Hodinky měsíce září 2023

Přihmouřete oči a představte si: cestování bez omezení, objevování nových koutů světa a překonávání časových pásem jen tak pro radost. Bojíte se, že to zní jako sci-fi? S chytře navrženými hodinkami to není nic nemožného. A protože věříme, že rádi objevujete hodinkové novinky, přinášíme vám nový díl seriálu Hodinky měsíce, tentokrát s modely Hamilton Khaki Field Murph 38 mm Automatic H70405730 (možná znáte z filmu Interstellar) a Frederique Constant Highlife Gents Manufacture Worldtimer Automatic FC-718N4NH6B (se zajímavou funkcí GMT Worldtimer) Tak už se nezdráhejte, vstupte s námi do nekonečných časových zón a nechte se unést dobrodružstvím!

V zářijovém vydání naší oblíbené rubriky Hodinky měsíce se podíváme na dva velmi zajímavé modely hodinek. Zatímco Martin Jasovský vás seznámí s modelem Hamilton Khaki Field Murph 38 mm Automatic H70405730, který se vyznačuje svým neuvěřitelně precizním strojkem, univerzální elegancí a účastí ve filmové pecce Interstellar, Jirka Bareš představí model Frederique Constant Highlife Gents Manufacture Worldtimer Automatic FC-718N4NH6B, což je skvělá volba pro cestovatele a milovníky precizního zpracování a manufakturních in-house strojků.

Obsah článku

Hamilton Khaki Field Murph 38 mm Automatic H70405730

Hamilton Khaki Field Murph 38 mm Automatic H70405730

Konečně jsou tady! Tohle i podobné zvolání bylo slyšet z úst kolegů v den, kdy jsme se dozvěděli, že budeme moct do našeho portfolia zařadit značku Hamilton. O značku jsme usilovali dlouho a věříme, že se jí u nás bude dařit. 

U hodinek měsíce mám většinou ve zvyku začít trochu obecněji, zmínit i krátkou historii značky a její milníky. Dnes to ale neudělám, představení značky totiž pro vás připravila kolegyně Katka a už zítra vyjde na našem blogu. Už teď mohu prozradit, že se máte na co těšit.

Hodinky Hamilton Khaki Field Murph 38 mm Automatic H70405730, které jsem si vybral jako hodinky měsíce září, mají samy o sobě zajímavou historii. Konkrétně jejich větší bratr je úzce spjat s filmem Interstellar od režiséra Christophera Nolana. Právě v tomhle filmu se objevily dva modely hodinek Hamilton. První byl model Hamilton Khaki Aviation Pilot Day Date Auto H64615135. Druhý model hodinek, který nosí postava Murph v podání Jessicy Chastain a Mackenzie Foy (a dokonce i Ellen Burstyn), vyvinula společnost Hamilton speciálně pro tento film.

Hodinky známé jako Murph Watch byly sestaveny z prvků stávajících hodinek z řady Hamilton Khaki. I když původně neměly být určené k prodeji, k velké radosti všech fandů je Hamilton zařadil do kolekce ve velikosti 42 mm a najdeme je právě pod označením Hamilton Khaki Field Murph Automatic H70605731. Nutno podotknout, že hodinky nebyly pouhým reklamním předmětem, ale hrály poměrně důležitou roli v samotném ději filmu. 

Konečně jsou tady! – druhé a poslední zvolání v tomto článku, a také důležité pro lidi s menším zápěstím. Na podzim roku 2022 představil Hamilton model Murph s označením Khaki Field Murph 38mm Automatic H70405730 s kompaktním průměrem pouzdra 38mm. Zmenšení průměru o 4 milimetry je citelně znát. Hodinky na ruce sedí perfektně i díky rozumnému lug-to-lug rozměru kolem 44,5 milimetru. Přiznejme si, že původních 52 milimetrů je už pro zápěstí o průměru 17,5 centimetrů trochu příliš. 

Design číselníku se oproti větší verzi nezměnil, i když trénované oko jich pár najde. Zásadním rozdílem je absence nápisu Eureka na vteřinové ručičce. Mě osobně tam nechybí, ale věřím, že někomu může. Minutová ručka u menšího modelu je delší a dosahuje až k okraji číselníku, vteřinová ručka je naopak nějakou tu setinu milimetru kratší. Jak je vidět, rozdíly jsou opravdu minimální. 

Na tmavém podkladu číselníku najdeme indexy v teplém odstínu, které jsou pokryty luminiscenční vrstvou SuperLuminova. Luminiscenci bych očekával trochu lepší, i po nasvícení září indexy trochu tlumeně, ale s tím se dá žít. S barvou indexů ladí ručky v retro stylu (také s luminiscenční vrstvou) a vytváří tak celkový dojem s nádechem časů minulých. 

Pouzdro hodinek z ušlechtilé oceli je kartáčované až na lunetu kolem sklíčka, která je leštěná. Sklíčko je samozřejmě safírové, odolné vůči poškrábání, a navíc s antireflexní vrstvou, která zaručuje skvělou čitelnost i na ostrém slunci. Neodmyslitelnou součástí pouzdra je korunka. Velmi chválím fakt, že korunka neprošla tak radikálním zmenšením jako pouzdro. Je velká tak akorát, dobře se s ní manipuluje a z hlediska designu vypadá v kontrastu s pouzdrem výborně. 

Zadní víčko hodinek je průhledné a můžeme přes něj sledovat práci mechanického strojku s automatickým nátahem Hamilton H-10 (postavený na ETA C07.611 postavený na ETA 2824-2). Ten má rezervu chodu až 80 hodin, pracuje na frekvenci 21600 polokmitů za hodinu a disponuje 25 kameny. Co se estetické úpravy strojku týče, není to žádná nádhera, zachraňuje to alespoň upravený rotor samonátahu s logem a nápisem Hamilton

Dárkové balení hodinek jednoznačně zaujme.

Černý kožený řemínek s prošitím v barvě indexů je věrný originálu a najdeme jej i ve výše zmíněném filmu. Rozteč mezi nožkami pouzdra je 20 mm, můžeme tedy na hodiny nasadit jakýkoliv kožený řemínek v tomto rozměru. Vhodné alternativy najdeme například u značky Hirsch nebo Di-Modell

Tyto hodinky jsou za mě osobně perfektní po všech stránkách. Jak designem, příběhem i praktičností. Doufám, že je jednou uvítám ve své sbírce 🙂

Klady:

  • skvělý retro design číselníku
  • kompaktní velikost 38 mm
  • hodinky s příběhem (návaznost k filmu Interstellar)
  • strojek s rezervou nátahu 80 hodin

Zápory

  • slabší luminiscence
  • ještě je nemám 🙂

Autor recenze: Martin Jasovský

Martin je zkušeným matadorem ve světě hodinek. Vzdělává se v historii i mechanice hodinek a je držitelem certifikátu z hodinářské školy v Jihlavě. U nás má na starost značky Tissot, Certina, MeisterSinger a Boccia Titanium.


Frederique Constant Highlife Gents Manufacture Worldtimer Automatic FC-718N4NH6B

Frederique Constant Highlife Gents Manufacture Worldtimer Automatic FC-718N4NH6B

Švýcarský Frederique Constant máme v Helveti teprve krátce. O to větší nám však dělá radost, že máme možnost nabízet skvělou hodinářskou značku za velmi příznivé ceny. A u manufaktury z Ženevy se bavíme o skutečné hodinářské vyspělosti – 30 vlastních manufakturních strojků hovoří za vše. A právě z řady Manufacture, osazené strojky vlastní výroby, bude pocházet model z dnešního dílu naší rubriky Hodinky měsíce.

Jak už jsem naznačil v úvodu, hodinky Frederique Constant Highlife Gents Manufacture Worldtimer Automatic FC-718N4NH6B jsou zajímavé především použitím mechanického in-house strojku, který byl vyvinut a je vyrobený přímo společností Frederique Constant.

Jedná se o strojek FC-718, jehož hlavní předností je funkce Worldtimer. Ta umožňuje odečítat druhý čas napříč časovými pásmy pomocí otočného disku ve formátu 24 hodin. Tuto funkci tedy ocení především cestovatelé, kteří se často ocitají v různých časových pásmech, ale také uživatelé, kteří například komunikují s lidmi v jiných časových pásmech.

Vše funguje tak, že se pomocí korunky dá nastavit otáčením disku s názvy metropolí k těmto metropolím aktuální čas na disku ve formátu 24 hodin. Je tedy nutné nastavit místní čas a pak nastavit disk s metropolemi k aktuální hodině v daném časovém pásmu. Tím lze sledovat současně časy ve všech těchto časových pásmech a zároveň hlavní místní čas na ručkách.

Možná by se mohlo zdát, že běžný smrtelník tuto funkci příliš nevyužije. Nicméně když si vzpomenu na svoji nefalšovanou dětskou radost, když jsem v Bulharsku na svých Mido Ocean Star GMT M026.629.11.051.01 překlikl časovou zónu o jednu hodinu (a na GMT ručce mi zůstal domovský čas v ČR), tak říkám, že to smysl má 🙂

Další zajímavostí je netradiční, ale pro Frederique Constant typické, zobrazení datumovky v subčíselníku s ručkou. V tomto případě se nachází na pozici šesté hodiny, a i když to může být oproti klasickému datumovému okénku zpočátku trochu nezvyk, tak věřím, že je jen otázkou času kdy uživatel na ručku přivykne.

Ke strojku ještě dodám, že má automatický nátah (s možností manuálního nátahu) funkci hacking (zastavení sekundové ručky při nařízení), 26 kamenů, pracuje na frekvenci 28800 polokmitů za hodinu (4Hz). Rezerva chodu činí poměrně obvyklých 42 hodin. A komu nestačí tyto strohé technické parametry, může obdivovat jeho krásné zdobení díky průhlednému dýnku.

Od vnitřku hodinek se pomalu přesuneme k jejich zevnějšku, který je neméně zajímavý. Model FC FC-718N4NH6B svým názvem říká, že nepatří jen do řady Manufacture, ale také do řady Highlife. Ta představuje jakousi prémiovou řadu v produkci Frederique Constant a má hned několik specifik.

Tím prvním je soudkové pouzdro, na kterém se mi líbí jeho retro nádech a zároveň velmi nadčasový vzhled. Pouzdro je skvěle nositelné nejen svým designem, ale i svým provedením. Průměr pouzdra 41 mm sedne na většinu pánských zápěstí a to moje o obvodu 18 mm není výjimkou.

Dalším poznávacím prvkem řady Highlife jsou integrované kovové tahy a řemínky. Ty jsou opatřeny rychlostěžejkou, takže je lze snadno vyměnit holou rukou bez pomoci nástrojů. Ostatně tento model má v balení dva další řemínky navíc – konkrétně modrý pryžový a modrý kožený řemínek.

O zábavu je tedy s tímto modelem vždy postaráno, protože změna řemínku dokáže pořádně změnit vzhled celých hodinek. Tyto řemínky dokonale vystihují univerzálnost modelu, protože kožený prezentuje tento model spíše společensky, pryžový spíše sportovně a ocelový je použitelný pro každou příležitost.

Drobnou nevýhodou je, že na hodinky nelze nasadit jiné řemínky, než ty určené přímo na tento model, ale otázka zní – je to vůbec se dvěma řemínky navíc nutné?

Krásně modrý číselník může na první pohled působit trošku nepřehledně, ale vše je jen otázkou prvotního zorientování. Ostatně model nabízí takové funkce (datum v subčíselníku, Worldtimer), které úplnou strohost prakticky vylučují. Osobně chválím i jemný motiv zeměkoule, který také provází řadu Highlife.

I přesto bych hodinky Frederique Constant FC-718N4NH6B nazval jako naprosto univerzální. Dovedu si je představit jak na běžné nošení, tak i do společnosti. Sportovní stránka je pak podtržena voděodolností 100 m, i když zde je potřeba mít se trochu na pozoru. Tento model se totiž s voděodolností 100 m vyrábí teprve krátce a tak se u mnohých kusů můžete setkat i s původní, padesátimetrovou voděodolností, která obstojí například při sprchování. Jednoznačným pozitivem je pak použití safírového sklíčka s antireflexní úpravou.

Klady:

  • kvalitní mechanický in-house strojek FC-718
  • nadčasový design
  • univerzálnost
  • dva řemínky navíc
  • nádherně zdobený strojek
  • funkce Wordltimer
  • datumovka
  • snadná výměna řemínků
  • skvělé zpracování
  • oku lahodící modrá barva číselníku s jemným motivem zeměkoule
  • safírové sklíčko s antireflexem

Zápory:

  • některé kusy mají voděodolnost 50 m, zatímco jiné 100 m
  • nelze nasadit jiný řemínek, než určený na řadu Highlife v daném rozměru pouzdra

Autor recenze: Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *