Hodinky měsíce května 2022

Přestože je teprve květen, počasí se už naštěstí obléklo do letního kabátu. Přichází proto ten správný čas užívat si slunečních dní dosyta, ať už si ideální chvíle volna představujete jakkoliv. A možná k řadě aktivitám se vám mohou hodit čerstvě zrecenzované hodinky z naší každoměsíční rubriky Hodinky měsíce.

Tento měsíc zazářily dva klasické modely, jejichž společným znakem je zejména jejich univerzálnost a celkem podobný vzhled. Srovnávat budeme konkrétně model Seiko Astron SSJ003J1 a Swiss Made hodinky Tissot Gent XL Classic T116.410.11.047.00. V mnoha dalších ohledech se ale přeci jen liší. V čem přesně, to už vám prozradí naši odborníci Darina Vokrojová a Jirka Bareš. Tak jdeme na to!

Seiko Astron SSJ003J1

Sezóna dovolených klepe na dveře, proto mě napadá otázka, zda ve sbírce máte své oblíbené dovolenkové hodinky, a pokud ano, jaké? Toolwatche, které s vámi zvládnou prostě všechno? Kousek ze stáje obecně populárních potápek, nebo naopak nějaké levné nenápadné hodinky, o které se nemusíte bát? Od mnohých bych čekala odpověď ve smyslu, že jedny hodinky na cesty přece nestačí a dovolenou řešíte minimálně dvěma kousky. Já jsem spíše přívržencem jednoho kousku, který se mnou zvládne všechny nástrahy dlouhého volna a nemusí se jednat zrovna o toolwatch. A právě jeden takový jsem vybrala pro krátké představení v rámci květnových Hodinek měsíce.

Seiko Astron SSJ003J1

Když se řekne Seiko, mnozí si představí řadu kultovních modelů, dostupné mechaniky, levné a kvalitní pracanty, ale také skvěle zpracované a po hodinářské stránce ceněné kousky. Síla Seika je v jeho široké paletě, v níž si musí vybrat snad každý, a to nejen z hlediska ceny (ano, pořád vychvaluji základní řadu Seiko 5 s cenovkou kolem 3 500 Kč), ale také designu.


Seiko se v hodinářském světě zapsalo mnohokrát do historie, a to také – z pohledu švýcarského hodinářského průmyslu poměrně neslavně – masovým rozšířením quartzových hodinek, které ohrožovaly tradiční výrobu mechanických hodinek. Quartzky byly moderní, levnější a přesnější. A víte, jaké quartzové hodinky byly na světě těmi prvními? Ano, Seiko Astron, konkrétně Seiko Quartz Astron představené 25. prosince 1969. Byly to hodinky, které způsobily revoluci v hodinářském průmyslu a jejich uvedení na trh zůstává jedním z nejdůležitějších mezníků v historii společnosti. Quartz Astron nastavily nový standard v přesnosti náramkových hodinek, a to díky několika technologickým pokrokům.


Od historie zpět do současnosti – Seiko s řadou Astron vstoupilo znovu na scénu v roce 2012, kdy uvedlo na trh první solárně napájené a GPS řízené hodinky. I tyto hodinky znamenaly posun na poli technologií a Seiko potvrdilo roli lídra v hodinkovém světě. Síla modelů se solárním napájením a GPS řízeným strojkem je v rychlé a jednoduché obsluze, a to kdekoliv na Zemi – změnu časového pásma a seřízení času provedete stiskem pouhého jednoho tlačítka. Hodinky mají díky světlu neustálý dostatečný přísun energie pro svůj chod, nevyžadují pravidelnou výměnu baterie, proto se na ně můžete maximálně spolehnout.


Značku a pozadí vzniku řady Seiko Astron jsme již částečně nastínili. Nyní je čas věnovat prostor samotným hodinkám měsíce. Seiko Astron SSJ003J1 jsem si vybrala proto, že s nimi do řady vstoupil jednodušší design a menší rozměr. Konečně. Vybavíte si za poslední roky jiné než sportovně laděné Astrony, které by navíc měly pouzdro s průměrem vhodným i pro menší zápěstí? Já ne, a protože mě tato technologická lahůdka vždy lákala, loňské představení umírněnějších modelů mě velmi zaujalo. Abyste si nemysleli, hodinky nejsou žádný drobeček. Průměr pouzdra je 39 mm, jeho výška 11 mm a rozměr lug to lug 45 mm (z mého pohledu ideální míry pro většinu zápěstí). Na ruce možná působí dokonce jako větší hodinky, a to hlavně díky dlouhým a poměrně výrazným nožkám, které se však k celkově robustně působícímu zevnějšku hodinek skvěle hodí.

Číselník hodinek tedy po dlouhé době nenese žádné subčíselníky, šanci vyniknout tak mají mnohem více základní prvky – samotný číselník, ručky, indexy. Seiko v tomto ohledu nezklamalo. Modrá barva číselníku, která se volně přelévá také do keramické lunety, je opravdu až magická a svůj odstín mění v závislosti na světelných podmínkách. K tomu připočtěte broušení indexů na hodinových pozicích, díky němuž indexy vrhají duhové odlesky a již tradičně promyšlenou a fungující úpravu ruček, kdy jedna jejich polovina je leštěná, zatímco druhá broušená. Hodinová a minutová ručka jsou vyplněny luminiscencí LumiBrite v běžném zeleném odstínu, doplněné jsou lumi body na 4 hlavních hodinových pozicích. Nad dvěma zmíněnými ručkami se ve svém pravidelném rytmu pohybuje bílá vteřinovka, zakončená jakýmsi rybím ocasem s lumi výplní, přesně lícující s indexy. Číselník má hloubku a nese pouze informace o výrobci, řadě a její specifikaci (GPS, Solar). Osobně by mi vůbec nevadilo, kdyby zde zůstalo pouze aplikované logo a pod ním menší nápis „Astron“, ale i takto působí číselník vyváženě. Značky informující o úspěšnosti spojení a použití letového režimu jsou vyvedeny v rámci armovacího kroužku. Na pozici 3. hodiny je pak index částečně nahrazen vyobrazením data, k němuž mám dvě poznámky. Pochvalná míří na zvolenou barvu datového věnce, ta vytýkací na hloubku datumovky. Několikrát mě zarazilo, jak hluboko je posazená, čehož si všimnete především při pohledu z úhlu.

Potěší svou jednoduchostí a univerzálním vzhledem.


I přesto, že je číselník velmi odlehčený, nabízí kalibr 3X22 (v roce 2019 se jednalo o nejnižší GPS řízený a solárně napájený strojek) všechny potřebné funkce. Tlačítka, která jsme byli zvyklí vídat kolem korunky, se schovala do pouzdra. Po ruce tak stále máte možnost kontroly úspěšnosti příjmu signálu, využití letového režimu, kontroly stavu nabití. Hodinky dvakrát denně přijímají signál GPS, díky čemuž je zachována maximální možná přesnost jedné sekundy za 100 000 let. Přesunete-li se v rámci planety do jiného časového pásma, změnu provedete opět snadno stiskem jediného tlačítka. Ručky se nastavují nezávisle, proto je přenastavení opravdu velmi rychlé. Hodinky dokáží fungovat při plném nabití až 6 měsíců, po přepnutí do úsporného režimu až dva roky. Nepředpokládá se však, že byste takový kousek sušili někde v šuplíku, tyto Astrony budete chtít vytahovat z podrukávu košile. Ale pozor, skoro při každém pohledu na ně se budete chtít opatrným dotykem přesvědčit, že jste neztratili sklíčko. Safírové sklo je opatřené oboustranným antireflexem (super-clear). Hodinky při mnoha pohledech opravdu vypadají, jako by snad ani žádné sklo neměly.


Pouzdro hodinek doplňuje článkový náramek zakončený překlápěcí sponou (bez mikroregulace), obojí z oceli a obojí opatřené úpravou super-hard coating. Povrch je tak tvrzený a chráněný proti vzniku vlásečnic a škrábanců. Nutno podotknout, že tvrzení opravdu funguje. Náramek je vyveden v matném provedení s leštěnými boky, pouzdro střídá leštěné a broušené plochy. Z boku pouzdra vyčnívá korunka, která vypadá, jako by ani k hodinkám nepatřila – působí možná příliš obyčejně, ale manipulace s ní je velmi příjemná. Už tak skvělý výčet parametrů a funkcí završuje vodotěsnost 100 m, hodinky tak můžete směle brát do vody.

Co říct závěrem? Seiko Astron SSJ003J1 jsou opravdu univerzální hodinky. Jejich vzhled není ani ryze elegantní, ani ryze sportovní, tak něco mezi. Jejich funkce a parametry je předurčují k roli jediných hodinek, které vezmete na cestu kolem světa, ale také klidně na jednání. Drobný prostor ke zlepšení by tu možná byl (spona, korunka, datumovka), ale celkově jsou Seiko Astron SSJ003J1 jedním slovem skvělé.

Klady:

  • GPS řízený a solárně napájený strojek
  • jednoduchá obsluha a rychlé nastavení
  • safírové sklo s antireflexem, díky němuž se budete sami sebe často ptát, zda ještě máte sklíčko
  • hloubka číselníku
  • univerzální vzhled a celkové parametry
  • velikost pouzdra

Zápory:

  • příliš hluboko posazená datumovka
  • méně propracovaná spona

Autor recenze: Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko, Casio, Orient a k tomu si přibrala ještě Swiss Military by Chrono, Mezi její další záliby patří turistika, cestování a dobré víno. Jsme pyšní, že se v roce 2020 stala úspěšnou absolventkou hodinářské školy v Jihlavě.


Tissot Gent XL Classic T116.410.11.047.00

V jednoduchosti je síla. A přesně to splňuje model Tissot Gent XL Classic T116.410.11.047.00, protože se jedná o univerzální švýcarské hodinky za velmi přijatelnou cenu. Tento model vychází z velmi populární řady Tissot Chrono XL, která nabízí, jak název napovídá, rozměrově velké hodinky (průměr pouzdra je 45 mm) se stopkami. Oproti tomu řada Gent XL má sice také v názvu XL, ale spíše díky vizuální podobnosti s řadou Chrono XL. Pouzdro hodinek Tissot T116.410.11.047.00 má totiž průměr 42 mm, což je naprosto průměrný a pro většinu uživatelů bez problému nositelný parametr. 

Tissot Gent XL Classic

Pokud bych měl tento model popsat jedním slovem, zvolil bych slovo “univerzálnost”. To je také to, co mě na něm nejvíce zaujalo. Tyto hodinky lze použít prakticky při každé příležitosti – na běžné nošení, a pokud nemáte vyloženě malou ruku, tak klidně i do divadla. Při výšce pouzdra pouhých 8,9 mm není problém je zasunout pod rukáv košile. Díky voděodolnosti 100 m je lze použít i v bazénu a safírové sklíčko zajišťuje, že se lze spolehnout na jeho nepoškrabatelnost i ve chvílích, kdy s nimi nezacházíte úplně v rukavičkách.

Uvnitř ocelového pouzdra tiká švýcarský bateriový strojek ETA F06.115 se třemi kameny, což je za cenu 7 810 Kč dle mého názoru velmi slušná výbava. Ten nabízí například funkci indikace vybité baterie EOL (End of Life), nebo datumovku na pozici třetí hodiny. Tu by možná někdo upřednostnil na inverzním černém poli, jako je to u černé verze Tissot Gent XL Classic T116.410.11.057.00, kde působí nenápadněji. Na mě však ani tato na bílém poli nepůsobí nijak rušivě, protože mi zapadá do ostatních bílých prvků v podobě ruček a číslic, což dobře ladí s modrým číselníkem. Kombinace modré a bílé je za mě prostě super, což je logické i vzhledem k tomu, že jsem Kladeňák 🙂

Překvapí výbornou čitelností.

Právě číslice jsou další věc, která se mi na tomto modelu líbí, přestože ne každý je jejich fanouškem. V kombinaci s bílými ručkami přináší skutečně výbornou čitelnost. Mimochodem modrý číselník krásně hraje na světle svými odstíny, takže je radost se na něj dívat nejen z důvodu odečítání času 🙂 Na závěr bych vypíchl ještě drobný detail, který mám u značky Tissot rád, a to je “téčko” na konci sekundové ručky. Líbí se mi, když značka dokáže někam citlivě umístit nějaký svůj nezaměnitelný znak a to podle mě právě v tomto detailu povedlo. 

Takže jestli hledáte cenově dostupné Swiss Made univerzály se spolehlivým quartzovým strojkem a slušnou odolností, pak vás hodinky Tissot Gent XL Classic T116.410.11.047.00 určitě nezklamou!

Klady:

  • univerzální Swiss Made hodinky za dostupnou cenu
  • spolehlivý quartzový strojek ETA F06.115
  • dokonale přehledné
  • datumovka
  • indikace vybité baterie (skokem sekundové ručky o 2 sekundy)
  • voděodolnost 100 m
  • safírové sklíčko
  • průměr pouzdra 42 mm padnoucí na drtivou většinu zápěstí
  • ocelové pouzdro a tah tvořený plnými dílky

Zápory:

  • nemohu si pomoci, ale nic mě nenapadá 🙂

Autor recenze: Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

3 komentáře u “Hodinky měsíce května 2022

  1. Ak majú hodinky v názve XL a priemer 42mm tak uvádzať ako klad „průměr pouzdra 42 mm padnoucí na drtivou většinu zápěstí“ je trochu mimo. Ja osobne napríklad nemôžem nosiť hodinky vačsie ako 38mm (a lug to lug max 45mm) a určite nie som sám, kto má tenšiu ruku.

    • Dobrý den,
      děkujeme za váš komentář. Velikost hodinek pro tenkou ruku je vždy zavádějící. Protože například já osobně mám 17 cm (velmi tenká) a mým stropem jsou hodinky s průměrem pouzdra někde kolem 43 mm. Ale jsou pak hodinky, které mají krátké nožky nebo jsou zahnuté „k ruce“ a pak mohu nosit i větší.
      Obecně se ale stále nosí spíše větší hodinky a průměr 42 mm je opravdu jakýmsi standardem dnešní doby. Na většině zápěstí tyto hodinky vypadají dobře a „nepřečuhují“ přes kraj zápěstí. Vždy je ale dobré hodinky osobně vyzkoušet, abyste měl jistotu.
      Víte-li, že vám nic většího než 38 mm na ruce opticky nesedí, máte alespoň jasno, co je pro vás vhodné a co není. Spousta lidí to takto přesně neví 🙂
      Zdraví, Jiří Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *