Historicky věrné pilotky Laco nově najdete v Helveti

Na Helveti.cz najdete novou značku Laco.

V dnešním článku vám přiblížíme novou značku, která rozšířila nabídku Helveti krátce po novém roce. Málokterá z našich značek je tak pevně spojena s určitou oblastí jako německá značka Laco. Vyslovíte-li jméno Laco, setkáte se buď s nechápavým pohledem protistrany, anebo se znaleckým přikývnutím. A to především u hodinkových fanoušků, kteří si ruku v ruce se jménem značky představí letecké (navigátorské) hodinky s čistým a funkčním designem, které již přes 80 let přichází ve stále stejné prověřené podobě. Pilotky Laco pouze v dnešní době již neslouží jako nástroj důležitý pro úspěšné splnění vzdušné mise, ale jako spolehlivý každodenní doplněk, který si navíc můžete poskládat podle vlastních potřeb a představ. Co tedy Laco ve své kolekci nabízí?

Specialista na pilotní hodinky

Laco v minulosti výrazně promluvilo do hodinářské historie a může oslovit opravdu široké řady – od jedinců, kteří mají rádi skvěle zpracované hodinky, až po milovníky vojenské historie. Doménou německého výrobce jsou pilotní hodinky, které se v dnešní době těší velkému zájmu. Důvod je jasný – dominuje u nich skvělá přehlednost, čitelnost, čistý styl a univerzálnost.

Pokud své pilotky ještě nemáte, ale uvažujete nad nimi, určitě věnujte Lacu svůj čas. Jedná se totiž o jednu z pěti značek (vedle A.Lange&Söhne, IWC, Stowa, Wempe), která vyráběla hodinky pro piloty německé Luftwaffe. S ohledem na historii má proto určitě co nabídnout, nemluvě o tom, že nabízí hodinky ve dvou cenových kategoriích. Upřednostňujete-li švýcarské strojky, nebo dostupnější a neméně kvalitní japonce, žádný problém, Laco myslí na oba tábory. 

S Durowe odpadla závislost na švýcarských strojcích

Příběh značky, který nebyl zcela jednoduchý, protože se jí podařilo přestát několik krizí, začal v roce 1925, kdy byla Friedou Lacher a Ludwigem Hummelem v německém Pforzheimu založena firma s názvem Lacher & Co. Název je tedy odvozen od příjmení Lacher a zkratky slova „Company“ a ve zkrácené podobě Laco se začal objevovat již ve 30. letech 20. století.

Zpočátku probíhala výroba hodinek ve společnosti pro tu dobu obvyklým způsobem. Hodinky byly osazovány švýcarskými strojky, které jednotlivé značky buď kompletovaly z dovážených dílů, nebo používaly již složené a pouze zapouzdřovaly.

Ludwig Hummel nebyl dlouhodobě s touto závislostí na dodávkách švýcarských strojků spokojený. Proto v roce 1933 založil společnost Durowe (Deutsche Uhren Roh Werke), která měla vyrábět strojky nejen pro Laco, ale později také pro další německé výrobce hodinek. Že byl tento krok správný, potvrzuje fakt, že až do konce 50. let byla společnost jedním z nejvýznamnějších dodavatelů hodinářských strojků v Německu.

Historie důkladně prověřila sílu značky

Třicátá léta znamenala pro Laco i další významné události. V roce 1936 se cesty původních zakladatelů společnosti rozešly a ve vedení Laca zůstal pouze Ludwig Hummel. Frieda Lacher se rozhodla zaměřit na výrobu přesných dílů pro hodinářský průmysl. Do vedení nově vzniklé společnosti nastoupil její syn Erich, po němž byla firma také pojmenována jako Erich Lacher Uhrenfabrik. Společnost doposud existuje pod názvem Erich Lacher Präzisionsteile a v jejím čele stojí Frank Neuner, který zachovává tradici rodinné firmy. Soustředí se na výrobu soustružených dílů s odbytem po celém světě.

Legendární B-Uhr

Zajímavější je však druhá polovina třicátých let a čtyřicátá léta, která jsou spojena s výrobou pilotních hodinek, ikonických Beobachtungsuhren. B-Uhr, jak se jim zkráceně říká, byly za druhé světové války používané německou armádou a značku proslavily. Podíl na tom měla také vysoká přesnost a spolehlivost hodinek z dílny Laco.

Navigátorské hodinky

Tyto pilotní hodinky, správně označované jako pozorovatelské nebo navigační, byly původně využívány jako navigační přístroj během letů. Navigátorům měly pomáhat spolu s oktantem a mapou určovat přesnou polohu letadla. Měření bylo nezbytné k určení aktuálních pozic, správného kurzu a celkově úspěšnému dokončení vzdušné mise. Pozorovací hodinky tedy nenosili piloti, ale navigátoři. Jak si lze domyslet, byl u těchto hodinek kladený silný důraz na přesnost, a to i za extrémních podmínek. Druhým důležitým aspektem hodinek byla výborná přehlednost a snadno čitelný číselník.  

Poválečná obnova

Konec 2. sv. války znamenal pro Laco mnoho škod a zničené továrny po bombardování spojenci. Společnost Laco a Durowe však toto období přestála. I díky Marshallovu plánu se znovu postavila na nohy a až do konce padesátých let byla významným hráčem na hodinářském trhu.

  • Na začátku 50. let dokonce patřila mezi první značky, které na německém trhu představily hodinky s automatickým strojkem Duromat.
  • Pochlubit se v té době mohla také nejtenčím automatem – strojek Planomat bez data měl na výšku pouhých 4,6 mm s datem pak 4,75 mm. Do produkce vstoupil také chronometr s ručním nátahem.
  • Krom toho se v Durowe zabývali vývojem elektrických strojků. Zde bychom se mohli zmínit o elektronických hodinkách Laco Electric z roku 1961.

Bohužel konec 50. let znamenal úpadek prodeje, vedoucí až k rozhodnutí Ludwiga Hummela obě firmy prodat. Stalo se tak v roce 1959, kdy společnosti koupil americký výrobce hodinek U.S. Time Corporation (Timex) – který se zajímal především o vývoj společnosti Durowe v oblasti elektronických hodinek.

Už v 60. letech však Timex firmu Laco a Durowe prodává švýcarské společnosti Ébauches S.A. (dnešní ETA), která umožnila pod značkou Durowe pokračování výroby pouze mechanických strojků.

Další rána přišla v sedmdesátých letech, nastupující quartzová krize byla neúprosná a znamenala konec pro mnohé značky a výrobce. Nejinak tomu bylo také se společností Durowe, která byla nucena ukončit v 70. letech svou výrobu. Zatímco Laco (Lacher & Co) mělo přežít, Durowe definitivně zmizela ze scény (práva ke značce odkoupil v roce 2002 Jörg Schauer, majitel značky Stowa).

Znovuzrození značky se napoprvé nepovedlo

Již v 80. letech vstupuje na jeviště opět firma Erich Lacher Uhrenfabrik, vzniklá ve 30. letech po odchodu Friedy Lacher ze společnosti Laco. Tehdejší manažer firmy Horst Günther v roce 1988 odkoupil práva na jméno a logo Laco. Pod značkou Laco tak opět po letech začaly vznikat hodinky. Mimo jiné i několik limitovaných edic, odkazujících na původní B-Uhr s pouzdry o průměru 55 mm, které byly poháněné strojky Durowe. I přes skvělý ohlas mezi hodinkovými nadšenci a velkou snahu společnosti však první pokus o znovuvzkříšení nebyl úspěšný, a tak se firma v roce 2009 dostala do insolvence.

Dnes Laco přináší ze své minulosti to nejlepší

Už o rok později, v roce 2010 však opět obnovuje výrobu. Laco dnes patří pod uskupení IPM MA Wagner GmbH a v jejím čele stojí Uwe Rücker. Cílem značky je zaměření se na své kořeny, snaha přinášet na trh kvalitně zpracované, spolehlivé a přesné hodinky, s důrazem na vlastní DNA, tedy výrobu pilotních hodinek

  • V kolekcích Laco samozřejmě najdete také modely inspirované vzhledem námořních hodinek, sportovní modely v potápkovém stylu, nebo třeba klasické hodinky v minimalistickém provedení.
  • Všechny hodinky Laco jsou navrženy a poskládány v dílnách v německém Pforzheimu.
  • Laco tak navazuje na své dědictví, dlouhou a dynamickou historii, pokračuje ve velmi kvalitní hodinařině a za pomoci moderních technologií tvoří spolehlivé hodinky s jedinečným charakterem. 

Nejzajímavějších řady ze současné produkce

Podíváme-li se na jednotlivé modelové řady, nejširší nabídku tvoří samozřejmě právě pilotní modely, se kterými je značka nerozlučně spjata, ovšem nejen ty.

Laco Pilot Original

Hledáte pilotní hodinky co nejvěrnější původní předloze? Pak vás nejspíš osloví modely této řady. Jsou vyráběné podle původní předlohy a technické specifikace:

  • mají matné pískované pouzdro s rovnými nožkami,
  • výraznou korunku
  • a klasifikační číslo FL23883 na boku pouzdra.

Zajímavostí řady jsou modely Erbstück, pro které je typická na první pohled viditelná patina – jsou speciálně upravovány, aby působily jako leta nošené. Laco hodinkám dodává unikátní metodou historický vzhled a vytváří na nich přirozenou patinu.

Rýhy, škrábance a stopy opotřebení – vše působí autenticky a hodinky vypadají dobově. Úprava se netýká pouze pouzdra, ale také číselníku, řemínku a ruček, kde může chybět dokonce část luminiscence. Patina může mít tři úrovně, dle přání zákazníka. Všechny díly jsou upravovány ručně a výsledkem náročného postupu jsou vždy jedinečné a originální hodinky. 

Laco nabízí možnost konfigurace hodinek podle vašich vlastních představ.

Laco Flieger Pro

Chtěli byste pilotky přesně podle vašich představ? Mrkněte do řady Flieger Pro, kde si můžete zvolit mezi:

  • třemi velikostmi pouzdra – 43, 40 a 37 mm;
  • povrchem pouzdra, který může být kartáčovaný, nebo pískovaný;
  • úpravy umožňuje i číselník, je tak dostupný typ A i typ B (s logem / bez loga, s datumovkou / bez);
  • u datumovky si navíc můžete vybrat barvu podkladu, nabízí se černý a bílý;
  • přizpůsobit si můžete i polohu korunky (vlevo/vpravo),
  • verzi strojku (automatický/manuální a ve verzi elaboré/top)“
  • strojek můžete za příplatek opatřit zdobením a také zvolit dýnko s průhledem;
  • a abych nezapomněla, safírové sklíčko lze vylepšit oboustrannou antireflexní vrstvou.

Laco Pilot Basic

Nejde vám o co nejvěrnější provedení, ale design pilotek vás oslovuje? Mrkněte do řady Pilot Basic.

  • Najdete zde tři velikosti pouzder – 39, 40 a 42 mm;
  • a to s menší korunkou a broušeným povrchem v klasickém stříbrném provedení a černou úpravou povrchu;
  • s číselníky typu A a B, které nemusí být jen nudně černé;

Skvělou cenovku této řady zajišťuje použití bateriových švýcarských strojků Ronda a mechanických japonských strojků Miyota, které se svou kvalitou a spolehlivostí mohou rovnat těm švýcarským. I tyto pilotky se mohou pochlubit snadným ovládáním a skvělou čitelností a budou ideálními pilotními hodinkami pro fandy moderních hodinek.

Značka myslí i na ty, kdo by si rádi pořídili mechanické hodinky v pilotním stylu doplněné o stopky v modelové řadě Laco Chronographs. Ti z vás, kdo si s historií moc netykají a ocení spíše moderně pojaté propracované pilotní hodinky, vycházející z podoby palubních přístrojů letadla, je tu modelová řada Laco Pilot Special Models

Laco Marine

Hodinky řady Laco Marine vám umožňují držet v rukou kus historie pocházející z Německa. Ty svým vzhledem vychází z klasického designu, který ve 40. letech předepisovala německá námořní observatoř. Tehdy dokázalo splnit přísná kritéria pro výrobu jen několik hodinářských značek a Laco bylo jednou z nich. Řada Laco Marine proto nabízí přehlednost a skvělou čitelnost danou použitím výrazných číslic na hodinových pozicích, dlouhých kontrastních ruček a minutové stupnice po obvodu číselníku. 

Laco Squad

Od pilotních a námořních hodinek vedl jen malý krůček k vývoji další řady sportovních hodinek Laco Squad. Zaměření se na všestranné použití v této modelové řadě přináší vysokou kvalitu, robustnost a přehledný design. V úzké spolupráci s hasiči, policií a armádou vznikly nekompromisní mechanické hodinky německé výroby, na které se můžete vždy plně spolehnout. Modely kombinují praktickou funkčnost s propracovaným vzhledem, proto se cítí jako doma na horách, v poušti, pralese, nebo ve vodě.

Z pohledu garanta značky Laco

Všechny hodinky z dílny Laco spojuje důraz kladený i na nejmenší detaily. Podle nás je přesně tohle přístup, jaký byste od značky s takovou historií očekávali. Designéři Laco nezapomínají i na všestranné použití hodinek, které jde ruku v ruce se splněním náročných standardů a požadavků na celkovou kvalitu. A právě díky splnění těchto nároků jsme Laco hrdě v Helveti přivítali.

Spolehnout se můžete také na prověřené strojky od renomovaných švýcarských, německých a japonských výrobců. Důležitá je pro nás i věrnost historické podobě hodinek a věříme, že vás zaujme i možnost si hodinky Laco sestavit na míru vašim požadavkům (v nejbližších dnech bude možné v eshopu).

Kusy, které nás a naše redaktory zaujaly nejvíce, vám postupně představíme v samostatných recenzích.

Doufám, že po seznámení se se značkou Laco využijete možnost přijít si hodinky prohlédnout a vyzkoušet na naši holešovickou prodejnu, kde máme značku Laco vystavenou, nebo alespoň zamíříte za vlastním malým průzkumem kolekce Laco na stránky našeho eshopu

V Helveti dáme za Laco ruku do ohně

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

1 komentář u “Historicky věrné pilotky Laco nově najdete v Helveti

  1. Veškeré vojenské a letecké hodinky mají nenahraditelný desink a přehledný ciferník což jistě ocení i starší člověk,je škoda ze muži již tolik hodinky nenosí nahradil ho mobil a tak muži přišli o jediný přijatelný šperk, ale snad tyto nadčasové výrobky ten čas vrátí a vytlačí opět Qwartz,je hrozné otevřít veliké hodinky a u vnitř vidět něco malého a strašného na baterii sic je to spolehlivé,nic vám ale nenahradí když otevřete LOMGINES CHRONOGRAF s osmdesátých let kde je vše vyleštěno do zrcadlového lesku.M.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *