodinky jsou také často vybaveny průhledem v dýnku, který umožňuje sledovat činnost strojku. Ten je navíc u modelů vyšší úrovně nádherně zdobený, jako například u švýcarských hodinek Epos Oeuvre D’Art 3435.313.20.25.25, kde jej díky skeletonizaci můžete vidět i z přední strany.

Co by někdo mohl považovat za nevýhody?

Mechanické strojky mají však i určité slabiny, takže je dobré zvážit, zda vám budou vadit či nikoli. Co ale někdo nemůže vystát, si může jiný cenit.

  • První je omezená rezerva chodu, která je nejčastěji kolem 40 hodin. Pokud tedy hodinky odložíte a nebudou při tom v pohybu (v případě automatů), nebo je nenatáhnete (v případě manuálů), zhruba do dvou dnů se hodinky zastaví a následně je nutné je znovu nařídit. Pro automaty existuje řešení v podobě nejrůznějších natahovačů.
  • Stejně tak je potřeba počítat s odchylkou řádově v sekundách za den (nejčastěji cca 10 – 15 sekund za den), takže za týden už se dostanete na odchylku zhruba jedné minuty. Jestli se budou hodinky tímto tempem předcházet, nebo naopak zpožďovat, je pak překvapením kus od kusu, protože každý mechanický strojek je tak trochu svéráz a vykazuje jiné hodnoty.

Některé strojky se pak pyšní certifikací chronometru, což znamená zaručenou odchylku. V případě švýcarské certifikace COSC je to -4 až +5 sekund za den. Příkladem takového chronometru je například in-house strojek v hodinkách Ball Trainmaster Manufacture 80 Hours COSC NM3280D-S1CJ-BK. Ostatně u značky Ball je certifikace COSC velmi častou záležitostí.

  • Ještě musím dodat, že odchylka mechanických hodinek se mění v závislosti na natažení pera. Hodinky jsou obvykle nejpřesnější při plném nátahu. Zpožďování / předcházení závisí také na tom, zda jsou hodinky v pohybu, nebo jestli leží. A pokud leží, tak navíc závisí na tom, v jaké poloze🙂 Ano, je to trošku alchymie, ale na druhou stranu má právě takto svéhlavý mechanismus něco do sebe, nemyslíte?
  • Mechanické hodinky bychom také neměli volit v případě, že se předpokládá jejich drsnější použití. Tyto strojky jsou totiž náchylnější na nárazy a otřesy, protože se jedná o jemnou mechaniku. Zvláště ohrožené části strojku jsou setrvačka (jejíž kmitání udává “rytmus” hodinek) a rotor automatického nátahu.

    Musím však opět vyzdvihnout značku Ball, která je známá různými patenty ochrany proti nárazům u svých výhradně mechanických hodinek. Vyšší odolnost vykazuje také švýcarská Certina a to díky svému konceptu DS (Double Security).

Quartz – dostupná přesnost, která jednoduše běží 

Zcela jiný princip, než strojky mechanické, mají strojky quartzové. Jsou poháněné ve většině případů klasickou baterií (k výjimkám se ještě dostaneme). Slovo “quartz” odkazuje na křemenný oscilátor, který kmitá mnohem rychleji, než setrvačka v mechanických hodinkách, což má za následek i násobně větší přesnost. Zatímco u mechaniky jsme se bavili o odchylce v sekundách za den, u quartzových strojků se můžeme spolehnout na odchylku řádově v sekundách za měsíc.

Další výhodou quartzu je, že se bateriové hodinky při odložení bez pohybu či natahování nezastaví. Při opětovném nasazení na ruku běží se stejnou přesností, jako v době používání. Klasické bateriové hodinky jsou také zpravidla levnější, než hodinky mechanické. 

Ani bateriový pohon není bez chybičky

Quartz ale nemá pouze výhody, jak by se mohlo zdát – má také několik slabin.

  • Například rozhodně nelze počítat s dlouhověkostí, jakou nabízí mechanika. Nejlevnější strojky mají životnost cca 6-10 let a jakmile se na nich vyskytne nějaká vada, je zpravidla nutná jejich výměna. Jejich oprava je totiž ekonomicky nevýhodná, vzhledem k jejich ceně. Proto se dle mého názoru tento typ pohonu nehodí například jako dárek, který má přetrvat na věky, nebo dokonce po generace.
  • Pro někoho může být slabinou i trhavý pohyb sekundové ručky, která místo krásně plynulého pohybu skáče po jedné sekundě. Zvláště švýcarské strojky pak mají velmi často tu vlastnost, že sekundová ručka neskáče přesně na indexy.

  • Oproti tomu strojky japonské většinou skáčou přímo na daný index. Jsou však quartzové výjimky, kde má sekundová ručka pohyb plynulý – například Bulova Precisionist Classic 96B257, kde lze navíc díky vyšší frekvenci počítat s vysokou přesností (kolem 10 sekund za rok). Existují také quartzové strojky, u nichž odpadá velká nevýhoda v podobě nutnosti výměny baterie. Nic totiž “nepotěší” víc, než když se u hodinek, na které se potřebujete spolehnout, najednou zastaví jejich chod jen proto, že je baterie vybitá.

    Zde jsou dokonalou pojistkou strojky, napájené akumulátorem, který je dobíjený světlem. V tomto ohledu je nejsilnější japonský hodinářský gigant Citizen, jehož solární pohon Eco-Drive zajišťuje bezproblémový chod po dobu cca 10-15 let. Setkali jsme se už ale se zákazníky, kterým jejich hodinky Citizen Eco-Drive fungují na první akumulátor i po 20 letech. Akumulátor lze po jeho dosloužení i vyměnit a tato výměna vyjde v současné době na cca 1000 Kč. Což je podle mě v horizontu kolem 15 let zanedbatelná investice.

Quartzové kousky, které dohánějí výhody mechanických

Jakmile vyberete skutečně kvalitní quartzový strojek napájený světlem, lze logicky počítat s vyšší životností klidně kolem 20 let i více. V tu chvíli bych se nebál použít takové hodinky jako krásný dárek s trvalou hodnotou. A co takhle k tomu přidat řízení rádiem, materiál pouzdra a náramku Super Titanium, safírové sklíčko a voděodolnost 100m, jako u žhavé novinky Citizen Worldtime Radio Controlled Super Titanium AT8234-85E? To už rozhodně není jen tak obyčejný laciný quartz, který doslouží za pár let!

Stejně tak vysokofrekvenční quartz v modelu Bulova 96B251 Special Edition Lunar Pilot Chronograph Watch, tedy v hodinkách s doslova kosmickou historií. Takový dárek bych si rozhodně nechal líbit 😉

Sám jako fanoušek mechanických hodinek dokážu ocenit skutečně zajímavé quartzové strojky a ve své sbírce jich několik mám. Například GPS řízené Citizen Satellite Wave CC3075-80E, nebo již zmíněné hodinky značky Bulova. A co teprve Bulova Accutron Spaceview 2020 2ES6A001? Jistě už chápete, že rozhodně není quartz jako quartz a tuto technologii není radno zatracovat i v případě, že jste spíše příznivci excelentní jemné mechaniky⚙️

Ať už vyberete jakékoliv, hlavně s radostí🕑

Ať už usoudíte, že je pro Vás vhodnější strojek mechanický, nebo quartzový, ať už s manuálním či automatickým nátahem, na baterii, nebo poháněný světlem, jedno je vždy nejdůležitější. Hodinky vám musí především přinášet radost. A to jsou schopné splnit hodinky různých vlastností, nebo v jakékoliv cenové hladině. A my vám s tím u nás v Helveti vždy rádi pomůžeme👍🏻 Přijďte se poradit do prodejny, kde vám velké množství modelů předvedeme naživo, nebo si o radu napište na info@helveti.cz.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *