Hodinky roku 2022: Který model nemá konkurenci?

V každoročním vyhlášení soutěže Hodinky roku o nejlepší model vybírali garanti značek své srdcovky. Výsledek hlasování odhalil jeden model, který nás v Helveti naprosto ohromil 🏆 a bodově daleko předčil všechny ostatní. Za ním se umístily další čtyři, které se pyšní top kvalitou a výbavou a nějakou velmi výraznou vlastností k tomu.

Modely, které se umístily od 5. do 9. místa vás uchvátí minimálně jednou extra vlastností, takže hrozí, že se do nich zkrátka bezhlavě zamilujete na první pohled. Symbolické desáté místo náleží modelům, které už jen svou nominací do rubriky Hodinky měsíce prokázaly svou výjimečnost oproti veškeré další nabídce z Helveti.

Co nás neméně potěšilo, je obměna zastoupení značek oproti minulému roku, kdy dominovaly Citizen, Casio a Seiko, což byla trochu nuda. To, ale i dobré prodeje, nám potvrzují, že zvlášť nové značky byly trefou do černého. Ale nebudeme vás už déle napínat a přejdeme k vyhlášení.

Systém hodnocení

Každý z garantů značek Helveti hlasoval pro 3 nejlepší hodinky z 24 modelů. Umístění pak bylo bodově ohodnoceno následovně: 1. místo 5 bodů, 2. místo 3 body, 3. místo 1 bod. Hodnocení shrnujeme u každého obrázku daného modelu.

Jak se k jednotlivým hodinkám vyjádřili hlasující si přečtěte níže. Více informací pak najdete v eshopu (odkazy v nadpisech), nebo v jednotlivých recenzích rubriky Hodinky měsíce.

1. místo Mido Ocean Star GMT M026.629.11.051.01

1. místo: hlasováno 5x; bodování: 5+5+5+3+3 –> 21 bodů

Jiří Štencek

Mido Ocean Star GMT jsou pro mě největším překvapením za rok 2022. Sám jsem jejich hrdým majitelem a byly pro mě důkazem, že Mido je kvalitou zpracování mnohem výše, než jsem čekal. A kdybych měl vypíchnout pár věcí, tak stále je to:

  • nádherně zpracovaný ciferník se silnou luminiscencí,
  • perfektní extenze
  • a keramická luneta.

Prostě perfektní hodinky a ať mě kdokoliv zkusí přesvědčit, že se mýlím 😉.

Jiří Bareš

Model Mido Ocean Star GMT M026.629.11.051.01 mě naprosto uchvátil. True GMT a skvělé zpracování rozhodně nad úrovní dané cenovky. Dále mají citlivě zakomponovanou datumovku, potápkový styl, který mám rád a dobrou luminiscenci, k tomu safír a voděodolnost 200 m.

  • Číselník, přestože je černý, tak nepůsobí nudně, a to především díky oranžovým prvkům (typickým pro Mido)
  • a zajímavé jsou i zelené indexy a ručky.

Tento model by možná mohl být o milimetřík menší, ale i na mojí průměrné ruce sedí skvěle. Takže nakonec nemám ani co vytknout.

2. místo Citizen Worldtime Radio Controlled Super Titanium AT8234-85L

2. místo: hlasováno 2x; bodování: 5+5 –> 10 bodů

Jiří Bareš

Hodinky Citizen AT8234-85L nabízí takříkajíc „citizenovskou klasiku“ v podobě tří skutečně silných technologií značky Citizen. Pro připomenutí – solární pohon Eco-Drive, titan Super Titanium™ řízení rádiem. Je to nejnovější počin se strojkem Citizen H800, který k předcházejícímu výčtu přináší také 24hodinový subčíselník na pozici deváté hodiny a především velmi snadno ovladatelné a přesné stopky. Pouzdro je velmi pohodlné, ostatně k tomu přispívá i nízká hmotnost, která činí pouhých 89 gramů. Na hodinky na kovovém náramku zanedbatelné! 

3. místo Mido Multifort 20th Anniversary Inspired by Architecture Limited Edition M005.430.11.061.81

3. místo: hlasováno 2x; bodování 3+5 –> 8 bodů

Jiří Bareš

Švýcarské Mido se velmi rychle stalo mým oblíbencem. V Helveti máme rádi vynikající poměr cena/kvalita a Mido tohle splňuje do puntíku. Hodinky jsou také o historii, příbězích, emocích a spojení architektury a Mido v tomto případě funguje velmi dobře, což demonstruje tahle limitovaná edice.

Neobvykle, zato velmi citlivě zpracované zobrazení most Sydney Harbour Bridge na číselníku mě zaujal nejvíc. Krásné odstíny, safírové sklíčko a luminiscenční vrstva to jen podtrhují. Uvnitř pouzdra běží strojek Mido Caliber 80, což není nic jiného, než ETA C07.621 (označovaná u značek Tissot nebo Certina jako Powermatic 80). Dodám jen, že u značky Mido se vždy jedná o verzi s 25 kameny, tedy s klasickým kovovým krokovým ústrojím.

4. místo shodně 2 modely:

Fortis B-42 Official Cosmonauts 647-10-11-M

Jiří Bareš

Fortis B-42 Official Cosmonauts 647-10-11-M – moje srdcovka, kterou nosím už asi 7 let. A budu dál, protože ty hodinky mě prostě pořád baví! Konkrétně jejich spojení s vesmírem, jejich dokonale přehledný design, nádherný modrý antireflex, odolnost a poměrně velká univerzálnost. Nebudu pokračovat dál – ne proto, že by nebyla další pozitiva, ale proto, že to má bát stručný popis 🙂.

Junghans Meister Classic Terrassenbau 27/4019.02

Darina Vokrojová

Junghans Meister Classic Terrassenbau 027/4019.02 – klasika, která se neokouká a nezestárne. Junghans dělá krásné minimalistické oblekovky, tento kousek je navíc zajímavý spojením s výročím sta let terasovité budovy ve Schrambergu, kde probíhá kompletace hodinek Junghans.

Martin Jasovský

Junghans 027/4019.02 – takhle nějak si představuju klasické společenské hodinky. Jednoduchost a účelnost, skvělé vlastnosti a dobrá cena – co víc si přát!

Jiří Bareš

Inspirací limitované edice (1500 ks pro celý svět) byla legendární terasovitá budova ve Schrambergu. Jejím původním účelem bylo poskytnout dostatek světla pro hodináře, nyní slouží jako muzeum (tedy dobrý cíl výletu pro všechny hodinkové fanoušky). Terasovitá budova je vyobrazena na dýnku hodinek a do ní je důmyslně zakomponován průhled na strojek J820.4., což není nic jiného, než ETA 2892-2, tedy spolehlivý švýcarský mechanický strojek s automatickým nátahem.

5. místo obsadily dokonce 4 modely:

Citizen Promaster Marine Automatic Diver’s Super Titanium NB6021-68L

Jiří Bareš

Těmto automatům se špičkovým strojkem Citizen 9051 nechybí vůbec nic. Pouzdro a tah z titanu SuperTitanium™, safír, více než dostatečná voděodolnost, kompaktní a skvěle nositelné rozměry, výborná mikroregulace tahu, super luminiscence. Jestli jsem něco zapomněl, tak to tam dost možná je, ale na vině je moje paměť.

Jiří Štencek

Citizen vyrobil reedici skvělého potápkového modelu, který má i příběh o vylovených hodinkách z moře, které stále šly i přes jejich zdevastovaný vzhled. Mám tenhle typ robustních potápek hodně rád a tady to Citizen dotáhl téměř k dokonalosti. Titan, safír, 200 m a automat. Tohle za 20 000 Kč od jednoho z nejkvalitnějších výrobců prostě chcete.

Zeppelin Captain’s Line 8642-3

Jiří Bareš

Jde o jednoručkové hodinky ve stylu pilotek, které naopak nabádají ke zvolnění, což v dnešní uspěchané době určitě není na škodu. Když se řekne „jendoručky“, spousta hodinkových fanoušků si ihned vybaví značku MeisterSinger, která vyrábí pouze jednoručky a odečet času popisuje jako rituál. Ovšem to už se bavíme o jiné úrovni a také jiných cenách. A právě proto je model Zeppelin Captain’s Line 8642-3 tak zajímavý. Poskytuje velmi solidní jednoručky zájemcům, kteří za ně neplánují, nebo nemohou utratit desítky tisíc Kč. 

MeisterSinger Metris Black Line Edition ME905BL

Martin Jasovský

MesiterSinger ME905BL – skvělé letní hodinky. Kontrast žlutého číselníku, červených hlavních indexů a datumovky vypadá naživo fantasticky. Uvnitř pouzdra tiká švýcarský mechanický strojek s automatickým nátahem Sellita SW200-1. Pouzdro má průměr 38 mm a je vyrobeno je z ušlechtilé oceli s černou DLC úpravou (Diamond-like carbon), což zaručuje zvýšenou ochranu vůči poškrábání. Protože je vodotěsnost hodinek 20 ATM, je korunka šroubovací a navíc chráněná pouzdrem.

Claude Bernard Aquarider 10222-3M-VIN1

František Žváček

Claude Bernard vyrábí hodinky s prémiovou kvalitou za opravdu bezkonkurenční ceny. Někdo si řekne, že swiss made hodinky nejde sehnat za tak nízkou cenu – ovšem opak je pravdou a byl to dokonce od počátku záměr značky. Rád plavu, proto mé hodinky musí mít minimálně 10 ATM voděodolnost, což tyto splňují. To že jde o chronograf, je bonus navíc, s nímž se můžu spolehnout na bezchybné měření sportovních výkonů. Skvělý je i design, který umožňuje tyto sportovně laděné hodinky vzít i k formálnějším příležitostem.

6. místo Seiko Astron SSJ003J1

6. místo: hlasováno 2x; bodování 1+3 –> 4 body

Darina Vokrojová

Seiko Astron SSJ003J1- skvělé univerzálně vyhlížející hodinky pro každého, kdo chce mít na zápěstí spolehlivý kousek, užívat jej plnými doušky a o nic se nestarat – přesně to GPS řízené hodinky Seiko Astron díky své výbavě nabízí.

7. místo Biatec Leviathan 03

7. místo: hlasováno 1x –> 3 body

Martin Jasovský

Biatec Leviathan 03 jsou potápky s naprosto jedinečným stylem. Perfektní, nikoho nekopírující design a vlastnosti odolných, potápěčských hodinek k tomu z nich dělají top výběr těch, kdo si potrpí na originalitu i kvalitu zároveň.

8. místo Orient Kamasu RA-AA0811E

8. místo: hlasováno 2x; bodování 1+1 –> 2 body

Darina Vokrojová

Ke Kamasu toho není moc, co psát. Ve zkratce se jedná o skvěle zpracované a vybavené hodinky. Vypadají dobře na náramku, kůži i pryži a s každou výměnou řemínku trochu změní svůj charakter. To základní však stále zůstává – vysoká spolehlivost a design, který se hned tak neokouká.

Jiří Štencek

Orient Kamasu je celý rok 2022 skvělou volbou našich zákazníků. Opět hraje roli poměr cena / výkon dokonalý a kdo hledá potápky v automatu se safírem za nejlepší cenu, tohle je odpověď. Jedinou alternativou je Seiko, které ale v této kombinaci stojí 14 000+ Kč. Navíc Orient zde zapracoval na ciferníku, který se mi oproti jeho ostatním modelům zda propracovanější a prostě víc sexy. Orient mě modelem Kamasu hodně potěšil a věřím, že i spoustu z vás.

9. místo Auguste Reymond Origin Unitas AR.OR.07H.001.101.201

9. místo: hlasováno 1x –> 1 bod

Michaela Hoffmanová

Kousek, který kromě elegantního vintage vzhledu a originálního tvarování pouzdra s výrazným bočním profilem nabízí především skvělou čitelnost a vynikající spolehlivost. Celá modelová řada Origin vzdává hold legendárnímu mechanickému strojku Unitas s manuálním nátahem, který byl vyrobený přímo Augustem Reymondem. Příznivci absolutní klasiky si tady tedy přijdou na své.

Safír, 44 mm, 10 ATM, průhledné dýnko a 99 gramů mohou být pro někoho samozřejmostí, pro mě naopak důkazem, že jde o pozoruhodný model.

Trefili jsme se, nebo byste volili jinak?

To byly modely, které dosáhly na bodové hodnocení. Naši garanti se s hodinkami potkávají denně, proto jsou možná trochu zmlsaní a jejich výběr může být ve finále extravagantní. Zajímá nás, zda by vás – uživatele, co si vybíráte jen pár hodinek pro konkrétní příležitosti, nebo naopak jedny univerzální, některý z výše vybraných modelů zaujal a proč. Potěší nás, když nám svůj výběr pošlete v komentářích pod článkem.

10.  místo – za umístění v Hodinkách měsíce

V následující galerii najdete zbylé nominované modely. I bez bodů stojí za pozornost díky nominaci do Hodinek měsíce, kde najdete vždy jen 2 výjimečné modely za měsíc. Rozhodování to nebývá jednoduché, protože jak napříč značkami, tak napříč jednotlivými typy hodinek, denně přibývají v eshopu Helveti modely kvalitní a spolehlivé. V titulcích jednotlivých obrázků proto v krátkosti shrnujeme, co hodinky dostalo do nominace:


Raději byste si o hodinkách něco poslechli?

Těšíme se, že vám uděláme radost nejen novými hodinkami, ale i povídáním o nich. Najdete nás na SpotifyAppleYoutubeAmazon a Castbox.fm. Máte-li tip na téma, které vás zajímá, nechte nám vzkaz v komentářích, rádi ho zpracujeme. A jak často budeme publikovat? Prozatím se můžete těšit na přibližně 3 nové díly do měsíce.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

3 komentáře u “Hodinky roku 2022: Který model nemá konkurenci?

  1. Nevím, ale mě se ani jedny z vítězných hodinek nelíbí. Nekoukám na značku, která už dávno není zárukou kvality, ale na vzhled a skutečnou spolehlivost hodinek. A ze své zkušenosti mohu říct, že mě mnohdy zklamaly dražší hodinky a naopak je funkčně a vzhledově předčily hodinky levné. Dnes už dávno neznamená, že drahé hodinky jsou automaticky lepší. Hloupost je připlácet si za  značku u mnohdy předražených hodinek.

    • Děkujeme za názor, pane Pokorný. Je naprosto normální, že má každý jiný vkus a chápu, že není možné se zavděčit všem.
      V čem nesouhlasím, je tvrzení, že značka nezaručuje spolehlivost hodinek. To jako prodejce mohu velmi snadno dokázat. Každá značka má jinou kvalitu. Stejně tak souhlasím, že i u drahých hodinek můžete mít smůlu na vadný kus. A analogicky u levných hodinek můžete mít štěstí na naprosto bezchybný kus. Obě tyto situace jsou ale spíše výjimkou, která potvrzuje pravidlo 🙂
      Máte-li však zkušenost s obchodu s hodinkami nebo snad servisem hodinek, velmi rád si poslechnu váš podrobněji rozepsaný názor buď zde v komentářích nebo například emailem.

      Přeji hezký den a ať vám hodinky dobře slouží.
      Jiří Štencek

  2. Zdravím všechny hodináře, asi chápu pana Pokorného, jak to myslí…….hodinky jsou fenomén, věčné pokušení. Dnes vyráběné hodinky ve všech cenových kategoriích vypadají na první dobrou hezky a i kousky za pár tisíc dovedou udělat spoustu radosti a navíc ukazují poměrně přesný čas. Z mé zkušenosti vlastníka asi sta kusů hodinek všech možných světových značek mám také zkušenosti, že hodinky s cenovkou 65000 kč dorazily od švýcarského výrobce porouchané. Ale, jak píše pan Štencek, nemůžeme to brát za bernou minci. Dražší hodinky po podrobném prozkoumání a případném rozebrání jsou vyráběny s větší péčí, kvalita pouzdra, tahu i strojku je bez pochyby větší. Dnes je výhoda, že si každý může koupit hodinky, bez ohledu na to, jak má hluboko do kapsy. Zkrátka, jak říká paní Ditrichová, jedna z prodejců Helveti, nesmí Vás to zatěžovat……Všechny tyto relativně dostupné hodinky společnost HELVETI dle mého názoru nabízí a navíc hezké prostředí a dobrý servis. Hodně radosti s novými hodinkami………Klouček Miroslav

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *