Recenze Bulova Jet Star: Odvážná hnědozlatá a limitka navíc

Sedmdesátkové retro vůbec nemusí být jen ohrané variace na luxusní ocelové hodinky s integrovanými náramky. Dokonce ani nemusí být mechanické, jako třeba model Bulova 97B214 Jet Star, který má i svou limitkovou verzi 96K112.

Jak se jim ale potom povede přitáhnout pozornost hodinkových nadšenců i laiků? Odpovědi jsou nasnadě: vysokofrekvenční strojek, neokoukaný design a třeba i hnědá barva nebo těžko uvěřitelná odchylka 10 s za rok… Při bližší obhlídce v recenzi možná tyto dva modely od značky Bulova zaujmou i vás. Mají totiž mnohé společné, ale přesto designem cílí na celkem odlišné majitele. Uvidíte sami.

Obsah článku

Rafinovaná technologie v retro hávu

Není všechno zlato, co se třpytí, není všechno mechanické, co se plynule hýbe. Jedním z největších trumfů mechanických hodinek nad quartzovými je plynulý pohyb vteřinové ručky. Není to však zcela pravda, neboť i mechanické hodinky tikají, typicky šestkrát či osmkrát za sekundu:

  • S každým kyvem krokového ústrojí se vteřinovka pootočí o příslušný zlomek sekundy. Dva kyvy (tam a zpět) dají dohromady jeden kmit, jehož převrácená hodnota je frekvence v jednotce zvané hertz (Hz). Šest tiků za sekundu tedy náleží tříhertzovému strojku (21 600 kyvů za hodinu), osm čtyřhertzovému (28 800 kyvů za hodinu).
  • Quartzový krystal kmitá na zcela jiné úrovni – obvykle 32 768 Hz. Je to patnáctá mocnina dvou, která je strojkem následně vydělena a převedena na jedno tiknutí za sekundu. 
  • Vysokofrekvenční strojky však kmitají mnohem rychleji – například strojky Precisionist of firmy Bulova mají 262 144 Hz (218), což vede k vysoké přesnosti. Zatímco obyčejný quartzový strojek se za měsíc může odchýlit i o 15 nebo 30 sekund, Precisionist garantuje odchylku pouhých 5 s/měsíc. V praxi je ale často mnohem přesnější.

Na rozdíl od jiných značek krokový motor zde netiká jednou za sekundu, ale šestnáctkrát. To je ekvivalent 8Hz mechanického strojku. Pouhým okem tak jednotlivé tiky nerozeznáte, jen na zpomaleném videozáznamu. 

Vyšší frekvence a rychlejší tikání mají za následek vyšší spotřebu energie. Nemusíte se ale bát, že budete příliš často měnit baterii. Díky velkému knoflíkovému monočlánku vydrží bez výměny kolem dvou let.

Těžko popsatelný tvar pouzdra

Nejdřív se zastavím u varianty hodinek Bulova Jet Star na tahu v limitované edici o 7 300 kusech (podle roku vydání původní předlohy Bulova 1973 Jet Star „F“). Pouzdro má velmi zajímavý tvar. Někdo by ho popsal jako soudečkový, jiný jako polštářkový, ale tím by ojedinělost designu nevynikla.

Původní, automatický Jet Star z roku 1973 měl pouzdro elipsovité, ale soudobý model disponuje množstvím mírně zakřivených ploch v osmihranech různých tvarů – díky popisu si jich spíše všimnete, ale pro představu je nutné zraky přesunout k fotkám. Jediná luneta je kruhová. Hodinky jsou tak prakticky vzato hranaté, ale ne spartánsky přísné.

Velikost a výbava na hranici společenské / sportovní

Kvůli komplikovanému tvarování je proto obtížnější určit nějaký průměr pouzdra, ale šířka bez korunky činí 40 mm, délka přes nožky velmi kompaktních 45 mm a výška i s mírně klenutým safírovým sklíčkem činí výrazných 13 mm.

V oblasti sportovních hodinek jsou tedy velikostí průměrné, ale rozhodně nepůsobí příliš tence, ani ve společnosti tradičních automatů. Na velkém zápěstí se neztratí, co je ale pozoruhodné, i na malém zápěstí budou sedět velice pohodlně.

Korunka s logem značky je velká tak akorát – snadno se s ní manipuluje, ale nepřekáží. Voděodolnost činí 5 atmosfér, což v praxi znamená jen omezený kontakt s vodou, bohužel žádné velké plavání. Žánrově patří sice mezi sportovní hodinky, ale na spektru sedí spíše u oblekových. Díky klenutému safírovému sklíčku při pohledu pod úhlem vzniká oku milé zkreslení.

Broušení střídá lesk a pouzdrem nekončí

Velké množství jasně vymezených ploch nabádá k velkému počtu možností povrchových úprav. Na pouzdru se několikrát střídá leštění a broušení, až z toho přechází zrak. Na společenských událostech se jimi určitě doslova blýsknete. Má to i stinnou stránku – leštěné plochy jsou magnet na šmouhy a otisky prstů. Proto když chcete mít hodinky bez poskvrnky, doporučuji s sebou nosit pro všechny případy hadřík z mikrovlákna.

Náramek u verze 96K112 v limitované edici je celý obráběný (stejně tak u nelimitkových modelů), tvořený mírně zakřivenými články tvaru dvojitého písmene H a povlovně se zužuje směrem k signované motýlové sponě. Stejně jako na pouzdře, i zde se střídají broušené a leštěné plochy. Díky relativně krátkým článkům s dvoučepovými mezičlánky sedí na ruce jako přilepené.

Pro upravení délky na míru disponují článkem poloviční délky. Jiná možnost mikroregulace zde není, proto zejména v létě, kdy obvod zápěstí fluktuuje nejvíce, je doporučuji nosit spíše volnější. 

Retro na druhou jedině s řemínkem

Dalším řešením pro zápěstí měnící obvod, je výměna náramku za řemínek. Tím ostatně disponuje hnědozlatá varianta 97B214 (o ní více níže), ale do standardních nožek s rozpětím 20 mm se vejde jakýkoli řemínek s oním rozměrem. Snadné výměně napomáhají rychloupínací stěžejky. Výměnu řemínku či náramku tak zvládnete i bez vystěžejkovače.

Kdo není zvyklý na větší tíhu na zápěstí, tomu řemínek přijde vhod, protože na náramku v plné délce váží Jet Star až 165 gramů. A to už je území mechanických potápek. Na druhou stranu zase hmotnost náramku pomáhá vyvážit masu hodinek.

Číselníky: Jednoduchost ve složitosti

Pouzdro Bulova 97B214 Jet Star je nesporně atraktivní, ale číselník je ještě atraktivnější. Radiální brus si krásně hraje se světlem a dá vyniknout komplexním indexům. Právě tyto aplikované indexy jsou podle mého názoru typickým znakem modelu Jet Star a v nich je nový model nejvěrnější původnímu.

Indexy jsou  leštěné, obdélníkového tvaru, a na čelních plochách jsou natřeny matnou tmavou barvou (kromě černé verze) s proužkem kontrastní barvy uprostřed. Stejný motiv se opakuje i na ručkách. Mimo indexů na dvanácté, šesté a deváté hodině a rámečku datumovky na třetí mají navíc ještě část odbroušenou a naleštěnou. Vně indexů se nachází prstenec s minutovou stupnicí.

Datumový věnec je u všech modelů bílý s černými číslicemi, překlápět začíná po jedenácté hodině večerní a na nové datum skočí o půlnoci.

Nápisů mají poskrovnu: Nahoře „Bulova“ a dole logo Precisionist a „262 kHz“. Sportovní hodinky by také měly svítit ve tmě. Luminescenční barva na ručkách a po obvodu číselníku přítomna je, ale hraje spíše druhé housle lesklým plochám, takže i zde se ukazuje, že jde spíš o zdařilou sportovní vizáž hodinek určených ke každodennímu nošení.

Všechny verze, aneb Vkusné barvy a hra světel

Bulova Jet Star se vyrábí ve čtyřech barevných provedeních číselníku: v černé, ve vínové, v bílé a pochopitelně v hnědo zlaté.

  • Černá varianta je rozhodně konzervativní, ale i tak zaujme zlatavými indexy.
  • Vínový ciferník je rozhodně modernější, navíc má výraznější kontrast mezi kraji indexů a jejich středy, které jsou zde vyvedeny v oranžové barvě.

Tyto další varianty skvěle vyvažují designy, které byly v módě před padesáti lety, s těmi, co jsou v módě dnes.

Hnědá je dobrá, zlatohnědá ještě lepší

Kde však design Bulova Jet Star podle mého názoru doslova září, je limitovaný bílý model, u kterého jsem se už zastavil, ale i zmíněný hnědý. Co by byly sedmdesátky bez hnědé, že? Hnědý byl nábytek, hnědé byly zdi, hnědé byly elektrospotřebiče. Co si budeme povídat, je to barva, která někomu může připomínat usedlou nudu. Nemá ani onu chladnou svěžest, jakou má šeď.

Ovšem… podobný barevný gradient ze žluté do hnědé jsme v roce 1973 mohli najít i na kytaře Jimmyho Page z kapely Led Zeppelin, která tehdy byla na vrcholu své popularity. To, co na ní vyluzoval, bylo všechno, jen ne usedle nudné.

Stejně bychom se mohli dívat i na tuto variantu hodinek. Strukturovaný řemínek s kontrastním prošíváním tuto staromladou estetiku podtrhuje. Bulově slouží ke cti, že se nebáli a skočili do sedmdesátek rovnýma nohama, protože dnes už opět hnědá zaujme. Kdo vezme hnědozlaté Jet Stary na ruku, dává najevo, že jde svou vlastní a rozhodně neotřelou cestou. 

7 300 kusů limitovaného ostrého lesku

Limitka to vzala zase z jiného konce a za cílovku si jednoznačně určila příznivce sportovních modelů. Jasný, radiálně broušený ciferník, obložený tmavomodrým kroužkem s červenou minutovou stupnicí, dává vzpomenout na éru, kdy se na letadlech i rychlých autech skvěly podélné pruhy pestrých barev.

Ručky se vymykají nejvíce, protože nejsou leštěné, nýbrž jasně červeně lakované. Ano, tenkrát sice byly televize hnědé, ale vysílali tam lety na Měsíc! S tím měla Bulova mimochodem také něco málo dočinění

Součástí balení limitované edice o 7 300 kusech je i modrý kožený řemínek s červeným prošíváním a signovanou trnovou přezkou, který hodinky nejen odlehčí, ale dodá jim další designový rozměr. 

Co říct k hodinkám závěrem?

Jsou dva druhy lidí, co nosí hodinky. Ti, kteří se nad nimi rozplývají, a ti, pro které jsou to prostě jen hodinky. Bulova Jet Star vyniká v tom, že dokáže potěšit oba tábory. Ten první technicky zajímavým strojkem a originálním designem, ten druhý pak všestranností bez nutnosti hlídat nátah, nebo zda nejdou o minutu mimo. Odložte je na celé týdny do tmy a stále budou přesně odměřovat čas 262 tisíci kmity za vteřinu. A ať už zvolíte kteroukoliv verzi, vězte, že zvolíte hodinky na každodenní nošení, které se vám jen tak neokoukají.


Modely Bulova Jet Star aktuálně k dostání v Helveti za 13 700,-

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

2 komentáře u “Recenze Bulova Jet Star: Odvážná hnědozlatá a limitka navíc

  1. Zn. BULOVA je americká značka , nikoliv švýcarská. Strojek řídil vysokofrekvenční ladičkový systém , nikoliv systém quartz řízený krystalem !!!! Jsem hodinář , vím o čem píši.

    • Dobrý den, pane Landsmane,
      máte pravdu, že značka Bulova je americká a aktuálně patřící pod Citizen Group. Mají i speciální řadu Swiss made vyráběnou ve Švýcarsku. Ale nevím, kde my máme chybu, protože nikde nezmiňujeme, že jde o čistě švýcarskou značku.
      Dále pak vaše poznámka k ladičkovému systému. Ten používala značka Bulova u svému historického modelu Accutron. Bohužel už jej ale v moderní produkci nenajdeme. Bulova má nyní quartzové vysokofrekvenční strojky.
      Pokud jsem váš komentář špatně pochopil, prosím o doplnění.
      S pozdravem Jiří Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *