Vítáme v Helveti další legendu: Je tu značka Hamilton

Je to tady! Konečně můžeme přivítat značku Hamilton v Helveti a všichni z toho máme nesmírnou radost. Ani jsem neváhala a vzala si tuto značku na starost. Historie značky je tak zajímavá, že jsem se při pročítání nemohla odtrhnout. Od spolupráce s americkou armádou a v osobní letecké přepravě, přes zářez u Elvise Presleyho, až po úžasnou filmovou kariéru… Vezmeme to tedy pěkně od začátku, protože Hamilton má nejen co nabídnout, ale i co vyprávět.

Obsah článku

Hamilton jakožto oblíbenec americké armády

Ne každý ví, že značka byla původně založena v Pensilvánii v roce 1892 jako továrna na výrobu kapesních hodinek. V té době byla železniční doprava ve Spojených státech v rozkvětu, ovšem kvůli absenci synchronizace času byly nehody vlaků na denním pořádku. Přesnost kapesních hodinek Hamilton pomohla tento problém do velké míry řešit. Během krátké doby si kapesní hodinky Hamilton vysloužily titul „The Watch of Railroad Accuracy“ (tedy Hodinky železniční přesnosti).

Právě tato legendární přesnost a také skvělá kvalita zpracování hodinek Hamilton neunikla americké armádě a v roce 1914 došlo k navázání spolupráce. Během 1. světové války byly stovky vojáků vybaveny kapesními hodinkami. Kapesní hodinky však nebyly do bitvy moc praktické, a tak se výroba velmi rychle přeorientovala z kapesních hodinek na hodinky náramkové. Získaly tak podobu, jakou u náramkových hodinek Hamilton známe i dnes.

Během 2. světové války, byla v armádě poptávka po hodinkách tak obrovská, že Hamilton dokonce přestal vyrábět pro konečné spotřebitele a veškerou produkci přeorientoval na armádu. Právě v letech 1942 – 1945 bylo pro armádu vyrobeno přes milion kusů náramkových hodinek a to je už opravdu úctyhodné číslo.

Značka Hamilton spolupracuje s americkou armádou už více jak 75 let a během této doby a díky vysoké kvalitě, kterou si hodinky Hamilton zachovaly, získala značka celkem 5 prestižních ocenění Army-Navy ‚E‘ za vynikající výrobní kvalitu.

Slabost pro ně měli i mistři letectví

Hodinky Hamilton však nejsou spojeny pouze s armádou, ale také s pionýrským letectvím. Před více než stoletím doprovázely hodinky Hamilton první leteckou službu v USA mezi Washingtonem D.C. a New York City.

Dlouhodobá spolupráce začala nejdříve výrobou přístrojových hodinek a pokračovala výrobou pilotních hodinek přímo na zápěstí pilotů. Stejně jako železniční dopravu, zaujala přesnost hodinek i leteckou dopravu v USA, a tak se hodinky Hamilton staly oficiálním časoměřičem prvních vnitrostátních leteckých tras. Hodinky Hamilton dokonce doprovodily badatele Richarda E. Byrda při jeho expedičním letu na severní pól.

Za posledních 130 let Hamilton průkopníky a profesionály neopustil a podporuje jejich práci i nadále – od slavného letce Richarda E. Byrda, po odvážného pilota Daria Costu; od udatných vojáků z druhé světové války, po odvážného freedivera Pierra Frollu.

Cestu k filmu odstartovaly první elektronické Ventury

V polovině 20. století došlo k zásadnímu vývoji, který navždy změnil svět hodinářství. V roce 1957 spatřil světlo světa model Hamilton Ventura – první elektrické hodinky poháněny elektromagnetickou cívkou, jejichž podobu má na svědomí americký průmyslový designér Richard Arbib.

O čtyři roky později se Ventura trojúhelníkového tvaru objevil na zápěstí světové megastar Elvise Presleyho v jeho hudební komedii z roku 1961 Blue Hawaii. Elvis, obdařený nesmírným talentem, který ho katapultoval ke hvězdám, byl superhvězdou rokenrolové revoluce, jejíž rázové vlny inspirovaly celou generaci a udělaly z něj kulturní ikonu.

Elvis vyměnil své Tiffany Omega za Hamilton Ventura, které si tak oblíbil, že si jich pořídil následně ještě několik. I proto se hodinkám začalo přezdívat Elvisovy hodinky. Hamilton u příležitosti nedožitých Elvisových 80. narozenin uvedl kolekci Elvis 80, kde upravil tvar pouzdra.

Od jednoho filmu k druhému

Hodinky Hamilton jsou mimo jiné velmi obsazované i na stříbrném plátně. Celkem jste mohli vidět různé modely ve více než 500 filmech a televizních pořadech! Za zmínku rozhodně stojí můj oblíbený film Interstellar z roku 2014, kde je samotný čas hlavní zápletkou.

V tomto filmu můžeme vidět hned 2 modely, a to Hamilton Khaki Aviation Pilot Day Date Auto H64615135 a Hamilton Khaki Field Murph Automatic H70605731. Velmi oblíbený model Murph se mimochodem v roce 2019 začal vyrábět i v menším provedení 38 mm. Recenzi modelu najdete ve včerejších Hodinkách měsíce září.

Dalším filmem spojeným s Hamiltony je třeba The Martian, kde velkou roli hrály voděodolné hodinky Hamilton Khaki Navy BeLOWZERO se systémem čtení pod vodou, ovšem zapomenout nesmíme ani na Independence Day, kde byl k vidění model Hamilton Khaki Aviation X ve vojenském stylu.

Chvilku se ještě vrátíme k modelu Hamilton Ventura, který hrál hlavní roli také ve filmu Muži v černém. Nutno podotknout, že tak svým odvážným a průkopnickým designem předběhl dobu, navíc se dokonale hodil k černým oblekům obou agentů. Tento model se stal nezbytnou součástí populárního filmu, a to už od roku 1997, a nechyběl ani v pokračování z roku 2019.

Filmů, ve kterých si hodinky z dílny americké značky Hamilton zahrály klíčovou roli, je tolik, že se nám asi nepovede vyjmenovat všechny. Ovšem úplně se nabízí podívat na aktuální filmové hity, kde se objevily, protože svou popularitu neztratily ani v současnosti, právě naopak. Tvůrci filmů pro ně měli a budou mít slabost asi napořád.

Například v červnu letošního roku jste je mohli spatřit v pokračování kultovní edice Indiana Jones s názvem Dial of Destiny. Pro jeho pokračování byly využity hodinky Hamilton American Classic Boulton Quartz H13431553 ze 40. let 20. století, které se díky svému dobovému charakteru perfektně sladily s celým příběhem.

Perličkou je také červencová hitovka v podání thrilleru Oppenheimer. A ano, i tady si zahrály hodinky Hamilton, a to rovnou v šesti různých podobách v dobovém provedení. Sehnat však natolik autentické hodinky nebylo jen tak, proto byly pro filmové účely shromážděny historické kousky Hamilton a to hlavně díky sběratelům po celém světě. Hamilton je zatím znovu do produkce neuvedl, ale tiše doufáme, že se reedice dočkáme.

Co se kvality týče, je prostě sázkou na jistotu

V hodinkách najdeme Hamilton strojky, které jsou postaveny na známých švýcarských strojcích, jako je ETA či Valjoux. Co mě příjemně překvapilo, že u většiny modelů hodinky disponují rezervou chodu 80 hodin. Pokud tedy na víkend hodinky odkládáte, ještě v pondělí budou spokojeně tikat.

Hodinky značky Hamilton jsou obecně známy svou vynikající technickou úrovní a fantastickým designem. Quartzové a automatické strojky umožňují precizní měření času. Většina modelů je vybavena i nejrůznějšími funkcemi.

Co se designu týče, u značky Hamilton spatříme silnou inspiraci vintage stylem, takže jejich vzhled je často spojen se stylovými a elegantními hodinkami z minulosti. Značka si zachovává klasické tvary, jako jsou velké ciferníky, markantní hodinové ručičky a řemínky z usní nejvyšší kvality, nebo kovové tahy z ušlechtilých kovů.

To však neznamená, že by se Hamilton nevěnoval inovaci, právě naopak. V nabídce najdete nejen hodinky s klasickým designem, ale i s moderním provedením a s takřka futuristickým vzhledem. Celkově jsou hodinky značky Hamilton velmi kvalitní a skvěle vybavené, což spolu s vynikajícím designem představuje skvělou volbu pro každého, kdo hledá stylový doplněk nebo kousek do své sbírky.

Poté, co jsem měla šanci si hodinky Hamilton osobně fyzicky prohlédnout, mohu opravdu říci, že kvalita zpracování je výjimečná a jedná se o hodinky, které mají příběh. Už si na ně brousím zuby a těším se, že zanedlouho budu jedním ze spokojených majitelů 🙂. Bohatou kolekci, kterou máme skladem v holešovické prodejně, vám rádi osobně představíme. Nerušeně vybírat můžete ale i na helveti.cz/hamilton. Těšíme se, co na ně budete říkat!


Zdroj: Helveti.cz/hamilton a press.hamiltonwatch.com

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *