Nová značka: Stane se Biatec znovu králem, tentokrát tím hodinkovým?

Značku Biatec nově najdete na Helveti.cz

Hodinařina jako symbol nejvyššího řemeslného umění je často spjatá s národní identitou. U švýcarských, japonských a německých značek jde navíc o spojení s historií hodinářství, která si prošla nejedním pohnutým momentem. Proto by vás mohlo překvapit, že národní hrdost a silná symbolika ve spojitosti s hodinkami velmi dobře funguje i v případě mladé značky, která ani nepochází z hodinářské velmoci. O to zajímavější jsou pak hodinky od hodinářů z města Zvolen na Slovensku, jejichž jedinečná tvorba se skrývá pod značkou Biatec. V Helveti.cz máme to potěšení Biatec přivítat a chtěli bychom vám představit, čím že nás hodinky od Biatecu nadchly.

Jak se do hodinářského světa Biatec dostal?

Keltská mince Biatec

Slovo „Biatec“ (nebo „Biatex“) pochází pravděpodobně ze jména krále, který se začal objevovat na starých keltských mincích ražených v oblasti dnešní Bratislavy (našeho hlavního města) během 1. století před naším letopočtem. Název se také používá k označení samotné mince.

https://www.biatecwatches.com/about-us

Název značky odkazuje na dávnou historii slovenského území a veškeré kulturní dědictví, které se zde v průběhu staletí zrodilo. Naplnit takový odkaz je tedy odvážná výzva. V Helveti nás hodinky Biatec naprosto okouzlily, proto věříme, že se obrození Biateca – krále, ale tentokrát v hodinářském světě, povedlo – minimálně v rámci území, do kterého nezasahují hodinářské velmoci.

Mince vložená do pouzdra hodinek

Značku samotnou založil v roce 2016 Peter Kožár – nejdříve hodinkový nadšenec a milovník mechanických modelů a také zakladatel hodinkářského eshopu. Ten svou vášeň postupně profiloval až k založení vlastní značky.

Za tímto odvážným rozhodnutím, jak to tak obvykle bývá, stál nedostatek. Ten se týkal mezery na slovenském trhu, ale i nedostatku kvalitních hodinek s opravdu vytříbeným designem za dostupnou cenu, které by navíc ctily klasické modely, ale v žádném případě je nekopírovaly na 856. způsob…

Biatec nevytváří hodinky, ale sny

Společně se spoluzakladatelem firmy a hlavním designérem Milošem Jakubcem hned na začátku určili podobu modelů hodinek Biatec. Mělo jít o hodinky inspirované legendárními modely ve střízlivém, avšak nápaditém designu, který navíc vždy okoření nějakou zajímavostí nebo raritou.

Za Bitecem stojí poctivá ruční hodinařina

Ryze slovenský je tedy návrh hodinek, které skládají a testují slovenští hodináři. Komponenty jsou dovážené. Jde tedy o malou značku s velkou ambicí – “Nevytvářet hodinky, ale sny”. Což se Biatecu zatím podle našeho mínění daří velmi dobře.

Aktuálně má Biatec v nabídce kolekce Corsair, Marine, Majestic a Leviathan, které doplňují limitované edice. Touto nabídkou se značce daří pokrýt nejžádanější typy hodinek. Velikost Biatecu zároveň umožňuje velmi dobře do výroby zařadit také tvorbu hodinek na míru.

Kolekce Biatec, do nichž si můžete nechat vložit originální minci

Hodinky na míru třeba s vloženou mincí

Biatec kromě gravur na klasických místech, nejčastěji na dýnku hodinek, přišel také s velmi nápaditým řešením úprav hodinek dle přání zákazníka. A co je zajímavější, i tato nabídka je pevně svázaná se značkou samotnou. Jde totiž o minci, kterou hodinář instaluje do zadní části pouzdra kolekcí Corsair, Majestic nebo Marine. Každá podle svého zařazení s leteckou, historickou, nebo námořní tematikou.

Pamětní mince vkládané do hodinek Biatec

A ano, jde o skutečné mince s oficiálním původem z Kremnické mincovny. Do pouzdra si můžete nechat vložit nejžádanější verze s vlastní gravurou, nebo zadat k výrobě jedinečnou ražbu. Pouzdra hodinek s mincí jsou o něco vyšší, což ale není zas taková daň za originalitu.

Hodinky Biatec s pouzdrem ze safírového skla

Ani tady se svým motem Biatec není u konce. Můžete si totiž objednat dokonce i hodinky ve stylu „haute horlogerie“ dle vlastního návrhu a přání. I kdybyste chtěli hodinky s pouzdrem ze safírového skla, pro Biatec to není problém. Řeší se jedině splnění zákazníkova snu, což je v týmu, který tvoří zkušený designér, zručný hodinář a nadšenec do hodinek snazší, než byste čekali. A k tomu si představte, že i zde se Biatec drží svého hesla týkajícího se cenové dostupnosti!

Právě tato možnost naprosté customizace hodinek může být pro některé lákavá, takže kdo ví, třeba se časem dočkáme nějaké speciální edice s přesahem do pražského Karlína. Zní to jako divoká kombinace, ale všechny velké sny jsou nesmělé, což Biatec ostatně dobře ví.

Pozoruhodná limitka ke 100. výročí úmrtí M. R. Štefánika

Milan Rastislav Štefánik (1880 – 1919) byl výjimečný astronom a fyzik, jehož vědecké výpravy měly široký přesah do dalších oborů. Byl velmi významnou osobou společensko-politického prostředí rodícího se Československa a spolu s T. G. Masarykem je považován za zakladatele Československého státu.

V průběhu I. světové války se dostal na frontu coby podporučík průzkumného letectva a jako takový usiloval o vybudování meteorologické služby. Za své úsilí později obdržel francouzský Válečný kříž. Výsledkem jeho neustávající snahy o vytvoření samostatného státu Čechů a Slováků byl dekret o vytvoření Česko-Slovenské armády ve Francii, který vydala francouzská vláda.

Po vzniku Československa se stal Štefánik ministrem vojenství. Osudným se mu stal letecký návrat z Říma do Prahy, kde měl řešit kompetenční spory mezi francouzskou a italskou vojenskou misí. Letadlo poblíž Bratislavy před mezipřistáním havarovalo a celá posádka zahynula.

Biatec jako hold této významné osobnosti v roce 2019 vydal limitovanou edici 100 kusů jedinečných pilotních hodinek z kolekce Corsair – Biatec M.R. Štefánik se Štefánikovým vyobrazením na číselníku, safírovým sklíčkem, luminiscencí a vloženou mincí a označením na spodní straně. Hodinky jsou poháněny švýcarským mechanickým strojkem s automatickým nátahem Sellita SW200-1. Fotografie najdete zde, naživo si je můžete prohlédnout v prodejně Helveti v pražském Karlíně. 

Modelové řady hodinek Biatec

Sellita SW200-1 v hodinkách Biatec

Hodinky Biatec jsou poháněny švýcarským mechanickým strojkem s automatickým nátahem Sellita SW200-1. Tento strojek s 26 kameny pracuje na frekvenci 28 800 polokmitů za hodinu (4Hz) a disponuje rezervou nátahu klasických 38 hodin.

Hodinky Biatec jsou vybavené safírovým sklem, které je odolné vůči poškrábání a vybavené oboustrannou antireflexní vrstvou pro dokonalou čitelnost ciferníku.

Biatec Corsair

Hodinky modelové řady Corsair se vyznačují jednoduchým a přehledným ciferníkem ve stylu pilotních hodinek a dominantní korunkou ve tvaru diamantu. Kolekce byla inspirována americkým stíhacím letounem Voughtem F4U Corsair. Ručky a indexy jsou vybavené luminiscencí Super-LumiNova® BGW9. Voděodolnost těchto hodinek je 100 m (10 ATM). Průměr pouzdra je příjemných 40 mm, délka (lug-to-lug) činí 48 mm, hodinky tak dobře sednou na většinu pánských zápěstí.

Biatec Majestic

Hodinky modelové řady Majestic se vyznačují minimalistickým provedením ciferníku, na kterém kromě loga značky nenajdete žádné indexy. Pouzdro z leštěné nerezové oceli má stejnou velikost jako Corsair, tedy 40 mm. Model Majestic 02 je opatřen PVD úpravou barvy růžového zlata.

K dispozici je několik barev ciferníků s efektem slunečního odlesku. Hodinky dostanete s prvotřídním koženým řemínkem z telecí kůže s krokodýlím vzorem. Zajímavostí je pak provedení zadního víčka, kde pod průhledem ze safírového sklíčka najdete stříbrnou minci s raženým motivem odvozeným od historické mince Biatec.

Biatec Marine

Kolekce Marine zastupuje jachtařské hodinky. Nás zaujala především přehledným číselníkem s efektem slunečního odlesku a výraznou korunkou ve tvaru diamantu s logem Biatec. Pouzdro hodinek je vyrobeno z ušlechtilé oceli v kombinaci leštěných a broušených ploch.

Zajímavostí je pak provedení zadního víčka, kde pod průhledem ze safírového sklíčka najdete stříbrnou minci s raženým motivem kotvy s lanem ve vodě. Průměr pouzdra je příjemných 40 mm. Voděodolnost těchto hodinek je 100 m (10 ATM), zvládnou tedy i kontakt s vodou, jako je sprcha, déšť i plavání. Hodinky na ruce drží černý kožený řemínek z teletiny s bílým prošíváním. 

Biatec Leviathan

Kolekce potápěčských hodinek Leviathan má neotřelý sportovní design. Pouzdro hodinek, stejně tak i náramek s vlastním designem, jsou vyrobeny z ušlechtilé oceli za pomoci revoluční technologie NanTec. Díky této technologii odolají i náročnému zacházení, neboť na pouzdru se nachází nanovrstva, která je extrémně odolná vůči běžnému poškrábání. NanTec se může pochlubit bezprecedentní tvrdostí podle Vickerse 600, která ve srovnání se standardními hodinkami z nerezové oceli s tvrdostí Vickers 200 zaručí, že budou vaše hodinky Leviathan lesklé i po několika letech nošení

Potápky od Biatecu by se neobešly také bez jednosměrně otočnou safírovou lunetou s luminiscencí Super-LumiNova® C1 na leštěných ručkách a 3D indexech, šroubovací korunkou s logem Biatec a zadním víčkem s motivem bájné mořské nestvůry, jejíž jméno kolekce nese. Průměr pouzdra je příjemných 40 mm, délka (lug-to-lug) činí 50,2 mm. Voděodolnost těchto hodinek je 300 m (30 ATM), hodinky tak bez problémů zvládnou i hlubinné potápění.

Ocenění na světové úrovni – Superbrands Slovakia 2020

Prestižní ocenění Biatec získal v roce 2020 a 2021

Biatec získal toto prestižní ocenění v minulém roce. Výjimečný přístup Biatecu k produktům a zákazníkům, který celé 4 roky nekompromisně uplatňovali, ocenil nezávislý expertní tým Brand Council, který se skládá z předních odborníků na PR, komunikaci, marketing, obchod a IT. Superbrands je nejuznávanější nezávislá celosvětová autorita v oblasti hodnocení a oceňování značek.

Biatec získal ocenění SuperBrands v roce 2020 a 2021.


Zdroje:

Kompletní nabídku hodinek Biatec najdete na tomto místě v eshopu helveti.cz.

V Helveti jsme na Biatec hrdí

Jsme velmi rádi, že vám v Helveti můžeme nabídnout to nejlepší z hodinářské dílny Biatec, protože si na Helveti.cz potrpíme na kvalitu nabízených produktů. Také proto vám i k hodinkám Biatec bez váhání prodloužíme záruku na 5 let. Pokud zjistíte, že první volba nedopadla dobře, máte možnost hodinky během 90 dní vyměnit, nebo nenošené vrátit. Pokud vám jen nebude sedět třeba délka řemínku, rádi vám jej upravíme přímo v naší kamenné prodejně. Zde vás srdečně uvítáme i když si budete chtít hodinky Biatec včetně limitek jen prohlédnout a třeba se o nich dozvědět další zajímavosti.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *