Hodinářská akademie: Jak zkrátit kovový náramek (tah) u hodinek

Zkrácení tahu v domácích podmínkách lze zvládnout s dostupnými nástroji.

Kovový náramek, označovaný v hodinářských kruzích též jako tah, je velice populární způsob, jak udržet hodinky na ruce. Já sám tento způsob jednoznačně preferuji, i když v žádném případě nezavrhuji další možnosti. Tahy ale vyžadují prvotní nastavení délky, aby správně seděly. Často se pak stává, že délku náramku přeci jen potřebujete změnit. Zbytek tahu máte doma a uvidíte, že ani vhodné nástroje není těžké pořídit. Takže zkrácení, nebo prodloužení tahu svépomocí můžete klidně zkusit sami. Teď už se vám bude hodit jen pár rad, jak na to.

Obsah článku

Proč si vybrat kovový náramek?

Na mojí ruce se postupně střídají všechny možné typy řemínků, tahů i hodinek (samostatný návod na nalezení správné velikosti pouzdra hodinek si můžete přečíst ve starším článku). Dnes si vezmu na mušku kovové náramky, které mám nejraději, hlavně protože jde o velice praktickou věc – tohle řešení má nejdelší životnost a snadno se udržuje. Lze je například jednoduše umýt vodou – a hned vypadají skoro jako nové. Krom toho spoustě hodinek i vzhledově náramně sluší🙂.

Je tu snad jen jedna jediná komplikace, kolem které se dnešní článek točí. Kovový náramek (většinou) jen tak nenasadíte a nezapnete tak, aby vám hodinky dokonale seděly. U kovových náramků je nutná relativně složitější korekce. Většinou jde o odebrání, nebo přidání článků náramku, případně o posunutí spony.

U nás v Helveti upravujeme délku kovového náramku zdarma, a to dokonce i na dálku při objednávce hodinek přes e-shop. Stačí v objednávce vyplnit obvod vašeho zápěstí a my náramek před odesláním upravíme na míru a zbylé články zašleme pro případ další změny.

https://www.helveti.cz/casto-kladene-dotazy

Někdy si ale každý, kdo rád nosí hodinky na tahu, chce náramek upravit sám. No a pokud s tím nemáte zkušenosti a hodilo by se vám pár rad a tipů, pak je tu právě pro vás tento článek.

Čeho se držet za všech okolností

  • Základní pravidlo je odebírat články symetricky z obou stran náramku. Vždy doporučuji začít článkem zespoda hodinek (tj. na té straně, na které je na číselníku pozice šesté hodiny). Pokud se odebírá lichý počet dílků, tak spona většinou sedí lépe, pokud je jich více odebráno právě zespoda.
  • Směr vytlačování závlačky nebo spojovacího dílu, který je nezbytné dodržet, je obvykle na vnitřní straně tahu vyznačen šipkami (ukázku najdete na následující fotce).
  • Materiály: kovových tahů je mnoho druhů a použity mohou být různé kovy. Nejčastější je ocel, následuje jí titan, ale k vidění jsou také například náramky z bronzu. Dílkový tah může být dokonce i keramický. U měkčích, či křehčích materiálů tedy dávejte pozor na větší riziko poškrábání nebo jiného poškození a vemte si na pomoc jemný hadřík, nebo na náramku pracujte na okraji stolu s pouzdrem mimo pracovní plochu.
  • Důležitý je také způsob, jakým jsou dílky spojeny. Tento návod není pojat jako profesionální instruktáž, ale je spíše návodem pro řekněme „domácí kutily“, a proto si v něm vystačíme s jednoduchými nástroji, které nabízíme na našem eshopu (viz seznam níže 👇🏻), případně s tím, co máte obvykle v domácnosti po ruce. S těmito nástroji lze ve většině případů i v domácích podmínkách upravit délku náramku a zajistit si tak maximální pohodlí při nošení hodinek.
  • Specializované nástroje:
    Zkracovač tahů, modrý (ekvivalentem je Zkracovač tahů, černý)
    Vystěžejkovač Helveti.cz (případně kratší Vystěžejkovač, stříbrný). 

Jste-li vybaveni, můžeme se podívat na práci s nejčastějšími druhy spojení článků.

1. Nejčastější spojení tahu – klasická závlačka 

Články náramku jsou nejčastěji spojeny závlačkou (osičkou), kterou je nutno při úpravě délky náramku vytlačit, nebo vyrazit. Právě na to je v domácích podmínkách nejsnazší použít zkracovač tahů

Většinou je zespoda náramku označen šipkou směr, ve kterém je nutno závlačku vytlačit. Pokud směr označen není, vytlačujte závlačku proti straně, kde je závlačka opticky rozdělena (podobně, jako třeba hlava šroubu).

Tah je dobré po dobu vytlačování závlačky ze shora přidržovat, protože mívá tendenci vychylovat se směrem nahoru. To by mohlo způsobit zkřivení nástroje, nebo poškrábání náramku (nebo oboje).

Největší problém, který se může vyskytnout, je to, že po vysunutí na maximální rozsah nástroje pro zkrácení závlačka dál drží pevně uvnitř článku. V takovém případě si můžete pomoci například slabou jehlou, kterou zkusíte závlačku vytlačit dál, nebo ji můžete zkusit naopak vytáhnout – většinou stačí rukou.

V případě, že na vytažení osičky musíte použít hrubší sílu, třeba s pomocí kleští, dejte velký pozor na riziko ohnutí, nebo zkřivení osičky. V takovém případě ji už nebude možné znovu použít (a celou akci dořešit u hodináře, který vám ji vymění). Je tedy nutné postupovat s maximální opatrností. Většinou však stačí závlačku vytlačit a poté jednoduše vytáhnout.

Po odebrání článku je nutno zasunout závlačku zase zpět. Pomoci si lze například dřívkem (relativně měkkým materiálem, který tah nepoškrábe), nebo v poslední fázi zasunutí opět zkracovačem tahů. Tím lze závlačku zatlačit po okraj článku, nebo malinký kousek za něj (je nutno pozorně nasměrovat i zkracovač proti závlačce, aby nedošlo k poškrábání náramku).

2. Další typ spojení tahu: osička s válečkem

Z pohledu opatrnosti při práci je postup stejný, jako v prvním případě.

Tyto osičky lze většinou vytlačit snadno, často je však nutné osičku ještě vysunout dál, například dlouhým špendlíkem, nebo vytáhnout kleštěmi.
Největším úkolem v případě tohoto druhu uchycení s válečkem je neztratit při demontáži váleček. Bez něj nebude osička v dílku držet.

Válečků je několik druhů, ty nejzákladnější jsou buď z kraje článku, nebo uprostřed článku. Za zmínku stojí také ještě speciálnější řešení, použité například u některých potápek Seiko. Z pohledu rozpojení dílků jde ale jen o to, v jaké části na vás váleček čeká.

Zatlačení zpět probíhá podobně, jako v předchozím případě. Opět je možné osičku zatlačit, nebo si pomoci dřívkem / malým kladívkem / zkracovačem (velmi opatrně).
Na finální fázi zatlačení je opět nejefektivnější zkracovač tahů. Pokud budete osičku zatlačovat o pracovní plochu, dejte pozor, aby pouzdro hodinek viselo volně a tah tím pádem byl v rovině s pracovní plochou. Jinak by mohlo dojít k ohnutí osičky.

 3. Plechový tah s velkou závlačkou ve tvaru písmene L

Sponu rozpojíte vyvléknutím osičky.

Tento typ spojení může být v domácích podmínkách trochu oříšek. Na tento druh spojení článků je dobré vlastnit speciální kleště, které ovšem běžný smrtelník doma k ničemu jinému nevyužije.

I tak se ale můžete pokusit vystrčit závlačku například menším šroubováčkem (opět ve směru šipky na spodní straně tahu). Pokud se vám podaří závlačku povystrčit, je napůl vyhráno, protože pak už ji lze většinou vytáhnout v lepším případě rukou, v horším případě třeba kombinačkami.

Zatlačení zpět pak lze zkusit například o stůl, případně lze využít malé kladívko (nejlépe opět přes hadřík, aby nedošlo k poškrábání tahu). Je nutné dbát na to, aby se tah při zatlačování či zaklepávání nezkroutil.

4. Šroubované dílky tahu

Některé náramky mají dílky sešroubované, což je většinou na zkrácení velmi jednoduché. Je ovšem nutné mít malý šroubováček a někdy i dva. Někdy je totiž potřeba držet hlavici šroubku i z druhé strany, než ze které šroubujete.

Lze se setkat také se situací, kdy je velmi obtížné trefit oba vyšroubované díly zpátky do sebe (například u některých modelů značky Fortis). Šroubované dílky jsou ale většinou na úpravu délky jedny z nejsnadnějších.

5. Posuvná spona na pleteném tahu

Zpravidla velmi jednoduché řešení (nejčastěji u pletených mesh náramků), kdy stačí vycvaknout sponu – vždy směrem od hodinek, posunout sponu a zase ji zacvaknout. Výhodou tohoto způsobu nastavení je možnost nastavit délku tahu skutečně detailně. Problémem může být někdy opětovné zacvaknutí spony. V takovém případě je dobré na ni položit třeba hadřík a zatlačit naplocho proti stolu. 

Ať se dílo podaří!

Tak vidíte, není to tak těžké😉

Pokud se do zkrácení náramku svépomocí pustíte, vždy je nutné počítat s možným poškrábáním, nebo poškozením hodinek, tahu nebo nářadí, zvlášť pokud se zkracováním nemáte žádné zkušenosti. Pevně doufám, že vám tento návod pomůže podobným patáliím předejít. Samozřejmě platí, že záleží i na vaší manuální zručnosti – pro někoho je to hned napoprvé hračka, zatímco pro jiného bude domácí zkrácení tahu oříšek. 

Můžou se objevit ještě další nástrahy?

Někdy je vám i sebevětší zručnost k ničemu, protože tah se nepodvolí, případně zkrácení zabere hodně času, a u jemných součástek ztratíte i trochu nervů. To zvláště pokud se jedná o nějaké atypické řešení. Například Junghans Meister Mega 058/4803.44 má poměrně specifický způsob řešení spojení článků.

Může se tedy stát, že bez speciálního nářadí, nebo u konkrétních kusů si doma prostě neporadíte. Na rovinu – stává se to občas i nám v Helveti, kde nějaké to vybavení i zkušenosti máme😎. Potom nezbývá, než vyhledat profi hodináře, který disponuje ještě většími zkušenostmi a ještě lepším vybavením💪🏻.

Přeji vám, ať se u zkracování tahu příjemně zabavíte a ať se vám vaše oblíbené hodinky na vlastnoručně vyladěném tahu dobře nosí. Moc nás potěší, když nám do komentářů napíšete, zda se vám zkrácení podle našeho návodu povelo🏆!

Co se může hodit:

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

6 komentářů u “Hodinářská akademie: Jak zkrátit kovový náramek (tah) u hodinek

  1. Dobrý den,
    prosím o radu.Mám Mido Ocean Star 600 a potřebuji zkrátit tah/na jedné straně klasika-a šípka,na druhé šroubek/,čím začít/odšoubovat a pak vytlačit ve směru šipky/.
    Díky za radu.
    Tonda

      • Dobrý den,
        díky moc za info.
        Zdravím fanoušky Mida/jsou nejleší-vlastním 3ks a pak hned Ball-s p.Barešem jsme zajedno./
        Tonda

  2. Dobrý den, mám dotaz.
    Mám hodinky bentime s posuvnou sponou na pleteném tahu a potřebovala bych ho úplně zkrátit, i když je spona na úplně posledním vyraženém místě, hodinky prostě nesedí. Tak mě napadlo jestli to jde třeba nějak u hodináře ucvaknout. Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den, Iveto,
      pokud máte na pleteném náramku sponu až na poslední vylisovaném místě (tzn. nejkratší možný obvod) a přesto jsou vám hodinky velké, tak bohužel není v našich silách udělat u náramku další pozici pro sponu. Jedinou možnost vidím v kontaktování výrobce (přes vašeho prodejce), zda vyrábí náramek kratšího rozměru nebo jestli nejsou schopni vám jej upravit.
      Máte-li na mysli ucvaknutí přebytečné části náramku, tak si nejsem jist zda vám to při nošení jakkoliv pomůže, ale tohle už zvládnou někteří klenotníci a šperkaři ve své dílně.
      Zdraví, Jiří Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *