BIATEC CS30B: limitovaná edice ke 30. výročí vzniku ČR a SR

Hodinky BIATEC CS30B a CS30M vzdávají hold jubileu, které je významným mezníkem v historii České i Slovenské republiky. Jde o výročí 30 let od rozdělení Československa. Zanikla Česká a Slovenská Federativní Republika a Česká republika a Slovenská republika se tak 1. ledna 1993 staly jejími nástupnickými státy.

30 let od rozdělení obou republik, se spojily dvě firmy, které stály za návrhem, výrobou a distribucí limitované edice hodinek. Je symbolické, že 30 let po rozdělení na poli politickém došlo ke spojení u projektu na poli hodinářském. Za slovenskou stranu je zde firma BIATEC a za českou firma HELVETI. Jak limitky vypadají a čím oba nově vzniklé republiky připomínají, se dozvíte v dnešní fotorecenzi.

Obsah článku

Hezké je, že cílem této limitované edice není nad rozpadem truchlit ani ho oslavovat, ale prosté připomenutí rozdělení. Rozdělení ale není jediným symbolem, tyto hodinky slouží zároveň jako oslava vzniku samostatné České Republiky a Slovenské Republiky. Výsledkem snažení obou firem je vznik bílého modelu BIATEC CS30B v počtu 30 kusů a modrého provedení BIATEC CS30M, jehož se vyrobilo také 30 ks. Celkem jde tedy o 60 kusů hodinek.

Za ČR Helveti

HELVETI je česká firma obchodující s hodinkami, která tento model vydala ve 13. roce své existence. Do jejího neustále rozšiřujícího se portfolia značek patří hodinky švýcarské, německé, japonské, české, slovenské, litevské, dánské a americké.

Aktuální celkový počet hodinářských značek je 34. Díky tomu si v jejich nabídce vybere každý, protože obsahuje jak běžně dostupné quarzové hodinky, digitální modely, tak i nejsložitější mechanické časomíry, které se pyšní například věčným kalendářem nebo tourbillonem. Pokud si chcete o firmě HELVETI přečíst více, podívejte se SEM.

Za SR Biatec

Slovenská hodinářská firma BIATEC je relativně mladá, přesto už získala na hodinářském trhu své místo, a jejím modelům se nedá upřít originalita. Biatec se také na rozdíl od jiných značek od samotného počátku profiluje jako slovenská národní značka. Svou produkcí pokrývá široký rozsah modelů od elegantních oblekovek, nápaditých pilotek (recenze ZDE) i potápěčských hodinek (recenze ZDE). Pokud si chcete o firmě BIATEC přečíst více podívejte se SEM.

Limitovaná edice 30 + 30 kusů

Následující recenze asi nebude žádným překvapením, protože tato limitovaná edice byla celkem podrobně představena koncem loňského roku (viz hezký článek ZDE) a objevovaly se i zprávy z výroby, které se zaujetím sledovali zejména nedočkaví čekatelé na tuto limitovanou edici. Následující recenze tedy bude spíše shrnutím toho, jak se tyto hodinky povedly. Článek je věnován bílému provedení.

Celkový koncept byl zvolen velmi dobře. Jako výchozí byl vybrán elegantní model Majestic. Jeho pouzdro a minimalistický design krásně zapadají do konceptu památečních hodinek, které budou líbivé pořád a ani po mnoha letech nevyjdou z módy. Průměr pouzdra je pro tento typ hodinek téměř ideálních 40 mm. Je to rozměr přesně na hranici malých a velkých hodinek, který dobře sedne na každé pánské zápěstí.

Pouzdro a korunka

Co se povrchové úpravy týká, střídají se na pouzdře leštěné a matné broušené plochy. Luneta je leštěná a hlavní část pouzdra matná. Leštěné jsou na pouzdře tenké přechody (zkosení), což nápaditě zvýrazňuje kontury pouzdra.

Korunka je oválná a výrazně drážkovaná. Čelní strana korunky je ozdobena plastickým logem firmy BIATEC. Díky své velikosti a tvaru perfektně padne do ruky a dobře se ovládá.

Číselník

Číselník je krytý vystouplým safírovým sklem, které je pro minimalizaci odlesků opatřeno antireflexní vrstvou. Tato antireflexní vrstva je aplikována na obou stranách skla, díky čemuž je její vliv opravdu výrazný. Sklo díky tomu jakoby zmizí (je naprosto čiré) a tak reálně hrozí, že se majitel občas lekne, že sklo někde ztratil 🙂.

Číselník je v celé ploše gilošovaný s cirkulárním 3D vzorem. Jeho pojetí je velmi decentní a připomínky na význam edice jsou vlastně 3:

  • Index 30 na pozici 6. hodiny symbolizuje 30 minut a 30 let od rozdělení Československa (vzniku ČR a SR)
  • Nápis Československo nad indexem 6. hodiny
  • Barevná kombinace červené – modré – bílé, která odkazuje na národní barvy (ČSFR, SR i ČR)   

Jak index 30, tak i ostatní indexy a logo BIATEC jsou aplikované a krásně plastické. Jejich modrá barva (modření) je lesklá a mění odstín podle aktuálních světelných podmínek. Kombinace zářivé barvy indexů, jejich plasticity a efektu antireflexu dává velmi líbivý výsledek.

Ručky mají tzv. listový (leaf) tvar a stejnou barvu jako indexy. Navíc nejsou ploché, ale v podélné ose zalomené, což zase nahrává zajímavým světelným efektům.

Přestože strojek disponuje funkcí datumovky, nechali ji konstruktéři ukrytou pod číselníkem. Tímto krokem sice majitel přišel o ukazatel dne v měsíci, ale získal velmi čistý a plně symetrický vzhled číselníku.

Dýnko se stříbrnou pamětní mincí

Výrazným odkazem na význam limitované edice je dýnko. Zadní kryt (dýnko) je šroubovací (tedy bezpečně voděodolné). Na okraji se dají najít všechny důležité informace o značce, zemi původu, označení modelu a také, o který kus z 30kusové edice jde.

Uprostřed je dýnko prosklené a pod safírovým sklem, které je rovněž opatřeno antireflexní vrstvou, se může majitel hodinek pokochat pro tento účel speciálně vyrobenou mincí. Stříbrná, pozlacená mince je (jak je u značky BIATEC zvykem) vyrobena v nejstarší, dodnes existující mincovně na světě – Mincovně Kremnica.

Na minci je vyobrazena mapa obou států se státními znaky a pomyslnou přerušovanou linkou nové hranice. Vyznačené období 1993 – 2023 a slogan Bratři – Navždy – Bratia označují dobu trvání a podobu již zmiňovaného společného soužití mladých republik.

Řemínky pro různé příležitosti

Nešetřilo se ani na řemenech, k dispozici jsou rovnou dva. Majitel je tedy připraven jak na černé kožené doplňky (opasek, polobotky), tak i na ty hnědé.

Materiál řemenů je jemná telecí kůže, která nepoutá pozornost nějakým výrazným vzorem, pouze nenápadně doplňuje decentní vzhled hodinek.

Dalším hezkým a decentním odkazem na oba státy je prošití řemene u pouzdra. Na pozici 12 hodin jsou vyšité obě trikolóry na levé (SR) a pravé (ČR) straně řemínku.

Poctivá masivní trnová spona opět nese logo výrobce, a přestože jde o relativně malý díl, je na něm patrné hezké zpracování a stejně jako na pouzdře se zde střídají matné a leštěné plochy.

Velkou výhodou jsou integrované rychlostěžejky, které velmi usnadňují výměnu řemenů.

Strojek Sellita SW200-1 Special

Nesmíme zapomenout ani na srdce hodinek – jejich mechanický strojek. Zdrojem energie pro posun tří ruček je švýcarský automatický strojek Sellita SW200-1 Special (Elaboré). Tento strojek s 26 kameny pracuje na frekvenci 28 800 polokmitů za hodinu (4Hz) a disponuje rezervou nátahu 38 hodin. Jak se na současnou švýcarskou produkci sluší, je strojek vybaven hackingem (tato funkce zajistí, že při seřizování se sekundová ručka zastaví) a nechybí ani možnost manuálního nátahu strojku pomocí korunky.

Co vše na vás v balení čeká?

Zajímavý je také obsah balení, které je u limitovaných edicí firmy HELVETI vždy nadstandardní.

Součástí balení jsou:

  • Hodinky
  • Dva řemeny (černý a hnědý)
  • Vystěžejkovávač (nástroj na výměnu řemenů)
  • Cestovní pouzdro na hodinky a příslušenství z pravé kůže, které je personifikováno potiskem specifickým pro tuto limitovanou edici

Nejde o žádné cetky, které výrobci zbyly a teď se jich zbavuje. Všechny doplňky jsou vkusně navrženy a dedikovány této limitované edici. Kožené pouzdro je velmi hezky řemeslně zpracováno a navrženo tak, aby majiteli sloužilo jak pro uložení hodinek, tak i pro pohodlné uložení řemenů atd.

Komu se limitka bude líbit?

Hodinky BIATEC CS30B jsou sice primárně krásné oblekovky, ale své majitele rozhodně nebudou nudit. Díky barevnému provedení, strukturovanému číselníku a hladkému řemenu nebudou rozhodně působit nepatřičně ani k neformálnímu oblečení. Nosit je teda můžete prakticky k jakékoliv příležitosti, a vždy budete mít na ruce designově originální kus.

Navíc za své peníze majitel nedostane jen hodinky, které nosí na celé zeměkouli pouze 30 osob, ale také spoustu dalších bonusů. Symbolické spojení české a slovenské firmy, které za touto limitovanou edicí stojí, je hezkou demonstrací toho, že naše národy k sobě měly, mají a budou mít vždy blízko. Kromě toho jde o hrdou ukázku hodinařiny, která se tímto vyrovná i švýcarské produkci. Patrioti tudíž zaplesají.

Hodinky oslní plastickým číselníkem, na kterém ve vysokém kontrastu jasně modře září ručky a indexy. Díky perfektně fungujícímu antirefexu je pohled na číselník čistý a ostrý. A ty detaily, ty prostě musíte vidět …

Ti, kteří jsou zvyklí na hodinky větší velikosti, se rozhodně nemusí bát průměru 40 mm. Díky tenké lunetě a pouzdru hodinky působí výrazně větším dojmem.

Základní technické parametry:

  • Průměr pouzdra: 40 mm
  • Výška pouzdra: 11,6 mm
  • Šířka náramku: 20 mm
  • Vodotěsnost: 100 m
  • Strojek: Automatický, Sellita SW200-1 Special (Elaboré)
  • Pouzdro: nerezová ocel
  • Materiál náramku: teletina
  • Sklíčko: klenuté safírové sklo s oboustrannou antireflexní úpravou

Podrobné technické informace naleznete ZDE.

Modrá verze má také mnohé do sebe

Pokud vás bílá varianta nezaujala, podívejte se na modro – stříbrné provedení CS30M.

Pouzdro a obsah balení je stejný jako u bílé varianty, odlišuje se pouze číselníkem. Zatímco bílá varianta je kombinací tří barev ve stříbrném pouzdře, modrá je decentnější. Je kombinací dvou barev (modrá + bílá) a stříbrných doplňků. Leštěné ručky, indexy, logo BIATEC mění svou barvu a lesk v závislosti na osvětlení.

Při intenzivním světle dokonce bílý nápis Československo, ručky a ostatní stříbrné doplňky působí jako jedna barva (viz obrázek níže).

I zde dělá antireflex divy a občas hodinky vypadají jako bez skla – posuďte sami:

Tak co, zaujalo Vás spíš decentní modré nebo rozverné bílé provedení?

Text: Vít Černý
Fotografie: Vít Černý Helveti (druhá fotografie) a Wikipedie (mapy a vlajky)

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *